• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Bitka GBA Flashcartova - EZ Flash IV vs. Supercard Mini Sd

darkado

PCAXE Member
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
828
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Athlon x2 7750 @ 3.1ghz [Thermaltake Ruby ORB]
Motherboard:
Gigabyte MA770-UD3 (rev 2.0)
RAM:
2GB Kingmax 1066 + 2GB Geil Ultra 800
VGA & cooler:
Saphire Radeon 5750 1GB
Display:
Samsung T220
HDD:
WD 320 AAKS + WD 500 ABYS
Sound:
Integrusha
Case:
Cooler Master Elite 332
PSU:
LC Power Metatron Prophecy 750W
Optical drives:
Pioneer 215
Mice & keyboard:
Logitech Internet multimedia keyboard + MX510
Internet:
2Mb
OS & Browser:
Win7 RTM 64-bit


Posto je Dule rekao da bi voleo ovo da vidi ovde na forumu preveo sam tekst i evo ga. Uzivajte :)

Prvo i osnovno, flashcartovi su uredjaji za pokretanje igara sa memorijske kartice. Da, možete da svučete romove sa neta ali nemojte. Kupite igre, ripujte ih (dva klika ako imate ds) i stavite na memorijsku. Uglavnom, po mom skromnom mišljenju, poenta flashcartova je mogućnost da se nosi jedan kertridž umesto nekoliko desetina a ne piraterija.

Prošle godine sam nabavio Game Boy Micro i posle par meseci mi je dosadilo da vucaram gomilu kertridža svuda sa sobom i rešio sam da nabavim GBA flashcart. Posle malo istraživanja i raspitivanja odlučio sam da kupim EZ-FKASH IV i kada je stigao, prosto me je oduvao mogućnostima koje su mi se otvorile.

Meseci prolaze i odlučujem da nabavim backlit GBA SP, noviji i stvarno redak model AGS-101. Nalećem na jedan relativno jeftino koji ide u paketu sa Supercard Mini SD flashcartom. Kad je stigao paket rešio sam da uporedim ova dva flashcarta.





Kvalitet izrade:

Počeću ovako, kvalitet izrade EZ-FLASH IV je očajan, najblaže rečeno. Kupio sam ga novog i čim sam ga izvadio iz kutije, već je izgledao kao da će da se raspadne svakog sekunda. Plastika kertridža je očajno proizvedena i očajno sklopljena (pogledajte slike). Sa druge strane Supercard Mini SD sam dobio polovan i uprkos tome je izgledao kao kvalitetnije parče hardvera. Druga stvar koja mi je smetala kod EZ-FLASH IV je što njegov slot za memorijsku karticu nema oprugu a Supercard Mini SD ima. Oba kertridža koriste Mini SD standard koji nije bio naročito zastupljen ni kad je bio aktuelan tako da će Micro SD to Mini SD adapter možda biti jedini način da koristite ove flashcartove. Treba napomenuti da nije preporucljivo koristiti taj adapter. Prvo jer ćete morati da rasklopite EZ-FLASH IV da biste ga izvadili a drugo jer postoji šansa za koraptovanje sejvova na oba flashcarta ako se koristi adapter. 2GB je maksimalni kapacitet koji podržavaju i jedan i drugi ali verujte mi, čak i 1GB je više nego dovoljno.















Softver:

Oba flashcarta imaju svoj client softver za PC. Oba su užasna, bagovita ali rade svoj posao većinu vremena tako da ovde i nema mnogo da se kaže.







Performanse:

Sad dolazimo do najvažnijeg dela, performansi oba flashcarta.

EZ-FLASH IV ima nešto što se zove NOR memorija koju koristi za pokretanje igara od 32MB. Samo je par takvih u biblioteci GBA igara ali moze kompajlirati ROMove sa emulatorima te veličine pa je prilično zgodno što možete i da ih pokrenete. Prebacivanje igre u NOR memoriju je jedan jako dosadan proces koji treje desetak minuta ali po prebacivanju igre u NOR svaki sledeći put kad je pokrenete igra kreće instantno bez loadinga. Za igre od 16MB i manje samo izaberete igru iz menija, sačekate par sekundi da se učita i igrate. Vredi napomenuti da u NOR memoriju možete staviti više igara, sve dok njihova ukupna veličina ne prelazi 32MB.

Supercard Mini SD je jednostavniji po pitanju pokretanja igara. Izaberite igru, bilo koju igru, bilo koje veličine (da, čak i od 32MB), sačekajte par sekundi i igrajte. Supercard nema NOR memoriju i isto tako ima ugrađen GB/GBC emulator tako da za te dve konzole ne morate da kompajlirate svoj emulator.

EZ-FLASH IV čuva sejvove kao i gotovo svaki GBA kertridž koristeći bateriju da sačuva podatke. Kad ugasite vaš GBA pa ga opet upalite sejv se kopira sa kertridža na memorijsku karticu. Sejvovi na Supercardu moraju da se snimaju ručno na memorijsku što je loše ali eto, Supercard ima i real time save da snimite poziciju u svakom trenutku (samo jedan real time save u svakom trenutku).

Igre se ucitavaju oko 30% brže na Supercardu ali to nije bitno, bitno je kako se ponasaju kad se ucitaju a tu EZ-FLASH IV nastupa. Supercard ima problema sa sporim ramom koji prouzrokuje usporenje u mnogim igrama, neke su naravno savršeno igrive ali neke druge, poput Street Fightera su gotovo potpuno neigrive jer su slajd šou. Sajtovi sa listama kompatibilnosti za Supercard su odavno mrtvi tako da ćete sami morati da proverite da li igra koju želite da igrate radi i koliko dobro radi. Sa druge strane EZ-FLASH IV poseduje gotovo stoprocentnu kompatibilnost sa GBA naslovima. Bez ikakvih problema sam igrao sve što sam želeo. Supercard Mini SD mi je nekoliko puta, iz čista mira, žargonski rečeno “zakucao” dok se to sa EZ-FLASH IV nije desilo nikada.

Nijedan od ova dva flashcarta nema RTC (Real Time Clock) tako da ako vam se igraju pokemoni i hoćete da uhvatite monstrume koji izlaze samo noću, moraćete da pečujete rom igre.

Moj custom EZ FLash IV skin:


Meni Supercarda:



Zaključak:

Ne postoji savršen flash cart ali kad bi postojao bio bi to EZ-FLASH IV sa kvalitetom izrade Supercarda i RTC-om M3 Perfecta (čija je cena i retkost uporediva sa Gutenbergovom biblijom). Ovu bitku dobija EZ-FLASH IV. Prouzrokovaće vam mnogo manje glavobolje nego Supercard Mini SD i uživaćete u svakom trenutku igranja svojih GBA igara na njemu. Nije ni Supercard bez svojih prednosti naravno. Mnogo ga je lakše naći, jeftiniji je i definitivno ima odličan odnos dobijeno-uloženo.



Originalni tekst: http://thatgamingcritic.com/gba-flashcart-battle-ez-flash-iv-vs-supercard-mini-sd/

Novi layout sajta je unistio formatiranje teksta, gledacu da ga ispravim ovih dana.
 

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.407
Rezultat reagovanja
121
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ci7 3930K@ Coolink CoratorDS
Motherboard:
ASUS P9X79 Deluxe
RAM:
4x4GB Mushkin 1600 MHz cl9, 1.5V
VGA & cooler:
Sapphire HD6950 FleX Edition
Display:
3x Belinea 102035W
HDD:
Corsair ForceGT 120GB SSD,WD AAKS 640 GB, WD MyBook 500GB
Sound:
Realtek ALC889 - Logitech Z2300
Case:
Cooler Master bench table
PSU:
Cooler Master Silent Pro 850W
Optical drives:
USB LiteOn
Mice & keyboard:
Logitech G15 - Logitech MX518
Internet:
SBB 10/1 Mbit
OS & Browser:
Windows 7 x64 SP1
Other:
Volim AXE
Ode u sticky ;) Bravo :appl:
 
Vrh