• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Heat pipe

drobisha

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
04.08.2016.
Poruka
6
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Imam problema sa pregrevanjem laptopa. Sumnjam da je fluid iz heat pipe-a iscureo te je i hlađenje neuspešno. U pitanju je laptop ASUS F5SR. Pre pojavljivanja sumnje na problem sa heat pipe-om sve sam probao, stavljao termalnu pastu i termalne padove, potom menjao procesor, ali ništa, kuler odma nakon startovanja počne da vrti ko lud. Procesor je intel core2 duo T5250. Desi se da da se temperatura procesora malko stabilizuje oko 60 stepeni, onda opet poludi i greje ko blesav. Svo vreme procesor je opterećen ispod 5%, što znači da nema aktivnih procesa (programa). Heat pipe čini jedna grana koja naleže na procesor i grafički čip. Temperature grejanja su im slične s tim da se kod procesora prilikom gašenja prikazuje oko 90 stepeni dok na grafici ne prelazi više od 70-tak stepeni. Broj obrtaja na kuleru ide i do 5000. Na procesoru sam na kraju postavio termalnu pastu a na grafički čip termalni pad i ostavio tako. Sve kombinacije i sa pastom i sa padovima sam isprobao i nije bilo nikakvih promena. Da napomenem još samo da prilikom gašenja, laptop nemože da digne ponovo sistem dok se procesori malo ne ohlade. Sa gore navedenim procesorom uspeva da podigne sistem jer može da podnese i do 100 stepeni. Prethodni procesor koji sam skinuo T5750 po specifikaciji može da podnese 80 stepeni i sa njim su bila mnogo brža gašenja.
Moja je sumnja da je fluid iz heat pipe iscurio, na osnovu svega gore što sam opisao. Na oglasima trenutno nema u ponudi polovni heat pipe ovog modela laptopa, tako da mi ostaje da čekam dok neko ne bude prodavao delove za isti. Pitanje za sve je da li se ikako može reparirati ova cev i da li mislite da su moje sumnje tačne?
 

drobisha

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
04.08.2016.
Poruka
6
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Rešio sam problem. Moje sumnje su bile tačne, u pitanju je bio heat pipe. Nabavio sam polovan laptop, koji je bio ispravan a bez punjača i hdd. Skinuo sam heat pipe sa njega i stavio na moj laptop i problem je bio rešen, laptop se više nije pregrevao. Faličan heat pipe sam stavio na ovaj polovan i na njemu se javio isti problem sa pregrevanjem kao i u prethodnom slučaju. Dobra stvar u celoj priči je da sam u međuvremenu našao polovan heat pipe od jednog prodavca polovnih delova za laptopove, tako da mi sad i drugi laptop radi. Trenutno imam dva potpuno ispravna i ista laptopa. Pošto mi do sada niko nije odgovorio na moj prethodni post, zaključujem ovu temu jer sam sam rešio problem. Ovaj post ostavljam u najboljoj nameri kako bi moje iskustvo možda nekom koristilo.
 

Zuco OW

PCAXE Member
Učlanjen(a)
05.02.2016.
Poruka
489
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Drvenko
CPU & cooler:
AMD phenom II X4 B50
Motherboard:
BIOSTAR TA785G3 HD
RAM:
Silicon Power 4gb 1600mhz
VGA & cooler:
Sapphire Radeon HD 6570
Display:
19 MEDION
HDD:
Hitaci 500gb SATA 2
PSU:
500W
Optical drives:
None
Mice & keyboard:
Mis X7 740K tastatura Kb-G265
Internet:
SBB
OS & Browser:
Win 7 64
Other:
Dosta vise :D
Od kog prodavca ste uzeli heat pipe ako moze link tog prodavca ?

Poslato sa mog traktora
 
Vrh