• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

gigabyte ga-790xta-ud4 podešavanje memorije

Grodos

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.07.2010.
Poruka
3.203
Rezultat reagovanja
443
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
SoulReaper
CPU & cooler:
Ryzen 5900X + Arctic Freezer 50
Motherboard:
ASUS TUF X570
RAM:
128GB Kingston Beast
VGA & cooler:
RTX 3080 Ti
Display:
LG 32GP850
HDD:
XPG SX8200 Pro 2TB
Case:
MS Titan 2 PRO
PSU:
Corsair HX1200
Mice & keyboard:
Cougar 700K & Logitech G502SE
OS & Browser:
Win 10 64bit
Imam problem sa konfiguracijom. Naime, problem je sledeći:
Upgrade kompa sam radio pre nekoliko dana i od samog početka sam imao probleme u igrama. Kartica je prikazivala 83stepena (testirano u ati tool-u) i posle toga artefakti. Ovo se dešavalo i kada sam vent podešavao na 100%. Ne kažem, tih dana je bilo veoma toplo...Hlađene u kućištu je dobro.
Bio sam siguran da je do grafičke, koju sam morao kupiti zbog balansa budžeta...Međutim, danas sam dotičnu karticu testirao u furmarku nekih 17min. i kartica nije prešla 75stepeni sa auto podešenim kulerom (max obrtaji 48%). Menjao sam karticu, ubacio gigabyte gts 250 1gb sa zalman kulerom i nisam imao nikakvih problema - ni pregrejavanje ni artefakti! Problem mi se javi u igranju call of duty 6, wolfenstein i mass effect 1 i 2 (nisam ništa drugo ni igra) gde se mašina zamrzavala na par sekundi i u najboljem slučaju odmrzla posle ctrl+alt+del do izbacivanja artefakta i na kraju i bsod! Sada mi se mašina zamrzava i izbacuje artefakte i na ispod 70stepeni. Sada stvarno ne znam šta je u pitanju jer danas kartica prolazi sve testove bez problema. Ne znam da li je možda do podešavanja memorije jer u ploči ima opcija koje stvarno ne razumem, a podesio sam na standardne vrednosti memorije, tj. na 1600mhz iako je na ploči po def prikazano 1333mhz i prebaciovao sam sa ganged i unganged modovima... Mašina je prošla i 6 krugova 3d mark vantage na maks podešavanjima bez problema i sa optimalnom temperaturom bez dizanja ventilatora, kao i par krugova linx-a (nisam imao vremena za svih 75 krugova). Sve prolazi. A kada uđem u call of duty 6 i odigram deo na ruskom aerodromu, mašina zamrzne i izbaci artefakte! Poslednji put je samo zamrzla i komp se restartovao! Da napomenem da nisam imao ove probleme sa gigabyte modelom kartice. Koristim sata 6gb/s marvel raid 0 koji ima loše rezultate. Imam najnoviji bios za ploču i najnovije drajvere za grafičku karticu. Sistem je win 7 64bit. Ne bih Vas bez razloga smara jer sam komp kupio u BG-u a živim u Republici Srpskoj tako da moj svaki dolazak nije jeftin...Hvala unapred. P.S. Prvi put sam na amd-u...

Grodos

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.07.2010.
Poruka
3.203
Rezultat reagovanja
443
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
SoulReaper
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS TUF X570
RAM:
128GB Kingston Beast
VGA & cooler:
RTX 3080 Ti
Display:
LG 32GP850
HDD:
XPG SX8200 Pro 2TB
Case:
MS Titan 2 PRO
PSU:
Corsair HX1200
Mice & keyboard:
OS & Browser:
Win 10 64bit
Evo i mali update. Gainward grafičku karticu sam probao kod druga na maximus forlmula 2, intel e 8400 i 2x2gb geil black dragon i chieftec napajanje 600W i nije bilo nikakvih problema - kartica je radila savršeno (uključujući igranje i call of duty 6 i crysis i testiranje u furmark-u)! Sada mislim da je možda do moje low lvl napojne jedinice koja, možda, ne može da isporuči stabilan napon (razmišljam da je u furmark-u i vantage-u uvek max izvlačenje iz kartice koja u tom slučaju potegne potrebnu el. energiju bez variranja, dok u igrama dolazi do variranja jer postoji različita potreba za iskorištenjem kartice a samim tim i njena potrošnja el. energije)???Molim za odgovor. Hvala

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.951
Rezultat reagovanja
149
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
:welcome:
Bome si ti probao sve i svasta i sve bez nekog uspeha :(

Ali, posto si na AMD-u koji ima integrisani memorijski kontroler, nema veze sto ti je memorija deklarisana na 1600MHz sa CL9 latencijama, to ne mora da znaci da ce i kod tebe raditi stabilno na toliko.
Probaj sa podesis memoriju na 1333MHz pa vidi ponasanje u igrama.
Probaj da izvrtis koji put i Memtest ili Goldmemory ili oba da vidis da li je problem mozda do memorije. mada, kazes da ti izbacuje artefakte, to bi trebalo da kaze da je grafika u pitanju.. No, probaj prvo sa memorijom..

Posle, ako se pokaze da memorija radi i na 1333 i na 1600mhz stabilno, mozes probati zamenu biosa na grafickoj kartici sa recimo bas tim Gigabyte-ovim. Posto imas dva PCIe slota a i dve graficke na raspolaganju, ne moras se plasiti ako slucajno posle flesha biosa taj Gainward ne bude palio. Samo snimi originalni bios tog Gainwarda i uvek ga mozes vratiti..

:sekira:

Diabolique

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.705
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
E5200
Motherboard:
P5Q
RAM:
2x2GB
VGA & cooler:
5770
Display:
DIY Projektor
HDD:
10001FALS, 10EACS, 10EADS
Sound:
Audigy@Z5500
Case:
Generic
PSU:
CM 450 RP
Optical drives:
Pioneer 215D
Mice & keyboard:
MS Natural 4000, MX1100R
Internet:
IKOM 2Mb
OS & Browser:
Win XP
Vrlo interesantan problem.

Stavi neki ventilator koji će da duva preko grafike i čipseta. Možda se pregreva memorija ili naponska sekcija.
Pokušaj da testiraš sa nekim "normalnim" napajanjem.

Grodos

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.07.2010.
Poruka
3.203
Rezultat reagovanja
443
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
SoulReaper
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS TUF X570
RAM:
128GB Kingston Beast
VGA & cooler:
RTX 3080 Ti
Display:
LG 32GP850
HDD:
XPG SX8200 Pro 2TB
Case:
MS Titan 2 PRO
PSU:
Corsair HX1200
Mice & keyboard:
OS & Browser:
Win 10 64bit
Hvala na dobrodošlici i na brzim odgovorima...

Još jedan update - sinoć sam ostavio linx da vrti svih 75 krugova - apsolutno nikakve greške! Isporučio je 38gflops-a, što je malo manje nego kada sam prvi put okrenuo par krugova, kod prijatelja kada sam proveravao karticu (tada je bilo 41gflops).

@ voodoons
Memoriju sam podešavao i na 1333mhz i na 1600mhz i ganged i ungaged modovima - nema promene, igre zamrzavaju, pucaju, artefakti, plavi ekrani i spontano restartovanje kompa. Testirao sam je preko hiren's boot-a, gold memory test - prošla je bez greške!

@Diabolique
Menjao sam sve moguće sisteme produvavanja (i direktno na karticu i sa 2 različite strane) - u kućištu imam 4x12cm + 2x8cm ventilatora koje sam probao od svi da rade, pa do ni jednog...

Najviše me buni to što se grafička pregrejavala u početku, ali sada razmišljam da je to bilo zbog prevelike temperature u samoj sobi (trenutno nije klimatizovana) i da su se artefakti počeli javljati zbog pregrejavanja. Ovo mi je samo potvrdilo ubacivanje gigabyte-ovog gts-a koji je radio bez problema...Što je još gore, kasnije su se problemi dešavali daleko od famoznih 83stepena! Rekoh, sigurno kartica! Međutim, karticu sam probao kod prijatelja i radila je savršeno! Crysis, COD6 i Furmark bez problema! Ali, Furmark i Vantage su i kod mene radili bez problema - max temp 75stepeni, što i sam proizvođač garantuje!
Čim pokrenem igru...problemi!
Na kraju mi je samo ostalo da probam na drugoj napojnoj koju ću dobiti u pon-utorak od prijatelja iz lokalne firme - mislim da je u pitanju OZC Stealth Xtreme 600W koja bi trebalo da bude mnogo bolja od ove moje pa ću da proverim, jer je prijatelj kod koga sam testirao grafičku imao Chieftec 600W, pa je moguće i do napojne (problemi definitivno pokrivaju probleme sa napojnom)!
Ako ne bude do napojne, probaću sa biosom grafičke, samo me zanima da li menjanje biosa poništava garanciju ako budem morao skroz da je menjam (u firmi gde sam kupio karticu su mi rekli da nema problema oko zamene)?
Ili to, ili se moje komponente jednostavno ne slažu...
Ja sam ostao bez ideja...:(

Poslednja izmena:

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.951
Rezultat reagovanja
149
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
I ja sam ostao bez ideja sem da probas drugo napajanje kako radi :)
Razlika u GFlopsovima u LinXu moze da se desi ako jednom testiras sa 32-bit a drugi put sa 64-bit LinXom ;)

Sto se tice zamene biosa graficke. Ako upises los bios (los - mislim da graficka ne radi sa njim), ubacis tu graficku u drugi PCIe slot a ispravnu u prvi PCIe slot. Podignes sistem sa prve graficke, udjes u DOS i das mu malo drugaciji string za flesovanje u kom naglasis da se flesuje graficka u drugom PCIe slotu. Ne znam sad napamet kako idu stringovi za flesovanje u prvom, kako u drugom, mislim da ima na forumu vec objasnjeno ali ako nema, pitaj, napravi temu za to pa cemo resiti (ako bude trebalo) :)
Reklamacija ti u principu ne treba ako "pokvaris" graficku jer mozes da je vratis onako kako je bila. A cak da je i reklamiras, oni ne mogu znati (ako im ti ne kazes) da je u njoj los bios. Da bi je vratili u zivot, oni moraju flesovati pravi bios a tu se onda gubi svaki trag starom biosu koji je bio neispravan ;)

Grodos

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.07.2010.
Poruka
3.203
Rezultat reagovanja
443
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
SoulReaper
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS TUF X570
RAM:
128GB Kingston Beast
VGA & cooler:
RTX 3080 Ti
Display:
LG 32GP850
HDD:
XPG SX8200 Pro 2TB
Case:
MS Titan 2 PRO
PSU:
Corsair HX1200
Mice & keyboard:
OS & Browser:
Win 10 64bit
Prvo želim da se izvinem forumu i kolegama zbog kreiranja iste (pod drugim nazivom) teme u drugoj sekciji. Želeo sam da što više ljudi pročita problem sa kojim sam se suočio...

Opet update:
Danas sam radio occt za memoriju i napojnu jedinicu - sve je prošlo bez greške! Temperatura grafičke se podigla do 89 stepeni bez zamrzavanja i artefakta. Napojna jedinica je imala oscilacije na 12V grani, tj. spuštala se i do 11,52V. Ostale grane nisu oscilirale...U igrama problemi. Ne prođe ni 15 min. dobijem artefakte!

Opet sam stavio gigabyte-ov gts i nikakvih problema! Temperatura u sobi je bila veća nego dok sam pokušavao da igram COD6 na gainward-ovom gts-u. Prešao sam skoro pola igre u "jednom cugu" - nema nikakvih problema! Da je do napojne valjda bi se bar nešto desilo! Igra je radila besprekorno na max podešavanjima i full hd rezoluciji!

Pokušaću sa napojnom...ali sada sam poprilično siguran da je problem do grafičke kartice! Ona možda nije neispravna ali jednostavno ne funkcioniše kako treba u igrama sa ostatkom kompjutera!

Mislim da ću tražiti zamenu za malo bolji model, uz doplatu, naravno, ukoliko firma gde sam kupio karticu htedne da mi izađe u susret!
Mislim da ću tražiti isti gigabyte-ov model koji kod mene radi bez problema...Međutim, što je to u ovom kritičnom trenutku malo previše novca za doplatu za dotični primerak kartice+moj dolazak do Beograda, šta mislite o XFX ATI 4850 512MB DDR3, pošto je prema cenovniku firme najbliži mojoj kartici??? U ovo bih se mogao uklopiti...Da li je neko imao ovu karticu u paru sa amd-om? Jedan prijatelj je imao baš ovu karticu, ali na intelu i radila je veoma dobro...

CAMEL

PCAXE Member
Učlanjen(a)
01.07.2010.
Poruka
283
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Nemoj da se nerviras, samo uzmi drugog proizvodjaca, Gainward je u poslednje vreme bas probirljiv sa ostalim komponentama. Evo kod mene u servisu jedan covek dobija 5. (peti) primerak Gainward-a (uvek smo dobijali Gainward na reklamaciji) ali bez uspeha, na kraju kada smo stavili MSI-a (i to jaci model) sve je radilo bez problema.

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.951
Rezultat reagovanja
149
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
vidi, ako imas preko 12V u idle pa onda pod opterecenjem ti 12V grana padne na 11.5V, to je definitivno krivac. Ogroman je to pad napona, nije to oscilacija... Oscilacija je 0.1-0.2V, ovo bi bilo previse...

Grodos

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.07.2010.
Poruka
3.203
Rezultat reagovanja
443
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
SoulReaper
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS TUF X570
RAM:
128GB Kingston Beast
VGA & cooler:
RTX 3080 Ti
Display:
LG 32GP850
HDD:
XPG SX8200 Pro 2TB
Case:
MS Titan 2 PRO
PSU:
Corsair HX1200
Mice & keyboard:
OS & Browser:
Win 10 64bit
Razumem ja da ne bi trebalo da bude toliko varijacija, ali napojna je low end i pokušaću što pre da je zamenim...

Međutim, to ne menja činjenicu da mi gigabyte-ov model radi već 36h pod pritiskom (testiranje i igre) i da nije ni "trepnuo"! Radi kao što bi grafička i trebala da radi!

E sada, da li je u pitanju veći kvalitet gigabyte-ove kartice u odnosu na gainward (sigurno jeste, jer gigabyte ima samo još "oc" verziju istog modela, tj. ovaj model spada u top ponudu, dok je moj gainward "deep green" koji verovatno spada među najlošije gts kartice globalno!), pa može da izdrži varijacije, ne znam...
U svakom slučaju, dosta mi je jeftinije da zamenim karticu nego da kupujem novu napojnu a koja mi ne osigurava za sigurno da će raditi sve bez problema! Činjenica je da kartica koju sam platio da radi, ne radi na mom sistemu, dok druga kartica radi, što realno znači da bih trebao da imam pravo da tražim proizvod u zamenu koji radi na mom sistemu, kakav je takav jer postoji kartica koja radi. Da ne radi ni jedna, onda u redu...naravno, doplatiću koliko treba! Ne očekujem da mi neko poklanja primetno skuplji proizvod od mog u zamenu...

Za napojnu mi treba bar još 95evra (uključujući i dolazak u BG) koje trenutno nemam jer sam pre 20-tak dana potrošio 500evra na upgrade a za zamenu mi treba oko 50evra sa putem. Napojnu ću ionako menjati, tako da mislim da je bolje imati grafičku koja sigurno radi i sa ovom napojnom (dok ne kupim novu jer ne mogu da ostajem bez kompa duže vreme zbog posla) a koja je istovremeno i kvalitetnija i brža...Nadam se da shvatate poziciju u kojoj se nalazim...

Poslednja izmena:

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.951
Rezultat reagovanja
149
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
U svakom slucaju, to napajanje izmeri unimerom na 12V.. Velike varijacije, tj.0.5-0.6V su na samoj granici od 5% varijacija...
No, ako mozes da probas sa zamenom graficke za drugu, probaj...
Eto, kao poslednja opcija nek ti bude promena biosa na grafickoj...
Cinjenica je da ako sa njom ne radi i pukom zamenom graficke sve radi kako treba ukazuje da nesto sa tom grafickom nije u redu.. sad, sta, nemam pojma ako prolazi sve testove..

Grodos

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.07.2010.
Poruka
3.203
Rezultat reagovanja
443
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
SoulReaper
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS TUF X570
RAM:
128GB Kingston Beast
VGA & cooler:
RTX 3080 Ti
Display:
LG 32GP850
HDD:
XPG SX8200 Pro 2TB
Case:
MS Titan 2 PRO
PSU:
Corsair HX1200
Mice & keyboard:
OS & Browser:
Win 10 64bit
Ovo bi trebalo da potvrdi da nije do napojne - probao sam i sa drugom napojnom koja je sigurno kvalitetnija od moje (u pitanju je ocz stealth x stream 600W)...isti problemi! Igre zamrzavaju posle 10-15min. igranja!
Sada mi ostaje samo da promenim grafičku, pa da vidim odvijanje stvari...Javiću Vam update...

Grodos

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.07.2010.
Poruka
3.203
Rezultat reagovanja
443
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
SoulReaper
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS TUF X570
RAM:
128GB Kingston Beast
VGA & cooler:
RTX 3080 Ti
Display:
LG 32GP850
HDD:
XPG SX8200 Pro 2TB
Case:
MS Titan 2 PRO
PSU:
Corsair HX1200
Mice & keyboard:
OS & Browser:
Win 10 64bit
Iz firme su mi rekli da bih mogao u zamenu da dobijem Gigabyte GV-R485OC-1GH ("oc" verzija ati 4850 1gb ddr3)...Gledao sam na guru3d i ljudi su prezadovoljni ovom karticom... Da li je neko od Vas imao priliku da dotičnu karticu testira iz prve ruke? Ako da, molio bih mali review. Hvala

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.951
Rezultat reagovanja
149
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
odakle njima nova 4850, nije mi jasno.. ali to je to, kartice su u rangu

Grodos

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.07.2010.
Poruka
3.203
Rezultat reagovanja
443
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
SoulReaper
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS TUF X570
RAM:
128GB Kingston Beast
VGA & cooler:
RTX 3080 Ti
Display:
LG 32GP850
HDD:
XPG SX8200 Pro 2TB
Case:
MS Titan 2 PRO
PSU:
Corsair HX1200
Mice & keyboard:
OS & Browser:
Win 10 64bit
Odakle im, ne znam...ali u opciji sam imao pored "oc" modela i GV-R485ZL-512H...
Za "oc" trebam da doplatim 600dinara, što mi u ovom trenutku ne znači ništa tako da sam njega i odabrao...Treba samo da ga pokupim pa da vidim da li će to sve da radi...:D

neogeo

Banned
Učlanjen(a)
14.05.2009.
Poruka
374
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel® Core™ i5-11400 & Antec A30
Motherboard:
ASUS Prime B560M-K
RAM:
GSkill 16GB DDR4 3200MHz CL16/CR1T
VGA & cooler:
Intel® UHD Graphics 730
HDD:
120GB Patriot SSD, 256GB GeiL SSD, 500GB Toshiba HDD 2.5"/7200
Sound:
Integrisan & Thonet & Vander Kurbis 2.0
Case:
TT Soprano 1000 RS
PSU:
EVGA 600W Modular
OS & Browser:
Manjaro Cinnamon & MS Edge
odakle njima nova 4850, nije mi jasno.. ali to je to, kartice su u rangu
Jbg, odakle ovim likovima kod mene u KŠu 770T nova sa garancijom 3G :D:D:D.

Vuku ljudi svašta po magacinu i nemaju kome da uvale dok se ne nađe pogodna osoba za to...

Grodos

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.07.2010.
Poruka
3.203
Rezultat reagovanja
443
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
SoulReaper
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS TUF X570
RAM:
128GB Kingston Beast
VGA & cooler:
RTX 3080 Ti
Display:
LG 32GP850
HDD:
XPG SX8200 Pro 2TB
Case:
MS Titan 2 PRO
PSU:
Corsair HX1200
Mice & keyboard:
OS & Browser:
Win 10 64bit
Dobio sam Gigabyte GV-R485OC-1GH...
Za sada nikakvih problema - prešao sam 4 misije COD6 i sve radi kako treba!
Nastavljam testiranje.
Hvala svima na pomoći.

Grodos

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.07.2010.
Poruka
3.203
Rezultat reagovanja
443
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
SoulReaper
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS TUF X570
RAM:
128GB Kingston Beast
VGA & cooler:
RTX 3080 Ti
Display:
LG 32GP850
HDD:
XPG SX8200 Pro 2TB
Case:
MS Titan 2 PRO
PSU:
Corsair HX1200
Mice & keyboard:
OS & Browser:
Win 10 64bit
Evo samo da zaključim - definitivno je bilo do kartice! 5 dana i nikakvih problema... Još jednom hvala svima na pomoći!

E sada, pošto je tema "gigabyte ga-790xta-ud4 podešavanje memorije", zanima me da li je neko od vas detaljno čačkao podešavanje memorije??? Primetio sam da neki od vas imaju baš ovu ploču pa me zanima kako ste podesili svoju memoriju! Znam da je moguće da ja neću moći da dobijem iste rezultate, ali bih hteo par saveta, tj. prema čemu da idem, šta je to potrebno uraditi da bi se ostvarile bolje performanse memorije?
Ja sam već podesio latencije kao i frekvenciju memorije koje ima po def (cl9 1600mhz) jer je ploča smanjila na cl11 i 1333mhz i držim u unganged modu, ali me zanima šta znače ostale opcije i do koliko bih realno mogao da idem sa latencijama i frekvencijom jer ploča podržava do 1800mhz?!

Da li ima neki link na kome se detaljno objašnjava podešavanje memorije, da vas ne smaram???

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.951
Rezultat reagovanja
149
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Frekvencija memorije zavisi od integrisanom memorijskog kontrolera u procesoru.. Moja memorija iako je deklarisana na 1600 cl ne moze da ide stabilno na toj frekvenciji i sa 1.4V na integrisanom NB-u..
U principu, stavis 1.35V za integrisani NB, ako su ti stapovi memorije upareni, stavi u Ganged mod i povecavaj klok memorije pa vidi dokle ces doci... Command Rate drzi na 1T

Grodos

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.07.2010.
Poruka
3.203
Rezultat reagovanja
443
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
SoulReaper
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS TUF X570
RAM:
128GB Kingston Beast
VGA & cooler:
RTX 3080 Ti
Display:
LG 32GP850
HDD:
XPG SX8200 Pro 2TB
Case:
MS Titan 2 PRO
PSU:
Corsair HX1200
Mice & keyboard:
OS & Browser:
Win 10 64bit
OK, hvala...
Ja sam već uspešno podesio na 1600mhz cl9 bez diranja voltaže, tj. ostavio sam na "auto" i nemam problema - memorija prolazi sve testove...ali probaću i sa ovim!
Ovo najviše pitam iz razloga što i nemam neke dobre rezultate koje prikazuje everest, jer kod prijatelja je memorija 2x2gb geil black dragon 1066mhz ddr2, ne znam latenciju - mislim sa je cl6 (neka je malo nasviranija, ali to je max koji je postigao da ima stabilan sistem) i ima skoro duplo bolje rezultate nego ja! Kod njega je intel, pa mislim da možda ima i do toga...a možda je i do everesta jer nismo koristili istu verziju...Zato me zanima svo ovo "fino" podešavanje.
Dalje, koja je razlika između ganged i unganged modova, jer sam pročitao da unganged daje bolje performanse, što meni i treba:D ?

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.951
Rezultat reagovanja
149
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
ganged mode is 1x128bit dual channel

unganged is 2x64 bit dual channel
Ja kontam da je Ganged bolji, al' eto ako zna neko da je bolji Unganged, nek me ispravi..
btw, koliko imas Memory Bandwidth u Everestu?

Poslednja izmena:

Grodos

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.07.2010.
Poruka
3.203
Rezultat reagovanja
443
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
SoulReaper
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS TUF X570
RAM:
128GB Kingston Beast
VGA & cooler:
RTX 3080 Ti
Display:
LG 32GP850
HDD:
XPG SX8200 Pro 2TB
Case:
MS Titan 2 PRO
PSU:
Corsair HX1200
Mice & keyboard:
OS & Browser:
Win 10 64bit
...koliko imas Memory Bandwidth u Everestu?
Izvinjavam se što je prošlo malo duže - nisam čačkao komp proteklih par dana (bar ne dio čačkanja koji uračunava OC komponenti), pa nisam hteo ništa ni da pišem...(hoću da kupim novu napojnu pa baš i ne planiram da klokujem bilo šta na ovoj)
Sada sam gledao everest i prikazuje mi memory bandwidth od 25600MB/s na mojim podešavanjima...

Poslednja izmena:

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.951
Rezultat reagovanja
149
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Okaci skrinshot tog Everest Cache & Memory Benchmarka.. ;)

Grodos

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.07.2010.
Poruka
3.203
Rezultat reagovanja
443
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
SoulReaper
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS TUF X570
RAM:
128GB Kingston Beast
VGA & cooler:
RTX 3080 Ti
Display:
LG 32GP850
HDD:
XPG SX8200 Pro 2TB
Case:
MS Titan 2 PRO
PSU:
Corsair HX1200
Mice & keyboard:
OS & Browser:
Win 10 64bit
Nadam se da će biti od pomoći :D

Trenutno ne bih želeo puno da čačkam jer ću za nekih 15-ak dana dobiti Chieftec CFT-600-14CS napojnu, pa kada budem siguran da neće ništa da crkne zbog variranja napona, onda ću malo da se posvetim i oc-u...:D

Realno gledajući, proc ne bih voleo ni da diram, ali bih voleo kada bih ram malo bolje utegao...

Prilozi

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.951
Rezultat reagovanja
149
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Memory Read bandwidth ti je 8461MB/s i latencija od 53.6ns sto i nije neki rezultat..
Evo kod mene kako je na 1333MHz Cl7

AMD u globalu ima jako jadan IMC

Vrh