• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

... koji laptop odabrati? HP ili ASUS ....

Danijel068

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
08.10.2014.
Poruka
39
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pozdrav ekipo!

Imam u ponudi za kupovinu 2 iole polovna laptopa ali u veoma finom stanju ... oba laptopa su velicine 17`` incha ...

Prvi laptop je HP (mnogo poznat medju nasim prostorima) sa AMD Ryzen 7 3700U + RX Vega 10 - naravno 8GB DDR4 i SSD se podrazumeva (samo sto ce to naknadno biti zamenjeno sa vise GB rama i SSD-a) ...
Slika laptopa: https://cdn.optipic.io/site-105795/image/cache/catalog/2703/4-1600x1600.jpg

Drugi laptop je ASUS (pomalo vec redak na nasim prostorima) sa Intel Core i7 6700HQ + GTX 950M - ostatak isto kao i kod HP-a ...

Velik sam fan ASUS-a, ali opet ovde se par stvari lome sa mojim iskustvom ....

U pitanju je multitasking rad u programima: Adobe, 3D Studio Max - obavezno po koji sitan gaming jer ponekad uzmem pa radim u Unreal Engine 4 i Unity zbog hobija sa 3D modeliranjem i kratkim modovanjem medju ostalim igrama....
Napomena: rendering ne radim ni slucajno na laptopovima nebitno koja GPU da je u pitanju.... Tu vrstu posla imam vec na PC (kraljevski tron u sobu) :)

Razlog biranja ovakvih laptopova je sto ni ne mislim da dajem neke velike novce na nove modele iz razloga jer nisam zadovoljan sa ponudama i kombinacijama konfiguracija, a sa druge strane vec mi nije dobro kad vidim ponude slicnih modela na KP.

ASUS mi je ovde odlican ali previse sam skeptican na vreme koje je uhvatilo taj laptop: proslo je vec 8 godina od kako je video svetlost dana, a opet ne bih voleo da preterujem ali iz sopstvenog iskustva hoce nekad nVidia da samu sebe zamota u crno i da nema dalje - a meni to bas i nije u prilogu jer tamo vamo svaki novac mogao sam uzeti nesto pametnije....
HP mi je ovde nekako sasvim OK, Ryzen 7 3700U je moderan CPU, opet tu je i Vega 10 sa kojom bih mogao da zavrsim sve te nabrojane stavke u svom kutku posla :)

Znam da ce se mnogi sloziti da je GTX 950M bolja od Vega 10 - u to se apsolutno i slazem kao amin!, ali ono sto mene zanima jeste realiability u ovom slucaju ...
nVidia je u ovde jaca od Vega za nekih 40-50% , a cak i u ponekim igrama je razlika za nekih 20-30% u FPS-u ili eventualno u jacim igrama za +40%.

Koji laptop odabrati sa obzirom da i nije neki izbor u ponudi ? Svaki savet je dobrodosao! ✞

Poslednja izmena:

Dakula74

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.12.2021.
Poruka
1.780
Rezultat reagovanja
1.613
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
5900X + NZXT Kraken 280 RGB
Motherboard:
MSI B550 tomahawk
RAM:
64 gb
VGA & cooler:
MSI X Slim Nvidia RTX 4090
Display:
Gigabyte M27Q
Case:
DeepCool's MORPHEUS (4x LIAN LI UNI Fan SL140 V2 black + 3x UNI FAN SL-INF REVERSE BLADE 120)
PSU:
FSP Hydro G PRO 1000W
Mice & keyboard:
MX Master 2S , APEX 7
Mnogo su matori oba laptopa, sad je poplava jeftinih laptopova, treba da uvrebas nesto mladje.
Koliki je max budzet?

Danijel068

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
08.10.2014.
Poruka
39
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Mnogo su matori oba laptopa, sad je poplava jeftinih laptopova, treba da uvrebas nesto mladje.
Koliki je max budzet?
Tesko da mogu naci nesto mladje ... ostalo je sve Celeron, Pentium, Core i3 cak i5 6-gen za nekih 200 eura ... i5 8-gen je vec minimum 250 eur...

Budzet je oko 200 eur max....

Dakula74

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.12.2021.
Poruka
1.780
Rezultat reagovanja
1.613
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
MSI B550 tomahawk
RAM:
64 gb
VGA & cooler:
Display:
Gigabyte M27Q
Case:
DeepCool's MORPHEUS (4x LIAN LI UNI Fan SL140 V2 black + 3x UNI FAN SL-INF REVERSE BLADE 120)
PSU:
FSP Hydro G PRO 1000W
Mice & keyboard:
MX Master 2S , APEX 7
Pa ako je tako onda prednosta dajem tom Intelu, zbog graficke.

Danijel068

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
08.10.2014.
Poruka
39
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pa ako je tako onda prednosta dajem tom Intelu, zbog graficke.
Hvala na predlogu, ako bih uzeo HP za koliko bih omasio... ?
Jer ovde mi je bitniji reliability nego da se vidi da je GTX a pored svega ta serija me malo pravi paranoicnim jer ipak je to 8 godina ...

ps. imao sam scenario da nVidia ugine u laptop 2x puta a da se nije radio nikakav OC niti jos gore majnovanje....

Dakula74

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.12.2021.
Poruka
1.780
Rezultat reagovanja
1.613
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
MSI B550 tomahawk
RAM:
64 gb
VGA & cooler:
Display:
Gigabyte M27Q
Case:
PSU:
FSP Hydro G PRO 1000W
Mice & keyboard:
MX Master 2S , APEX 7
Pa obzirom da uzimas polovnjake , oba laptopa su macka u dzaku.
Sve ima svoj rok trajanja, cak i da stoji u radnji i da se ne koristi, elektronika propada.
Mozda da taj novac iskoristis za neki noviji laptop, pa da uzmes nesto na neke rate.

Danijel068

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
08.10.2014.
Poruka
39
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pa obzirom da uzimas polovnjake , oba laptopa su macka u dzaku.
Sve ima svoj rok trajanja, cak i da stoji u radnji i da se ne koristi, elektronika propada.
Mozda da taj novac iskoristis za neki noviji laptop, pa da uzmes nesto na neke rate.
Veoma dobro receno.
Doslo je neko cudno vreme laptopova ili smo mi cudni sa finansijama (hahahah) :)

Hvala na savetima!

ps. ako HP bude ispod cene mozda uzmem njega, ako ne ici ce ASUS ....

Vrh