• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

AMD FX 6300 podesavanje brzine kulera

djomlino

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
06.12.2013.
Poruka
14
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD FX6300 + Cosmo Cool LC-CC-120
Motherboard:
MSI 970A-G43
RAM:
2x4GB DDR3 1600MHz Kingston HyperX Fury
VGA & cooler:
NVIDIA GeForce GTX660
Display:
Dell S2340L
HDD:
Kingston HyperX Savage SSD 120GB + 1TB WD HDD
Pozdrav svima. Nedavno sam stavio LC POWER LC-CC-120 kuler na svoj AMD FX6300. Ploca mi je MSI 970A-G43. Prilikom pokretanja sistema svaki put mi kuler vrti na maksimalnih 1600rpm. Kad u MSI Control Centru stikliram opciju "CPU smart fan control", on spusti obrtaje na nekih 600rpm i tako bude do sledeceg pokretanja sistema. Kako da podesim da mi prilikom pokretanja sistema kuler vrti na minimumu, odnosno da brzinu automatski prilagodjava temperaturi procesora? I koji softver pokazuje tacne temperature AMD procesora? Citao sam da AMD pravi problem sa ocitavanjima pa nisam pametan sta vise da gledam. Unapred hvala.

hedgehog

PCAXE Member
Učlanjen(a)
13.12.2014.
Poruka
797
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD FX 4300 Black Edition & FX 8xxx Box poliran XD
Motherboard:
ASRock 970 Pro3 R2.0
RAM:
Exceleram Rippler 2x4GB @1600MHz CL9 1.5V
VGA & cooler:
XFX Radeon 5750 512MB
Display:
Dell P2417H
HDD:
WD Caviar Blue 500GB AAKS 16MB
Case:
Cooler Master Elite 334 Black
PSU:
Corsair VX450W
Optical drives:
Optiarc DVD RW AD-5240S
Mice & keyboard:
GIGABYTE GM-M6880 & CM Suppressor
Internet:
Telekom ADSL 10/1
OS & Browser:
Win7 x64 & Waterfox
Other:
Microsoft LifeCam HD-5000, Nexus 5
Moras u BIOS-u da podesis broj obrtaja, posto taj program vrsi kontrolu tek kad se digne Win. Temperature vidi u BIOS-u kako se krecu, pa uporedi sa nekim programom. Uglavnom ja koristim Open hardware monitor.

Poslednja izmena:

djomlino

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
06.12.2013.
Poruka
14
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
MSI 970A-G43
RAM:
VGA & cooler:
NVIDIA GeForce GTX660
Display:
Dell S2340L
HDD:
Moras u BIOS-u da podesis broj obrtaja, posto taj program vrsi kontrolu tek kad se digne Win. Temperature vidi u BIOS-u kako se krecu, pa uporedi sa nekim programom. Uglavnom ja koristim Open hardware monitor.
Gde bi tacno trebalo da podesim u BIOS-u? U njemu mi pokazuje preko 40 stepeni dok radi na "leru" isto kao u control centru dok mi u HW
monitoru pokazuje 18 stepeni. Ispada kao da sistem ocitava tu tempreaturu od 40+ stepeni i zato vrti na maksimumu, sto je po meni nerealno uz hladjenje koje sam stavio.

Poslednja izmena:

mikisavic89

PCAXE Member
Učlanjen(a)
31.07.2016.
Poruka
91
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ryzen 5 1600/Thermaltake riing 12 silent
Motherboard:
Asus B350-F STRIX
RAM:
8GB Patriot Viper
VGA & cooler:
GTX 1050
Display:
Tv Sony bravia 32 inch
HDD:
Crucial MX300 SSD
Sound:
Altec lansing fx 5051
Case:
Black Widow
PSU:
EVGA SuperNova 750 GQ
Mice & keyboard:
Bloody v7
Internet:
40 Mb
OS & Browser:
Win 10
To sto pokazuje 18c nije tacno, jedino ako ti je u sobi 15c max. Gledaj temperature u biosu i command centru msi. I sam sam imao amd procesor i generalno ima problema sa ocitavanjem temperature. U biosu imas krivu za ventilator koliko da vrti na koliko stepeni, to podesis i reseno. Ako si stavio recimo da na 20c vrti na min a max na 40c naravno da ce da vrti na max kada je to realna temperatura procesora. Stavi ventilator na min obrtaja u biosu sve do nekih 45c recimo pa onda da se dize polako do 80c npr. Ionako je max dozvoljena temperatura za procesor 100c. Znaci temperature prati samo u biosu, msi command centru ili amd overdrive-u gde imas temperaturnu marginu tj koliko jos c moze da se zagreje procesor. Optereti aidom npr i prati temeperature i na osnovu toga podesi odg krivu...

mikisavic89

PCAXE Member
Učlanjen(a)
31.07.2016.
Poruka
91
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Asus B350-F STRIX
RAM:
8GB Patriot Viper
VGA & cooler:
GTX 1050
Display:
Tv Sony bravia 32 inch
HDD:
Crucial MX300 SSD
Sound:
Altec lansing fx 5051
Case:
Black Widow
PSU:
EVGA SuperNova 750 GQ
Mice & keyboard:
Bloody v7
Internet:
40 Mb
OS & Browser:
Win 10
Jos da dodam da u biosu cpu nije na leru sigurno. Meni su temperature dok sedim u biosu bile samo nesto manje nego kad se pusti stres test. Npr u biosu temperatura 50(od pocetnih tridesetak c) a kad se stresira cpu aidom 55c u command centru a neke nenormalne vrednosti u hw monitoru npr i u idle i tokom stresa. Msi command centar je ocitavao tacne temperature koje ploca pokazuje sto se i poklapalo sa amd overdrive marginom.

djomlino

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
06.12.2013.
Poruka
14
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
MSI 970A-G43
RAM:
VGA & cooler:
NVIDIA GeForce GTX660
Display:
Dell S2340L
HDD:
To sto pokazuje 18c nije tacno, jedino ako ti je u sobi 15c max. Gledaj temperature u biosu i command centru msi. I sam sam imao amd procesor i generalno ima problema sa ocitavanjem temperature. U biosu imas krivu za ventilator koliko da vrti na koliko stepeni, to podesis i reseno. Ako si stavio recimo da na 20c vrti na min a max na 40c naravno da ce da vrti na max kada je to realna temperatura procesora. Stavi ventilator na min obrtaja u biosu sve do nekih 45c recimo pa onda da se dize polako do 80c npr. Ionako je max dozvoljena temperatura za procesor 100c. Znaci temperature prati samo u biosu, msi command centru ili amd overdrive-u gde imas temperaturnu marginu tj koliko jos c moze da se zagreje procesor. Optereti aidom npr i prati temeperature i na osnovu toga podesi odg krivu...
Pretpostavio sam i sam da 18c nije realna temp. Ali sam ocekivao da sa hladjenjem koje sam stavio dobijem bar nekih 30c,a ne 45c. Sa stock kulerom mi je pokazivao nekih 55c, pa ispada da sam sa novim hladjenjem spustio 10c. Sad ne znam da li je to neki realan rezultat ili sam trebao da dobijem vise. Problem je sto ljudi koliko sam video generalno ne znaju da ocitaju prave temperature na ovim procesorima, pa je tesko i naci da mozes da uporedis. Kao i da AMD izgleda radi na mnogo vecim temp. od intela, ili gresim? U OverDrive-u mi je termalna margina od nekih 50c do 55c, sto mi govori da ne treba da brinem za temp. Jos samo ako bi mogao detaljno da mi objasnis gde u biosu da podesim tu krivu za vent bio bih ti jako zahvalan :)

mikisavic89

PCAXE Member
Učlanjen(a)
31.07.2016.
Poruka
91
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Asus B350-F STRIX
RAM:
8GB Patriot Viper
VGA & cooler:
GTX 1050
Display:
Tv Sony bravia 32 inch
HDD:
Crucial MX300 SSD
Sound:
Altec lansing fx 5051
Case:
Black Widow
PSU:
EVGA SuperNova 750 GQ
Mice & keyboard:
Bloody v7
Internet:
40 Mb
OS & Browser:
Win 10
To ti je otprilike taj neki dobitak od 10c u idle s tim sto aftermarket kuler treba da je na dosta nizim obrtajima nego stock. Takodje pri opterecenju razilika u temperaturi je i veca od 10c i ponovo treba da imas dosta nize obrtaje i buku i mesta za overklok u odnosu na stock. Temperatura u biosu nije na idle sigurno ako na to mislis. Svaka ploca i bios imaju malo drugacija podesavanja, meni je recimo dok sam bio na msi ploci to bilo u hardware monitor ako se dobro secam i tamo je imao cpu fan i system fan da se podesi i imas onu krivu za obrtaje i temperaturu i pise ti trenutni broj obrtaja. Posle u windowsu gledaj samo temperaturu u command centru i tu bi trebalo da je oko 30-40 u idle. Intel procesori jeste da se manje greju tipa 10c nize pod opterecenjem dok je u idle to manje vise isto. Svakako ako ti overdrive kaze da imas fore 50c nema sta da brines ponovo su to smesne temperature.

djomlino

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
06.12.2013.
Poruka
14
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
MSI 970A-G43
RAM:
VGA & cooler:
NVIDIA GeForce GTX660
Display:
Dell S2340L
HDD:
Ja u biosu sto imam oko podesavanja brzine venta, to je ovo

A sta ja ovde treba da podesim mi bas nije jasno...

edit: Stavljanjem CPU min.Fan speed na 12,5%, sam spustio rpm na nekih 690 sa maksimalnih 1600 koliko mi je vrteo ranije prilikom prekretanja sistema. E sad ne znam da li ce mi automatski povecavati tu brzinu srazmerno opterecenju procesora? Ne razumem najbolje sta mu je CPU Smart Fan target?

Prilozi

Poslednja izmena:

mikisavic89

PCAXE Member
Učlanjen(a)
31.07.2016.
Poruka
91
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Asus B350-F STRIX
RAM:
8GB Patriot Viper
VGA & cooler:
GTX 1050
Display:
Tv Sony bravia 32 inch
HDD:
Crucial MX300 SSD
Sound:
Altec lansing fx 5051
Case:
Black Widow
PSU:
EVGA SuperNova 750 GQ
Mice & keyboard:
Bloody v7
Internet:
40 Mb
OS & Browser:
Win 10
Jel koristis najnoviji bios? Moze biti da ima apdejta da je malo bolje prikazano. AKo je ovako kao na slici probaj da mu povecas temp target na recimo 60c pa testiraj temperature u windowsu i vidi kako stoje stvari pa ili smanji ili povecaj.

djomlino

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
06.12.2013.
Poruka
14
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
MSI 970A-G43
RAM:
VGA & cooler:
NVIDIA GeForce GTX660
Display:
Dell S2340L
HDD:
Upravo radim stres test sa Prime95. Temop. u Control centru je na 53c,a termalna margina u OverDrive-u na 37,5c. Obrtaje je podigao na nekih 890rpm.

mikisavic89

PCAXE Member
Učlanjen(a)
31.07.2016.
Poruka
91
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Asus B350-F STRIX
RAM:
8GB Patriot Viper
VGA & cooler:
GTX 1050
Display:
Tv Sony bravia 32 inch
HDD:
Crucial MX300 SSD
Sound:
Altec lansing fx 5051
Case:
Black Widow
PSU:
EVGA SuperNova 750 GQ
Mice & keyboard:
Bloody v7
Internet:
40 Mb
OS & Browser:
Win 10
To je super temperatura a i relativno niski obrtaji. Imas tu prostora jos da povecas temp target ako hoces jos manje obrtaje. Kad saberes trenutnu i iz overdrive-a vidis da ti je granica za termal throtle 90c tako da imas fore bas dosta.

mikisavic89

PCAXE Member
Učlanjen(a)
31.07.2016.
Poruka
91
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Asus B350-F STRIX
RAM:
8GB Patriot Viper
VGA & cooler:
GTX 1050
Display:
Tv Sony bravia 32 inch
HDD:
Crucial MX300 SSD
Sound:
Altec lansing fx 5051
Case:
Black Widow
PSU:
EVGA SuperNova 750 GQ
Mice & keyboard:
Bloody v7
Internet:
40 Mb
OS & Browser:
Win 10
edit: Stavljanjem CPU min.Fan speed na 12,5%, sam spustio rpm na nekih 690 sa maksimalnih 1600 koliko mi je vrteo ranije prilikom prekretanja sistema. E sad ne znam da li ce mi automatski povecavati tu brzinu srazmerno opterecenju procesora? Ne razumem najbolje sta mu je CPU Smart Fan target?
To je max temperatura koju sistem hoce da postigne za cpu. Znaci kad dodjes do te temperature on ce vrteti ventilator na maksimum da bi spustio temperaturu. To na 60c min mozda i na 70c da stavis i on ce povecavati obrtaje srazmerno temperaturi sve dok ne dostigne tu vrednost kada ce ventilator raditi na max.

Poslednja izmena:

djomlino

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
06.12.2013.
Poruka
14
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
MSI 970A-G43
RAM:
VGA & cooler:
NVIDIA GeForce GTX660
Display:
Dell S2340L
HDD:
To je super temperatura a i relativno niski obrtaji. Imas tu prostora jos da povecas temp target ako hoces jos manje obrtaje. Kad saberes trenutnu i iz overdrive-a vidis da ti je granica za termal throtle 90c tako da imas fore bas dosta.
Ne bih ja tu vise nista diro :) 100 do 200 rpm mi ne pravi nikakvu primetnu razliku sto se buke tice, a bolje da on ipak malo jace hladi :) Pomogao si mi dosta da mi neke stvari budu jasnije, hvala.

Vrh