Lukija
PCAXE Eminent Guru
- Učlanjen(a)
- 13.04.2009.
- Poruka
- 2.564
- Rezultat reagovanja
- 0
Moja konfiguracija
Iskreno, nemam pojma sta da napisem pametno. Sto sam kupio SSD pored vec postojeceg SSD-a? Pa jos Corsair, prema kome ne gajim neke preterane simpatije (vec su mi dva njihova uredjaja krepala). Izbor je pao zbog toga sto Corsair Performance Pro poseduje Marvell kontroler. Sa druge strane, postoji solidan izbor SSD-ova baziranih na SandForce SF-2xxx kontrolerima ali problemi sa firmware-om, koji su tek nedavno reseni, su me odbili od istih. Takodje, kada su u pitanju nekompresibilni podaci, performanse kod upisa padaju solidno ali daleko od toga da se to moze nazvati sporim uredjajem. Kao jedna od alternativa se javljaju SSD-ovi bazirani na Marvell kontroleru (88SS9174) kao sto su Crucial M4, Intel 510 i Corsair Performance Pro ili Samsung 830 SSD (koji ima svoj kontroler i vazi za pouzdanog). Eliminisao sam Crucial i Intel i na kraju je ostalo Corsair VS Samsung. Pravo da vam kazem, ne znam sto sam izabrao Corsair. Mogao je ovo da bude user review Samsung-a.
SSD stize u malom kartonskom pakovanju u kom je sam SSD, 2x4 zavrtnja za montazu i adapter za montazu. I to je sve. Sam SSD je minijaturan, sto se lepo da videti na slici sa mobilnim telefonom. Kuciste je uradjeno od aluminijuma i na prvu loptu me podestilo na konzervu sardine. Doduse, mnogo tanku i skupu.
Unutar kucista bi trebala da bude neka elektronika . Nisam otvarao iz razumljivih razloga ali ako je verovati raznim izvorima, ovaj SSD koristi Toshiba 34nm Toggle MLC NAND flash. Maksimalne brzine su 500MB/s kod sekvencijalnog citanja i 340MB/s kod sekvencijalnog upisa. Naravno, u pitanju je ATTO Benchmark, tako da ove brojke treba uzeti sa rezervom, pogotovu kod SandForce baziranih SSD-ova . Takodje, ocigledno je da je u pitanju SATA 6Gb/s uredjaj (a i pise na kutiji ).
Kada je u pitanju test sistem, odmah da skrenem paznju da poloca ne podrzava SATA 6Gb/s tako da performanse nece biti maksimalne. Mozda cu provrteti sve ove testove opet kada uradim upgrade jednog dana.
Evo nekih inicijalnih podataka i kako SSDLife vidi nov SSD.
Test sistem (relevantni podaci):
CPU: Intel® Core™ i7-860@4000MHz (HT on)
Motherboard: Gigabyte GA-P55-UD6 (F11d mod, 11.5.0.1111 Intel RAID option ROM)
Intel Rapid Storage Technology: 11.0.0.1032
A evo i nekih rezultata:
Obratiti paznju na AS SSD compression benchmark. Marvell-a ne zanimaju da li su podaci kompresibilni ili ne
Sa druge strane ATTO benchmark barata kompresibilnim podacima (upisuje 0) tako da neki kontroleri postizu velike brzine na ovom testu.
Popularni Crystal Disk Mark. Uradjena su tri testa (0fill, 1fill i random). Razlike u performansama skoro i da ne postoje.
SSD stize u malom kartonskom pakovanju u kom je sam SSD, 2x4 zavrtnja za montazu i adapter za montazu. I to je sve. Sam SSD je minijaturan, sto se lepo da videti na slici sa mobilnim telefonom. Kuciste je uradjeno od aluminijuma i na prvu loptu me podestilo na konzervu sardine. Doduse, mnogo tanku i skupu.
Unutar kucista bi trebala da bude neka elektronika . Nisam otvarao iz razumljivih razloga ali ako je verovati raznim izvorima, ovaj SSD koristi Toshiba 34nm Toggle MLC NAND flash. Maksimalne brzine su 500MB/s kod sekvencijalnog citanja i 340MB/s kod sekvencijalnog upisa. Naravno, u pitanju je ATTO Benchmark, tako da ove brojke treba uzeti sa rezervom, pogotovu kod SandForce baziranih SSD-ova . Takodje, ocigledno je da je u pitanju SATA 6Gb/s uredjaj (a i pise na kutiji ).
Kada je u pitanju test sistem, odmah da skrenem paznju da poloca ne podrzava SATA 6Gb/s tako da performanse nece biti maksimalne. Mozda cu provrteti sve ove testove opet kada uradim upgrade jednog dana.
Evo nekih inicijalnih podataka i kako SSDLife vidi nov SSD.
Test sistem (relevantni podaci):
CPU: Intel® Core™ i7-860@4000MHz (HT on)
Motherboard: Gigabyte GA-P55-UD6 (F11d mod, 11.5.0.1111 Intel RAID option ROM)
Intel Rapid Storage Technology: 11.0.0.1032
A evo i nekih rezultata:
Obratiti paznju na AS SSD compression benchmark. Marvell-a ne zanimaju da li su podaci kompresibilni ili ne
Sa druge strane ATTO benchmark barata kompresibilnim podacima (upisuje 0) tako da neki kontroleri postizu velike brzine na ovom testu.
Popularni Crystal Disk Mark. Uradjena su tri testa (0fill, 1fill i random). Razlike u performansama skoro i da ne postoje.
Poslednja izmena: