• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Blic pitanja

Cika_Kure

PCAXE Member
Učlanjen(a)
29.05.2024.
Poruka
860
Rezultat reagovanja
953
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 7 5700x 3D, ID Cooling SE-225-XT BLACK
Motherboard:
Asus TUF Gaming B550
RAM:
KINGSTON Fury 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz
VGA & cooler:
Biostar RX6700XT 12GB GDDR6
Anker a20i ili p20i obično važe za najbolje u toj ~30e klasi, sad zavisi od preferenci ... P20i su više bassy prema utiscima ... Vidim ima i P30i za ~40e na KP-u.
Nisa probao nijedne, da se odmah ogradim.
Naravno izbaksuzirao sam sebe...
Izgubio sam negde u stanu desnu Soundpeat classic slušku, a na ove Soundpeats Sonic ne mogu da se naviknem (nosim ih nedelju dana i baš su neudobne), a ni zvuk nije neki (bolji je na Classic iako su duplo jeftinije), i još me kutija za punjenje zeza gubi kontakt jedna sluška pa je često ni ne puni.

Sad sam na KP uzeo ove A20i koje si mi preporučio, kod jedng lika iz Bg cene kao na Ali pa mi se ne isplati da čekam, jedino što je boja gejčina, nešto kao svetlo ljubičasta... :talas:

Učlanjen(a)
11.11.2017.
Poruka
458
Rezultat reagovanja
180
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ryzen 7 7950x + Arctic III 360
Motherboard:
MSI B650 MAG Tomahawk Wifi
RAM:
2x32GB Kingston DDR5 6000MHz
VGA & cooler:
RTX 3090 Zotac
Display:
AOC 31.5" Q3279vwf
HDD:
1TB KC3000 + Crucial m.2 od 500 2HDD od po 4TB (WD RED i Blue) i Geil SSD od 512GB + Kingston SSD od
Sound:
Microlab Solo 6c+S.M.S.L SU-1 DAC
Case:
Lian Li Lancool 216 argb
PSU:
MSI A850GF 80+Gold 850W
Mice & keyboard:
Redragon/Logitech
Internet:
Optika
OS & Browser:
Win 11/Ubuntu
Other:
Logitech C270 Epson L386
I dalje me "vozaju" u Tehnomaniji, kao gužva u servisu itd. Dobio sam servis i kaže da će "ako je mali kvar" popraviti uređaj a ako je veći kvar zameniti za drugi. Ja sam izričito zahtevao novac.

Evo šta kaže moj dobri drugar, "AI pravni savetnik":

Na osnovu detalja koje ste naveli i priloženog Zakona o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 88/2021), prodavnica je prekršila više odredbi zakona, a vaša prava su sledeća:

1. Nesaobraznost Robe (Poluispravan Proizvod)

• Vaš skener koji proizvodi artifakte i linije pri skeniranju, iako tehnički "radi", nije saobrazan ugovoru. On ne pruža kvalitet i funkcionalnost koja se osnovano očekuje od takvog uređaja i nije podoban za redovnu upotrebu za koju je namenjen (Član 49, stav 1, tačke 3 i 4). Faktička poluispravnost je nesaobraznost.
  • Pošto ste nesaobraznost primetili prvog dana korišćenja, primenjuje se pretpostavka da je nesaobraznost postojala u trenutku kupovine (Član 52, stav 2). Teret dokazivanja da je skener bio potpuno ispravan prilikom preuzimanja leži na prodavcu.
2. Povreda Vašeg Prava na Izbor (Ključni Prekršaj Prodavca)

• Najvažnije: S obzirom da se nesaobraznost (kvar) pojavila u roku od šest meseci od dana preuzimanja robe, vi ste kao potrošač imali pravo da birate kako želite da se problem reši. Član 51, stav 7 Zakona izričito navodi da u ovom slučaju imate pravo da birate između:
    • Zamene skenera za novi, ispravan.
    • Odgovarajućeg umanjenja cene.
    • Da izjavite da raskidate ugovor (što podrazumeva povraćaj novca).
  • Vi ste jasno izrazili želju za povraćajem novca (raskid ugovora) kada ste vratili skener prvog dana.
  • Član 51, stav 8 Zakona dodatno precizira da je u prvih šest meseci opravka (servis) moguća SAMO uz vašu IZRIČITU SAGLASNOST.
  • Zaključak: Prodavac NIJE SMEO da ignoriše vaš zahtev za povraćaj novca i samoinicijativno pošalje uređaj na servis. Time što su to uradili bez vaše izričite saglasnosti za opravku, direktno su prekršili Član 51, stav 8 Zakona.
3. Nezakonito Pozivanje na "Proceduru Firme"

• Izjava prodavca da je "procedura firme da ne vraćaju novac" je pravno irelevantna i nezakonita ukoliko je suprotna odredbama Zakona o zaštiti potrošača.
  • Član 3 Zakona jasno kaže da se potrošač ne može odreći prava utvrđenih ovim zakonom i da su odredbe ugovora (ili interne procedure firme) koje direktno ili indirektno uskraćuju ili ograničavaju prava potrošača – ništavne (nevažeće).
  • Dakle, interna procedura firme ne može biti iznad zakona i ne može vam uskratiti pravo na povraćaj novca koje vam pripada po Članu 51, stav 7.
4. Plaćanje Unapred i Kupovina u Radnji

• Činjenica da ste poručili 3-4 dana ranije i platili unapred ne menja vaša prava u pogledu nesaobraznosti robe. Ugovor je zaključen, vi ste platili, a prodavac je isporučio robu koja se pokazala kao nesaobrazna.
  • Iako ste kupili u radnji (a ne na daljinu), zbog nesaobraznosti robe koja se pojavila odmah, imate pravo na raskid ugovora (povraćaj novca) shodno Članu 51, stav 7. Pravo na odustanak bez obrazloženja u roku od 14 dana važi samo za kupovinu na daljinu i izvan poslovnih prostorija, ali to nije relevantno ovde jer vi imate konkretan razlog – nesaobraznost robe.
5. Odbijanje Provere na Licu Mesta

• Iako zakon eksplicitno ne obavezuje prodavca da testira robu na licu mesta prilikom reklamacije, njihovo odbijanje da to učine, pogotovo kada ste vi insistirali i doneli sve potrebno (drajvere, softver) i kada je kvar prijavljen odmah, predstavlja lošu poslovnu praksu i onemogućava potencijalno brže rešavanje u skladu sa vašim zakonskim pravom (npr. da se odmah konstatovao očigledan kvar i pristupilo raskidu ugovora). Njihova obaveza je da prime reklamaciju (Član 55, stav 3), a ne nužno da je odmah testiraju, ali slanje na servis bez vaše saglasnosti je ključni prekršaj.
6. Potpisivanje Papira (Reklamacionog Lista)

• Papir koji ste potpisali je najverovatnije "Potvrda o prijemu reklamacije" ili "Reklamacioni list". Potpisivanjem tog dokumenta vi ste potvrdili da ste predali uređaj na reklamaciju i naveli razlog (nesaobraznost).
  • Vaš potpis NE ZNAČI nužno da ste pristali na način rešavanja koji je prodavac samoinicijativno odredio (slanje u servis), pogotovo ako ste usmeno jasno i nedvosmisleno tražili povraćaj novca pre potpisivanja. Prodavac je dužan da primi vašu reklamaciju, ali način rešavanja u prvih 6 meseci birate vi (osim opravke za koju treba vaša saglasnost). Proverite šta tačno piše na kopiji papira koju ste dobili. Čak i ako se negde pominje servis, ako niste zaokružili tu opciju ili ako ste jasno naveli da želite povraćaj novca, prodavac je prekršio zakon slanjem u servis.
Vaša Prava u Potpunosti:

1. Pravo na Raskid Ugovora i Povraćaj Novca: Imali ste i još uvek imate puno zakonsko pravo da zahtevate raskid ugovora i povraćaj celokupnog iznosa koji ste platili, jer se nesaobraznost pojavila prvog dana (unutar prvih 6 meseci), a vi ste to kao opciju izabrali (Član 51, stav 7).
  2. Pravo da Odbijete Opravku: Imate pravo da odbijete opravljen (servisiran) uređaj, jer niste dali izričitu saglasnost za opravku kako to nalaže Član 51, stav 8.
  3. Pravo da Odbijete Zamenu (ako je ne želite): Iako je zamena jedna od opcija koju ste mogli birati, pošto ste inicijalno tražili povraćaj novca, imate pravo da istrajete na tom zahtevu.
  4. Pravo na Odgovor u Roku: Prodavac je bio dužan da vam odgovori na reklamaciju u roku od 8 dana od prijema (Član 55, stav 9). U odgovoru je morao da se izjasni o vašem zahtevu (povraćaj novca).
  5. Pravo na Zaštitu od Nezakonitih Procedura: Imate pravo da se pozovete na ništavnost (nevaženje) internih procedura firme koje su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača (Član 3).
  6. Pravo na Obraćanje Inspekciji: Imate pravo da podnesete prijavu Tržišnoj inspekciji zbog povrede vaših potrošačkih prava, posebno zbog kršenja Člana 51 (stav 7 i 8) i Člana 3 Zakona.
Preporuka za Dalje Korake:

Kao što je prethodno navedeno:

1. Hitno uputite PISMENI prigovor/zahtev prodavnici. Pozovite se eksplicitno na Član 51, stav 7 i 8 Zakona. Navedite da ste prvog dana tražili povraćaj novca, da niste dali saglasnost za opravku i da je slanje u servis bilo nezakonito. Ponovo zahtevajte momentalni raskid ugovora i povraćaj novca. Zahtevajte pismeni odgovor.
  2. Ako ne odgovore pozitivno u kratkom roku, podnesite prijavu Tržišnoj inspekciji. Priložite kopiju računa, reklamacionog lista i vašeg pismenog zahteva.
  3. Obratite se udruženjima za zaštitu potrošača za dodatnu pomoć i savete.
Vaša pozicija je pravno veoma čista i jaka. Prodavac je napravio grešku ignorišući vaš zakonski izbor i postupajući suprotno proceduri propisanoj za prvih šest meseci od kupovine.

Babadzonka

PCAXE Member
Učlanjen(a)
17.09.2014.
Poruka
749
Rezultat reagovanja
349
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
tHe
CPU & cooler:
Intel Core i7-4770 + LC-CC-120
Motherboard:
Gigabyte GA-B85M-D2V
RAM:
Kingston 2x8GB 1600Mhz DDR3
VGA & cooler:
ASUS PHOENIX GTX 1660 SUPER 6GB
Display:
Asus VA24EHE
HDD:
Biostar S100 240GB / Kodak X120 PRO 1TB / Seagate 500GB / Hitachi 320GB
Sound:
Integrated / Intex IT-222 SUF
Case:
Fractal Design Core 3300
PSU:
Seasonic SS-620GB 620W 80+ Bronze
Mice & keyboard:
Logitech MX 518, A4Tech X-718bk / MS Industrial Elite Pro
Internet:
Telekom VDSL 100/10
OS & Browser:
Windows 10 Enterprise LTSC 64bit / Chrome
Other:
Xiaomi Mi 9T, HP LaserJet 1300, Logitech HD C310, A4Tech Bloody G520, Fantech Leviosa MCX01
Jeste da po zakonu imas pravo da trazis novac u ovoj situaciji, medjutim, cim su ti prvo pustili onu poruku da je reklamacija odbijena, ali ce oni kao da ti svakako izadju u susret i rese problem bla bla bla.... onda ga oni resavaju kako oni zele (a uglavnom zele samo da ga poprave ako mogu) i mogu da ga resavaju koliko god im se hoce (ne cimaju se oko zakonskog roka)... ti jedino mozes da trazis proizvod nazad, pa se sudski macujes sa njima, dokazujes da je bilo osteceno itd... SRBIJA!!! :mad:

Učlanjen(a)
11.11.2017.
Poruka
458
Rezultat reagovanja
180
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
RTX 3090 Zotac
Display:
AOC 31.5" Q3279vwf
HDD:
1TB KC3000 + Crucial m.2 od 500 2HDD od po 4TB (WD RED i Blue) i Geil SSD od 512GB + Kingston SSD od
Sound:
Case:
Lian Li Lancool 216 argb
PSU:
MSI A850GF 80+Gold 850W
Mice & keyboard:
Redragon/Logitech
Internet:
Optika
OS & Browser:
Win 11/Ubuntu
Other:
Logitech C270 Epson L386
ne, taj mail šalju jer moraju da odgovore incijalno u roku od 8 dana od prijema, po difoltu ga šalju svima, to su mi rekli i u prodavnici, da očekujem da ću dobiti negativan odgovor za 8 dana.
Ali smaraju sa nepotrebnim procedurama, da.

Babadzonka

PCAXE Member
Učlanjen(a)
17.09.2014.
Poruka
749
Rezultat reagovanja
349
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
tHe
CPU & cooler:
Intel Core i7-4770 + LC-CC-120
Motherboard:
Gigabyte GA-B85M-D2V
RAM:
Kingston 2x8GB 1600Mhz DDR3
VGA & cooler:
ASUS PHOENIX GTX 1660 SUPER 6GB
Display:
Asus VA24EHE
HDD:
Biostar S100 240GB / Kodak X120 PRO 1TB / Seagate 500GB / Hitachi 320GB
Sound:
Integrated / Intex IT-222 SUF
Case:
Fractal Design Core 3300
PSU:
Seasonic SS-620GB 620W 80+ Bronze
Mice & keyboard:
Logitech MX 518, A4Tech X-718bk / MS Industrial Elite Pro
Internet:
Telekom VDSL 100/10
OS & Browser:
Windows 10 Enterprise LTSC 64bit / Chrome
Other:
Xiaomi Mi 9T, HP LaserJet 1300, Logitech HD C310, A4Tech Bloody G520, Fantech Leviosa MCX01
To stoji nego nisam na to mislio, moj komentar se odnosi na to dobijanje negativanog odgovora i da se na taj nacin ograde i briga ih.

Učlanjen(a)
11.11.2017.
Poruka
458
Rezultat reagovanja
180
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
RTX 3090 Zotac
Display:
AOC 31.5" Q3279vwf
HDD:
Sound:
Case:
Lian Li Lancool 216 argb
PSU:
MSI A850GF 80+Gold 850W
Mice & keyboard:
Redragon/Logitech
Internet:
Optika
OS & Browser:
Win 11/Ubuntu
Other:
Logitech C270 Epson L386
jedno pitanje drugari.
Potrebno mi je da veliku količinu podataka ( 500+ GB) transferujem na google photos.
1. Opcija je preko telefona ali mi je cimanje, zbog sporog kopiranja i 40 hiljada fajlova.

2. Opcija je preko emulatora . Istraživao sam i ispada da je Mumu emulator jedan od bezbednijih, najmanje bloatware ima i trebalo bi da je pouzdan.
Fora je što je to privatna porodična galerija, i trebam da se ulogujem na gmail specifično generisan za USA region (temp sms američki broj prilikom kreacije pa posle promenjen uz 2fa na srpski), jer Google Photos najbolje radi za USA region, ne brljavi sa detekcijom lica kada imate puno fajlova. Pa posle lepo da sortiram i imenujem svakoga.

U drugoj opciji bi mi bilo mnogo lakše, samo bih ga rutovao za sekund u meniju i ubacio modul za unlimited google photos
)

U suštini druga opcija je mnogo lakša jer mogu da biram shared folder bez da se cimam i kopiram.

Zvanični google Android studio je za ovo nepraktičan, takođe u VMware je moguće instalirati android x86 koji je tamo negde android 7, ili 8 što je dosta staro i ne verujem da će raditi sa magiskom i ovim modulom kako treba. Postoje neki portovani noviji android vmware predignuti sistemi (slike) sa os boxes sajta, ali ne bih to da eksperimentišem.

Vrlo blizu sam opcije 2. Interesuje me i vaše mišljenje po pitanju bezbednosti podataka?

Poslednja izmena:

NAS

PCAXE Member
Učlanjen(a)
15.07.2018.
Poruka
892
Rezultat reagovanja
1.462
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
PC i Mac
Treba mi kartica da mogu da uplaćujem i podižem dinare na bankomatima. Bitna stavka je uplata na bankomatu da ne moram da čekam u redu u pošti na primer da bih uplatio.

Služila bi za online plaćanja: KP, Aliexpress, Temu, domaće prodavnice...

Bitno je i da ima dobar kurs jer ću deo novca u € da prebacujem na Revolut.

vladarko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.01.2018.
Poruka
15.030
Rezultat reagovanja
10.646
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Ago Ao 192 Kurier
CPU & cooler:
Intel i9-10900 & Be quiet! Pure Rock 2 Black
Motherboard:
Asus Z490 Tuf Gaming Plus
RAM:
Cusu DH330 2 x 16 GB DDR4 3600 MHz
VGA & cooler:
Palit RTX 3060 Ti 8 GB
Display:
27" AOC 27G2SPU/BK
HDD:
Adata Legend 710 250 GB nvme + Western Digital Blue1 TB sata III + Cusu CV7000 1 TB nvme
Sound:
Microlab MT280B, Sony WH-XB700
Case:
SilentiumPC Ventum VT2 TG + 2 x Bionix P120 PWM PST + 2 x Bionix P140 PWM PST
PSU:
XPG Core Reactor 650
Mice & keyboard:
Redragon Impact M908 & Cooler Master SK650 & Redragon Diti K585
Internet:
mts 400/200
OS & Browser:
Windows 10
@NAS:
Raiiffeisen dina+ visa virtuon za uplate/isplate.

Ali nema dobar kurs.

• Like
Reagovanja: NAS
Učlanjen(a)
11.11.2017.
Poruka
458
Rezultat reagovanja
180
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
RTX 3090 Zotac
Display:
AOC 31.5" Q3279vwf
HDD:
Sound:
Case:
Lian Li Lancool 216 argb
PSU:
MSI A850GF 80+Gold 850W
Mice & keyboard:
Redragon/Logitech
Internet:
Optika
OS & Browser:
Win 11/Ubuntu
Other:
Logitech C270 Epson L386
jedno pitanje drugari.
Potrebno mi je da veliku količinu podataka ( 500+ GB) transferujem na google photos.
1. Opcija je preko telefona ali mi je cimanje, zbog sporog kopiranja i 40 hiljada fajlova.

2. Opcija je preko emulatora . Istraživao sam i ispada da je Mumu emulator jedan od bezbednijih, najmanje bloatware ima i trebalo bi da je pouzdan.
Fora je što je to privatna porodična galerija, i trebam da se ulogujem na gmail specifično generisan za USA region (temp sms američki broj prilikom kreacije pa posle promenjen uz 2fa na srpski), jer Google Photos najbolje radi za USA region, ne brljavi sa detekcijom lica kada imate puno fajlova. Pa posle lepo da sortiram i imenujem svakoga.

U drugoj opciji bi mi bilo mnogo lakše, samo bih ga rutovao za sekund u meniju i ubacio modul za unlimited google photos
)

U suštini druga opcija je mnogo lakša jer mogu da biram shared folder bez da se cimam i kopiram.

Zvanični google Android studio je za ovo nepraktičan, takođe u VMware je moguće instalirati android x86 koji je tamo negde android 7, ili 8 što je dosta staro i ne verujem da će raditi sa magiskom i ovim modulom kako treba. Postoje neki portovani noviji android vmware predignuti sistemi (slike) sa os boxes sajta, ali ne bih to da eksperimentišem.

Vrlo blizu sam opcije 2. Interesuje me i vaše mišljenje po pitanju bezbednosti podataka?
ipak sam odabrao rešenje preko sekundarnog telefona ma koliki maltret bio.

Plauer1

PCAXE Member
Učlanjen(a)
15.02.2020.
Poruka
426
Rezultat reagovanja
126
Moja konfiguracija
kad smo kod kartica ,dobro bi bilo da kazem da je bolje koristiti dina karticu za placanja u zemlji jer tako prodavci placaju manju proviziju .to sam danas saznao

• Like
Reagovanja: NAS

vladarko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.01.2018.
Poruka
15.030
Rezultat reagovanja
10.646
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Ago Ao 192 Kurier
CPU & cooler:
Intel i9-10900 & Be quiet! Pure Rock 2 Black
Motherboard:
Asus Z490 Tuf Gaming Plus
RAM:
Cusu DH330 2 x 16 GB DDR4 3600 MHz
VGA & cooler:
Palit RTX 3060 Ti 8 GB
Display:
27" AOC 27G2SPU/BK
HDD:
Adata Legend 710 250 GB nvme + Western Digital Blue1 TB sata III + Cusu CV7000 1 TB nvme
Sound:
Microlab MT280B, Sony WH-XB700
Case:
SilentiumPC Ventum VT2 TG + 2 x Bionix P120 PWM PST + 2 x Bionix P140 PWM PST
PSU:
XPG Core Reactor 650
Mice & keyboard:
Redragon Impact M908 & Cooler Master SK650 & Redragon Diti K585
Internet:
mts 400/200
OS & Browser:
Windows 10

Dakula74

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.12.2021.
Poruka
2.591
Rezultat reagovanja
2.356
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
5900X + NZXT Kraken 280 RGB
Motherboard:
MSI B550 tomahawk
RAM:
64 gb
VGA & cooler:
MSI X Slim Nvidia RTX 4090
Display:
Gigabyte M27Q
Case:
DeepCool's MORPHEUS (4x LIAN LI UNI Fan SL140 V2 black + 3x UNI FAN SL-INF REVERSE BLADE 120)
PSU:
FSP Hydro G PRO 1000W
Mice & keyboard:
MX Master 2S , APEX 7
@Немањин Град

Nigde na manualu za taj Aourus ne pise da ima neko deljenje linija tako da pretpostavljam da je taj slot slobodan, jedino da im pises i da vidis.

Vrh