• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Ryzen 3800x sa Predator ram

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.708
Rezultat reagovanja
2.349
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
Intel i7 9th gen / LFII 360
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Gigabyte RX 5700 XT 8GB OC
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
Xonar U5, Monitor Audio, JBL 1202D
PSU:
Enermax Platimax D.F. 1200W
Mice & keyboard:
HyperX Alloy Origins Core + Razer Basilisk
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
pa ne mozes da koristis ECC memoriju na platformi koja nije za to. ECC je bila za serverske i HEDT namene (citaj Xeon procesori i propratne ploce, AMD Opteron i sve bazirano na njemu, dakle cela ta serija, zato je radilo. To se znalo). Taj koji ti je rekao da ta memorija radi na ASUS P5Q te je lagao, to nema veze sa intelom.

Taj sweet spot za tvog ryzena si ti izmislio ili te je opet neko lagao. Pogotovo danas kad ta memorija kosta isto kolko i 3200 ddr4 cl 16. Ne da nije sweet spot nego je bezveze kupovina.

Ovo oko prebacivanja "CL-a", mislim...daj batali molim te. ;)

Killjoy_NS

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
03.03.2020.
Poruka
75
Rezultat reagovanja
13
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 5 2600 + Wraith Stealth
Motherboard:
Gigabyte AB350M DS3H V2
RAM:
2* 8GB (16GB) Kingston HyperX Fury Black DDR4 CL17 2933MHz
VGA & cooler:
XFX RX 470 RS TripleX 4GB/GDDR5/256 bit
Display:
LG Full HD 22"
HDD:
2* 1TB WD Blue EZEX, Kingston A400 SSD 120GB
Case:
MS Industrial Cyclops V + MS Fusion RGB Kit (6 x 120mm FAN)
PSU:
ThermalTake Smart 630W
Internet:
700Mbps/100Mbps
OS & Browser:
Windows 10 Pro x64, Mozilla Firefox
pa ne mozes da koristis ECC memoriju na platformi koja nije za to. ECC je bila za servrske i HEDT namene (citaj Xeon procesori i propratne ploce). Taj koji ti je rekao da ta memorija radi na ASUS P5Q te je lagao, to nema veze sa intelom.

Taj sweet spot za tvog ryzena si ti izmislio ili te je opet neko lagao. Pogotovo danas kad ta memorija kosta isto kolko i 3200 ddr4 cl 16. Ne da nije sweet spot nego je bezveze kupovina.

Ovo oko prebacivanja "CL-a", mislim...daj batali molim te. ;)
Na QVL listi za tu ploču je pisalo da ta specifična memorija radi.
Nije me niko slagao.

Evo ti linka do jednog od mnogih sajtova vezano za podržane brzine za Ryzen 5 2600.
Ryzen 5 2600

Ram mi je označen kao CL17, ali CPU-Z kaže CL18.
Ovo ti je iz AIDA64:
Kingston HyperX KHX2933C17D4/8G

Verujem da umeš da prepoznaš oznake na ramu, takođe pogledaj attach.

Ako je ram CL17, zašto mu je latencija na CL18?
Sa kojim razlogom?

Prilozi

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.708
Rezultat reagovanja
2.349
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
Intel i7 9th gen / LFII 360
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Gigabyte RX 5700 XT 8GB OC
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
Xonar U5, Monitor Audio, JBL 1202D
PSU:
Enermax Platimax D.F. 1200W
Mice & keyboard:
HyperX Alloy Origins Core + Razer Basilisk
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
Umem umem, i 100% sam siguran da ECC ram ne radi na Asus P5Q niti bilo kojoj drugoj 775 ploci. Kao i da ti AMD ploca brljavi sa ramom. Verovatno ti treba novi bios, ili da ukljucis XMP u biosu da se namesti ram sam. AMD i carolije.

Sve guta :troll:

edit: ako nista drugo bar je na 1T (to je cmd rate) na intelu bi bio na 2T. To je pozitivna stvar.

fotoronin

PCAXE Member
Učlanjen(a)
18.11.2018.
Poruka
914
Rezultat reagovanja
265
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
TODA PC :)
CPU & cooler:
Ryzen 2600X/Cooler Master 212 Evo Led Turbo
Motherboard:
Gigabyte Aorus Ultra Gaming X 470
RAM:
Corsair vengeance RGB 3200 2x8 Gb
VGA & cooler:
Evga GTX 1060 SC 3 gb
Display:
Iiyama Prolite XUB2796QSU
HDD:
Samsung 970 EVO 1Tb NVME +Samsung SSD 860 Evo 250Gb, WDC Black 1Tb, Toshiba 3 Tb
Sound:
Integrated(realtec)
Case:
Antec NX 410 White
PSU:
Raidmax RX-635 AP
Optical drives:
none
Mice & keyboard:
A4Teche V7M Bloody
Internet:
SBB
OS & Browser:
Win 10-nazalost :( , Opera, Edge
Other:
svasta nesto/svestrana osoba
@ KIlljoyNS necu da citiram tvoju celu poruku ali mislim da to sto se tebi desilo nije pravilo...Ja sam npr bas sa sock 775 I P45 pl;com imao suprotno iskustvo-uzeo RAM koji nine bio na QVL listi-prvo je zavrsio posle par godina na reklamaciji a drugi koji sam dobio isti taj je radio.... DOk sa Ryzenom sam imao bas kontra iskustvo-uuzeo RAM bas sa QVL liste-i ispalo da je katastrofa problematican. I I kad sam odneo u servis prvi komentar je bio"jao opet Ryzen" I onda mi lik isprica-da li je istrina ili nije ali se poklapa sa mojom situacoijom-"AMD tj Ryzen je mnogo proobirljiviji na memorije nego Intel"

Killjoy_NS

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
03.03.2020.
Poruka
75
Rezultat reagovanja
13
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte AB350M DS3H V2
RAM:
VGA & cooler:
Display:
LG Full HD 22"
HDD:
Case:
PSU:
ThermalTake Smart 630W
Internet:
700Mbps/100Mbps
OS & Browser:
Umem umem, i 100% sam siguran da ECC ram ne radi na Asus P5Q niti bilo kojoj drugoj 775 ploci. Kao i da ti AMD ploca brljavi sa ramom. Verovatno ti treba novi bios, ili da ukljucis XMP u biosu da se namesti ram sam. AMD i carolije.

Sve guta :troll:

edit: ako nista drugo bar je na 1T (to je cmd rate) na intelu bi bio na 2T. To je pozitivna stvar.
Ma je*eš taj stari Intel.....otarasio sam ga se. :D

Ne treba mi novi BIOS. Tako radi od početka.
Od F31 verzije pa i sada na F50.
Ne znam baš da li mi je nužno da se zezam sa XMP-om s obzirom da po pitanju OC-a nisam baš stručan,
niti sam se ikada upuštao u to da budem iskren.

@ KIlljoyNS necu da citiram tvoju celu poruku ali mislim da to sto se tebi desilo nije pravilo...Ja sam npr bas sa sock 775 I P45 pl;com imao suprotno iskustvo-uzeo RAM koji nine bio na QVL listi-prvo je zavrsio posle par godina na reklamaciji a drugi koji sam dobio isti taj je radio.... DOk sa Ryzenom sam imao bas kontra iskustvo-uuzeo RAM bas sa QVL liste-i ispalo da je katastrofa problematican. I I kad sam odneo u servis prvi komentar je bio"jao opet Ryzen" I onda mi lik isprica-da li je istrina ili nije ali se poklapa sa mojom situacoijom-"AMD tj Ryzen je mnogo proobirljiviji na memorije nego Intel"
Ma druže ne mislim da je pravilo, nego.-...kad tad nisam izgubio živce.....UH!
Sreća pa zamisli SERVERSKA memorija radi na najobičnoj AMD AM2 ploči.
A kao full PROFI ASUS ne može da je potera...

"Jao opet Ryzen"???
Šokiran sam iskreno.

Baš suprotna iskustva imamo.
U zadnjih godinu dana sam skopio pa bar 8 mašina sa sve Ryzenima (ne zato što sam preporučivao Ryzen već jer su ljudi tražili jer je jeftini od PLAVCA jelte).
Neke sam zaista ja donosio kući i sklapao, nekima napravio spisak komponenti pa kao "aj marš u prodavnicu pa si kupi sam pa neka ti sklapaju"..... :D
To su trenuci kad mi je presela montaža kompova.

Ali do sada niko nije imao problema.
Svi su se ufurali sa po 16GB rama uglavnom sa po dva modula od po 8GB i to uglavnom na 2666Mhz.
Dosta njih su uzimali one G verzije sa integrušama.
Kao kancelarijske mašine...taj fazon.

Dom1nat0R

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
03.09.2015.
Poruka
13.384
Rezultat reagovanja
8.314
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel® Core™ i7-10700K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard:
ASUS Maximus XII HERO (WI-FI)
RAM:
G.SKILL tridentZ Black-White 32GB (2x16) DDR4 @3600MHz CL17 [F4-3600C17D-32GTZKW]
VGA & cooler:
AMD Radeon™ RX 7800 XT Phantom Gaming 16GB OC
Display:
LG Ultra Gear 27GN850-B [1ms,144Hz, Nano IPS]
HDD:
Samsung 860 PRO 256GB Samsung 860 EVO 500GB 2x Samsung 860 EVO 2TB WD Red 3TB
Sound:
ASUS Xonar Essence ONE / Cambridge Audio Azur 640A V2 / MA RX2+Pioneer TSW306C / Logitech Z906 [5.1]
Case:
Thermaltake Suppressor F51 [Window]
PSU:
Cooler Master V850 [Full modular]
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
ASUS ROG Chakram / ASUS ROG Claymore [MX Brown] / Headset hyperX Cloud Alpha
Internet:
Optical fiber 350mbs/110mbs
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64bit / Google Chrome
Other:
PlayStation 4 PRO CUH-7216B / TV Samsung UE50RU7022 50" 4K
a i ono đubre od ASUS P5Q ploče....
Druze ti nemas veze svezom sta pricas. P5Q i P5Q Pro pogotovu PRO model je mozda jedna od najboljih ploca za lga 775. Moj drugar i dan danas koristi p5q pro i 11 godina radi kao svajcarski sat.

fotoronin

PCAXE Member
Učlanjen(a)
18.11.2018.
Poruka
914
Rezultat reagovanja
265
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Evga GTX 1060 SC 3 gb
Display:
HDD:
Samsung 970 EVO 1Tb NVME +Samsung SSD 860 Evo 250Gb, WDC Black 1Tb, Toshiba 3 Tb
Sound:
Integrated(realtec)
Case:
Antec NX 410 White
PSU:
Raidmax RX-635 AP
Optical drives:
none
Mice & keyboard:
A4Teche V7M Bloody
Internet:
SBB
OS & Browser:
Other:
Ma je*eš taj stari Intel.....otarasio sam ga se. :D

Ne treba mi novi BIOS. Tako radi od početka.
Od F31 verzije pa i sada na F50.
Ne znam baš da li mi je nužno da se zezam sa XMP-om s obzirom da po pitanju OC-a nisam baš stručan,
niti sam se ikada upuštao u to da budem iskren.

Ma druže ne mislim da je pravilo, nego.-...kad tad nisam izgubio živce.....UH!
Sreća pa zamisli SERVERSKA memorija radi na najobičnoj AMD AM2 ploči.
A kao full PROFI ASUS ne može da je potera...

"Jao opet Ryzen"???
Šokiran sam iskreno.

Baš suprotna iskustva imamo.
U zadnjih godinu dana sam skopio pa bar 8 mašina sa sve Ryzenima (ne zato što sam preporučivao Ryzen već jer su ljudi tražili jer je jeftini od PLAVCA jelte).
Neke sam zaista ja donosio kući i sklapao, nekima napravio spisak komponenti pa kao "aj marš u prodavnicu pa si kupi sam pa neka ti sklapaju"..... :D
To su trenuci kad mi je presela montaža kompova.

Ali do sada niko nije imao problema.
Svi su se ufurali sa po 16GB rama uglavnom sa po dva modula od po 8GB i to uglavnom na 2666Mhz.
Dosta njih su uzimali one G verzije sa integrušama.
Kao kancelarijske mašine...taj fazon.
Prvo ovo boldovano je izjavio neko kome je posao da servisira PCje znaci ne amater nego ono, strucnoi lice. Drugo..:nNe ynam sta si pisao o Aususu i P5q(pro)'ja sam imao plocu i da mi nije bilo neophpdna novija platforma'bila bi kod mene i dana danas. I dan danas radi kod jednog mog drugara znaci ploca ima oko 11 godina, ako ne i vise i nista joj ne fali. Plus je imala za ono vreme sve moguce funkcije i dodatke. Jedino sto je Asusov fabricki softver djubre.

Dom1nat0R

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
03.09.2015.
Poruka
13.384
Rezultat reagovanja
8.314
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel® Core™ i7-10700K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard:
ASUS Maximus XII HERO (WI-FI)
RAM:
G.SKILL tridentZ Black-White 32GB (2x16) DDR4 @3600MHz CL17 [F4-3600C17D-32GTZKW]
VGA & cooler:
AMD Radeon™ RX 7800 XT Phantom Gaming 16GB OC
Display:
LG Ultra Gear 27GN850-B [1ms,144Hz, Nano IPS]
HDD:
Samsung 860 PRO 256GB Samsung 860 EVO 500GB 2x Samsung 860 EVO 2TB WD Red 3TB
Sound:
ASUS Xonar Essence ONE / Cambridge Audio Azur 640A V2 / MA RX2+Pioneer TSW306C / Logitech Z906 [5.1]
Case:
Thermaltake Suppressor F51 [Window]
PSU:
Cooler Master V850 [Full modular]
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
ASUS ROG Chakram / ASUS ROG Claymore [MX Brown] / Headset hyperX Cloud Alpha
Internet:
Optical fiber 350mbs/110mbs
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64bit / Google Chrome
Other:
PlayStation 4 PRO CUH-7216B / TV Samsung UE50RU7022 50" 4K
Tako je fotoronin. ASUS P5Q PRO plocu sam kupio 2009 godine novu i platio je oko 12.000 dinara. 2011 godine sam je prodao jer sam presao na AMD. MSI C45 ploca i Phenom x4 II 840. To je bila najveca greska koju sam napravio od 2006 kad sam kupio prvi komp pa sve do danas. Preci sa Intela na amd.
Jednostavno imao sam odlicnu plocu ali je procesor bio e7400 OC na 3.6GHz a taj procesor je 2011 poceo da bude usko grlo za neke igre. Pocesori tipa Q9550 su bili abnormalno skupi i trazili su za njih i po 200€ iako je za taj novac mogao da se kupi i5 2500K pa je ploca sa sve procesorom otisla kod ortaka za smesnih 65€ i dan danas radi extra. Kupio je kasnje od mene i procesor Q9550 i sad sa RX470 solidno igra igre koje nisu preterano cpu zahtevne. Ploca radi u fullu 11 godina.

Ne ynam sta si pisao o Aususu i P5q(pro)
Ja jednom kupio ram za svoj bivši Q9550.......identičan sa opisom rama na QVL listi.....I NIJE RADIO.......bato moj!
Hteo sam da ga izlupam, a i ono đubre od ASUS P5Q ploče....
Kriva mu ploca sto nije hteo da mu radi ram. :D

Smesno mi je da neko za legendarni hardver napise da je djubre.

Killjoy_NS

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
03.03.2020.
Poruka
75
Rezultat reagovanja
13
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte AB350M DS3H V2
RAM:
VGA & cooler:
Display:
LG Full HD 22"
HDD:
Case:
PSU:
ThermalTake Smart 630W
Internet:
700Mbps/100Mbps
OS & Browser:
Tako je fotoronin. ASUS P5Q PRO plocu sam kupio 2009 godine novu i platio je oko 12.000 dinara. 2011 godine sam je prodao jer sam presao na AMD. MSI C45 ploca i Phenom x4 II 840. To je bila najveca greska koju sam napravio od 2006 kad sam kupio prvi komp pa sve do danas. Preci sa Intela na amd.
Jednostavno imao sam odlicnu plocu ali je procesor bio e7400 OC na 3.6GHz a taj procesor je 2011 poceo da bude usko grlo za neke igre. Pocesori tipa Q9550 su bili abnormalno skupi i trazili su za njih i po 200€ iako je za taj novac mogao da se kupi i5 2500K pa je ploca sa sve procesorom otisla kod ortaka za smesnih 65€ i dan danas radi extra. Kupio je kasnje od mene i procesor Q9550 i sad sa RX470 solidno igra igre koje nisu preterano cpu zahtevne. Ploca radi u fullu 11 godina.

Kriva mu ploca sto nije hteo da mu radi ram. :D

Smesno mi je da neko za legendarni hardver napise da je djubre.
Kako izvlačite iz konteksta sve negativno....neverovatno.
Kao da razgovaram sa Šeldonom Kuperom koji ne kapira sarkazam.

Naravno da mi je kriva ploča.
Ta ploča, taj QVL tvrde da će baš taj ram da radi na toj ploči, zato sam ga i nabavio.
Sad nmg da se setim koji su čuipovi bili na ramu.....mislim HYNIX....

Sve što neće da radi, a TREBALO bi da radi je ĐUBRE istog momenta kad mi iskida živce. ;)

fotoronin

PCAXE Member
Učlanjen(a)
18.11.2018.
Poruka
914
Rezultat reagovanja
265
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Evga GTX 1060 SC 3 gb
Display:
HDD:
Sound:
Integrated(realtec)
Case:
Antec NX 410 White
PSU:
Raidmax RX-635 AP
Optical drives:
none
Mice & keyboard:
A4Teche V7M Bloody
Internet:
SBB
OS & Browser:
Other:
Kako izvlačite iz konteksta sve negativno....neverovatno.
Kao da razgovaram sa Šeldonom Kuperom koji ne kapira sarkazam.

Naravno da mi je kriva ploča.
Ta ploča, taj QVL tvrde da će baš taj ram da radi na toj ploči, zato sam ga i nabavio.
Sad nmg da se setim koji su čuipovi bili na ramu.....mislim HYNIX....

Sve što neće da radi, a TREBALO bi da radi je ĐUBRE istog momenta kad mi iskida živce. ;)
Ali se to tebi desilo sa Intelom a meni sa AMDom. Sto dokazuje-sta?

leonproff

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
23.03.2020.
Poruka
20
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ryzen 9 3900x - NZXT Kraken x62
Motherboard:
Gigabyte X570 AORUS Ultra
RAM:
4x8 G.Skill Trident Z Neo 3600 CL18
VGA & cooler:
ASUS Radeon RX580 8G OC
HDD:
ADATA XPG GAMMIX S50 1TB
Case:
ASUS GT501 TUF GAMING
PSU:
CoolerMaster MasterWatt 750W
Iz sveze dobijenog iskustva, nece raditi tj. meni nije sa dve isprobane vrste HyperX Predatora.
Ryzen 3900x + HyperX Predator 3200 CL16 + X570 Aorus Ultra spoj.

Isproban ram na svakoj mogucoj frekvenciji i za svaku XMP i manuelno podesavanja tajminga isprobano.
Fora je sto radi 90% stvari, ukljucujuci igrice na max opterecenju. Ali ukoliko pokrenem Visual Studio (razvoj aplikacija) i pokrenem aplikaciju (debug), momentalno sve zaledi i pokazuje mrtav ram.
Zamenio sam prvi koji je bio nesto brzi, nadajuci se da ce ovaj raditi okej, ali bezuspesno.
Najjace sto sam na kraju krenuo da trazim pomoc redom, cisto da utvrdim da nisam lud, ali ko se god uhvatio da utvrdi sta je u pitanju kaze sve radi kako treba, jer ukoliko ukljucis mem testove ili bilo koje druge i pustis celu noc da rade, nema greske.
Jedino se moze izazvati kao sto sam pomenuo, pa cak i sa Chrome-om nekad samo zaledi.
Dok se kod jednog lika dogodilo, jer sam mu tacno rekao sta da radi da bi uzrokovao problem i rekao mi da bukvalno ne zna sta da mi kaze, moze biti i ploca, moze biti i ram. A lik se bavi sa tim ceo zivot i svaki dan je u tome.

Ploca je utvrdjena kao 100% okej sa drugim komponentama. I da, nisam pomenuo, ploca je Gigabyte AORUS Ultra X570.
Ram memorije takodje odlicno rade na drugim masinama, graficka isto. Ali izgleda da ovaj spoj umire.

Na kraju sam vratio i plocu i maticnu, cak i graficku poslao poslodavcu od kojeg sam kupio, pa da utvrde.
I da, lampice se na Boot-u popale (status led na maticnoj) i naizmenicno trepcu (CPU-DRAM-VGA-BOOT) i odma sto BOOT krene fino ugase se.
A u medjuvremenu sam porucio G.Skill Trident Z Neo 3600 i da zavrsim pricu vec jednom, nadam se.
Ako ne bude ni ta funkcionisala, vraticu je, a PC verovatno baciti sa terase.

</Miki>

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
13.07.2019.
Poruka
3.637
Rezultat reagovanja
2.937
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 5 5600 / NZXT Kraken Z63 / 2xBE QUIET! Silent Wings 4 140mm PWM high-speed
Motherboard:
ASUS ROG STRIX B550-I GAMING
RAM:
G.Skill Trident Z NEO 16GB (8x2) 3600MHz CL16 / F4-3600C16D-16GTZNC
VGA & cooler:
SAPPHIRE NITRO+ RX 580 8GB
HDD:
WD BLACK SN750 NVMe™ SSD 500GB/EK WB M.2 Heatsink + Samsung 860 EVO 500GB
Case:
SSUPD Meshlicious PCIe 4.0 Full Mesh, 2xBE QUIET! Silent Wings 4 140mm PWM high-speed
PSU:
Antec HCG 650W Gold
Mice & keyboard:
Pulsar Xlite V2 Mini Wireless, Pulsar ParaSpeed Cordura Mousepad XL, Keychron K8 Pro
Internet:
SBB EON FULL 300/30
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64 bit, Google Chrome
Other:
Apple iPhone 12 64GB, Apple Watch 6 40mm, Apple Airpods Pro (1st generation)
Iz sveze dobijenog iskustva, nece raditi tj. meni nije sa dve isprobane vrste HyperX Predatora.
Ryzen 3900x + HyperX Predator 3200 CL16 + X570 Aorus Ultra spoj.

Isproban ram na svakoj mogucoj frekvenciji i za svaku XMP i manuelno podesavanja tajminga isprobano.
Fora je sto radi 90% stvari, ukljucujuci igrice na max opterecenju. Ali ukoliko pokrenem Visual Studio (razvoj aplikacija) i pokrenem aplikaciju (debug), momentalno sve zaledi i pokazuje mrtav ram.
Zamenio sam prvi koji je bio nesto brzi, nadajuci se da ce ovaj raditi okej, ali bezuspesno.
Najjace sto sam na kraju krenuo da trazim pomoc redom, cisto da utvrdim da nisam lud, ali ko se god uhvatio da utvrdi sta je u pitanju kaze sve radi kako treba, jer ukoliko ukljucis mem testove ili bilo koje druge i pustis celu noc da rade, nema greske.
Jedino se moze izazvati kao sto sam pomenuo, pa cak i sa Chrome-om nekad samo zaledi.
Dok se kod jednog lika dogodilo, jer sam mu tacno rekao sta da radi da bi uzrokovao problem i rekao mi da bukvalno ne zna sta da mi kaze, moze biti i ploca, moze biti i ram. A lik se bavi sa tim ceo zivot i svaki dan je u tome.

Ploca je utvrdjena kao 100% okej sa drugim komponentama. I da, nisam pomenuo, ploca je Gigabyte AORUS Ultra X570.
Ram memorije takodje odlicno rade na drugim masinama, graficka isto. Ali izgleda da ovaj spoj umire.

Na kraju sam vratio i plocu i maticnu, cak i graficku poslao poslodavcu od kojeg sam kupio, pa da utvrde.
I da, lampice se na Boot-u popale (status led na maticnoj) i naizmenicno trepcu (CPU-DRAM-VGA-BOOT) i odma sto BOOT krene fino ugase se.
A u medjuvremenu sam porucio G.Skill Trident Z Neo 3600 i da zavrsim pricu vec jednom, nadam se.
Ako ne bude ni ta funkcionisala, vraticu je, a PC verovatno baciti sa terase.
Jel si probao update BIOS?

Trident Z NEO ce raditi 100%. NEO serija je optimizovana za Ryzen 3000 seriju.

Ako budes bacao sa terase taj PC ja cu da ga uhvatim :troll:

leonproff

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
23.03.2020.
Poruka
20
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
ASUS Radeon RX580 8G OC
HDD:
ADATA XPG GAMMIX S50 1TB
Case:
ASUS GT501 TUF GAMING
PSU:

Ne bi verovato u kakvom sam ocaju, jer od kraja Februara se ja sa ovim lomim + ulozenih oko 2800 u nesto oko cega ja lomim glavu sto ne radi :/
A uzeo sam ga hitno, jer mi je zbog novog projekta trebala opasna konfiguracija i sada smirglam zivce sa laptopom i dalje.

Cekam ovaj TridentZ Neo i Boga molim da radi sve kako treba.
I takodje, da mi vrate ove Predator memorije, jer sam single module otpakovao, dok je 2x16 Kit neotpakovan..

Nada poslednja umire..

leonproff

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
23.03.2020.
Poruka
20
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
ASUS Radeon RX580 8G OC
HDD:
ADATA XPG GAMMIX S50 1TB
Case:
ASUS GT501 TUF GAMING
PSU:
Jel si probao update BIOS?

A flashovao BIOS na poslednju verziju F12 i sve ista prica..

blackmore1911

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Poruka
5.025
Rezultat reagovanja
2.402
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
BLAIDD DRWG
CPU & cooler:
Intel® Core™ i7-7700K [DE-LIDDED] @ 4.9GHz w/ EKWB EK-Supremacy Evo Elite Edition
Motherboard:
Asus PRIME Z270-A
RAM:
Kingston HyperX Predator Black 16GB (2x8GB) 3466MHz DDR4 CL16
VGA & cooler:
Inno3D GeForce GTX1080 Twin X2 HerculeZ 8GB GDDR5X
Display:
Alienware AW2518HF [240Hz] × LG 24GM79G [144Hz]
HDD:
Samsung 850 EVO 2.5" 250GB × Western Digital RED 1TB
Sound:
FiiO K5 Pro + beyerdynamic Custom Studio & Sennheiser HD515
Case:
Lian Li PC-O11 Dynamic DW w/ 3 x Corsair LL120 × Phobya G-Changer v.2 280/60mm w/ 2 x Corsair ML140
PSU:
Seasonic FOCUS Plus Series SSR-750FX 750W 80+ Gold
Mice & keyboard:
Razer Deathadder Elite @ SteelSeries QCK Heavy × Razer Huntsman Elite
Internet:
SBB 300/30 Mbps
OS & Browser:
Windows 11 & Opera GX
Other:
iPhone 15 Pro Max 256 GB Midnight Green, EK-XTOP Revo D5 × EK-RES X3 250, Mayhems Ultra Clear Tubing
Ne bi verovato u kakvom sam ocaju, jer od kraja Februara se ja sa ovim lomim + ulozenih oko 2800 u nesto oko cega ja lomim glavu sto ne radi :/
A uzeo sam ga hitno, jer mi je zbog novog projekta trebala opasna konfiguracija i sada smirglam zivce sa laptopom i dalje.

Cekam ovaj TridentZ Neo i Boga molim da radi sve kako treba.
I takodje, da mi vrate ove Predator memorije, jer sam single module otpakovao, dok je 2x16 Kit neotpakovan..

Nada poslednja umire..
Neo će raditi sigurno. Dolazimo do onoga što ja pričam o Ryzenu već mesecima - pukneš brda novca i ne radi :)
Takodje @ da je P5Q Pro loša ploča - LOL, dajte meni malo toga što koristite...

a.sierak

Banned
Učlanjen(a)
16.03.2020.
Poruka
146
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Nema
CPU & cooler:
3700x stock
VGA & cooler:
2070 super
HDD:
Seagate 1tb
Case:
Evolv
Mice & keyboard:
Logitech
Internet:
Imam
OS & Browser:
Win 10
Neo će raditi sigurno. Dolazimo do onoga što ja pričam o Ryzenu već mesecima - pukneš brda novca i ne radi :)
Cut the bullshit, intel i amd imaju svoje probleme, al radije bi pazio pri kupovini rama nego imao razne security flaws...

leonproff

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
23.03.2020.
Poruka
20
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
ASUS Radeon RX580 8G OC
HDD:
ADATA XPG GAMMIX S50 1TB
Case:
ASUS GT501 TUF GAMING
PSU:
Iskreno se nadam da hoce, jer kad bi mi opet krenule lampice prije boot-a, ne bi mi bilo dobro..

Zakljucak do kojeg sam vremenom dosao, a koji je baziran na licnoj edukaciji kao i iskustvu okoline u kojoj se krecem, me naveo da uzmem Ryzen koji ce mi posluziti izvrsno u produkcijskom okruzenju.

blackmore1911

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Poruka
5.025
Rezultat reagovanja
2.402
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
BLAIDD DRWG
CPU & cooler:
Intel® Core™ i7-7700K [DE-LIDDED] @ 4.9GHz w/ EKWB EK-Supremacy Evo Elite Edition
Motherboard:
Asus PRIME Z270-A
RAM:
Kingston HyperX Predator Black 16GB (2x8GB) 3466MHz DDR4 CL16
VGA & cooler:
Inno3D GeForce GTX1080 Twin X2 HerculeZ 8GB GDDR5X
Display:
Alienware AW2518HF [240Hz] × LG 24GM79G [144Hz]
HDD:
Samsung 850 EVO 2.5" 250GB × Western Digital RED 1TB
Sound:
FiiO K5 Pro + beyerdynamic Custom Studio & Sennheiser HD515
Case:
Lian Li PC-O11 Dynamic DW w/ 3 x Corsair LL120 × Phobya G-Changer v.2 280/60mm w/ 2 x Corsair ML140
PSU:
Seasonic FOCUS Plus Series SSR-750FX 750W 80+ Gold
Mice & keyboard:
Razer Deathadder Elite @ SteelSeries QCK Heavy × Razer Huntsman Elite
Internet:
SBB 300/30 Mbps
OS & Browser:
Windows 11 & Opera GX
Other:
iPhone 15 Pro Max 256 GB Midnight Green, EK-XTOP Revo D5 × EK-RES X3 250, Mayhems Ultra Clear Tubing
Cut the bullshit, intel i amd imaju svoje probleme, al radije bi pazio pri kupovini rama nego imao razne security flaws...
Jao ajde molim te ne lupaj, pročitao si nešto negde na netu što ne znaš ni šta znači niti kako utiče na tebe i sad tu lupetaš čisto da bi pričao nešto.

Iskreno se nadam da hoce, jer kad bi mi opet krenule lampice prije boot-a, ne bi mi bilo dobro..

Zakljucak do kojeg sam vremenom dosao, a koji je baziran na licnoj edukaciji kao i iskustvu okoline u kojoj se krecem, me naveo da uzmem Ryzen koji ce mi posluziti izvrsno u produkcijskom okruzenju.
Ryzen je nobrainer za produkciju, ja svakako čekam 4XXX seriju, možda bude nešto na šta ću preći, tako da nisam uopšte biased.

fotoronin

PCAXE Member
Učlanjen(a)
18.11.2018.
Poruka
914
Rezultat reagovanja
265
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Evga GTX 1060 SC 3 gb
Display:
HDD:
Sound:
Integrated(realtec)
Case:
Antec NX 410 White
PSU:
Raidmax RX-635 AP
Optical drives:
none
Mice & keyboard:
A4Teche V7M Bloody
Internet:
SBB
OS & Browser:
Other:
A sta znaci"paziti pri kupovini"? Eto ja sam se rukovodio QVL listom pa se zeznuo… Posle sam na preporuku clana ovde + Part ****er-om koji je "aminovao"uzeo drugu...I prosao super.. P. C. Nemam nameru da menjam ovaj proc.2600X-dok ne bude kesha/potreba/dovoljno razlike u perfomansama-da se uzme nekih 8/16 C/T ako ne I 12/24. GRaficku s druge strane mozda I bih menjao jer tu cu jasno i realno videti razliku.

leonproff

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
23.03.2020.
Poruka
20
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
ASUS Radeon RX580 8G OC
HDD:
ADATA XPG GAMMIX S50 1TB
Case:
ASUS GT501 TUF GAMING
PSU:
UPDATE

Dobio sam TridentZ Neo 3600 memorije i fino sve skockao i ispostavim da je ipak uzrok freeze-a softverska greska tj. Windows + 360 Total Security AV.
Ali eto, svakako su se ove nove memorije pokazale puno puno bolje i daju mogucnost procesoru da da maximum od sebe.

A lampice pri Boot-u su ishod ADATA Gammix XPG S50 (PCIe 4.0) SSD diska koji je niza klasa za sada i bukvalno se gubi par sekundi dok ucita sta mu treba sa diska i u tom periodu pali sve lampice naizmenicno.
To cu vremenom zameniti za Gigabyte AORUS SSD i resiti stvar.

Nadam se da ce nekome biti od pomoci.

Vrh