• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

AMD Not Competing with Intel Anymore

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.832
Rezultat reagovanja
2.347
Moja konfiguracija
In a move than could very well be interpreted as exchanging one problem for another, Advanced Micro Devices has decided to stop focusing so much on the PC business and get its act closer together on the mobile front.

The Bulldozer disaster, as it is known in some circles, must have persuaded AMD's leadership that the PC side of their business wasn't flying very well and far anymore.

Though everyone was expecting much from 8-core processors, the performance was, in the end, well lower than some of AMD's own previous-generation chips.

Whether because of this or something else, it was reported that Advanced Micro Devices has chosen to distance itself from its competition with Intel.

That is to say, it will focus less on processors for PCs and pay more attention to the mobile market.

As such, it will probably start to customize its Fusion platform in such a way as to create tablet and smartphone chips.

"We're at an inflection point," said AMD spokesman Mike Silverman, according to a Mercury News report. "We will all need to let go of the old 'AMD versus Intel' mindset, because it won't be about that anymore."

If anything, 2011, with more than half a year of lacking an actual CEO, was a clear symptom that Advanced Micro Devices had to do something, and soon.

The company has a new leader now and, sure enough, the man took some fairly drastic measures, and that includes more than this latest change in direction, as well as a branded RAM project.

The workforce also suffered, especially the PR and marketing departments AMD axed large portions of each as part of its plan to cut total worldwide employee count by 10%).

The complicated thing about the focus on mobile is that ARM already has that well enough in hand, and NVIDIA just launched the Kal-El too. AMD may just be exchanging one headache for another with this.
http://news.softpedia.com/news/AMD-Not-Competing-With-Intel-Anymore-Goes-Mobile-237103.shtml

drfedja

CPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.084
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dell n5010, Intel Core i3 370M 2.4 GHz, 4 GB DDR3 1333
CPU & cooler:
Intel Core i7 4790K @ 4.5 GHz
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
16GB Kingston HyperX Beast 2400
VGA & cooler:
Sapphire AMD Radeon R9-280X
Display:
Viewsonic VA2342 23" LED, LG 25"Ultrawide, Samsung VA2342 23"
HDD:
Samsung SSD850 Evo 250GB, Kingston 120GB V300 SSD, 2x1GB WD Caviar black
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Cooler Master G650M modular
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Keyboard/Mouse Cooler Master Storm
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
Loše, jako loše. To je po meni najgori mogući scenario. Plašim se da će nekompetentnost Buldožera da ugrozi AMD i na polju grafičkih čipoa i APU-ova. Vrlo nezgodno ukopavanje sa lošom mikroarhitekturom. Da oni leže na parama kao Intel, to bi bila druga priča. Buldožer bi bio ispeglan ili bi bio zamenjen nečim boljim u roku od par godina, sama mikroarhitektura bi bila pogurana od strane softverske optimizacije. Međutim AMD nije Intel.

BEGINER

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
1.740
Rezultat reagovanja
8
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i5 4440 @ 3.10GHz
Motherboard:
ASUSTeK COMPUTER INC. Z97-K
RAM:
16,0GB Kingston Crveni txn Proka
VGA & cooler:
1023MB NVIDIA GeForce GTX 750
Display:
Neka 24orka, ocekuje se 32
HDD:
Patriot Blast ssd 240
Sound:
pojma neam
Case:
Xigmatek Elysium
PSU:
Seasonic 850w
Optical drives:
pojma neam
Mice & keyboard:
Logi i Logi svasta
Internet:
Ikom 200Mbita
OS & Browser:
Win 7 x64
Other:
MONEY & PUSSY LOVER

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
AMD je prestao da se takmici sa Intelom jos od pojave C2D, vise je delovao kao neko koje sateran u cosak i ko se brani. Sada je uspeo samog sebe da nokautira, ako je ovo istina. Opet, sve treba uzeti sa dozom rezerve s obzorom da ne dolazi iz zvanicnih izvora (mada i to treba uzeti sa dozom rezerve jer AMDu je vise tesko verovati :troll:). Iskreno se nadam da je ovo samo losa interpretacija necije izjave i da ce AMD nastaviti da batrga.

Steamroller

Moderator
Učlanjen(a)
22.01.2011.
Poruka
9.655
Rezultat reagovanja
17
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7 2600K @4.8 w/HT CM Nepton 280L
Motherboard:
Gigabyte Z77X-UP7
RAM:
4x4Gb Patriot @1866MHz
VGA & cooler:
ASUS 280X + Morpheus + 2x NF-F12
Display:
2x Dell U2312HM
HDD:
Samsung 840 Evo 120GB
Sound:
Integruša
Case:
HAF XB
PSU:
Seasonic SS-620GM
Mice & keyboard:
CM Storm Recon White + Genius Imperator
Internet:
Cable 20/2
OS & Browser:
Win 7 64bit
Other:
Fluffy Cat and Dog
Pa verovatno je loša interpretacija.......... NE mogu tako da najavljuju nove procesore, Piledriver, Steamroller bla bla bla i onda odjednom da kažu da odustaju. Gluposti.

d0minat0r

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.633
Rezultat reagovanja
58
Moja konfiguracija
VGA & cooler:
Gainward 4850 512DDR3
Display:
Viewsonic 24"
HDD:
seagate 500Gt Single P
Case:
/
Optical drives:
Samsung 203D
Mice & keyboard:
A4tech oscar X 748K i microsoft ergo natural 4000
Internet:
ADSL 4Mbit
OS & Browser:
WIN7
Tuga i katastrofa :ajoj:

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Pa sta je tu cudno, propadali su i drugi velikani...

Ne znam cemu cudzenje ako i dalje zive od ATi GPU-ova...

MaTRaX

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
18.04.2011.
Poruka
2.887
Rezultat reagovanja
39
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i5 2500K @4,5 GHz @Cuplex Kryos HF
Motherboard:
Asus P8p67 B3
RAM:
CMP8GX3M2A1600C9 + E30101B
VGA & cooler:
STRIX GTX1050 TI 4GB
Display:
DELL U2412M x2
HDD:
Samsung 850 EVO 250GB, 840 EVO 120GB, F3 HD502HJ
Sound:
CM Storm Sirus-C
Case:
Cooler Master 690 II Advanced
PSU:
Chieftec 750W CTG-750C
Mice & keyboard:
Mx 518 + Razer Tournament Edition
Internet:
50Mb IKOM + Netis WF2710
OS & Browser:
Windows 8.1 Pro , FF
Other:
SS QCK+, Iphone 5s Sim Free
nista otvorite neki fond za AMD pa da im se pomogne objavite ga u svim novinama sirom sveta i onda ce da prestigne intel drugacije ne moze ... kad su odpustili ljude smena direktora ... haos ... tamo je jednostavno rasulo i nema timskog rada .. ne zna se ko vozi traktor a ko otvara kapiju

no-name

PCAXE Member
Učlanjen(a)
23.10.2011.
Poruka
194
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ovo je samo jedan od nacina da se kaze da ne mogu da stignu Intel, previse im odmice. Izgubili su, BD je katastrofa a verovatno su ulozili mnogo u njegovu mikroarhitekturu, sto znaci minus u budzetu pa gledaju kako da ga popune a najbolja opcija im je upravo cipovi za smartphone i tablet. @steamroller - Nisu skroz digli ruke od mikroaritekture, samo ce se vise skoncentrisati na neke druge stvari. I nemaju bas nekog drugog izbora, mozda i najpametniji potez AMD-a posle katastrofe sa BD.

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Nema oni sta da stizu Intel, jedini trenutak u istoriji, ili dva, su bili bolji, AthlonXP i K7 arhitektura, a prvi su izbacili i procesor na 1GHz... Intel je davno prestao da bude konkurencija AMD-u, imali su priliku ali nisu uspeli.

Buldozer nije katastrofa (jeste u smislu prodajne i trzisne vrednosti) jer je izasao u nevreme, daleko pre nego sto je trebalo... Buldozer je najmanji problem u celoj prici, on im je samo osolio ranu...

Procesor koji je izaso prerano u pravo nevreme...

krang

PCAXE Member
Učlanjen(a)
14.12.2009.
Poruka
342
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD FX-8350, Corsair H100
Motherboard:
ASUS Crosshair V Formula
RAM:
16GB(4x4)Kingston Hyper X Predator 2400
VGA & cooler:
AMD Radeon Sapphire HD7970 3GB OC Dual-X
Display:
ASUS VH242H
HDD:
SSD Kingston V 128GB, Samsung SpinPoint F3 1TB
Case:
CoolerMaster HAF 922
PSU:
LC Power Monolith-X 1200W
OS & Browser:
Win8 64 Pro
Sansu za spas AMD-a vidim osim prebacivanja tezista na profitabilna smartphone/tablet trzista i u trzistu grafickih chipova.
Konkretnije-slamka za spas i mogucnost svezeg priliva preko potrebnog kesha, vidim u -nVidia-i.
Koliko god da nam se cini kako su u AMD-u nesposobnjakovici i smotaneri koji pojma nemaju, ipak trenutno imaju jednu gamu proizvoda koja je vise nego pristojna i perspektivna, a sa druge strane je takmac koji je sve samo ne reprezentativan, srecom po AMD.
nVidia ce po svemu sto se zna, biti u zestokom zaostatku sa svojim 28nm GPU-ovima, najmanje pola godine a za flagship model cak i punu godinu dana po najnovijim roadmapovima za Keplere i derivate, sto otvara mogucnost AMD da se naproda i naproda barem grafickih kartica u duzem periodu prakticno bez konkurencije.
E sad, pitanje je koliko to moze izvuci stvar, s obzirom na upitnu apsorpcionu moc trzista GPU-ova ali daj sta das.
Dakle, "Dear Leader" sto bi rekao Charlie, iliti nVidia CEO, paradoksalno, moze odigrati istorijsku ulogu vestackih pluca za AMD.

no-name

PCAXE Member
Učlanjen(a)
23.10.2011.
Poruka
194
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Nema oni sta da stizu Intel
Koliko sam znam, oni su bas sa BD "jurili" Intel, zato je isti i bio napravljen ali nisu imali uspeh. Steta.
jedini trenutak u istoriji, ili dva, su bili bolji, AthlonXP i K7 arhitektura, a prvi su izbacili i procesor na 1GHz... Intel je davno prestao da bude konkurencija AMD-u, imali su priliku ali nisu uspeli.
Tako je.
Buldozer nije katastrofa (jeste u smislu prodajne i trzisne vrednosti)
Pa bas to, slaba mu je trzisna vrednost.
Buldozer je najmanji problem u celoj prici, on im je samo osolio ranu...
BD je glavni problem i jedini problem.

Beagle

PCAXE News Guru
Učlanjen(a)
20.01.2010.
Poruka
1.480
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AthlonII X4 620 @1.225v, Hyper 412 Slim
Motherboard:
Gigabyte M720-US3
RAM:
2x2GB Patriot Viper + 2x2GB GEIL Black Dragon CL5-5-5-15 @800 @1.8v
VGA & cooler:
Gigabyte GF9500GT 1GB (750/1850/500), CoolViva Z1
Display:
LG L204WS
HDD:
Patriot Pyro 60 GB, WD5001AALS
Sound:
Creative Audigy 1, Altec Lansing ATP3, Beyerdynamic DTX-710
Case:
Lian Li PC-S80 Black, 2xScythe SlipSream, 1x Turbine Master 800RPM
PSU:
OCZ StealthXStream 500W (Scythe S-Flex ventilator)
Optical drives:
Optiarc DVD-RW
Mice & keyboard:
Microsoft sidewinder X5, Roccat Taito, Logitech K120
Internet:
Cable
OS & Browser:
Win 7x64 SP1
Other:
Audigy front panel
Nema oni sta da stizu Intel, jedini trenutak u istoriji, ili dva, su bili bolji, AthlonXP i K7 arhitektura, a prvi su izbacili i procesor na 1GHz... Intel je davno prestao da bude konkurencija AMD-u, imali su priliku ali nisu uspeli.
Ti si izgleda prespavao celu K8 arhitekturu (prvi 64-bitni procesor, prvi IMC, prvi nativni dual core procesor), kada je AMD surio tadasnje NetBurst satrape. To je ipak vise od jednog trenutka.

Никола

Shop manager
Učlanjen(a)
05.09.2011.
Poruka
848
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ako AMD izađe iz trke bojim se da će razvoj desktop procesora da se uspori drastično.

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Ti si izgleda prespavao celu K8 arhitekturu (prvi 64-bitni procesor, prvi IMC, prvi nativni dual core procesor), kada je AMD surio tadasnje NetBurst satrape. To je ipak vise od jednog trenutka.

I taj, nisam prespavao, i dan danas rade DFI Nforce 4-4x i 2x1GB PQI kod ortaka sa Athlon64 2800 procesorom...

Tricavih 220e je kostao kada sam ga kupio :cool:

d0minat0r

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.633
Rezultat reagovanja
58
Moja konfiguracija
VGA & cooler:
Gainward 4850 512DDR3
Display:
Viewsonic 24"
HDD:
seagate 500Gt Single P
Case:
/
Optical drives:
Samsung 203D
Mice & keyboard:
A4tech oscar X 748K i microsoft ergo natural 4000
Internet:
ADSL 4Mbit
OS & Browser:
WIN7

drfedja

CPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.084
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
CPU & cooler:
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
Ako AMD izađe iz trke bojim se da će razvoj desktop procesora da se uspori drastično.
Iskreno govoreci, mislim da je sa trkom za desktop odavno završeno. Ne samo što se tiče AMD-a, nego uopšte. AMD samo nije uspeo da napravi mikroarhitekturu koja dovoljno dobro forsira ILP (instruction level paralelism).

S druge strane što se tiče Intela, mislim da im po pitanju IPC-a sledi stagnacija. Ono na čemu može da se dosta poradi je TDP.

Opet, problem AMD-a nije jedino nizak IPC, već je i problem visokog TDP-a, konkurentnosti...

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
AMD postaje ATi GPU division...

Ace Rimmer

PCAXE Member
Učlanjen(a)
15.11.2009.
Poruka
520
Rezultat reagovanja
439
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Xeon x5675 @ LC-CC-120
Motherboard:
Asus P6T Deluxe V2
RAM:
24GB Kingston HyperX Genesis 1600
VGA & cooler:
MSI RX 480 Gaming X 8GB
Display:
Samsung 971p
HDD:
više komada
Sound:
Asus Xonar DG
Case:
CM Stacker
PSU:
Corsair RM650x
Optical drives:
ASUS DVD-RW
Mice & keyboard:
Glorious Model O & HyperX Alloy Elite RGB (brown)
Internet:
DSL
OS & Browser:
Linux / Windows
Lol ... prodavat će GPUove koji idu u socket i imaju integriran x86 koprocesor :).
S obzirom da su počeli dilati i brandirane memorije, sasvim moguće da bi uskoro mogli preći i na DDR5 standard za sistemsku memoriju, čisto da ti GPU-ovi imaju dovoljno bandwith-a.

Poslednja izmena:

Никола

Shop manager
Učlanjen(a)
05.09.2011.
Poruka
848
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Iskreno govoreci, mislim da je sa trkom za desktop odavno završeno. Ne samo što se tiče AMD-a, nego uopšte.
U kom smislu je završeno sa trkom za desktop? Stiglo se pred cilj tj. fizičku granicu minijaturizacije? Ili je trči samo jedan trkač (Intel)?
Kad smo kod granice, ima li realne šanse da na tržište izađe procesor sa jezgrom na fabričkih 16 GHz? Hvala.

warmaster

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.687
Rezultat reagovanja
8
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
4690k 4.5ghz 1.25v EK custom
Motherboard:
Gigabyte Z97n Gaming5
RAM:
eXceleram 2x4Gb
VGA & cooler:
Gigabyte gtx970 itx
Display:
LG 42" LW4500 3D SBS
HDD:
Seagate Barracuda ST3000DM001
Sound:
Storm Sirus/Telefunken TLX 22/4 on Telefunken TA750
PSU:
SilverStone Strider 650W Gold
Mice & keyboard:
G105 MW3, Logitech G5
OS & Browser:
Win7 x64
Other:
Take me to the hospital
Nema sanse, jer 22nm ne moze da izdrzi toliku temperaturnu disipaciju :D. Inace, ko zna, mozda se probije 22nm, drugi materijali, drugaciji pogled na sav taj "svet" nekog inzenjera ;)

drfedja

CPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.084
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
CPU & cooler:
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
Prvo se postavlja pitanje, koja je potreba za 8-16-32 jezgara na desktopu? Guranje gigaherca ce tesko ici preko 4 sa ovom kompleksnoscu, tako da ces tesko videti Sandy ili Ivy sa frekvencijom vecom od 4 GHz.
Uostalom, pogledaj koliko malo su procesori napredovali po tom pitanju u zadnjih 7-8 godina. Vrlo malo. Sto se tice IPC-a, po mom misljenju Sandy B. je vrlo blizu zida, mislim da tu nema previse mesta za unapredjenje. U teoretskom slucaju unapredjenje bi moglo da bude 15%. Mozda gresim u cifri, ali da li je to + 5 ili 10% nije ni vazno toliko. Postoji problem ILP-a u aplikacijama, koji je ogranicavajuci faktor za IPC. To donekle moze da se resi na nivou kompajlera, ali ne potpuno.
ILP je fizicki limit paralelizma instrukcija u samom softveru i zavisi od medjuzavisnosti podataka. Ako napises softver tako da ima sto manje medjuzavisnosti podataka, imaces veci IPC na procesoru koji to moze da izgura. Ipak, ovo je vrlo zeznuto pitanje optimizacije i retko mozes da vidis na desktopu.

Izmedju ostalog, ako hoces visok IPC u procesoru, tesko ces postici visoku frekvenciju, pa je tu poteban tradeoff. Brz CPU je balans visoke frekvencije i IPC-a.

Za dobar desktop CPU su potrebni sledeci uslov:
1. visok IPC i visoka frekvencija (ove dve stavke su u sukobu i tu nema previse prostora, mozda 20-30% za naredih 4-5 godina)
2. niska potrosnja (ovde jos uvek ima mesta za smanjenje potrosnje, ali karikanje broja jezgara uvek cini da se disipacija poveca, sa minijaturizacijom se potrosnja smanjuje po tranzistoru)
3. 4 jezgra + HT ili 6 jezgara bez HT-a ili 8 CMT (ovo je vise nego dovoljan broj jezgara za veliku vecinu desktop primena, gaming ovde zavisi od optimizacije za multithreading)
4. na kraju koriscenje SIMD instrukcija (AVX, SSE2,3,4, FMA4,XOP itd...) ovo moze da ubrza stvari dosta, mada throughput zavisi mnogo od hardvera na kome se izvrsava. Sto je veca FPU jedinica, to moze vise operacija po instrukciji i ciklusu da obavi. (ovde ima mesta za optimizaciju, za razliku od TLP-a gde nema, medjutim nezgodna stvar je primena ovih instrukcija, a primena im je eventualno u gaming softveru. Uz vektorizaciju ide obicno i paralelizacija, pa ono sto radi brze sa SIMD-om radi brze i sa vecim brojem jezgara. Primena SIMD-a je siroka, ali opet, daleko vise smisla ima u HPC aplikacijama, renderingu, video kompresiji itd... sto predstavlja 1% desktop workloada)

Zakljucak je da procesori za desktop mogu da idu u smeru poboljsanja disipacije, povecanja broja threadova i poboljsanja optimizacija za SIMD i implementaciju novih setova instrukcija. Problem je sto vecina desktop aplikacija koje se vrte ne koriste ni upola resurse danasnjih quad core procesora. Da bi opteretio desktop potrebno je da renderujes, da radis video kompresiju ili da radis HPC proracune. To ipak radi mali broj desktop korisnika.
Smatram da ima mesta za unapredjenje u gamingu. Medjutim, tu je nVidia sa svojim raspalim Physicsom zauzela busiju i sad svi koriste taj endzin koji je suboptimalan i koji ne koristi snagu CPU-a, nego iskljucivo snagu GPU-a i to iskljucivo nVidia.

Buldozer jeste korak u tom smeru, ali je problem sto taj isti Buldi ne nudi ono sto je potrebno za desktop - serijske performanse, legacy kod se izvrsava uglavnom lose koji nosi vecinu workloada na desktopu, TDP bi mogao da bude manji, kao i cena. Problem buldija je sta nudi sada, a ne sta ce nuditi za 4-5 godina. Mozda ce za 5 godina Bulldozer biti sjajan gaming procesor iz ovog vremena, ali to je za 5 godina.

Poslednja izmena:

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Pa sto je onda AMD pravio BD uopste, namece se pitanje...

Ako Intel udara u wall tehnologijom, zasto nisu nastavili sa X6 procesorima i dodali mu eventualno 2 jezgra i nastavili sa dobrom cenom...
Ima jedan clanak, TweakTown je pisao pre 2 godine, kako je vec tada AMD izjavio da ne zeli i ne moze da prati trku sa Intelom, trazim ga od sinoc uzalud.

Sto se mene tice, AMD ima itekako (itekite :D) da ponudi prosecnim korisnicima.

drfedja

CPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.084
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
CPU & cooler:
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
Nema sanse, jer 22nm ne moze da izdrzi toliku temperaturnu disipaciju :D. Inace, ko zna, mozda se probije 22nm, drugi materijali, drugaciji pogled na sav taj "svet" nekog inzenjera ;)
16GHz nece postici verovatno ni sa jednom "revolucionarnom" poluprovodnickom tehnologijom, dokle god je budu koristili.

Pa sto je onda AMD pravio BD uopste, namece se pitanje...

Ako Intel udara u wall tehnologijom, zasto nisu nastavili sa X6 procesorima i dodali mu eventualno 2 jezgra i nastavili sa dobrom cenom...
Ima jedan clanak, TweakTown je pisao pre 2 godine, kako je vec tada AMD izjavio da ne zeli i ne moze da prati trku sa Intelom, trazim ga od sinoc uzalud.

Sto se mene tice, AMD ima itekako (itekite :D) da ponudi prosecnim korisnicima.
Po meni su trebali da srede taj Phenom, bio bi 5%-10% sporiji od Sandy-ja i vrlo jeftin jer su mu jezgra duplo manja. Eventualno su mogli da nabudže FPU da izvršava AVX ili FMA instrukcije zbog budućnosti, a to ne bi povećalo površinu K10 jezgra ni za 5%.
Uzmi npr. K10, promeni mu malo mikroarhitekturu, stavi unified scheduler za ALU i dobices 5%, stavi mu memorijski kontroler od Buldija i dobices jos 5%, stavi mu 1MB L2 keša, zategni malo latencije, poboljšaj prediktor grananja i to je još 3%. Uostalom Llano ima 5-6% veci IPC od Propusa sa par izmena. Neka bi ovako "utegnut" K10 imao 15% veci IPC i nešto veći klok, to bi bio onda odličan procesor za desktop, a sa 4 jezgra bi imao površinu oko 150 mm2 i performanse 5%-10% manje nego i5 2500K na istom kloku. Sa 6 jezgara bi imao povrsinu kakvu ima SB sa 4 jezgra verovatno malo bolje perf. nego i5 2500K i slican ili malo veci TDP i to sve za daleko manje pare nego sto kosta FX8150.

Vrh