Sta to TN ima sad kad VA idu na 2ms gtg? Ne postoji vise ni jedna prednost TN-a, pa cak i cena polako prestaje da bude faktor ako pogledamo cene iole dobrog TN ekrana.Zavisi za sta koristis monitor. I IPS ima nekih prednosti kao i VA, a cak i TN ima nesto sto ova dva nemaju (da da)![]()
TN ce dogodine u zaborav najverovatnije.
taj efekat je prisutan svuda, gtg odziv se daje kao "relevantan" podatak jer je najnizi. I dok gtg moze biti 1ms (gomila softverskog overdrivea na 5ms panelu) btb (blue to blue) ce i dalje biti preko 15ms (cesto i preko 20ms) te ti 1ms gtg ne znaci aman bas nista.VA paneli: "Even if the response time for white to black is low, it is often considerably higher between two dark tones, leading to Ghosting effects".
http://www.youtube.com/watch?v=l8EmZcRRy6o

), to je za igre i filmove do jaja
ghosting ne bi trebalo da bude nista problematicniji nego kod klsaicnog ips panela, sta vise, mislim da ga je cak i manje ali ne mogu da tvrdim.
. Na žalost sumnjam da ću uspeti da kupim monitor koji je je recimo 23" a da je dovoljno brz da budem skroz zadovoljan. Ako su do sada ipak najbrži TN paneli, a ti VA verujem da nema šanse da su brži, onda teško da mene može zadovoljiti bilo koji a da nije 120Hz...ja bih baš voleo već da promenim moj 206BW za malo veći (i brži ako može ali to će teško ići). Najveći problem naravno je da je izbor nikakav kod nas i da nema šanse da se proba monitor u uslovima u kojima bih ja koristio tj igrama recimo
.
20-30fps ce i na 120hz monitoru izgledati ruzno u pogledu ghostinga jer su preskoci u animaciji veliki.
Pri tom mislim na brze igre poput Quake, UT i sl. U starcraftu tesko da ces osetiti razliku izmedju 12ms i 2ms, svakako ti nece smetati za igru i ako primetis razliku 
. Jbg nije mi lako, ja bih voleo CRT brzinu
kod modernih monitora ali to nikad neće biti. 

Apple ko apple...Koliko puta treba reci da apple samo uzima tudje, pakuje u svoj dizajn i nabija cenu jer ima ljudi koji misle da je to Stiv Dzobs licno sastavio samo za njih 

verovatno je vec i iz garancije izasao
no cela ta prica je totalni offSve to stoji, ali sta je Samsung nudio 2004 kad je imao ovaj monitor ?taj ima samsung PVA matricu kao i drugi 30" monitori iz tog vremena...razlika je u tome sto cinema ima glossy cover, a ne mate i kosta 30-40% vise od ostalih nudeci 0% vise performansiApple ko apple...Koliko puta treba reci da apple samo uzima tudje, pakuje u svoj dizajn i nabija cenu jer ima ljudi koji misle da je to Stiv Dzobs licno sastavio samo za njih
PS. Novi(ji) apple cinema monitori imaju LG i samsung panele, poput onih koje, zamislite, LG i samsung (i dell i jos neki) ugradjuju u svoje monitore za mnogo manje para![]()
hvala.