SaleB81
PCAXE Apprentice
- Učlanjen(a)
- 04.07.2021.
- Poruka
- 5
- Rezultat reagovanja
- 2
Moja konfiguracija
Sentinel koristim vec vise od decenije. Nekoliko puta mi je spasao podatke dovoljno blagovremenim upozorenjem da ce doci do kvara diska. Verujem mu. Do te mere mu verujem da sam jedan disk prestao da koristim samo na osnovu Sentinel preporuke iako u radu nisam video nikakve mane, a sledeci korisnik je nastavo da ga koristi narednih pet godina. To su sve bili mehanicki diskovi.
Od kako se SSD pojavio kao opcija drzao sam se Samsung proizovoda, redom 120, 250, 500 SATA 840 EVO i najskorije 500 NVMe 970 EVO. Svi su oni vremenom gubili health dok ih je Magician sve video kao ispravne bez problema u radu, pri tom svi i dalje rade. Nemam tacan podatak koliko rade prva dva, Ali poslednja dva vidim u Sentinelu pred sobom:
840 Evo 500 GB:
Jos jedno pitanje vezano za novi uredjaj, da li je preporuka i dalje praviti particiju 10-ak % manju od nazivnog kapaciteta diska ili je u medjuvremenu to prestalo da bude bitno? 970 Evo je prvi disk na kome sam pravi particiju 100% kapaciteta. Da li to moze biti uzrok ubrzanog "starenja"?
Od kako se SSD pojavio kao opcija drzao sam se Samsung proizovoda, redom 120, 250, 500 SATA 840 EVO i najskorije 500 NVMe 970 EVO. Svi su oni vremenom gubili health dok ih je Magician sve video kao ispravne bez problema u radu, pri tom svi i dalje rade. Nemam tacan podatak koliko rade prva dva, Ali poslednja dva vidim u Sentinelu pred sobom:
840 Evo 500 GB:
- health 89%,
- lifetime writes 71.32TB,
- power on time 2651 days;
- health 44%,
- lifetime writes 50.50TB,
- power on time 871 days
Jos jedno pitanje vezano za novi uredjaj, da li je preporuka i dalje praviti particiju 10-ak % manju od nazivnog kapaciteta diska ili je u medjuvremenu to prestalo da bude bitno? 970 Evo je prvi disk na kome sam pravi particiju 100% kapaciteta. Da li to moze biti uzrok ubrzanog "starenja"?