ays
PCAXE Addicted
- Učlanjen(a)
- 17.07.2009.
- Poruka
- 1.376
- Rezultat reagovanja
- 0
Moja konfiguracija
Ова тема је специфично намењена(уз дозволу мод тима) за оне који имају проблем након брисања, односно деинсталирања неке Linux диструбуције.
Поготово проблем са GRUB boot loader-om.
За оне који не знају шта је GRUB, више информација имате овде.
У случају да имате само линукс инсталиран(ubuntu,fedora...) a желите да инсталирате другу неку дистрибуцију линукса, процес је врло једноставан.
Потребно је да урадите backup ваших података, јер је инсталација нове дистрибуција заједно са форматирање и поновним прављењем партиција на вашем хард диску.
Покренете инсталацију дистрибуције коју желите да инсталирате, одаберете језик, layout тастатуре... када дође до избора локације за инсталацију, одаберите диск где је инсталирана претходна дистрибуција и одаберите опцију Use Entire Hard Disk.
Partitioner ће одрадити цео посао аутоматски и апсолутно како треба.
Потребно је да само сачекате и да после рестарта наставите да користите ново-инсталирану нову дистрибуцију одабраног Линукса.
Процес је исти у случају са dual boot са било којим Windows-om.
GRUB ће аутоматски препознати инсталирани Windows и додати га у списак инсталираних ОЅ.
$sudo gedit /boot/grub/menu.lst (debian based disto)
У случају да желите да замените ваш Линукс са Windows-ом(знам да је то немогуће... али ’ајде ). Потребно је да такође урадите бекап.
Потребан вам је било који linux LiveCD.
Покренете линукс са livecd, одете у System->Administration->Disk Utility
Oдаберете хард диск на које је инсталиран линукс и потребно је да одаберете опцију Delete Partition(s).
Рестартујете рачунар, одаберете поново boot from CD, убаците сада Windows disk и завршите инсталацију.
У случају да желите да обришете линукс а задржите Windows.
Осим ако нисте инсталирали линукс на други хард диск, без GRUB-a, инсталирали GRUB на хард диск на којем није Windows, нећете бити у могућности да подигнете Windows због GRUB Boot Error.
То се решава врло лако.
Потребно је да имате ХР,Vista,7 инсталациони диск, који ће те покренути.
Одабраћете опцију Repair.
Покренућете Command Prompt
Потребно је да будете на C:\
bootrec.exe /fixmbr
bootrec.exe /fixboot
Restart. All done.
Напомена: Линукс дистрибуција коју сам ја користио за пример је debian based.
Напомена 2: Код ХР, потребно је да изаберете Recovery Console.
Aко имате питање, потребна вам је помоћ, постујте овде или ми пошаљите приватну поруку.
Поготово проблем са GRUB boot loader-om.
За оне који не знају шта је GRUB, више информација имате овде.
У случају да имате само линукс инсталиран(ubuntu,fedora...) a желите да инсталирате другу неку дистрибуцију линукса, процес је врло једноставан.
Потребно је да урадите backup ваших података, јер је инсталација нове дистрибуција заједно са форматирање и поновним прављењем партиција на вашем хард диску.
Покренете инсталацију дистрибуције коју желите да инсталирате, одаберете језик, layout тастатуре... када дође до избора локације за инсталацију, одаберите диск где је инсталирана претходна дистрибуција и одаберите опцију Use Entire Hard Disk.
Partitioner ће одрадити цео посао аутоматски и апсолутно како треба.
Потребно је да само сачекате и да после рестарта наставите да користите ново-инсталирану нову дистрибуцију одабраног Линукса.
Процес је исти у случају са dual boot са било којим Windows-om.
GRUB ће аутоматски препознати инсталирани Windows и додати га у списак инсталираних ОЅ.
$sudo gedit /boot/grub/menu.lst (debian based disto)
У случају да желите да замените ваш Линукс са Windows-ом(знам да је то немогуће... али ’ајде ). Потребно је да такође урадите бекап.
Потребан вам је било који linux LiveCD.
Покренете линукс са livecd, одете у System->Administration->Disk Utility
Oдаберете хард диск на које је инсталиран линукс и потребно је да одаберете опцију Delete Partition(s).
Рестартујете рачунар, одаберете поново boot from CD, убаците сада Windows disk и завршите инсталацију.
У случају да желите да обришете линукс а задржите Windows.
Осим ако нисте инсталирали линукс на други хард диск, без GRUB-a, инсталирали GRUB на хард диск на којем није Windows, нећете бити у могућности да подигнете Windows због GRUB Boot Error.
То се решава врло лако.
Потребно је да имате ХР,Vista,7 инсталациони диск, који ће те покренути.
Одабраћете опцију Repair.
Покренућете Command Prompt
Потребно је да будете на C:\
bootrec.exe /fixmbr
bootrec.exe /fixboot
Restart. All done.
Напомена: Линукс дистрибуција коју сам ја користио за пример је debian based.
Напомена 2: Код ХР, потребно је да изаберете Recovery Console.
Aко имате питање, потребна вам је помоћ, постујте овде или ми пошаљите приватну поруку.