owim
PCAXE Apprentice
- Učlanjen(a)
- 20.09.2014.
- Poruka
- 22
- Rezultat reagovanja
- 0
Moja konfiguracija
Bežeći od "kanti" želeo bih da nađem što manje kućište za microATX ploču. Ergonomija, smanjena potrošnja današnjih komponenti, kompaktno, lakše prenosno rešenje, eliminacija buke.
Namena
Komp je sa microATX pločom, Pentium 3258 procesorom (54W TDP) i za početak bez ikakavih dodataka, sa stock kulerom, jedan HDD, jedan SDD, bez optike, bez diskretne grafike (nisam gejmer). Možda bude jednog dana.
Jedino što bih želeo, više igre radi, da malo overklokujem CPU jer ima otključan množilac pa je to jednostavno za početnika, kakav sam ja. Ploča ne omogućava korekciju napona (max. 1,2V), tako da ne bi trebalo da bude posebnog zagrevanja. Naravno, ako temperature to budu zahtevale, uzeo bih aftermarket bolji kuler. Naglašavam da bi u realnom radu 99% vremena sve bilo ispod OC vrednosti -- dakle, hladno. Ovo je bitno i zbog eventualnih ventilatorima na panelima u kućištu.
Napravio sam ovaj izbor (sve primaju mATX i često imaju druga ograničenja zbog svoje veličine).
1. Chieftec FLYER FN-02B 12 litara (microATX)
- Ima ga kod nas, 7k din sa napajanjem SFX 350W
- Tanko je vrlo i pitam da li bi stao CPU sa stock kulerom (95mm širina, CPU cooler height max: 70mm).
- Samo niskoprofilne GPU?
- U stranim komentarima onih koji imaju FN-02B navode da su kablovi koji slede prekratki.
- piše 2 x 3,5", pretpostavljam da bih morao da kupim držač za 2,5"?
Ovo kućište sam izabrao zbog litraže, ima svega 12 litara.
* * *
Poljski sajt je napravio review ovog kućiša, ovo je zaključak (Google Translate):
pros:
• elegant design and compact dimensions
• can be set in two positions
• Two USB 3.0 ports
• the place of a standard optical drive
• tool-free assembly and disk drive
• Included power supply SFX 350 W
• low price
cons:
• no reset button
• lack of space for 2.5-inch drives
• The AC adapter may impede access to SATA connectors
• short beam power supply (especially EPS)
• pretty bad ventilation
Evo ga link na ceo prikaz, kroz Google Translate.
2. PC Power 3000b, 24 litre, 2x veće! (ATX)
- 5k din sa napajanjem SFX 420W.
- Dobra PCAXE video recenzija.
- Nemački review:
PRO:
Processing
USB 3.0 front ports
Hose routes
Very compact design
Various designs
Price
CONTRA:
No dust filter to the large air intakes
Compatibility with high-end hardware
Prikaz je ovde.
3. Chieftec BRAVO SERIES // CS-03B-U3, 22 litre, microATX
- 9k din, sa napajanjem SFX 350W
To je to, ako bih hteo, nastavljao bih sve sa većim i većim (koliko sam video):
4. Fractal Design Core 3.0, 26 litara
* * *
Dodatno, postoje microATX kućišta koja su pomalo zastarela, nemaju USB 3.0 na prednjem panelu i predviđen prostor za 2,5" SSD.
a) LC Power LC-14X0mi, 12 litara, dva slična modela
- 4k din, sa napajanjem 200W (da li je dovoljno?)
- Jedan komentar sa ITsvet-a:
b) LC Power 2039MB, 20 litara
- 6k din, sa napajanjem, SFX 380W
c) LC Power 2019MB, 19 litara
- 5k din, sa napajanjem, SFX 380W
* * *
Ovim sam iscrpeo svoju listu, izgleda da ima puno "kandidata", ali u biti mi se prvi Čiftek najviše dopada ako s njim ne treba praviti previše kompromisa. Nikada nisam sastavljao komp -- šta vi kažete?
Namena
Komp je sa microATX pločom, Pentium 3258 procesorom (54W TDP) i za početak bez ikakavih dodataka, sa stock kulerom, jedan HDD, jedan SDD, bez optike, bez diskretne grafike (nisam gejmer). Možda bude jednog dana.
Jedino što bih želeo, više igre radi, da malo overklokujem CPU jer ima otključan množilac pa je to jednostavno za početnika, kakav sam ja. Ploča ne omogućava korekciju napona (max. 1,2V), tako da ne bi trebalo da bude posebnog zagrevanja. Naravno, ako temperature to budu zahtevale, uzeo bih aftermarket bolji kuler. Naglašavam da bi u realnom radu 99% vremena sve bilo ispod OC vrednosti -- dakle, hladno. Ovo je bitno i zbog eventualnih ventilatorima na panelima u kućištu.
Napravio sam ovaj izbor (sve primaju mATX i često imaju druga ograničenja zbog svoje veličine).
1. Chieftec FLYER FN-02B 12 litara (microATX)
- Ima ga kod nas, 7k din sa napajanjem SFX 350W
- Tanko je vrlo i pitam da li bi stao CPU sa stock kulerom (95mm širina, CPU cooler height max: 70mm).
- Samo niskoprofilne GPU?
- U stranim komentarima onih koji imaju FN-02B navode da su kablovi koji slede prekratki.
- piše 2 x 3,5", pretpostavljam da bih morao da kupim držač za 2,5"?
Ovo kućište sam izabrao zbog litraže, ima svega 12 litara.
* * *
Poljski sajt je napravio review ovog kućiša, ovo je zaključak (Google Translate):
pros:
• elegant design and compact dimensions
• can be set in two positions
• Two USB 3.0 ports
• the place of a standard optical drive
• tool-free assembly and disk drive
• Included power supply SFX 350 W
• low price
cons:
• no reset button
• lack of space for 2.5-inch drives
• The AC adapter may impede access to SATA connectors
• short beam power supply (especially EPS)
• pretty bad ventilation
Evo ga link na ceo prikaz, kroz Google Translate.
2. PC Power 3000b, 24 litre, 2x veće! (ATX)
- 5k din sa napajanjem SFX 420W.
- Dobra PCAXE video recenzija.
- Nemački review:
PRO:
Processing
USB 3.0 front ports
Hose routes
Very compact design
Various designs
Price
CONTRA:
No dust filter to the large air intakes
Compatibility with high-end hardware
Prikaz je ovde.
3. Chieftec BRAVO SERIES // CS-03B-U3, 22 litre, microATX
- 9k din, sa napajanjem SFX 350W
To je to, ako bih hteo, nastavljao bih sve sa većim i većim (koliko sam video):
4. Fractal Design Core 3.0, 26 litara
* * *
Dodatno, postoje microATX kućišta koja su pomalo zastarela, nemaju USB 3.0 na prednjem panelu i predviđen prostor za 2,5" SSD.
a) LC Power LC-14X0mi, 12 litara, dva slična modela
- 4k din, sa napajanjem 200W (da li je dovoljno?)
- Jedan komentar sa ITsvet-a:
Pravi mini desktop.mATX staje ali se gubi treci PCI-E,njega pokrije napajanje.Napajanje je ozbiljno od 200W sto znaci MSI A55M-P33 FM1 sa A4-3300 dualcore 2.5 sa HD6410D RAM 4GB1600MHz i ladno je kao spricer u full load-u.Memorija ne sme imati hladnjak jer bi udario u HDD.Kod hard diskova odaberite neki koji se najmanje greje jer je hard okovan u limu sa svih strana i greje se poprilicno.Grafika treba da bude lowprofile(kraci lim za montazu).Mogucnost dodavanja jednog ventilatora 80-ice low profile(12.5mm visine)mada je kuciste provetreno sa svih strana,bolje se hladi ako stoji uspravno.Jak lim i profi ofarbano(visok sjaj)Sve je odmereno u milimetar tako da nema poteskoca oko ugradnje komponenti.Preporuka
b) LC Power 2039MB, 20 litara
- 6k din, sa napajanjem, SFX 380W
c) LC Power 2019MB, 19 litara
- 5k din, sa napajanjem, SFX 380W
* * *
Ovim sam iscrpeo svoju listu, izgleda da ima puno "kandidata", ali u biti mi se prvi Čiftek najviše dopada ako s njim ne treba praviti previše kompromisa. Nikada nisam sastavljao komp -- šta vi kažete?