Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE
DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!
Podigneš virtuelnu mašinu.
Skineš Catalinu ili koju god želiš verziju macOS-a ali ne preko App Store-a (Apple-ove prodavnice) već tako što ukucaš u Guglu: "Catalina patcher" ili "Mojave patcher" i sl.
Nakon skidanja OS-a potrebno je da ga prebaciš na prazan fleš (kucaš na Guglu: How to create a bootable installer for macOS), to je ovaj link: How to create a bootable installer for macOS
Tada u terminalu radiš copy/paste sa linka (ako je Catalina u pitanju):
sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume (MyVolume zameniš sa USB) pa će ti putanja izgledati:
sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/USB
Kreće kopiranje macOS-a na fleš (sve se dešava u terminalu) i nakon toga ćeš dobiti ovakav izgled fleša i u njemu:
To je pola posla jer je hackintosh u pitanju i kao što si i sam naveo potrebno je staviti EFI ali gde?
Otvaraš Clover Configurator i ideš na Mount EFI:
Pod Efi Partitions ideš na Mount Partitions ali biraš fleš a ne da podigneš Efi na kome je sistem:
Tada se otvara skriveni prazan EFI koji je sastavni deo fleša i ti prevučeš svoj EFI folder u taj novi:
Nakon toga selektuješ "Install..." i "EFI" (sa slike iznad) i ideš desni klik pa Eject, zatim restart i odlazak u BIOS gde moraš da podesiš sve kako valja da bi nastavio instalaciju. Za sada toliko, kasnije pišem malo o BIOS-u...
BIOS može da bude veoma nezgodna stvar. Mala greška i sve može da krene u drugom smeru. Glavna caka je da se ne odustaje lako već da se dobro istraži šta i kako
Zato pre kupovine treba dobro obratiti pažnju na matičnu. Išao sam na Ryzen i pre kupovine video u par YT klipova da uspešno prolazi moja matična iz potpisa i tek tada se odlučio za kupovinu (naravno na ovom forumu su me posavetovali šta je uži izbor za taj novac).
Evo primer od juče: Na jednom klipu nađem "CSM Support" da treba da bude na Enabled. Nakon što sam sačuvao BIOS podešavanja odem na save i restart i ništa se ne pojavljuje, ni BIOS, ne reaguju tastatura ni miš (miš je RGB pa se lako uočava da nešto nije u redu), nema slike na monitoru. Ručni restart, ništa. Ručno gašenje i paljenje, ništa. Odem da skinem bateriju sa matične na minut ali baterija je iza diskretne grafičke. Uzimam šrafciger, skidam dva šrafa koja pridržavaju grafičku, skidam grafiku, skidam bateriju, vraćam bateriju, vraćam grafiku, odem u BIOS (BIOS naravno vraća sva podešavanja na početni nivo), sa drugog uređaja na drugom YT klipu nalazim da "CSM Support" treba da bude na Disabled i to odradim i normalno učita macOS do dela gde treba da se radi format diska itd.
Zato je važan pravilan odabir komponenti i podešavanje BIOS-a.
ja sam napisao glupost, intel mausi je samo za intel mrezne cipove.
jedino da probas jos neki realtekov. oduvek sam imao intel mrezne pa sam sve resavao pomocu intel mausi drajvera.
ne znam sta bi moglo da bude. proveri jesi li sve dobro namestio u opencore config plist.
videh na brzaka da su jos ljudi imali problema sa lanom na toj ploci ali isto tako ostalima radi uz jedan od ta dva realtek drajvera.
ja bas nemam iskustva sa njima posto uvek gledam da bude intel lan na ploci.
koju si masinu odabrao u smbiosu?
moze da se desi i da ga to zeza.
U međuvremenu sam pomislio da se tastatura pokvarila jer numerički deo je kucao nekoliko brojeva kada se unese samo jedan (priključio na drugi komp i tamo sve u redu), problem je bio i sa zvukom tako što secka na nekoliko sekundi itd. tako da ću morati da kreiram fleš od nule, da se malo potrudim
@Veselin ti koristis macOS kao daily?
Dosta citam i pratim tvoj rad, kako mOS koristi resurse, bilo bi top kada bi mogao neki uporedni test da napravis, na istoj konfigurciji tipa Windows i macOS, igrice, rederovanje video materijala, itd...
Kako se snalazis sa update-ima, koliko znam svaki iole veci update pravi haos sa drajverima.
ne radi ni zeleni nikakav render
macOS koristim za svakodnevne stvari kao primarni sistem od 2013. godine i zao mi je sto nisam poceo jos ranije.
windows takodje samo i iskljucivo za igre.
nakon 4 godine sam presao na hackintosh i nastavio sve normalno da radim kao i na pravom mac-u.
skoro sam uzeo mbp, najvise zbog posla jer mi treba prenosna pouzdana masina, sto windows lap topovi nikako nisu.
moze fino da se igra i na macOS-u, narocito hackintoshu. naravno da nema igara kao za windows ali ima sta da se igra. moj utisak je da ima vise igara nego na konzolama
sto se tice hackintosh masina, update-ovi su mnogo bezbolniji na intel konfiguracijama i moze se apdejtovati kao pravi mac. ja do sada nisam imao problem da mi nesto ne radi nakon apdejta. cak sam radio i upgrade celog sistema, recimo sa HS na Mojave.
sto se uporednih testova tice, sve to se moze vrlo lako naci i odgledati na tjubu. glavna prednost je koriscenje FCPX-a koji postoji samo za macOS i za koji kazu da je najoptimizovaniji program.
verujem da ostali programi, recimo Adobe Premiere rade podjednako dobro na oba sistema kad su u pitanju iole jake i novije masine.
najveci adut su mi stabilan i estetski skockan sistem kao i ogroman izbor jako kreativnih i korisnih aplikacija.
evo nekog mog spiska programa koje cesto koristim bez previse opisa posto je sve to bolje opisano na samim linkovima.
Bilo bi lepo i korisno da jos neko napise neke must have programe.
Pre nego što sam prodao komponente testirao sam Ryzentosh na B450 DS3H pa ako neko bude kupovao istu ploču da zna na šta može da naiđe kada je u pitanju net.
1. Ispratio sam uputstvo sa: Naveo je da testira sa istom pločom.
2. Nije mu radio net, kao ni meni (postoje razna uputstva za Realtek, razne verzije, pa promeni network-root u root u config.plistu i sl. ali ni jedno ne radi), ali radi "plug n play" sa UE300 iako na sajtu za UE300 piše da nisu podržani drajveri za novije verzije macOS-a (samo do 10.14): TL-UE300 | USB 3.0 to Gigabit Ethernet Network Adapter | TP-Link Uređaj radi sa 10.15.7, ne znam da li će raditi net na Big Sur.
Sačuvao sam i par sličica BIOS-a jer zbog male sitnice može da ne boot-uje kako treba:
Ne znam, zaboravio sam da testiram, samo sam hteo da vidim da li radi kada sam pravim config plist jer ranije sam pokušavao sa tuđim EFI koji su imali istu matičnu i bilo je mnogo problema. Kada sam sam kreirao sve je odmah prepoznalo i grafiku i zvuk, prepoznalo je i LAN (u podešavanjima je bilo i ethernet obeležen crvenom bojom i net peko usb-a zelenom ali za ovo crveno je moralo nešto da se podešava) ali nisam obratio pažnju na sleep. Za sleep može verovatno da se pretraži na Discord - A New Way to Chat with Friends & Communities (gore desno je search).
Inače, prodao sam do sada pola desktop konfe. Bili su priključeni monitor i laptop na kome je Mojave (ovih dana ću da se nakanim da nabacim na drugom SSD-u Big Sur) i monitor na drugom HDMI kablu i desktop. Nedeljama nisam uključivao desktop, igrice prestale da me zanimaju i odlučih da prodam. Lap uskoro ulazi u osmu godinu svakodnevnog korišćenja i dalje se drži
Pozdrav ljudi! Jel ima negde na Youtube korak po korak kako instalirati MacOS na PC? Zeleo bih da probam ovaj OS, medjutim ne znam nista o njemu. Pa bi pratio korake na telefonu i istovremeno instalirao na kompu.
U sustini vidite moju masinu Rayzen i AMD grafika, pa ne znam da li je to izvodljivo kod mene. Hvala unapred na odgovoru.
Zdravo,
Pre nekih godinu dana sam na i3-4170 + HD7750 + Asus B85M instalirao macOS. Medjutim nije radilo kako treba, a nisam imao mnogo vremena da podesavam sve, jer je racunar koji koriste roditelji, pa sam im vratio Windows.
Sad sam dosao na ideju da kupim pc i na njemu dignem macOS.
iMac A2116 2019 koristi procesor i3-8100. Pa sam mislio da kupim sledece komponente:
i3-8100
RX 570
Gigabyte H370 HD3
2 * 4GB (ne znam jos koji ram)
Samsung 860 EVO 500GB
500w napajanje
Philips 276e9qdsb
Maticna i graficka su na spisku na tonymacx86, medjutim nema 8100 ali ima 9100. Verovatno radi i sa 9100, ali je mozda 8100 sigurniji jer ipak postoji u pravom iMac-u.
Da li bi ova konfiguracija bila ok? Gledao sam na netu, trebalo bi da radi. Sta vi mislite? Da li treba zameniti neki deo?