• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

1. decembar [Dan borbe protiv SIDE- pitanja i odgovori]

Oki

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
1.867
Rezultat reagovanja
4
Moja konfiguracija
Dugo sam se time bavio. Gotovo 8 godina svog zhivota sam proveo kao edukator za HIV i AIDS kao i bolesti zavisnosti u OJAZAS-a. i upoznao jako puno ljudi, raznih ljudi...

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.407
Rezultat reagovanja
121
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ci7 3930K@ Coolink CoratorDS
Motherboard:
ASUS P9X79 Deluxe
RAM:
4x4GB Mushkin 1600 MHz cl9, 1.5V
VGA & cooler:
Sapphire HD6950 FleX Edition
Display:
3x Belinea 102035W
HDD:
Corsair ForceGT 120GB SSD,WD AAKS 640 GB, WD MyBook 500GB
Sound:
Realtek ALC889 - Logitech Z2300
Case:
Cooler Master bench table
PSU:
Cooler Master Silent Pro 850W
Optical drives:
USB LiteOn
Mice & keyboard:
Logitech G15 - Logitech MX518
Internet:
SBB 10/1 Mbit
OS & Browser:
Windows 7 x64 SP1
Other:
Volim AXE
Ok, upoznao si ljude, "divan" pochetak za obesmisljavanje topic-a...:s: Ja cu da obrishem ovu temu ako ti kao neko ko je edukovao ljude ne kazesh neshto konstruktivno, a vezano je za AIDS...

Evo ja cu da pochnem sa par pitanja, pa da napravimo neshto konstruktivno i korisno od ove teme ;)

Da li se AIDS prenosi oralnim seksom?
Da li novorodjenche majke koja ima AIDS mora obavezno da boluje od te bolesti?
Ako uzmemo u obzir da je HIV virus, da li to znachi da recimo sportista chiji je imunoloshki sistem veoma jak ima vecu shansu da ne oboli, od prosechnog choveka?
Shta je AIDS, a shta je HIV, jel to isto?
Imam AIDS, da li to znachi da sigurno umirem i od chega ja zapravo umirem kada imam AIDS?
Koliko traje procedura ispitivanja na AIDS i gde mogu to da uradim u Srbiji?
Kakav je to glupavi znak koji illidan ima na avataru, dole desno?

Ajde da krenemo od ovoga...

Ako ovaj topic ne bude krenuo u konstruktivnom smeru, ja zaista ne vidim zashto bi smo ga drzali otvorenim na PCAXE forumu ;) Svake godine se pricha o tom danu borbe, a retko ko kapira da je to dan BORBE PROTIV AIDS-a...

:wave:

illidan

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.117
Rezultat reagovanja
3.843
Moja konfiguracija
1. decembar je svetski dan borbe protiv AIDS (onaj ko ga ima svaki dan je borba)

evo ja cu da odgovorim na ono sto mislim da znam, ako gresim neka me ispravi The Poglavica :)

moze da se prenese oralnim seksom ako dodje do krvarenja (jer se aids prenosi krvlju)
mislim da ne mora obavezno da oboli (mada mozda i gresim)
ovo vec ne znam :)
HIV je virus a AIDS je bolest koju prouzrukuje HIV
ne moras umreti mozes biti samo prenosioc, zarazen si HIV virusom i mozes druge ljude da zarazis, a ti da ne umres. inace ne umire se od HIV on samo toliko unisti imunoloski sistem coveka da umres od obicne prehlade
ja sam radio testo u NS mislim da dobijes rezultate posle nedelju dana (ako se dobro secam, znam da nije bio dug period)
taj glupavi znak je red ribbon crvena tracica koja simbolizuje borbu protiv aids_a moze da se kupi a svi prihodi od prodaje tracice idu u fond za borbu protiv aids_a (za brest cancer (rak dojke) je pink ribbon)

Poslednja izmena od urednika:

The Chief

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
19.05.2009.
Poruka
20
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
@ illidan
Potpuno se slazem, mislim da je sve tacno sto si napisao.

Samo bih dodao da je zabluda da vrhunski sportisti imaju "jak imunitet", naprotiv, oni mnogo lakse oboljevaju i od obicne prehlade. Sto se AIDSa tice, mislim da nema veze verovatnoca zarazavanja sa fizickom kondicijom, uvek moze lako da se dobije (Magic Johnson). E sad, postoji odredjena verovatnoca kad imas sex sa osobom kojom ima HIV da i ti dobijes, ali nisam siguran kolika je tacno (mislim 3-4:1), znam samo da se mnogo lakse dobije Hepatitis B i C od HIV-a (tj. ako spavas sa ribom koja ima HIV i sa ribom koja ima Hepatitis, veca je sansa da si zakazio Hepatitis). To nije moja uza struka, verovatno Oki zna preciznije podatke.
Testove na HIV imas u svakoj laboratoriji, i mislim da moze isti dan da bude gotovo.

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.407
Rezultat reagovanja
121
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS P9X79 Deluxe
RAM:
VGA & cooler:
Display:
3x Belinea 102035W
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
USB LiteOn
Mice & keyboard:
Internet:
SBB 10/1 Mbit
OS & Browser:
Windows 7 x64 SP1
Other:
Volim AXE
Odlichno!
Tema pochinje da dobija na vrednosti ;)

illidan je napisao(la):
ja sam radio testo u NS mislim da dobijes rezultate posle nedelju dana (ako se dobro secam, znam da nije bio dug period)
Gde si tachno radio, u kojoj ustanovi? ;)

illidan

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.117
Rezultat reagovanja
3.843
Moja konfiguracija
Higijenski zavod (Futski put ne znam koji je broj) radio sam neke analize za razne viruse kada sam imao problema sa stomakom, pa da odradim i ovo, plus ako popricas sa nekim psihologom kod njih posle testiranja dobijes neki popust za analize (manje platis). barem je tako bilo ima vec par godina

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.407
Rezultat reagovanja
121
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS P9X79 Deluxe
RAM:
VGA & cooler:
Display:
3x Belinea 102035W
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
USB LiteOn
Mice & keyboard:
Internet:
SBB 10/1 Mbit
OS & Browser:
Windows 7 x64 SP1
Other:
Volim AXE
@ illidan
Potpuno se slazem, mislim da je sve tacno sto si napisao.

Samo bih dodao da je zabluda da vrhunski sportisti imaju "jak imunitet", naprotiv, oni mnogo lakse oboljevaju i od obicne prehlade. Sto se AIDSa tice, mislim da nema veze verovatnoca zarazavanja sa fizickom kondicijom, uvek moze lako da se dobije (Magic Johnson). E sad, postoji odredjena verovatnoca kad imas sex sa osobom kojom ima HIV da i ti dobijes, ali nisam siguran kolika je tacno (mislim 3-4:1), znam samo da se mnogo lakse dobije Hepatitis B i C od HIV-a (tj. ako spavas sa ribom koja ima HIV i sa ribom koja ima Hepatitis, veca je sansa da si zakazio Hepatitis). To nije moja uza struka, verovatno Oki zna preciznije podatke.
Testove na HIV imas u svakoj laboratoriji, i mislim da moze isti dan da bude gotovo.
Ok ;) (i gledao sam da postavim pitanja na koja masa ljudi ne zna odgovor ili je u zabludi...)

Da nastavim:

Da li je verovatnoca za oboljenje i kod mushkarca i kod zene ista?
Da li postoji verovatnoca da HIV test omane, i kolika je ako je ima?
Da li kondom 100% moze da me zashtiti i da li postoje kondomi koji to ne mogu?
Koliko je prosechno vreme inkubacije HIV virusa?
Koji su prvi simptomi AIDS-a?

Jafazec

PCAXE Member
Učlanjen(a)
28.07.2009.
Poruka
198
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AthlonX2 @3,2ghz & OCZ Vendetta
Motherboard:
Biostar TA770
RAM:
Kingston 800mhz CL5 2x1gb @ 916mhz
VGA & cooler:
Asus 4850
HDD:
Hitachi SATA II 320gb
Case:
Thermaltake Soprano
PSU:
LCP
Optical drives:
komaTa 2!
Mice & keyboard:
Intelli 3.0/A4tech X710F & Logitech
Internet:
Cable
Znam da HIV test moze biti lazno pozitivan/negativan,e sad ne umem da objasnim to tacno,zaboravio sam sta su mi pricali kad sam se testirao.BTW jako se retko desava ovo.
Kondomi od lateksa pruzaju mislim zastitu od 99%(moguce i da sam istripovao brojku:) ),dok postoje i oni drugi od drugih materijala koji ne pruzaju nikakvu zastitu.
Sto se inkubacije tice,sad se setih kao kroz maglu, valjda da moze da traje od nekoliko meseci pa cak i nekoliko godina a da neko prvo vreme inkubacije testiranje nije pouzdano?!-ovo totalno nisam siguran,moguce da sam umislio tj utripovao da sam i ovo cuo:)
Mislim da su neki od simptoma upala pluca,tad se najcesce preporucuje da se uradi test,takodje gastro problemi mogu biti neki od simptoma i naravno kada se primeti da je celokupan imunitet oslabljen, a takodje sam na prezentaciji prosle godine cuo da postoje ljudi bez simptoma.

Poslednja izmena:

ivke76

PCAXE Member
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
190
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ok ;) (i gledao sam da postavim pitanja na koja masa ljudi ne zna odgovor ili je u zabludi...)

Da nastavim:

Da li je verovatnoca za oboljenje i kod mushkarca i kod zene ista?
Da li postoji verovatnoca da HIV test omane, i kolika je ako je ima?
Da li kondom 100% moze da me zashtiti i da li postoje kondomi koji to ne mogu?
Koliko je prosechno vreme inkubacije HIV virusa?
Koji su prvi simptomi AIDS-a?

1. da
2. postoji ;) ako se u samom startu npr. omasi "tip" na koji se testiras (A/1 global - 2/B zapadna afrika) i ako vreme inkubacije nije dostiglo neki "minimalni" period od 6 meseci
3. kao ni "protiv" trudnoce :d ne moze 100% (hint: sto "sveziji" i "deblji" kondomi. Pouzdani proizvodjac/izbegavati kioske kupovati po apotekama)
4. 6 meseci do 10-ak godina (to je ono sto je zahebano kod HIV-a uz simptomatiku)
5. zeznuto i po pitanju simptoma (ne moras ih imati uopste npr. a sutra dobiti upalu pluca i umreti) zato je zaheban i zato se treba s' vremena na vreme testirati (pa cak iako imate "full" poverenje u sexualnog partnera(e :)))

Ali (bas kao i u slucaju dosta vrsti kancera) danas je moguce ziveti dosta duze nego pre recimo 10-20-ak godina (rana dijagnoza kao i na zalost preskupi lekovi prilicno pomognu)

"Novim klincima" bih preporucio da se testiraju s' vremena na vreme, nije sramota ;)

@edit]

Tek sad' videh jafazec-ov post ;) to je otprilike to

Poslednja izmena:

Shiki

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
1.609
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
.
RAM:
4GB DDR3 1066MHz
Display:
LG LC55 42"
HDD:
Kingston V+ 128GB|WD GREEN 1TB (Icy Box)| 160GB WD Passport
Sound:
Logitech Z5500
Mice & keyboard:
Apple Magic Mouse|Apple Wireless Keyboard
Internet:
Cable 8096/384
OS & Browser:
Snow Leopard 10.6.6 :)
Other:
Macbook White Unibody
Inace tek nakon 6 mesec nakon shto se osoba zarazi se moze otkriti AIDS, to je da kazemo vreme "inkubacije"... Tako da tek nakon 6 meseci od "kriticnog odnosa" mozete sa sigurnoshcu reci da li ste zapatili to ili ne...

Vrh