• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Krečenje stana

NAS

PCAXE Member
Učlanjen(a)
15.07.2018.
Poruka
885
Rezultat reagovanja
1.460
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
PC i Mac
Da li sami krečite stan ili angažujete molera?

Do sada nikada nisam krečio, ali sam gledao kako to rade moleri (ne mešam se u ono što ne razumem, osim kada je u pitanju računar :D). Takođe, postoji mnogo tutorijala na YT-u, a s obzirom na visoke cene materijala i radne snage, razmišljam da kupim materijal i sam okrečim stan.

Ako neko od vas samostalno kreči, bilo bi korisno da podeli svoja iskustva - kakvu opremu koristite (merdevine, valjak, četke), koji valjak preporučujete, na šta obratiti pažnju pri kupovini materijala i da li imate neke savete za što bolji rezultat?

Poslednja izmena:

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
10.193
Rezultat reagovanja
2.837
Moja konfiguracija
Bump.

PORSCHE

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
03.01.2019.
Poruka
2.689
Rezultat reagovanja
4.515
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Asus X503S
CPU & cooler:
Intel Core i5-12600K - Cooler Master MasterLiquid ML360 RGB
Motherboard:
ASUS PRIME Z790-A Wifi
RAM:
G.Skill 32GB 2x16 Trident Z5 DDR5 5600MHz CL36 KIT
VGA & cooler:
MSI RTX 4070 Ti SUPRIM X 12G
Display:
BenQ Mobiuz EX3210R i LG 43UM7600 4K TV
HDD:
SSD Samsung 850 EVO 250GB, SSD Samsung 1TB 860 EVO, WDC 500GB Black + WDRed 4TB + WDRed Plus 4TB
Sound:
CORSAIR VOID PRO RGB Wireless 7.1
Case:
Cooler Master Cosmos C700P
PSU:
Be Quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W
Mice & keyboard:
Logitech G502 X White, Logitech G910 Orion Spectrum
Internet:
ADSL 20MBs
OS & Browser:
Win 10 64 bit, Opera
Other:
Sony Play Station One
Zanat sa najmanje ulaganja u alat.
Ja volim da okrecim sam sebi sobu ili celu kucu, a krecim i kod nekoliko svojih prijatelja (nisam profesionalni moler).
Potreban alat je veliki valjak, mali valjak, cetka, mreza za cedjenje valjka, cista kanta ona velika ovalna da moze da stane mreza u nju da je lepo zakacis na vrhu. Potrebna ti je i produzna drska za valjak.
Ja ne koristim merdevine jer imam visine i uglavnom mi neka stolica odradi posao.
Treba ti mesac materijal.
Bitno je da povrsinu prethodno ocistis od prasine i paucine ako je bas dosta ima ili nekih jakih masnoca.
Ja coskove idem malim valjkom gde je god moguce obavezno obrati pazlju da se valjak okrece po povrsini, a ne da kliza ukocen.
Ja pravim malo guscu smesu i prelazim samo jednu ruku, ako ides podlogu pre toga onda ti je duzi proces.

Ima tu tako nekih stvarcica koje moras iskustvom da skapiras sve u svemu nema neke velike mudrolije.

Jedino sta je nezgodno je ako kupujes one vodoperive boje.

I naj bitnija stvar je da znas da od sada od svakog obavljenog posla meni ide 20% zarade. :troll:

• Like
Reagovanja: NAS

Masinac

PCAXE Member
Učlanjen(a)
29.09.2014.
Poruka
115
Rezultat reagovanja
62
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel i7-2600
Motherboard:
Asus P8B75-M LX
RAM:
8GB Kingston HyperX
VGA & cooler:
HD7850
Display:
BenQ G2420HD
HDD:
WD6400AAKS
Case:
Kinez
Mice & keyboard:
A4Tech V7 Bloody
OS & Browser:
Manjaro
Ja sam prošli put pustio majstora da odradi ali moji kreče sami pa prenosim njihova amaterska iskustva.

Valjak neki obični, mada sam čuo da je onaj sa sitnim dlacicama bolji jer više upije. To ti je oko 1000 din.

Teleskopska drska da možeš zid bez penjanja da uradiš ili plafon, računaj još 600-1000 din.

Mali valjak ako moraš da zadjes iza cevi ili nešto... Računaj još 500 din.

Mrezica, ne sećam se cene al jeftina je.

Sto se farbe tice mi smo odustali od boja, sad samo bela, i to smo prošli put uzeli Maxxis cini mi se i da je bio dobar, pre toga ćale uvek uzimao Jupol. Pitaj u radnji da može da se obrise koji put ako ti tvoja ili tudja deca nekad stave prljave ruke na zid (dešava se).

Ako imaš budji uzmi obavezno onu boju za budj, skupa je pa ne moraš ceo zid njom, samo one delove/ćoškove gde se pojavi. Sa tim bi trebalo da si miran 2-3 godine.

Sto se boje tice, umutiti sve od jednom ili sto veću količinu na meru, tako da znaš da ponoviš za drugu kantu. Ako već moraš više puta da mutis, nikad ne nastavljaj na sred zida jer kako god umutio uvek bude mini razlike pa ako imaš dobro oko primeti se. Zato ako vidiš da nemaš za ceo zid bolje prekineš tu nego da se vidi prelaz.

Prva ruka gušće, svaka sledeća redja jer služi samo da popuni ako negde nešto ima.

Zaštiti sve dobro trakom i najlonom, pod ceo ususkaj jer ne želiš da posle ribas parket ili šta već imaš a da se boja razvlači. Prozore ne zaboravi. Nameštaj se podrazumeva.

Sto se tehnike tice, samo gledaš da spojiš sve, kad radiš prvu ruku lako je, drugu tezu već treba bolje oko ali ne bi trebalo da bude teško.
Meni je npr to majstor za***o, prva ruka savršena, druga dobra, treću nešto ukakio i nije dobro spajao i sad se vidi ko zna šta da gleda.
Sledeći put ću i ja definitivno da radim sam.

Eto valjda pomogoh malo.

• Like

Djolekg

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.08.2016.
Poruka
10.163
Rezultat reagovanja
6.332
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel i7 3770K(4.4ghz),-BeQuiet pure rock slim
Motherboard:
AsRock p67 pro
RAM:
hyperx fury 12 GB DDR3 1600 mhz cl10
VGA & cooler:
Sapphire Nitro + RX 580 4gb
Display:
Asus vg248qe 144hz
HDD:
hdd(wd blue 500gb),ssd(adata su650 240gb)
Sound:
Logitech G230
Case:
cooler master elite
PSU:
Corsair RM1000x
Mice & keyboard:
HyperX pulsefire fps pro,Cooler master Masterkeys Pro M,Podloga - Zowie G-SR
Internet:
sbb 150/10
OS & Browser:
windows 10 pro 64bit
Other:
xaomi redmi note 8 pro
Ako neznaš bolje plati molera,ako je prljavo,jedino ako te beš briga kako ce ispasti.
Uglavnom ko nezna pola ispreskače,i usere(isprlja) ceo stan pa žena kuka 3 dana.
Kreči poludisperzijom,ako je prljavo Mark poludisperzija,ako toniraš poludisperziju onda Maxima.Kod akrilnih,tamnijih(toniranje u farbari) neka jupol,maxima itd..ali to nije za tebe,nezgodnije su za krečenje da nema odvajanje boja..
Uglavnom moze da ti bude problem i što neznaš ni gustinu boje da napraviš,pa uglavnom ko ne radi napravi retku.
Ovako odprilike poludisperziju (lošiji zidovi,nije gletovano,ili vec ima vise naslage) jedna trecina vode na kantu boje,na gletovano pola kante vode.Zavisi i od stepena koliko je prljavo.
Mozeš i ručno da zamešaš.
Valjak ti ne mozeš da znaš koji je dobar,pitaj u farbari koji majstori kupuju čupaviji.
Šta treba:Valjak,četka,mali valjak(po potrebi),teleskop,merdevine.
Zaštita,debela folija na pod,tanka nameštaj,trake 4ka za lajsne,stolariju,najlon itd
Ako ima šta da se krpi pre krečenja,ispuna,glet(zavisi sta se krpi).
Ps:Računar nije potrebno zaštititi jer je otporan na boju i razne uticaje :japonosan:

• Like

NAS

PCAXE Member
Učlanjen(a)
15.07.2018.
Poruka
885
Rezultat reagovanja
1.460
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
PC i Mac
Planirao sam da krečim punom disperzijom da bude jarko bela boja :)

Vrh