Lenfer93
PCAXE Apprentice
- Učlanjen(a)
- 15.09.2020.
- Poruka
- 27
- Rezultat reagovanja
- 3
Moja konfiguracija
U toku si svaka cast. Tvoja podela iskustva i znanja znaci. Ja i nemam tolko vremena da pogledam sve... oko drajvera sam te razumeo u potpunosti... to sam cuo da se desava da kasne i sve. Ali kao svi nadam se da iz loseg su nesto naucili la cemo videti. Meni je kao korisniku zao sto nemam gpu dobar kupiti da mogu dugo dugo da igram 2k bez problema na 144 hz recimo. I to sa svojim realno novim cpu r7 3700x. Niti imam para ni monitor za 4k niti mi treba. A za ono sto meni treba ja ne mogu da nadjem koliko vidim..Nazalost testovi pokazuju da ima.
1080p i 1440p razlike su poprilicne u poredjenju razlicitih procesora. RTX3080 cak ni sa najjacim Ryzen 9 procesorom ne moze da pokaze puni sjaj u 1080p i 1440p rezoluciji.
Odredjeni testovi pokazuju razlike (doduse minimalne) izmedju recimo i9 9900K i i9 10900K cak i u 4K rezoluciji gde CPU ima najmanji uticaj. Za nize rezolucije svi procesori ispod 10900K bice osetno osakacene performanse RTX3080 kartice. Ne znam sta su uradili ali mi se ne svidja scenraio da moram imati procesor od 500€ da bih izvukao maximum iz graficke kartice i to cak ne ni najjace u seriji.
Sve u svemu nazalost tvoj 3700x ce donekle biti usko grlo za sve ispod 4K. Ima toga na netu koliko hoces. Samo googlaj.
Sto se tice AMD kartica ja ne polazem nikakvu nadu u njih. Istorija to pokazuje. Ne bih uopste da se ova tema pretvori u diskusiju amd vs nvidia. Ako do toga dodje odmah izlazim iz teme.
Da pojasnim kako funkcionise AMD. Napravi karticu recimo RX6800 i ta kartica bude egal sa RTX3070 vremenom (citaj 2 godine) ta kartica dobija novije drajvere i kako vreme prolazi ona postaje jaca od RTX3070. Recimo 15% jaca. Posle 2 godine dodje neko i kaze vidis bolje da si kupio RX6800 a ne RTX3070 zaboravljajuci jednu kljucnu stvar. AMD ne zna da napravi softver i ti prakticno imas dobar hardver koji moze biti bolji ali te AMD osakati drajverima i posle 2 godine oni "naprave" drajvere kroz koje boostaju svoje kartice. Ne boostaju oni nista vec im treba 2 godine da naprave ono sto je trebalo sa pojavom grafickih kartica. Na kraju dobijes graficku koja je nesto jaca od RTX3070 ali si zato unazad dve godine koristio slabije performanse dok se neko sit naigrao sa RTX3070 i kad se okrenes posle 2 godine doslo je vreme da se uzme RTX5070. Poenta price je da AMD konstantno kaska za nvidia karticama. Hardverski godinu dana softverski preko 1,5 godine. A to je preveliki vremenski period u IT svetu. Sve u svemu ako pogledamo unazad tek je sada vreme da se kupi RX500 serija koja je ispeglana sa drajverima. Jel ima smisla sada kupiti RX500 seriju? Po meni jedno veliko NE. Ne kad je na neki nacin i RX5000 serija u neku ruku matora godinu dana. To je moje vidjenje stvari sto ne znaci da sam upravu.
Da se vratim na temu. Ukoliko juris 4K@60Hz RTX3080 i Ryzen 7 3700X ce biti sasvim OK ukoliko juris 1440p@144Hz ili nize imaces u neku ruku degradirane performanse jer ce te klati procesor.. Neces moci da izcedis RTX3080 kako bi trebalo. Nazalost