• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

GA-790XTA-UD4 feat. AMD PII 955BE Bios i temperature?

Grodos

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.07.2010.
Poruka
3.203
Rezultat reagovanja
443
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
SoulReaper
CPU & cooler:
Ryzen 5900X + Arctic Freezer 50
Motherboard:
ASUS TUF X570
RAM:
128GB Kingston Beast
VGA & cooler:
RTX 3080 Ti
Display:
LG 32GP850
HDD:
XPG SX8200 Pro 2TB
Case:
MS Titan 2 PRO
PSU:
Corsair HX1200
Mice & keyboard:
Cougar 700K & Logitech G502SE
OS & Browser:
Win 10 64bit
Evo ovako, imam jedan problemčić pa mi treba pomoć. Možete zaključiti da me zanimaju temperature ali najviše zbog toga što mi različiti programi prikazuju različite temperature!
Da skratim priču, Bios i Easy Tune 6 mi prikazuju istu temperaturu (27-28stepeni) dok Everest i Aida prikazuju 9-10stepeni više, tj. 36-37stepeni (ovog jutra jer preko dana temp idu i do 43stepena Aida, odnosno 33stepena u Bios-u). Temperature su u idle.

Zanima me kome da verujem?

Slike koje sam okačio su uzete sa 100% fan rpm dok inače držim na auto i u proseku se kreću (rpm) od 500-900 (na 900rpm je temp oko 43stepena u Aida-i).

Svi klokovi su na def.

Ono što jesam primetio je da mi je sada proc uvek na 3.2GHz (to sam sam podesio iz sledećih razloga) dok je sa prošlim windows-om bio na 800MHz do 15% opterećenja, 2000MHz do 20% i 3.2GHz preko 20%! Ovo verovatno utiče i na trenutne temperature ali je problem što ja ne mogu više da podesim iskorišćenje kakvo je bilo, tj. frekvencija mi konstanto varira (vrlo visoke varijacije) čak i kada ništa ne radim (dok je pre bilo "čvrsto" na 800MHz).

Koristim F3 Bios. Postoji i F4 ali Beta.

Da li je ovo problem i da li imate neke predloge šta da radim? Problem mi je što nisam obraćao pažnju na bios temp nikako jer je do sada Aida prikazivala oko 35 stepeni što mi je bilo ok ali je bilo i hladnije - sada kada prikazuje i do 43stepena u idle me kao malo i brine!

Danas ću skinuti kuler i staviti novu pastu.

Dalje, da li mogu u bios-u da ručno podešavama rpm ventilatora koji su okačeni na ploču, pošto je to kod mene "zatamnjeno" kao što možete da vidite na fotki koju sam na brzinu napravio fotoaparatom na telefonu. Jedina "otključana" opcija je podešavanje cpu fan na max ili auto rpm... Ne bi bilo loše i kada bih mogao regulisati i ventove u kućištu...

Hvala :wave:

Prilozi

IvaNftw

PCAXE Member
Učlanjen(a)
01.07.2010.
Poruka
684
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i6 6700k 4.4ghz
Motherboard:
GA Z170x-UD3
RAM:
32 GB DDR4
VGA & cooler:
Nvidia GTX 680
Display:
Dell u2312HM / Samsung 2032BW / Samsung LE40C530
HDD:
850 EVO / 830 PRO
Sound:
Line 6 POD
Case:
NZXT Phantom
PSU:
TT 630W
Mice & keyboard:
Apple magic mouse,Apple wireless keyboard,razer deathadder
Internet:
Cable 25/1
OS & Browser:
OSX 10.11.3
Other:
S7 Edge
mozda ti je power options>high perfomance

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.951
Rezultat reagovanja
149
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
A sta ti kaze CoreTemp za temperaturu?
Ukljuci Balanced mod u Power opcijama u control panelu da bi ti radio C1E (dinamicko smanjivanje kloka i napona na cpu).

Grodos

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.07.2010.
Poruka
3.203
Rezultat reagovanja
443
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
SoulReaper
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS TUF X570
RAM:
128GB Kingston Beast
VGA & cooler:
RTX 3080 Ti
Display:
LG 32GP850
HDD:
XPG SX8200 Pro 2TB
Case:
MS Titan 2 PRO
PSU:
Corsair HX1200
Mice & keyboard:
OS & Browser:
Win 10 64bit
mozda ti je power options>high perfomance
Jeste High Performance, minimum cpu state 100%... to znam i namerno sam tako ostavio zato što kada smanjim min state (20% i niže), frekvencija konstantno skače nebitno koliki usage mi prikazuje - npr. usage 3-7%, frekvencija zna da varira od 800-3200MHz i nikako da se stabilizuje na način koji sam gore naveo - do 15% da ne mrda sa 800MHz. To variranje me nerviralo pa sam ga "zakucao" na 100% bez obzira na opterećenje...

Ono što me najviše zanima (a koji je i naslov teme) je zašto mi prikazuje različite temperature u različitim programima dok svi programi prikazuju skoro isti cpu fan rpm (razlika u par rpm.a)??? Ipak to nije mala razlika u temp. da se ne bih zapitao...

Evo sada gledam Aida (isti rez kao i Everest) 41stepen cpu sa 642rpm
Easy Tune 6 (isti rez kao Bios) 33stepena sa 642rpm... Idle, auto cpu fan control. I kada podesim veći rpm. temp se samo proporcionalno smanje na oba temp monitora ali nikako da se izjednače :(
Pomagajte :D

Edit:
@Voodoons - COre Temp mi prikazuje istu temp kao i Aida

Edit2: Vratio sam na Balanced (podesio samo da se monitor kasnije gasei i isključio stnad by) i opet skače ali dosta manje nego kada sam držao na High sa podešenim min cpu state... Ostaviću da stoji ovako...

Edit3: Sa vraćenim podešavanjima na balanced, Core Temp, Aida i Everest su smanjili Temp na 36stepeni sa 618rpm dok je ET6 smanjio na 28stepeni sa 619rpm.

Prilozi

Poslednja izmena:

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.951
Rezultat reagovanja
149
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
i meni Easy Tune prikazuje razlicito od Everesta, Aide, CoreTempa..
Opet, EasyTune mi prikazuje istu temperaturu kao Aida i Everest ali ne za CPU Core, nego za CPU temp.. Easy Tune ne meri temp na sondi procesora vec cita vrednost koju daje onaj ITE senzor na ploci..
Bitnije ti je sto ti ocitava Everest, Aida i CoreTemp

Grodos

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.07.2010.
Poruka
3.203
Rezultat reagovanja
443
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
SoulReaper
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS TUF X570
RAM:
128GB Kingston Beast
VGA & cooler:
RTX 3080 Ti
Display:
LG 32GP850
HDD:
XPG SX8200 Pro 2TB
Case:
MS Titan 2 PRO
PSU:
Corsair HX1200
Mice & keyboard:
OS & Browser:
Win 10 64bit
i meni Easy Tune prikazuje razlicito od Everesta, Aide, CoreTempa..
Opet, EasyTune mi prikazuje istu temperaturu kao Aida i Everest ali ne za CPU Core, nego za CPU temp.. Easy Tune ne meri temp na sondi procesora vec cita vrednost koju daje onaj ITE senzor na ploci..
Bitnije ti je sto ti ocitava Everest, Aida i CoreTemp
Ok, to sam skontao ali što mi Bios prikazuje različitu CPU temp od Aida CPU Temp-a? Da li i Bios uzima sa tog senzora kao i ET ili...? BTW meni se ET ne poklapa ni u čemu sa Aida-om :D

Na kraju, kolika bi trebala da bude normalana temp ovog procesora? Da li je "normalno" što je u idle išla i do 43stepena na sobnoj temp oko 25stepeni kada ništa nije OC-ovano?

Sada jeste prebačeno na balanced ali je i sobna temp niža a Aida prikazuje 37stepeni za CPU i 35stepeni za CPU Core na 489rpm....

Poslednja izmena:

Grodos

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.07.2010.
Poruka
3.203
Rezultat reagovanja
443
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
SoulReaper
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS TUF X570
RAM:
128GB Kingston Beast
VGA & cooler:
RTX 3080 Ti
Display:
LG 32GP850
HDD:
XPG SX8200 Pro 2TB
Case:
MS Titan 2 PRO
PSU:
Corsair HX1200
Mice & keyboard:
OS & Browser:
Win 10 64bit
Evo mali update:
Rasklopio sam kućište, očistio spužvice od prašine (nije bilo mnogo), skinuo cpu kuler i stavio novu pastu i onda to sve vratio i pustio par testova. Rezultati su bili bolji a ono što me najviše obradovalo je max temp. koju sam dobio preko LinX-a: 53stepena cpu, 54stepena cpu core na 1255rpm što je oko 62% i pritom je buka skoro neprimetno porasla.
Jedino što bih mogao još uraditi je da ručno podesim brzinu cpu venta jer se on vrti na 450-600rpm (23-30%) bez obzira da li temp bila na 33 ili na 43stepena. Kontam da se podigne na nekih 50% kada udari prag od 40stepeni jer ni tada uopšte nije bučan... Moraću nekako nabaviti fan kontrloler - čujem da je Zalman MFC1 dobar! :D
U attach-u LinX test i nova idle temp.
Hvala na pomoći (posebna zahvalnica ide mINUS-u kog sam smarao preko pm-a jer ima istu ploču i proc kao i ja :D )

Prilozi

Poslednja izmena:
Vrh