• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Ispravnost diskova u Raidu?!

Proday

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.829
Rezultat reagovanja
114
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Toshiba A500 1GH
CPU & cooler:
i5 430M
Motherboard:
Intel HM55
RAM:
2x4GB DDR3
VGA & cooler:
G-Force 330M
Display:
Samsung 32"
HDD:
SSD Crucial M4 512gb
Sound:
Integrated
Case:
Belo 16 inca
PSU:
Neko 220V
Optical drives:
Blue ray RW
Mice & keyboard:
Razer DeathAdder i MS4000
Internet:
Telekom Adsl 10/1
OS & Browser:
Windows 8 Ent x64
Other:
HTC Desire S
Da li postoji neki softver kojim bih mogao skeniram svaki disk u raidu i ustanovim ispravnost istoga?! Jutros dobih poruku da jedan od diskova nije ok mada su i svi podaci vidljivi, a koliko sam uspeo da proverim i citljivi! Ovaj put nemam podataka odposebne vaznosti na raidu, ali bih da nosim disk na garanciju ako uspem da ustanovim da je do njega..ne bih da unistavam raid niz i testiram ga samog osim ako to nije poslednja mera (takodje me interesuje kojim programom mogu da testiram i da li su svi sektori na disku ok i ispravni)?!

Prilozi

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ovo se i meni desavalo sa Intel Matrix RAID-om. Ako se dobro secam, u management konzoli samo samo resetovao tu gresku i sve je radilo posle. Najsigurniji nacin da testiras diskove je da u BIOS-u iskljucis RAID kontroler, spremis bootlabilni CD za dijagnostiku diska (nacices ga na WD sajtu, zove se Western Digital Data LifeGuard Diagnostics) i uradis dijagnostiku svakog diska ponaosob. To sam bas skoro radio, i trebalo mi je oko 2h za disk od 640GB. Naravno, kada sve zavrsis, ukljuci RAID kontroler.

Proday

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.829
Rezultat reagovanja
114
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Toshiba A500 1GH
CPU & cooler:
i5 430M
Motherboard:
Intel HM55
RAM:
2x4GB DDR3
VGA & cooler:
G-Force 330M
Display:
Samsung 32"
HDD:
SSD Crucial M4 512gb
Sound:
Integrated
Case:
Belo 16 inca
PSU:
Neko 220V
Optical drives:
Blue ray RW
Mice & keyboard:
Internet:
Telekom Adsl 10/1
OS & Browser:
Windows 8 Ent x64
Other:
HTC Desire S
Uskoro zavrsavam defragmentaciju i drugog diska (odnosno raid 0 diska) pa cu da vidim ovo sto si mi predlozio.

Ovo se i meni desavalo sa Intel Matrix RAID-om.
Super, znaci kontroler je definitivno djubre :( Jel bi bilo bolje mozda da ga prebacim na neki gigabajtov poseban kontroler koji imam na ploci?! Da li bi bilo neke zezancije sa drajverima za win 7 ili ga je dovoljno samo upaliti u biosu?!

Ako se dobro secam, u management konzoli samo samo resetovao tu gresku i sve je radilo posle.
Moze li postupak odnosno kako to uraditi na win 7 for dummies?!

Najsigurniji nacin da testiras diskove je da u BIOS-u iskljucis RAID kontroler, spremis bootlabilni CD za dijagnostiku diska (nacices ga na WD sajtu, zove se Western Digital Data LifeGuard Diagnostics) i uradis dijagnostiku svakog diska ponaosob.
Ako ne gubim podatke, ovo je super resenje!! Samo da pitam da li to u biosu onda da stavim umesto RAID AHCI ili IDE mod?!

Hvala na pomoci druze :wave:

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.951
Rezultat reagovanja
149
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Super, znaci kontroler je definitivno djubre :( Jel bi bilo bolje mozda da ga prebacim na neki gigabajtov poseban kontroler koji imam na ploci?! Da li bi bilo neke zezancije sa drajverima za win 7 ili ga je dovoljno samo upaliti u biosu?!
Kazu da jeste, mada mene sluzi vec dosta vremena, jedino sto ja imam dva stripe niza i nikakve greske do sad nisam dobijao..
Prebacivanjem na drugi kontroler ces imati i problema u windowsu sa butovanjem ali ces takodje i izgubiti sve podatke sa ta dva diska jer raid niz ce morati da se kreira ponovo i ovaj put neces moci kreirati dva raid niza kao na Intel Raidu, vec samo jedan..

Ako ne gubim podatke, ovo je super resenje!! Samo da pitam da li to u biosu onda da stavim umesto RAID AHCI ili IDE mod?!
IDE, tj.native IDE. Ne gubis nista od podataka ako ga vratis u IDE, testiras, pa ponovo u RAID. Konfiguracija Raid nizova ostajeu pa makar i flesovao bios i bilo kakve zahvate izvodio.. Cak i da promenis plocu ali da imas Intel ICHxR na njoj, opet neces izgubiti podatke..
Ja sam testirao diskove par puta u IDE modu i vracao u RAID ponovo bez ikakvih komplikacija

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Kontroler je - koliko para toliko i muzike. Radi on posao ali nekada iz nekog razloga prijavi da je disk u error stanju (zato sam uradio full dijagnostiku preko WD dijagnostike). Ne mora da znaci da je problem hw-prirode. Pre bih rekao da je u pitanju SW (sto RAID BIOS sto drajver). Ja imam 2 diska u kombinovanom RAID-u, prvih 220GB sam stavio u RAID0 ostatak u RAID1. Jednom nije hteo W7 da se bootuje, kada sam resetovao masinu prijavio mi je da je RAID1 member disk u error-u. Malo mi to glupo jer je RAID0 OK a u pitanju je identican disk. Recimo, ako ti se nekada W7 zaglavi pa uradis reset cesto ce da radi verifikaciju RAID1 volumena sto zna da potraje preko 2h a za to vreme masina je upotrebliva ali sa jako sporim odzivom.

Sto se tice GA kontrolera, ja mislim da je to u stvari JMicron kontroler, ne verujem da W7 ima out of the box drajvere za njega ali ne bi trebalo da bude problema. To je neki SATA 6 i 7 (od 0 do 5 su Intel) ili 8 i 9, zavisi koliko imas portova. Ukljuci u BIOS-u RAID mod za njih i nemoj da kacis jos nista na njih. Kada se W7 podigne detektovace ti nov kontroler. Ako vec ima dravere, super, prepoznace ti HW. Ako ne, onda ces morati da skines sa GA sajta (ili JMicron) RAID drajvere. Kada sve legne na svoje mesto, onda prebacis diskove na te portove ali ces skoro sigurno morati da napravis mirror od pocetka jer su u pitanju razliciti kontroleri. To ne bi trebalo da bude problematicno, samo ce da potraje.

Moze li postupak odnosno kako to uraditi na win 7 for dummies?!
E sad ne znam bas napamet, ako si instalirao Intel Matrix Storage Manager (sada su ga prekrstili u Intel Rapid Storage Technology), pokrenes njegovu aplikaciju, videces volumene i diskove u volumenu. Vidi koji ti je disk problematican pa pogledaj njegove detalje. Trebalo bi da imas neke opcije za reset error statusa ili tako nesto, ne mogu sada da se setim tacno, morao bih nekako da pokvarim RAID pa da vidim. Ako nisi siguran, uhvati screenshot sa opcijama pa onda okaci ovde. Nemoj da pobrkas to sa reset diska na non-RAID memeber, to je drugacije. Ovo bi trebalo samo da obrise error status.

Hvala na pomoci druze :wave:
Striktno IDE mod inace ga aplikacije nece videti.

Condor

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
10.05.2010.
Poruka
69
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core 2 Duo E8300 (2.83 GHz) & OCZ Vendetta 2
Motherboard:
Gigabyte GA-EP45-UD3LR (rev. 1.0)
RAM:
Kingston HyperX DDR2 KHX8500D2/2G (2x2GB)
VGA & cooler:
EVGA GeForce GTX 275 (896 MB, 448 bit DDR3)
Display:
LG W2261V-PF (21.5'')
HDD:
Patriot Torqx SSD (64GB) & Western Digital Caviar: WD5000AAKS (2x500GB) + WD5000AACS (500GB) [RAID5]
Sound:
Integrated 7.1-channel (Realtek ALC889A Codec)
Case:
Chieftec LBX-02B-B-B
PSU:
SilverStone Element SST-ST65EF (650W)
Optical drives:
NEC DVD-RW ND-3540A & Sony Optiarc DVD-RW AD-5240S
Mice & keyboard:
Razer Abyssus & A4Tech KL-45MU
Internet:
ADSL (Telekom Open ADSL)
OS & Browser:
Windows XP Professional x86 (Service Pack 3)
Other:
TV Kartica: Leadtek WinFast TV2000XP Global
Sto se tice Gigabyte-ovog (Sillicon Image, cini mi se) kontrolera, ja ga koristim nekih pola godine... Ono sto ti mogu reci iz prve ruke, jeste da je moje misljenje da nista bolji nije od Intel Matrix-ovog RAID-a!
Naime, kad sam kupio dvije 500-ke, odlucio sam se na RAID0, a kako moja ploca iz potpisa ima samo GB kontoroler, nisam imao izbora... Napravim ja RAID, dignem sistem, nije sastavio ni pola dana - puf, iskoci jedan disk iz RAID-a, bez ikakvog razloga (bar meni vidljivog). Pisao sam svojevremeno na Bench forumu o ovom, trazio pomoc, pokusao par stvari koje su savjetovali ljudi, ali nista nije pomoglo da ga vratim (problematicni disk) u niz, a da ne izgubim podatke (koji su, srecom, u tom momentu bili samo u vidu svjezeg sistema, Windows XP)!
Rekreiram niz odmah poslije toga (ni sad nisam svjestan otkud mi mu*a za to, da poslije ovakvog pocetnog iskustva, rizikujem i stavim na niz 800GB podataka, bez backup-a), dignem sistem ponovo i evo radi mi i danas (da kucnem u drvo)... Ali neprestano se strecam, kad palim komp, da opet ugledam onaj nepozeljni, crveni natpis za jedan disk: "Non-RAID"!

Poenta price je: svi ti softverski, tzv. "fake-RAIDovi" su isto sranje, i mislim da nam mogu donijeti mnogo vise stete u slucaju havarije, nego koristi u realnom radu.

P.S. Prije 7 dana kupih novu plocu, ovaj put samo sa Intel-ovim RAID-om, i eto jos jednog cimanja - sad se domisljam gdje da premjestim 800 GB podataka, ukinem GB RAID, i vratim podatke ne diskove - nemam dovoljno storage-a viska (fali mi bar 300GB), a suludo je rezati sve podatke na DVD-e! Para za 1TB ili 1.5TB disk nemam trenutno, i zbog toga mi nova ploca kupi prasinu vec 7 dana, i vjerovatno ce jos 7...
Znaci, ako bih ijednu prednost dao nekom od ova dva RAID kontrolera - SI & Intel - onda je to ovaj drugi, jer, kao sto rece voodoons, Intel-ovi ICHxR su kompatibilni, dok za GB-ove (SI) mozes da se slikas kad pozelis da uradis upgrade! :(

Malo sam otisao offtopic, ali cisto da podijelim iskustva, da imas na umu!

Pozz

EDIT: Pardon, GB kontoler je J.Micron, ne Sil. Image, moja greska!

Poslednja izmena:

Proday

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.829
Rezultat reagovanja
114
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Toshiba A500 1GH
CPU & cooler:
i5 430M
Motherboard:
Intel HM55
RAM:
2x4GB DDR3
VGA & cooler:
G-Force 330M
Display:
Samsung 32"
HDD:
SSD Crucial M4 512gb
Sound:
Integrated
Case:
Belo 16 inca
PSU:
Neko 220V
Optical drives:
Blue ray RW
Mice & keyboard:
Internet:
Telekom Adsl 10/1
OS & Browser:
Windows 8 Ent x64
Other:
HTC Desire S
Hvala svima, krecem redom sa savetima pa cu da vidim dokle ce da odvede. Inace upravo skeniram sistem sa nodom, nasao mi par mrtvih virusa pa moram prvo tog djubra da se resim!!!

Proday

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.829
Rezultat reagovanja
114
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Toshiba A500 1GH
CPU & cooler:
i5 430M
Motherboard:
Intel HM55
RAM:
2x4GB DDR3
VGA & cooler:
G-Force 330M
Display:
Samsung 32"
HDD:
SSD Crucial M4 512gb
Sound:
Integrated
Case:
Belo 16 inca
PSU:
Neko 220V
Optical drives:
Blue ray RW
Mice & keyboard:
Internet:
Telekom Adsl 10/1
OS & Browser:
Windows 8 Ent x64
Other:
HTC Desire S
Evo nasao, skinuo, instalirao Intel Rapid Storage Technology koji je odmah po instalaciji prepoznao sve moguce probleme. Resetovao sam disk 1 to normal, rebildovao mi je raid 1 i sve radi bez problema i zeleni se :)

Tokom noci cu ipak da proverim oba diska sa WD toolom i ako se pokazu kao ispravni vrlo verovatno ce u oglase...definitivno sam poceo da gubim zivce sa ovim raid zezancijama!!!

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Nije strasno dokle god je RAID1. RAID0 ako pukne, vrlo tesko moze nesto da se uradi. Ja sam uspesno izvukao podatke sa RAID0 kog je upropastio Ubuntu (ne prepoznaje RAID vec vidi diskove odvojeno i bezobrazno je pisao po MBR-u iako mu je receno da to ne radi). Kako god, pravi HW RAID je bolje resenje ali nije ni jeftin.

Proday

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.829
Rezultat reagovanja
114
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Toshiba A500 1GH
CPU & cooler:
i5 430M
Motherboard:
Intel HM55
RAM:
2x4GB DDR3
VGA & cooler:
G-Force 330M
Display:
Samsung 32"
HDD:
SSD Crucial M4 512gb
Sound:
Integrated
Case:
Belo 16 inca
PSU:
Neko 220V
Optical drives:
Blue ray RW
Mice & keyboard:
Internet:
Telekom Adsl 10/1
OS & Browser:
Windows 8 Ent x64
Other:
HTC Desire S
Toza raid 0 sam upoznao jos pre nekih godinu ipo...zato sam se i opametio sad ne znam ovaj :) ili ovaj :( smajli da stavim!

Vrh