drfedja
CPU Guru
- Učlanjen(a)
- 01.04.2009.
- Poruka
- 3.084
- Rezultat reagovanja
- 14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dell n5010, Intel Core i3 370M 2.4 GHz, 4 GB DDR3 1333
CPU & cooler:
Intel Core i7 4790K @ 4.5 GHz
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
16GB Kingston HyperX Beast 2400
VGA & cooler:
Sapphire AMD Radeon R9-280X
Display:
Viewsonic VA2342 23" LED, LG 25"Ultrawide, Samsung VA2342 23"
HDD:
Samsung SSD850 Evo 250GB, Kingston 120GB V300 SSD, 2x1GB WD Caviar black
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Cooler Master G650M modular
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Keyboard/Mouse Cooler Master Storm
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
Gledaj, pre ili kasnije, Intel ce da prihvati CMT jer se to jednostavno isplati u pravcu u kojem ce se razvijati procesori i sam softver.E, ovo sto kaze Dr.Fedja da nece biti slican BD-u Meni se bas svidja sto su Intel i AMD krenuli razlicitim pristupima. Ovako je mnogo zanimljivije (za neostrascene posmatrace) gledati kako ce se koja filozofija pokazati. Pa svako moze da bira po licnim afinitetima
Za poboljsavanje IPC-a nema mnogo mesta, kao ni za podizanje frekvencije. Jednostavno tu su negde limiti. IPC teoretski mozes da povecas jos 15-20% od Sandy-ja za povecanje jezgra od 2-3x po povrsini - sto se ne isplati. Frekvenciju, mozda mozes i 50% bez zrtvovanja IPC-a, ali u narednih 10 godina. Generalno, single thread ce se tesko poboljsavati. Ono sto se isplati je da se izvrsi poboljsanje efikasnosti skaliranja threadova t.j. paralelizacija, optimizacija softvera za SIMD instrukcije, FMA itd... Dakle, cenice se sto vise jezgara/threadova i paralelna obrada podataka uz koriscenje SIMD instrukcija.
Sto se tice CMT-a ipak, to se nece desiti sa Haswellom.
Intel za sada ima dovoljno resursa da izbacuje noviji proizvodni proces 18 meseci pre AMD-a i da pakuje npr. 10 debelih jezgara u 22 nm, gde AMD pakuje 5 modula u 32nm.
10 debelih jezgara sa hyperthreadingom u 22nm je ipak nesto jace od 5 modula, ali samo zahvaljujuci proizvodnom procesu koji je sitniji i koji dozvoljava relativno nizak TDP sa tolikim brojem velikih jezgara.
I u 32nm Intel moze da spakuje 10 jezgara (Xeon E7 ima 10 jezgara i 30MB L3 cachea), ali to mnogo kosta i ne isplati se za desktop jer bi kucalo na malom taktu (oko 2.4 GHz sa 130W).
Generalno za desktop, predvidjam da ce AMD u 32nm uspeti da spakuje do 10 jezgara/5 modula u narednih godinu dana i to ce raditi na 3.5+ GHz. 10 BD jezgara na 3.5 GHz je vrlo verovatno jace od 10 SB jezgara na 2.3-2.4 GHz u multithreadingu iako je proces na strani Intela.
Dakle, cela fora je u broju jezgara, kloku, TDP-u i proizvodnom procesu.
Ipak vremenom ce se razlika u prelasku na sitniji proizvodni proces smanjivati, pa ce AMD kasniti oko 12 meseci, mozda cak i manje. To je neminovno jer polako se sustize fizicki limit velicine tranzistora pa ce istrazivanje i razvoj biti daleko skuplji.
Zbog toga ce Intel morati da primeni istu strategiju "stednje tranzistora". Mozda se desi da ce neki buduci Intelov CPU imati CMT dizajn sa SMT hyperthreadingom.
Poslednja izmena: