• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

"CMOS clear" džamper i još na temu UEFI-ja

Dom1nat0R

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
03.09.2015.
Poruka
13.353
Rezultat reagovanja
8.248
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel® Core™ i7-10700K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard:
ASUS Maximus XII HERO (WI-FI)
RAM:
G.SKILL tridentZ Black-White 32GB (2x16) DDR4 @3600MHz CL17 [F4-3600C17D-32GTZKW]
VGA & cooler:
AMD Radeon™ RX 7800 XT Phantom Gaming 16GB OC
Display:
LG Ultra Gear 27GN850-B [1ms,144Hz, Nano IPS]
HDD:
Samsung 860 PRO 256GB Samsung 860 EVO 500GB 2x Samsung 860 EVO 2TB WD Red 3TB
Sound:
ASUS Xonar Essence ONE / Cambridge Audio Azur 640A V2 / MA RX2+Pioneer TSW306C / Logitech Z906 [5.1]
Case:
Thermaltake Suppressor F51 [Window]
PSU:
Cooler Master V850 [Full modular]
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
ASUS ROG Chakram / ASUS ROG Claymore [MX Brown] / Headset hyperX Cloud Alpha
Internet:
Optical fiber 350mbs/110mbs
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64bit / Google Chrome
Other:
PlayStation 4 PRO CUH-7216B / TV Samsung UE50RU7022 50" 4K
nemoj te tako.covek se javio na forum radi pomoci,a vi ga ismevate.pa koja je onda svrha ovog foruma...asuse,kao stariji clan ti treba da spustis loptu i da se potrudis da pomognemo coveku jer je ovo stvarno zanimljiv problem i tema za diskusiju...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Pretpostavljam da si ovo meni napisao. Ja imam svoj nik na forumu nisam ja nikakav ASUS
Druga stvar ne idi u offtopic ja sam se samo nasalio jer je covek pisao svoj problem u 6 boja. Dragan je lepo rekao da ovo nije cirkus i nema razloga da nas bole oci sa njegovim RGB topikom.
Jel mozes da mi kazes gde sam ja to digo loptu pa da bih je spustio?
Ja nigde nisam napisao nijedan uvredljiv post koji je upucen DusanVuk-u
Ako hoces iskreno nisam se ni upustao da procitam post koji je napisan jer me bole oci od svih ovih boja. Ali iskreno kazem ovo.

DušanVuk

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
26.05.2018.
Poruka
33
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
Pretpostavljam da si ovo meni napisao. Ja imam svoj nik na forumu nisam ja nikakav ASUS
Druga stvar ne idi u offtopic ja sam se samo nasalio jer je covek pisao svoj problem u 6 boja. Dragan je lepo rekao da ovo nije cirkus i nema razloga da nas bole oci sa njegovim RGB topikom.
Jel mozes da mi kazes gde sam ja to digo loptu pa da bih je spustio?
Ja nigde nisam napisao nijedan uvredljiv post koji je upucen DusanVuk-u
Ako hoces iskreno nisam se ni upustao da procitam post koji je napisan jer me bole oci od svih ovih boja. Ali iskreno kazem ovo.
U redu, samo si se našalio. A ja sam malo zašareneo prvi post jer sam želeo da privučem pažnju i mislim da celine teksta u različitim tonovima (ali ne vrištećim bojama) deluju manje monotono.
Ipak, sam kažeš da nisi ni čitao taj post, a šta bi bilo da sam ja otišao u prodavnicu i kupio RGB osvetljenje i priključio ga na mestu gde se resetuje CMOS?
Ipak nisam, ali sam reagovao burleskno sprdajući se sa nečim što ljudi vole da rade; da moduju svoj komp, što je u suštini vrlo lepo i ako je neki moder kućišta čitao ovu temu mogao bi da se uvredi.
Dalje, Zivko je meni stavio opravdanu primedbu da nisam dao dovoljno detalja na temu mog problema. Onda sam ja dao te detalje, a on meni nije dao nikakvo smisleno rešenje. Zivko, nemoj da se ljutiš, zvučiš blago maliciozno.
I tako se bavimo psihologijom jedni drugih, umesto da nešto naučimo jedni od drugih.
Ja sam stvarno u skorije vreme pročitao dosta na temu UEFI-ja i mogao bih malo da se duvam nekim time, ali moram da priznam da neka praktična znanja na tu temu nemam, nego moram 20x da resetujem komp da bih utvrdio neku sitnicu.
Na kraju ću morati da odem u neki servis i da ljuljnem pare i da pristanem da mi se instalira Win10, što sam za dž sam instalirao svome ćaletu početkom ove godine, a sad na svom kompu ne mogu jer me zeza neka sitnica.
A da nadjem servis u kome će mi instalirati Win 7 je nemoguće, ne zato što je to realno nemoguće, već zato što možda zahteva malo dodatnih čačkanja koja bih morao da platim suvim zlatom jer je to viša matematika, a da ne pominjemo da mi niko ne bi objasnio koje je tri klika morao da napravi, i zašto, da bi se Win 7 ipak instalirao.
Ja očigledno na bezvezan način vodim ovu temu i trebao bi da zamolim nekog moderatora da je ugasi.

Dragan.P

Banned
Učlanjen(a)
20.04.2013.
Poruka
3.249
Rezultat reagovanja
940
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel i5-8600k 4.20 GHz, Xigmatek Gaia SD1283
Motherboard:
MSI Z370 Krait Gaming
RAM:
Geil Evo Forza 16GB (2x8) 3000 MHz DDR4 CL16
VGA & cooler:
MSI GTX 1070 Ti Gaming 8G
Display:
Dell U2412M
HDD:
Sistem - Samsung 250GB 850 Evo, u racunaru - 640 GB, 3 TB, Rack LC-35U3 - 3 TB, 3 TB & 4 TB
Sound:
Dual Realtek® ALC1220 Codec
Case:
MS Industrial Winston
PSU:
Thermaltake Toughpower XT TPX-675M 675W
Optical drives:
Samsung SH-224BB/BEBE
Mice & keyboard:
Motospeed V10
Internet:
Telekom VDSL 50/8
OS & Browser:
Windows 10 Pro x64, Google Chrome
Other:
Xiaomi Redmi 3s
Kao prvo, pre bilo kakvog cackanja racunara uzmes pa procitas korisnicko upustvo od svog racunara ako ga nemas sigurno na netu ima.

Drugo, nemas potrebe da postove sarenis ko papagaja za parenje nego izneses problem i pokusas da izneses sto vise informacija o svom problemu.

Koliko vidim nigde ne pise kako si formatirao hard ili ssd, da li je to MBR ili GPT pa onda nisi reko kako si pravio i sa cime si pravio botabilan usb. Onda neki lap topovi i racunari nece da se instalira windows ako je usb uboden u 3.0 nego mora u 2.0 a nekada pomaze i da se stavi u bios legacy mode mada je to uglavnom za lap topove.

Tako da nemas potrebe da privlacis neciju paznju jer svi koji hoce ce se prikljuce razgovoru i oni koji znaju ce pokusaju da ti pomognu a oni koji ne znaju a pitali su nesto su samo time nekome drugome pomogli da ne pitaju isto i ne cekaju na odgovor nego ako znaju napisace.

Zato sam reko da nema potrebe da se od foruma pravi cirkus a ako hoces da te neko shvati za ozbiljnog sagovornika onda se mani tog glupiranja i postavljanja koje kakvih gluposti.

Ima negde u temam na forumu neko je kacio modovanu sedmicu za ryzen procesore pa ujutru kada budem kraj racunara cu potrazim da ti postavim.

DušanVuk

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
26.05.2018.
Poruka
33
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
Dragane.P, hvala na smislenim rečima. Korisničko uputstvo imam u vidu knjižice i vrlo je šturo i najvećim delom se odnosi na to kako da se namesti procesor i kuler. Skinuo sam i PDF verziju, ima nešto o UEFI podešavanjima, ali više saznam kada u samim podešavanjima na kompu kliknem na stavku pa mi onda u par reči izadje objašnjenje o čemu se radi.

E, sad na temu gde sam ipak nešto uklavirio.
Pre instalacije bilo kakvog OS-a, obrišem sve particije sa SSD-a. Radim to pomoću MiniTool Part Wiz-a (može i neki USB Linux)
Posle instalacije bude 4 particije. 1) 100MB EFI exFAT32 particija, 2) 500MB NTFS System Reseved, 3) Neka čudna 16MB particija, 4) NTFS particionisani ostatak drajva. Negde sam čitao o tome kako da se Drajv pripremi za instalaciju Windowsa, manuelnim pravljenjem EFI particije, ali ja ne vidim kao izbeći da Win pri instalaciji to ne "pregazi".

Instalaciju sam uvek pokretao sa USB 2.0 fleša, trebalo bi da može i sa 3.0. Verzija instalacije koju sam pokretao je iz Maja 2018, ima dodate sve drajvere koji su potrebni za najnovije konfiguracije, mada ja imam taj "famozni" Ryzen sa VGA na sebi pa ću primedbu "ipak batali Win 7" možda morati da prihvatim i da kapituliram. Zašto imam skoro psihički problem sa Win 10, ne bih o tome.
Ako instalaciju Win-a pokreneš u BIOS Legacy modu, onda to zauvek ostaje BIOS MBR a ne UEFI GPT instalacija OS-a, i sve berićete od UEFI-ja moraš da zaboraviš.

Ja sam osoba koja nekad ima neke iracionalne reakcije, pokušaću da se uzdržim od toga i da ne pravim cirkus. Inače sam vrlo verziran u raznim oblastima korišćenja računara pa bih mogao i ja da budem nekom od koristi. Videću da kad budem bolje stajao sa slobodnim vremenom pretražim teme u vezi obrade audija, videa i umetnosti na kompu uopšte pa da se malo istaknem.
Po profesiji sam slikar. Pozdrav svima.

Poslednja izmena:

vladarko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.01.2018.
Poruka
14.441
Rezultat reagovanja
9.929
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Ago Ao 192 Kurier
CPU & cooler:
Intel i9-10900 & Be quiet! Pure Rock 2 Black
Motherboard:
Asus Z490 Tuf Gaming Plus
RAM:
Patriot Viper 4 x 8 GB DDR4 3200 MHz
VGA & cooler:
Palit nVidia 3060 Ti 8 GB
Display:
27" AOC 27G2SPU/BK
HDD:
CUSU CV3500Q 512GB nvme
Sound:
Microlab MT280B, Sony WH-XB700
Case:
SilentiumPC Ventum VT2 TG + 2 x Bionix P120 PWM PST + 2 x Bionix P140 PWM PST
PSU:
XPG Core Reactor 650
Mice & keyboard:
Redragon Impact M908 & Cooler Master SK650 & Redragon Diti K585
Internet:
mts 400/200
OS & Browser:
Windows 10
Ja sam se kasno uključio u temu i shvatio da si gledao konektor za rgb misleći da je to clr_cmos, a sve vodeći se analogijom neke ploče iz 2014. Otud moj naknadnopametni komentar.

Ovde ti je detaljno uputstvo za tu ploču: http://asrock.pc.cdn.bitgravity.com/Manual/AB350M Pro4.pdf Ima skoro 70 strana i nije baš šturo. Po tom uputstvu na clr_cmos pinovma bi TREBALO da stoji џампер na poziciji 1-2 (Default). Kratko to spoji, pa proveri da li te to onemogućava da sprovedeš svoje zamisli oko instalacije.

Što se tiče instalacije Windows 7, to sve češće postaje nemoguća misija zahvaljujući pre svega Majkrosoftu, a zatim i proizvođačima ploča. Četiri particije je uobičajena pojava prilikom instalacije na uefi podešavanja. Priznajem da nisam toliko detaljno upoznat sa uefi, pa ne mogu deliti nikakve savete, a kamoli one dobre. :D

DarkSide

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
05.01.2016.
Poruka
1.235
Rezultat reagovanja
192
Moja konfiguracija
pri pokretanju instalacije kad ti ponudi opciju da odaberes gde zelis da se instalira sistem, najbolje pobrisi sve sto postoji od particija dok ne dobijes jednu unallocated particiju, nakon toga ides na sledeci korak i windows ce sam da napravi ponovo svoje particije neophodne za sistem.

posto imas ryzen ne znam hoce li moci win 7 bez dedicated grafike da prodje. o tome si trebao da razmisljas kad si kupovao komp.

ne trebaju ti nikakvi doktorati oko biosa da bi instalirao sistem, sem ako te nesto posebno bas ne zanima.

evo zvanicnog asus toola kojim ces da napravis instalaciju za ryzen pa probaj:
http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/Utility/SW_EZ_Installer_W7_32_64_VER10321_20180503R.zip

inace nemoj da skidas instalaciju windowsa sa torrenta, posebno ne neku sa ko zna kakvim apdejtovima za ko zna sta nego skini cist ISO.
evo ti link i za to:
Kod:
http://mirror.corenoc.de/digitalrivercontent.net/
ako ipak ne bude moglo bez dedicated grafike, skini win 10 kad vec mora i napravi instalaciju rufusom:
Rufus - Create bootable USB drives the easy way
za win najbolje biraj mbr.

ako ti ne treba neki poseban softver koji radi samo na windowsu, skini neki linux po zelji i napravi instalaciju isto uz pomoc rufusa. preporuka za Manjaro Linux a okruzenje odaberi sam koje ti najvise odgovara i na koje si navikao. lightweight xfce koji moze isto dobro da se skocka ili malo zahtevniji Gnome ili KDE.

ako imas dve fleske, najbolje da na jednoj cuvas windows pa ga ubaci svaki put kad treba da formatiras hard i odradi kako sam ti na pocetku napisao.

ako se ne snadjes sa bilo cime od ovoga, odnesi u neki servis i plati da ti odrade sistem.

DušanVuk

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
26.05.2018.
Poruka
33
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
1) ...Ovde ti je detaljno uputstvo za tu ploču... ...Ima skoro 70 strana i nije baš šturo....
2) ...Kratko to spoji, pa proveri...
3) ...Što se tiče instalacije Windows 7, to sve češće postaje nemoguća misija...
1) Hvala, Vladarko, ja sam skinuo uputstvo za varijantu moje ploče (isti model samo bez "M"), pa sam se i tu malo zbunjivao. Ipak, ta uputstva su u stilu: "Setting A: If you want to enable Setting A, check "enable", but if you don't want to enable it, then check "disable".
2) Kratko sam spojio, nije to u pitanju. Ono što nisam probao je da očistim CMOS. Mada, na taj način gubiš lozinke i razdesiš sat i datum. Nije velika stvar.
3) Ja već izvestan period vremena shvatam da nailazi "poslednje skretanje za Win 7", moguće da sam ga sa Rajzenom propustio. Inače tvoja konstatacija da je MS u pitanju, a ne ograničenja Win 7 u hardveru koji on može da podrži, je stoprocentno istinita. (naravno, uz odgovarajuće nove drajvere koje MS zabranjuje da budu izdati za Win 7)

Ako te interesuje nešto o UEFI-ju, za mene najbolji članak (u smislu razimljivosti izlaganja) je na linku:
UEFI boot: how does that actually work, then?

DušanVuk

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
26.05.2018.
Poruka
33
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
1) ...najbolje pobrisi sve sto postoji od particija dok ne dobijes jednu unallocated particiju...
2) ...posto imas ryzen ne znam hoce li moci win 7... ... o tome si trebao da razmisljas kad si kupovao komp.
3) ...nikakvi doktorati oko biosa...
4) ...evo zvanicnog asus toola ... link... ...nemoj da skidas instalaciju windowsa sa torrenta...
5) ...napravi instalaciju rufusom... ...za win najbolje biraj mbr.
6) ...preporuka za Manjaro Linux a okruzenje odaberi sam koje ti najvise odgovara...
7) ...ako se ne snadjes sa bilo cime od ovoga, odnesi u neki servis i plati da ti odrade sistem.
Hvala DarkSide:
1) Interesantna stvar: Pripremao sam 32MB USB fleš da na njemu imam Fedora 28 Linux rezidentnu. 16MB sam formatizovao kao NTFS particiju, na drugoj polovini fleša (gledano od početka). Na prvu polovinu sam instalirao Fedorine particije. Ona NTFS particija je tada postala nevidljiva za Win 7 na mom starom kompu. Bilo kakav drajv (ssd, hdd, usb fleš) mora da ima takodje i tip particionog sistema, ne samo tip particija (ovo sam ja iskazao krajnje laički, ali na kraju ipak moraš da doktorišeš oko BIOSa)
Sve ovo da bih pitao: koliko je dovoljno samo pobrisati sve particije. Možda ipak nešto ostaje (Disk=A, broj particija=0, tip particijskog sistema =xy) Ustvari, uverio sam se, ali samo jednom prilikom, na jednom USB 2.0 flešu.
2) Ako već budem morao Win 10, pretvoriću se u najz...ijeg OS moddera u galaksiji.
3) O ovome sam već pod 1)
4) Ima i ASRock svoj tool koji ne radi. Probaću i ASUSov.
5) Rufus mi je dobro poznat, i odličan je. Samo... ako iso diktira UEFI boot, onda mogu ja da setujem MBR koliko hoću i obrnuto(?) (ustvari, ovo još nisam raspertlao)
Kad ti već mene Rufusom, ja ću tebe MiniTool Partition Wizardom 10. Skini ISO fajl za bootabilni MiniTool USB/CD... preporuka 100%.
6) Linux je za mene "Terra Incognita" koju sam malo po malo ipak počeo da upoznajem. Svaka preporuka dobrodošla. Hvala, hvala, hvala.
7) Nešto me ova "zaglavka" oko novog kompa podstiče da paralelno radim "rikaveri" dela sive mase navodno u mom vlasništvu. (ne mogu a da malo ne lajem).

Čeka me neki posao od nekoliko dana, ali se nadam da ću stići da ovde okačim sažeti prevod teksta za koji sam dao link Vladarku.

Poslednja izmena:
Vrh