mica1709
PCAXE Apprentice
- Učlanjen(a)
- 03.02.2012.
- Poruka
- 37
- Rezultat reagovanja
- 0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Phenom II X4 960T, 3800 MHz COOLER MASTER Hiper TX3
Motherboard:
Asus M5A97
RAM:
EXCELERAM 8GB (2x4GB) 1600 MHz DDR3
VGA & cooler:
POWERCOLOR Radeon HD 6770 1GB GDDR5
Display:
Hansol 730ED
HDD:
WESTERN DIGITAL Caviar Black WDC WD15 02FAEX-007BA0 SATA Disk Device (1500 GB, 7200 RPM, SATA-III)
Case:
COOLER MASTER Centurion 5
Mice & keyboard:
A4TECH X6-60D, A4TECH X7 G800 MU PS/2
Internet:
ADSL 16 Mbps
OS & Browser:
Windows 7, Google Chrome
Imam dva sata hard diska.WDC WD15 02FAEX-007BA0 SATA (nema džampera) i WDC WD64 01AALS-00L3B2 SATA koji ima jedan džamper. Uglavnom sam čitao mišljenja po forumima da na sata hard diskovima džamperi nisu potrebni ali ipak mislim da oni imaju neku funkciju. Imam jedan problem, kad hoću da instaliram operativni sistem ubacim disk, restartujem računar, pojavi mi se poruka da pritisnem bilo koje dugme za bootovanje preko diska ali mi tastatura ne radi i to ne mogu da potvrdim. Naravno podigne se sistem i tastatura tad radi normalno. Povodom toga sam eksperimentisao sa ovim džamperom na hard disku i kad ga skinem više mi se uopčte ne javlja poruka: " Press any key to boot from CD or DVD" se odmah učitava disk i kreće instalacija. Iz ovoga sam došao do zaključka da džamperi ipak imaju neku funkciju i na sata hard diskovima. Zamolio bih nekog ko se dobro razume u ovu tematiku da objasni funkciju džampera a posebno za ova dva hard diska koje ja koristim.