Cheddar
PCAXE Apprentice
- Učlanjen(a)
- 22.09.2023.
- Poruka
- 63
- Rezultat reagovanja
- 59
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 5 5600X ID Cooling SE-224-XT ARGB
Motherboard:
Gigabyte B450 Aorus Elite V2
RAM:
16GB (2 x 8) GB Kingston Fury DDR4 3200Mhz
VGA & cooler:
Asus Dual GeForce RTX™ 3060 Ti OC Edition
Display:
ACER 27inch 75Hz
HDD:
Samsung 970 EVO Plus 500GB M.2, Crucial P2 1TB M.2, Toshiba 1TB Sata HDD
Case:
Njoy Acrux Tempered glass PC case with 3x120mm intake and 1x120 Cooler Master Sickle Flow Exhaust
PSU:
Be Quiet Pure Power 750W 12M 80+GOLD
Mice & keyboard:
Asus Gladius III Asus ROG Strix Scope NX TKL keyboard
OS & Browser:
Windows 11
Imam Ryzen 5600x i neki dan slučajno nešto gledam po task manageru i vidim da u idle stanju procesor radi u preko 4ghz, tačnije nekih 4,3ghz, a ne u stock brzini od 3,7ghz ili nižoj. Procenat zauzeća je od 0 - 3%, nema ništa od procesa što vuče. Jedino Kaspersky ponekad malo zavrti, ali i on ne uzima procesor nego RAM. Sve ostalo stoji u mirovanju. Temperatura u idle je odlična od 35 - 38 stepeni. Sve radi kako treba. Ali mi je čudno da stoji u tom boost clocku kad ništa ne radi.
Imam uključen PBO na manual, Curve Optimizer na - 15. Sve je stabilno bez ikakvih problema. Power plan je na Balanced.
Probao sam da ugasim PBO, menjao Power Plan postavke, stavio novi Chipset driver sa AMD sajta. I dalje se ponaša isto.
Imam malo modovan Windows 11 sa Chris Titus scriptom gde je urađeno par tweakova za bolje performanse sistema gde je smanjen broj pokrenutih servisa i procesa radi rasterećenja sistema, ali tamo nema ništa na ovu temu što bi promenilo idle clock procesora da radi stalno u boost-u.
Pitao sam Chat GPT, on mi kaže da resetujem BIOS, uradim update na novu verziju ili da instaliram novi Windows jer je možda ta skripta nešto promenila u registry, pa procesor ne ide nikad u sleep.
Imam uključen PBO na manual, Curve Optimizer na - 15. Sve je stabilno bez ikakvih problema. Power plan je na Balanced.
Probao sam da ugasim PBO, menjao Power Plan postavke, stavio novi Chipset driver sa AMD sajta. I dalje se ponaša isto.
Imam malo modovan Windows 11 sa Chris Titus scriptom gde je urađeno par tweakova za bolje performanse sistema gde je smanjen broj pokrenutih servisa i procesa radi rasterećenja sistema, ali tamo nema ništa na ovu temu što bi promenilo idle clock procesora da radi stalno u boost-u.
Pitao sam Chat GPT, on mi kaže da resetujem BIOS, uradim update na novu verziju ili da instaliram novi Windows jer je možda ta skripta nešto promenila u registry, pa procesor ne ide nikad u sleep.