• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

[Mreža] Asus RT-N18U

CileST

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
11.11.2012.
Poruka
6
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Od ISP-a sam dobio bežični ruter skromnih performansi, pa kako to biva kod nas da je i sirće slatko kada je besplatno, nikada me preterano nije zanimalo to što signal nestaje čim se udaljim koju sobu. Nije me zanimalo do trenutka kada sam silom prilika morao da koristim skajp iz druge sobe, tako me je moj skromni ruter naveo da izvodim jogu u potrazi sa signalom, kao u ranim danima mobilnog telefona.

Imajući to u vidu, kako li je tek većim porodicama koje žive u većim stanovima i kućama. Neko sigurno mora više da sačeka da mu se učita omiljena pesma na jutjubu.

Da li razvlačiti kablove, da li kupovati repeatere? Zašto jednostavno ne bismo zamenili onaj skromni ruter, nečim ozbiljnijim?

Na primer, Asus RT-N180.


Radi se o ruteru srednje klase sa dosta funkcija iz klase iznad. Specifikacije, dimenzine itd. možete pogledati na ovom linku, kako ne bih punio post sa copy-paste.
http://www.asus.com/rs/Networking/RTN18U


Vreme je da zaronim u kutiju...

Izgled kutije je verovatno najnebitnija stavka, ali, složićete se, ipak svi želimo da nam tehnika dođe u lepom pakovanju, ovde nas Asus nije izneverio, smatram da je kutija lepo dizajnirana.





U kutiji se nalazi sledeće:

-Ruter
-Tri antene
-Adapter
-LAN kabl

Pored ovoga se nalazi i klasična papirologija, za koju znam da vam je veoma bitno da je vidite, ali ja neću da vam je pokažem :p




Dizajn mi se sviđa, pogotovo ovaj dijamantski pattern na gornjoj strani koji jako lepo reflektuje svetlost.




Na prednjoj strani se nalazi USB 3.0




Sa leve na desnu, od priključaka ima:

Ulaz za antenu, AC in, ON/OFF prekidač, USB 2.0, reset, WAN, ulaz za antenu, četiri LAN porta, WPS, ulaz za antenu




Indikatori se nalaze na gornoj strane i svetle plavom bojom.




Kada sam povezao ruter, žičani internet je počeo automatski da radi, budući da je moja mreža jako jednostavna, dodatna podešavanja su potrebna ukoliko imate neku aždaju od mreže.

Bežični internet se inače namešta lako, ali ovde je to olakšano do maksimuma, ovo mi je verovatno bilo najlakše podešavanje bežičnog interneta do sada. Kada sam ušao u ruter, sačekao me je izuzetno lak čarobnjak koji je od mene tražio prvo da ukucam šifru za ruter, do sada sam uvek ostavljao default login podatke što je predstavljalo potencijalni rizik. Kada sam ukucao šifru on je automatski otkrio tip konekcije i podesio se prema tome, na meni je onda bilo samo da ukucam SSID i šifru. Na kraju sam morao da se ulogujem sa novom šifrom i proces je bio gotov.

Izgled interfejsa:




Interfejs je funkcionalan i daje nam logično raspoređene informacije i podešavanja, što, iz mog iskustva, često nije slučaj.

Odmah na početku imamo obaveštenje za novi firmware, što je za pohvalu budući da to znači da se aktivno radi na usavršavanju rutera.


Što se tiče dometa, uradio sam skromni test. Uporedio sam ga sa jednim od najčešćim ruterom po našim domaćinstvima, TL-WR741ND. Otišao sam u drugu sobu, na poziciju koja me je deila oko 10 metara i dva zida od rutera. Dodatno sam otežao Asusu tako što sam ga ostavio na kanalu 1 gde je već postojalo nekoliko signala. Testirao sam sa telefonom uz aplikaciju "Wifi Analyzer".

Rezultat je sledeći:



Signal je bio jači čak i pod tim otežanim uslovima za Asus, takođe sam primetio da asus bolje "drži" signal, tako da će sporije da slabi kada krenete da se udaljavate.



ZAKLJUČAK

Sviđa mi se izgled, sviđa mi se funkcionalnost, sviđa mi se kako je jednostavan za korišćenje, sviđa mi se što ima file sharing ugrađen, sviđa mi se, sviđa mi se... U ovom mom malom testu nisam uspeo da vidim neku realnu manu zbog koje bih rekao nemojte uzeti ovaj ruter.

Jedina mana koju sam otkrio je to da antena ume da se malo odšrafi dok je pomeram u željeni položaj, ali to se ne dešava uvek. Taj problem sam rešio tako što jednom rukom držim antenu dole gde se šrafi a drugom postavim antenu u željeni položaj. Ovo ne mogu da smatram velikom manom. Koliko ćete često pomerati antenu?

Dakle, preporučujem ovaj ruter.

Ukoliko želite da uradim još neki test, ili imate neko pitanje vezano za ruter, tu sam.


Evo još malo slika:




Video:



Korisni linkovi (gde ima na stanju): LINK LINK2
 
Poslednja izmena od urednika:
Vrh