• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Acer aspire 5749 (nadogradnja)

bleyach

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.10.2012.
Poruka
2.023
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
Trenutno lap top ne radi,crkao je hard.Planiram da odradim upgrade pa cisto da mi neko kaze da li se isplati ulagati.Trenutno u njemu ima i3 sa integrusom i 4gb ram-a.

Ja bih hteo da ubacim ssd 120gb neki polovan za 50e i da ubacim jos 4gb ram-a posto ima 2 slota.Da li mi se to isplati ? Pored toga trebao bih da zamenim tastaturu posto sam jedno dugme polomio i da promenim hladjenje...

stefi988

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.07.2013.
Poruka
584
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
HP Pavilion G7
CPU & cooler:
Intel Core i5-2430M 2,4GHz
Motherboard:
HP HM65
RAM:
8GB Hyundai 1600MHz
VGA & cooler:
Intel HD 3000
Display:
Panasonic TV 32'' FHD
HDD:
Samsung 840EVO 120GB
Sound:
Integrisana
Optical drives:
Lacie eksterni
Mice & keyboard:
HP, Apple
Internet:
SBB
OS & Browser:
Windows 10 home x64
Isplati se ulagati svakako!

Iz licnog izkustva ti mogu reci da obavezno kupis SSD, to ti je najbitnije odnosno donece ti ubedljivo najveci skok u performansama.

Sto se memorije tice, ja sam imao u svom laptopu prvo 6GB, pa 8, trenutno imam 4GB i nikakvu razliku izmedju 4 i 8GB nisam primetio. Za moje potrebe ( surfovanje netom, filmovi, muzika, office, streaming i tsl.) je razlika izmedju 4 i 8GB nevidljiva. Doduse ako ti laptop koristis u ozbiljnije svrhe, upgrade memorije je logican potez.

Polomio si samo plasticnu oblogu tastera na tastaturi ili kompletan taster ne radi? Jer ako je samo obloga tastera u pitanju mozes zameniti samo plasticni deo (Imam gomilu tastatura za laptopove, mogu pogledati od ovih neispravnih da li ima neka slicna tvojoj i da ti posaljem samo taj jedan taster).

Kako si mislio da zamenis hladjenje? Kupus eksterni hladnjak ili...?

bleyach

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.10.2012.
Poruka
2.023
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
Mislio sam da otvorim laptop i izvadim onaj drndavi vent i stavim neki bolji,ali bi dodao i externo.

Ponekad igram lol,pes pa sam mislio da zbog toga stavim jos 4gb.

Sto se tice tastature otkinuo sam taster sa svim mehanizmom i gumicu ispod :) Moze li to nekako da se zameni ?

stefi988

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.07.2013.
Poruka
584
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
HP Pavilion G7
CPU & cooler:
Motherboard:
HP HM65
RAM:
8GB Hyundai 1600MHz
VGA & cooler:
Intel HD 3000
Display:
Panasonic TV 32'' FHD
HDD:
Samsung 840EVO 120GB
Sound:
Integrisana
Optical drives:
Lacie eksterni
Mice & keyboard:
HP, Apple
Internet:
SBB
OS & Browser:
Windows 10 home x64
Nisam siguran da ces moci fabricki ventilator na laptopu zameniti boljim, rasturio sam dosta laptopova i svaki je imao razliciti ventilator (Iako bih ja najvise voleo da su na svim laptopovima standardne velicine i da se na trzistu mogu kupiti aftermarket ventilatori-odmah bih ugradio noctuu :D).

Proveri na netu, ali 99% sam siguran da se u tvom slucaju ne moze zameniti taster jer je gumeni deo tastature na kome su ulosci tastera iz jednog dela. Pre par dana sam ugradio u jedan laptop tastaturu koja je ista kao tvoja, i sa neispravne sam mislio da ti posaljem taster ali nazalost moraces celu da zamenis.

bleyach

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.10.2012.
Poruka
2.023
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
To ti kazem,moram da dam sad 3500 za tastaturu pa 50ak e za ssd pa ako se odlucim za ram.

Mislio sam da nadjem neki bolji ventilator koji bi mogao da se nakaci na moju plocu.
Imas li ti neko resenje kako poboljsati hladjenje ?

stefi988

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.07.2013.
Poruka
584
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
HP Pavilion G7
CPU & cooler:
Motherboard:
HP HM65
RAM:
8GB Hyundai 1600MHz
VGA & cooler:
Intel HD 3000
Display:
Panasonic TV 32'' FHD
HDD:
Samsung 840EVO 120GB
Sound:
Integrisana
Optical drives:
Lacie eksterni
Mice & keyboard:
HP, Apple
Internet:
SBB
OS & Browser:
Windows 10 home x64
I meni isto fali jedan taster na tastaturi laptopa (tako vec skoro 2 godine) i ne bih nikada dao 30e samo zbog levog CTRL :), doduse meni fali samo plasticna obloga i cekam ako slucajno naletim na neku neispravnu na netu za 500-600 dinara i prepakujem taj jedan taster.

Ti imas intel core i3? Ako je tako i ako ti temperature u full loadu ne prelaze 80 stepeni, a idle 40-60 ne moras uopste razmisljati o boljem hladjenju jer su to normlane temperature. Samo redovno cisti od prasine i menjaj pastu i nemas brige.

Ja imam i5-2430m, i temperature su pri manje zahtevnom koriscenju (i leti i zimi) 45-65 a kada se optereti skoci temperatura i na 92-93 na nekih 20 sekundi pa se spusti. Tako je od prvog dana, i tako vec dve godine i radi bez problema. Jedno vreme sam ''razbijao glavu'' zasto, da nije neka fabricka greska itd. ali sam citao na stranim forumima i cuo iskustva korisnika koji imaju isti laptop i njima su iste temperature tako da sam shvatio da je to uslovno normalno i ne razmisljam vise o tome.

Mozes kupiti neko eksterno hladjnje i ono ce spustiti temperaturu u full-loadu 5-8 stepeni i to je vise nego dovoljno.

bleyach

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.10.2012.
Poruka
2.023
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
Da da i3,znaci da ne brinem sto mi je laptop u levom delu topao :) ?
Pa mislio sam da uzmem neko cooler master externo hladjenje ima ih za 3000-3500k.

Znaci samo ssd da ubacim,da ne razmisljam o ram-u iako nekad odigram partiju lol-a pes-a ?

stefi988

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.07.2013.
Poruka
584
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
HP Pavilion G7
CPU & cooler:
Motherboard:
HP HM65
RAM:
8GB Hyundai 1600MHz
VGA & cooler:
Intel HD 3000
Display:
Panasonic TV 32'' FHD
HDD:
Samsung 840EVO 120GB
Sound:
Integrisana
Optical drives:
Lacie eksterni
Mice & keyboard:
HP, Apple
Internet:
SBB
OS & Browser:
Windows 10 home x64
Topao ok, a ako je vreo da ne smes ruku da spustis to je vec druga prica. Ali na ovim temperaturama je normalno da bude topao. U levom uglu je kuler procesora i tu se laptop najvise greje.

Meri nekim programom temperature i ako su u granicama koje sam naveo nemas brige.

Ex kuler moze samo da pomogne, nikako da odmogne, ne pomaze nesto narocito ali par stepeni sto ponekada dosta znaci kada su velike vrucine.

SSD najvise znaci, bilo koji racunar se preporodi sa njim :), memorija ne moze da skodi ali pretpostavljam da je graficka usko grlo i da ti oko FPS vise fali grafika od memorije. Ako je grafika neka u rangu nVidia gt530m/620 mislim da dodatna memorija nece narocito popraviti FPS u igrama...

bleyach

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.10.2012.
Poruka
2.023
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
Integrisana je grafika,ovaj procesor je u pitanju i3-2330m a grafika je Intel HD 3000 graphics.Da li moze da se zameni procesor ? Kapiram da je u procesoru i grafika ?

stefi988

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.07.2013.
Poruka
584
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
HP Pavilion G7
CPU & cooler:
Motherboard:
HP HM65
RAM:
8GB Hyundai 1600MHz
VGA & cooler:
Intel HD 3000
Display:
Panasonic TV 32'' FHD
HDD:
Samsung 840EVO 120GB
Sound:
Integrisana
Optical drives:
Lacie eksterni
Mice & keyboard:
HP, Apple
Internet:
SBB
OS & Browser:
Windows 10 home x64
Isti slucaj kao sa mojim procesorom. Mozes promeniti procesor i ugraditi i i7, ali grafika ostaje ista koja nije bas reprezentativna. Najgore u celoj prici je to sto je tom intelovom grafickom cipu fabricki dodeljena memorija 64mb i ne moze se povecati, ni na koji nacin a sve sam pokusao.

i5 je malo jaci od i3 (visi takt), isto dual core sa HTT, dok je i7 dosta jaci kada je u pitanju opcija sa 4 jezgra i HTT.

bleyach

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.10.2012.
Poruka
2.023
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
Nista mi ne znaci jaci procesor ako je grafika slaba.Hvala ti na savetima.

stefi988

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.07.2013.
Poruka
584
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
HP Pavilion G7
CPU & cooler: