• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Manja microATX kućišta, diskusija

owim

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
20.09.2014.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Bežeći od "kanti" želeo bih da nađem što manje kućište za microATX ploču. Ergonomija, smanjena potrošnja današnjih komponenti, kompaktno, lakše prenosno rešenje, eliminacija buke.

Namena
Komp je sa microATX pločom, Pentium 3258 procesorom (54W TDP) i za početak bez ikakavih dodataka, sa stock kulerom, jedan HDD, jedan SDD, bez optike, bez diskretne grafike (nisam gejmer). Možda bude jednog dana. ;)

Jedino što bih želeo, više igre radi, da malo overklokujem CPU jer ima otključan množilac pa je to jednostavno za početnika, kakav sam ja. Ploča ne omogućava korekciju napona (max. 1,2V), tako da ne bi trebalo da bude posebnog zagrevanja. Naravno, ako temperature to budu zahtevale, uzeo bih aftermarket bolji kuler. Naglašavam da bi u realnom radu 99% vremena sve bilo ispod OC vrednosti -- dakle, hladno. Ovo je bitno i zbog eventualnih ventilatorima na panelima u kućištu.

Napravio sam ovaj izbor (sve primaju mATX i često imaju druga ograničenja zbog svoje veličine).

1. Chieftec FLYER FN-02B 12 litara (microATX)

- Ima ga kod nas, 7k din sa napajanjem SFX 350W
- Tanko je vrlo i pitam da li bi stao CPU sa stock kulerom (95mm širina, CPU cooler height max: 70mm).
- Samo niskoprofilne GPU?
- U stranim komentarima onih koji imaju FN-02B navode da su kablovi koji slede prekratki.
- piše 2 x 3,5", pretpostavljam da bih morao da kupim držač za 2,5"?
Ovo kućište sam izabrao zbog litraže, ima svega 12 litara.

* * *

Poljski sajt je napravio review ovog kućiša, ovo je zaključak (Google Translate):

pros:
• elegant design and compact dimensions
• can be set in two positions
• Two USB 3.0 ports
• the place of a standard optical drive
• tool-free assembly and disk drive
• Included power supply SFX 350 W
• low price

cons:
• no reset button
• lack of space for 2.5-inch drives
• The AC adapter may impede access to SATA connectors
• short beam power supply (especially EPS)
• pretty bad ventilation

Evo ga link na ceo prikaz, kroz Google Translate.

2. PC Power 3000b, 24 litre, 2x veće! (ATX)

- 5k din sa napajanjem SFX 420W.
- Dobra PCAXE video recenzija.
- Nemački review:
PRO:
Processing
USB 3.0 front ports
Hose routes
Very compact design
Various designs
Price

CONTRA:
No dust filter to the large air intakes
Compatibility with high-end hardware

Prikaz je ovde.

3. Chieftec BRAVO SERIES // CS-03B-U3, 22 litre, microATX

- 9k din, sa napajanjem SFX 350W

To je to, ako bih hteo, nastavljao bih sve sa većim i većim (koliko sam video):

4. Fractal Design Core 3.0, 26 litara

* * *

Dodatno, postoje microATX kućišta koja su pomalo zastarela, nemaju USB 3.0 na prednjem panelu i predviđen prostor za 2,5" SSD.

a) LC Power LC-14X0mi, 12 litara, dva slična modela

- 4k din, sa napajanjem 200W (da li je dovoljno?)
- Jedan komentar sa ITsvet-a:
Pravi mini desktop.mATX staje ali se gubi treci PCI-E,njega pokrije napajanje.Napajanje je ozbiljno od 200W sto znaci MSI A55M-P33 FM1 sa A4-3300 dualcore 2.5 sa HD6410D RAM 4GB1600MHz i ladno je kao spricer u full load-u.Memorija ne sme imati hladnjak jer bi udario u HDD.Kod hard diskova odaberite neki koji se najmanje greje jer je hard okovan u limu sa svih strana i greje se poprilicno.Grafika treba da bude lowprofile(kraci lim za montazu).Mogucnost dodavanja jednog ventilatora 80-ice low profile(12.5mm visine)mada je kuciste provetreno sa svih strana,bolje se hladi ako stoji uspravno.Jak lim i profi ofarbano(visok sjaj)Sve je odmereno u milimetar tako da nema poteskoca oko ugradnje komponenti.Preporuka

b) LC Power 2039MB, 20 litara

- 6k din, sa napajanjem, SFX 380W

c) LC Power 2019MB, 19 litara

- 5k din, sa napajanjem, SFX 380W

* * *

Ovim sam iscrpeo svoju listu, izgleda da ima puno "kandidata", ali u biti mi se prvi Čiftek najviše dopada ako s njim ne treba praviti previše kompromisa. Nikada nisam sastavljao komp -- šta vi kažete? ;)

DmasteRNo1

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
19.12.2010.
Poruka
2.184
Rezultat reagovanja
590
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Back in Black
CPU & cooler:
AMD Ryzen 5 5600 & Thermalright Peerless Assassin 120
Motherboard:
ASUS TUF Gaming B550-Plus
RAM:
Corsair Vengeance RGB Pro SL 2×8GB DDR4 3600
VGA & cooler:
Gigabyte Aorus RX 6800XT Master Type C 16G
Display:
BenQ Mobiuz EX2710R
HDD:
Kingston KC3000 1TB, ADATA SX8200 Pro 2TB + Be quiet! MC1 Pro
Sound:
Terratec AUREON XFIRE8.0 HD, Microlab FC570BT, White Shark Butterfly White
Case:
Jonsbo U5 (Black)/5×DeepCool FK120 + DeepCool SC790
PSU:
Corsair RM750x (2021)
Optical drives:
Transcend TS8XDVDS-K
Mice & keyboard:
Razer DeathAdder V2 Pro & Royal Kludge RK-H81 (Sky Cyan Switch)
Internet:
Kablovski 120/15
OS & Browser:
Windows 11 & Opera
Other:
Microsoft Xbox X/S Wireless Controller - Robot White, HP LaserJet Pro M130A, Xiaomi 13T Black
Najverovatnije bih se odlučio za Čifteka.

miha

Moderator
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
1.290
Rezultat reagovanja
16
Moja konfiguracija
Mice & keyboard:
cm quickfire tk (brown mx) | cm novatouch tkl & logitech mx performance
OS & Browser:
Debian
baci pogled na bitfenix prodigy, m verzija - za microATX, ako ti odgovara takav format kućišta

owim

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
20.09.2014.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Najverovatnije bih se odlučio za Čifteka.
Kog? ;) Postoji "problem" sa oba -- nema o njima skoro nikakvih podataka ne netu, po forumima bilo koje zemlje. Za prvi Chieftec FLYER FN-02B sam našao dva veća prikaza, jedan poljski koji sam linkovao, i jedan još veći ruski koji mogu da linkujem. Po prikazu, od mana, kućište se lako greje i kablovi koji se dobijaju nisu dovoljni ni u dužini ni u konektorima, tako da bi moralo da se dokupljuje (to mi je cimanje jer ne znam ni šta ni kako). Sem toga, nisam siguran koliko u njega zaista lepo može da stane ploča, CPU sa stock kulerom ili aftermarket, 0x5,25", 1xHDD, 1xSSD (nema mesto, umesto optike recimo), i eventualno grafika, recimo GeForce GTX750Ti. I da ga blago klokujem! Voleo bih da mi neko to predoči. :)

Drugi Čiftek, dva puta veće zapremine, model Chieftec BRAVO SERIES // CS-03B-U3 -- kao da ne postoji, o njemu se baš ništa ne može naći na netu. Ni jedan prikaz. Ni jedan YT, kao ni za prvi. E, to me malo plaši.

S druge strane, LC Power 3000B koji je "grdostija" (iz mog ugla, gledao sam mala kućišta) dobio je odličnu video-recenziju PCAXE-a. Jedino što sam do sada pokupio kao manu je da njegovo fabričko napajanje nema 8-pinsko 12V-no napajanje za CPU, već 4-pinsko. Ali, to za G3258 procesor uopšte nije problem, čak ni kad ga klokujem. (Bio bi problem za već neki i5 ili stariji CPU koji je veći potrošač ili za jače klokovanje.)

baci pogled na bitfenix prodigy, m verzija - za microATX, ako ti odgovara takav format kućišta
Znam, lepo ali veliko i skupo -- košta 10k din bez napajanja, a ima 36 litara! Kućišta koja sam gledao u postu gore imaju do 24 litre i koštaju ipak manje, sve sa napajanjem. ;)

Za ostala tri PC Power kućišta koja sam označio sa a), b) i c) -- ne znam šta da kažem. :confused:

Imate li vi predlog manjeg microATX kućišta ili komentar na neko koje sam prikazao? :cool:

DmasteRNo1

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
19.12.2010.
Poruka
2.184
Rezultat reagovanja
590
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Back in Black
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Display:
BenQ Mobiuz EX2710R
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Corsair RM750x (2021)
Optical drives:
Transcend TS8XDVDS-K
Mice & keyboard:
Internet:
Kablovski 120/15
OS & Browser:
Windows 11 & Opera
Other:
Microsoft Xbox X/S Wireless Controller - Robot White, HP LaserJet Pro M130A, Xiaomi 13T Black
Sad i ja videh da imaju dva Čifteka.:)
Mislio sam na ovog drugog.

owim

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
20.09.2014.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
^ Za tog drugog, kao sto sam rekao, ne mogu da nadjem nikakve info na netu. Malo me strah. A prvi? Da li bi savladao moje potrebe?

Kako ti se čini LC Power 3000B? ;)

Sent from my NookColor using Tapatalk 2

DmasteRNo1

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
19.12.2010.
Poruka
2.184
Rezultat reagovanja
590
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Back in Black
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Display:
BenQ Mobiuz EX2710R
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Corsair RM750x (2021)
Optical drives:
Transcend TS8XDVDS-K
Mice & keyboard:
Internet:
Kablovski 120/15
OS & Browser:
Windows 11 & Opera
Other:
Najbolje bi bilo da ga negde pogledaš uživo u radnji. Pošto si iz BG-a, to ne bi trebalo da bude neki problem.
A što se dotičnog LC tiče, ako su testeri sa Sikire rekli da je dobro, ne vidim razlog da im se ne veruje. Jedino ako ti je preveliko za to što si naumio.

Steamroller

Moderator
Učlanjen(a)
22.01.2011.
Poruka
9.655
Rezultat reagovanja
17
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7 2600K @4.8 w/HT CM Nepton 280L
Motherboard:
Gigabyte Z77X-UP7
RAM:
4x4Gb Patriot @1866MHz
VGA & cooler:
ASUS 280X + Morpheus + 2x NF-F12
Display:
2x Dell U2312HM
HDD:
Samsung 840 Evo 120GB
Sound:
Integruša
Case:
HAF XB
PSU:
Seasonic SS-620GM
Mice & keyboard:
CM Storm Recon White + Genius Imperator
Internet:
Cable 20/2
OS & Browser:
Win 7 64bit
Other:
Fluffy Cat and Dog
Fractal Core 1000 nije malo kućište, al je veoma pristojno za svoju cenu.

owim

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
20.09.2014.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Hvala, ne bih Fractal Design Core 1000. To je već 26 litara. Litar po litar, imaću Stounhendž u radnom prostoru! :D

Mora manje. Max na koji pristajem je LC Power 3000B (24 litre) i to zbog jako lepog PCAXE video prikaza. Inače, to je ATX kućište, a po svojoj prilici kupiću ipak miniITX ploču. Moj prvi izbor je Chieftec BT-04B koji za manje od mesec dana stiže u SRB. Litraža je 10,5 (CM Elite 110 ima 15l):

O njemu sam čitao na netu, ima dobre prikaze, tekstova po forumima, al' bih i savet iz prve ruke, da nije premalo za sve što želim da stavim u njega (ne što piše, već iz lične prakse). I da ne bude loša ventilacija i pretoplo. Ne bih da modujem. Nit' umem, nit' želim. ;)

Recimo da sam okvirno suzio izbor na ove opcije:
a) miniITX ploča + Chieftec BT-04B-U3 (mITX)
b) mATX ploča + LC Power 3000B (ATX)

Postoji li nešto što ne vidim? :cool:

mean_machine

PCAXE Member
Učlanjen(a)
28.12.2013.
Poruka
192
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
FX8300 & Nepton 140XL
Motherboard:
ASUS SaberTooth 990FX R2.0
RAM:
KINGSTON 8GB DDR3 1333mhz
VGA & cooler:
MSI 7970 TW
Display:
PHILIPS 244E
Sound:
Realtek
Case:
HAF 932 & ATC-201
PSU:
RECOM 750W
Internet:
KBCNET
OS & Browser:
WIN7 64bit & Chrome
Meni je zanimljivo novo Raidmax kuciste koje doduse jos nije u prodaji. Raidmax element. Po dimenzijama mozda je cak i ITX. Nisam uspeo nista u vezi istog da nadjem na netu. Postoji samo slika modela u raznim bojama na trecem slidu:
http://raidmax.businesscatalyst.com/home.html

owim

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
20.09.2014.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
^ Ne vidi se puno. Ali evo zato jednog jako lepog miniITX kućišta od 13 litara:

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
a) LC Power LC-14X0mi, 12 litara, dva slična modela

Ja sam mojima uzeo baš ovo kućište, unutra ubacio dual Celerona (1620, čini mi se), 2GB RAM i 500GB HDD. Za njihove potrebe (pa čak i za moje - full hd filmovi rade bez problema!) to je odlična konfiguracija.

E, sad, ne znam da li je to baš dobar izbor za overklok i igrice ;)

owim

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
20.09.2014.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
^ Hvala na predlogu, za mene ipak nije, tj. potrebno bi bilo previše kompromisa. ;)
- Kućište ima slabu ventilaciju, brzo se zagreje, što je smrt za eventualnu diskretnu grafiku i čak osrednji OC (planiram samo light, ponekad), jer može da "prokuva" a nema dovoljno veliki otvor kroz koji može ventilator da duva topli vazduh napolje. Možda nema ni gde da se stavi veći ventilator.
- Idelano je za to što si uzeo, Celeron, integrisana grafika, ili AMD Kabini (APU, low TDP), sve što malo troši. Već nije ako se stavlja diskretna grafa ili OC. Kažu ljudi da je prevruće.
- Staro je kućište, u smislu da ne podržava USB 3.0 na prednjem panelu, da nema fabrički slot za SSD, itd. Trebalo bi sa zadnje strane ploče sprovesti USB 3.0 kablom da stoji pored kućišta (ne može na USB 2.0), a kako meni ne treba 5,25" optika onda bih morao da kupim adapter koji ga pretvara u 3,5"/2,5" slot, gde bih stavio SSD.

Vrh