• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Lubuntu 12.04 - fantastican

Darko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
10.05.2009.
Poruka
1.567
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i7 4770k @ 4.3Ghz + Noctua NH-D14 / Bitfenix Recon
Motherboard:
Gigabyte G1.Sniper 5
RAM:
32GB G.SKILL TridentX DDR3-2400 CL10
VGA & cooler:
Asus GTX 980 Strix
Display:
3x Dell u2414h
HDD:
SSD Samsung 840 EVO 120GB + Samsung 840 EVO 1TB
Sound:
GB SB Recon 3Di @ Logitech Z906
Case:
Fractal Design Define XL R2
PSU:
Fractal Design Newton R3 1000W
Optical drives:
Samsung BluRay Ext
Mice & keyboard:
Corsair Katar + Corsair K70 RGB
Internet:
Netgear Nighthawk R7000 / Gbit
OS & Browser:
Win 7
Obicno ne divanim na ovu temu i ne hvalim bas svakog konja, ali ovog puta moram da priznam da sam odusevljen distribucijom.

Nakon sto sam se neprijatno iznenadio da ne mogu da 'na finjaka' updatujem server okruzenje na malom eeepc 901 na kome je lepo radio Ubuntu 9.04 sa sve compizom (!), resio sam da updatujem distro na verziju 12.04. Kapitalna greska. Unity je mozda sjajan za pocetnike ali je uzasno kilav na sirotom atomskom mravu N270. No dobro, kontam tu je gnome, caskom cu da ga instaliram i predjem na njega:

- Kapitalna greska broj 2.

Gnome je toliko sporo radio da je to nestvarno. Mislim da sam imao 0.5 FPS u windows menadzeru. Bukvalno sam mogao da brojim frejmove. Izlogujem se, udjem u gnome (no effects) mod, prekrstim se i vidim da kolko tolko radi. Narednih pola sata sam namestao gnome (citaj: brisao ubuntu-only 'features' tipa ikonice za gasenje levo umesto desno, desni klik ne radi na taskbaru, scroll barovi sakriveni, window manager nema okvir tako da za resize prozora mora da se klikne bukvalno na jedan jedini piksel u donjem desnom uglu itd.) Medjutim, i dalje je spor. Resim da probam xfce4. Instaliram, probam, radi sjajno... sve do momenta kad pocne bilo sta zahtevnije da 'vari'. Vidim da nesto ne stima, pokrenem cpufreq-info u taskbaru i imam sta da vidim. Cim pocne da 'vari' umesto da digne i drzi CPU na 1.6Ghz, on ga spusti (!) na 1.3 Ghz. Stagod sam probao (a probao sam mnogo stosta) da forsiram 1.6Ghz nije uspelo. Jedino cron skripta koja izvrsava svake 3 sekunde naredbu cpufreq-set -f 1.6Ghz bi radila, ali to mi je zvucalo toliko re-tardirano da sam odustao od ideje, pa resio da preinstaliram ubuntu (kontam gnome power management je nekako zabagovao cpufreq?) pa reko, ajd kad sam vec tu da dignem cist Xubuntu.

Dignem Xubuntu, sve lepo radi, fino i brzo. Prikljucim externi monitor na komp... i dobijem OVO za neverovati. Dignem ruke od ubuntua i predjem na Debian.

- Greska br. 3

Nakon sat vremena potrage za iso slikom debiana koji bi mogao da se instalira preko USBa konacno ga instaliram. Nema WiFi drajver (ajmo instalacija madwifi modula ko pre 6 godina na prvom ubuntu 7.04 feisty fawn), flash katastrofalan, spor toliko da mogu frejmovi da se broje. Nema synaptic. Nema apt source liste. Nema sudo (debian: sudo is for pussies :d ). Sve mora rucno. Ali zato terminal radi sjajno. Dok sam se sabrao i oduzeo sta, gde i koliko, primetio sam da misa nisam pipnuo satima i da nakon 3 sata stelovanja i dalje kuckam u terminalu. Pa *ebes me, da sam hteo da radim u terminalu uzeo bih slackware :mad: . Setio sam se koliko je udobno raditi u ubuntu i setim se da postoji jos jedna lightweight varijanta - Lubuntu.

Instaliram - sve je tu. Svi drajveri. Flash radi odlicno. CPU skalira kako treba. Dual monitor se podesava za sekund i radi odlicno. Nema ubuntu-only gluposti (sve je na svom mestu i bas kako treba). OpenBox WM i izgleda i radi prelepo. A pre svega, zaista pre svega: sistem reaguje munjevito. Subjektivni utisak je da funkcionise brze od Core 2 Duo sistema sa NV GT355M grafikom na Gnomu. Podigao sam SSH, mail, mysql i apache i masina samo peva. Ukratko: svaka im cast na distru. Bez obzira koju masinu imao, od sad samo Lubuntu. Apsolutna preporuka.

Pozdrav svima :wave:

Poslednja izmena:

lifetime

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
01.08.2012.
Poruka
16
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Acer
CPU & cooler:
Intel
Motherboard:
MSI
RAM:
Kingston
VGA & cooler:
Sandy Bridge
Display:
Samsung
HDD:
Western Digital
Mice & keyboard:
A4Tech
Internet:
ADSL 6Mbps
Zanimljivo, toga se nisam setio da probam na jednom sporijem racunaru, probao sam Xubuntu, xfce varijanta koja se nije dobro pokazala jer je sama distribucija sa xfce mnogo nestabilna, tacnije OS je poceo da baguje pri samom pokretanju pa sam odustao od njega...

Darko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
10.05.2009.
Poruka
1.567
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte G1.Sniper 5
RAM:
VGA & cooler:
Asus GTX 980 Strix
Display:
3x Dell u2414h
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
Samsung BluRay Ext
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser:
Win 7
Zanimljivo, toga se nisam setio da probam na jednom sporijem racunaru, probao sam Xubuntu, xfce varijanta koja se nije dobro pokazala jer je sama distribucija sa xfce mnogo nestabilna, tacnije OS je poceo da baguje pri samom pokretanju pa sam odustao od njega...
Sta da ti kazem, probaj Lubuntu. Ako je racunar bas star (tipa K6 ili P2/P3) idi na jos 'lakse' distribucije tipa DSL (damn small linux). Kod mene je DSL radio na K6/3 i uredno je prepoznao SB AWE32, sto nove linux distribucije ne gutaju vise. Problem kod DSLa je sto je ipak ogranicen funkcionalno. Mnogo stosta nedostaje pocevsi od serverskog okruzenja pa nadalje. No za malo interneta, muzike i poneki film je sasvim ok.

vmutic

Newcomer
Učlanjen(a)
29.12.2011.
Poruka
1
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Distribucija koja se meni sjajno pokazala na matorom kompu (Pentium m 1.5) je CrunchBang - http://crunchbanglinux.org/

Trebalo bi da je full Debian sa Openbox window manager-om..

Ono što je mali problem jeste da kada instaliraš novi program moraš ručno da ga dodaš u meni sa aplikacijama, ali to je dosta jednostavno za odraditi.

Darko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
10.05.2009.
Poruka
1.567
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte G1.Sniper 5
RAM:
VGA & cooler:
Asus GTX 980 Strix
Display:
3x Dell u2414h
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
Samsung BluRay Ext
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser:
Win 7
Distribucija koja se meni sjajno pokazala na matorom kompu (Pentium m 1.5) je CrunchBang - http://crunchbanglinux.org/

Trebalo bi da je full Debian sa Openbox window manager-om..

Ono što je mali problem jeste da kada instaliraš novi program moraš ručno da ga dodaš u meni sa aplikacijama, ali to je dosta jednostavno za odraditi.
Pentium m 1.5 je masina i po u odnosnu na bilo kakve atomcice :) Na mom Pentium M 2.0 jos uvek sljaka normalni Ubuntu sa sve gnomom relativno pristojno. Mogu samo da zamislim kako bi letelo da je neki minimalni linux instaliran :balavim:

Vrh