• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Novi drzavni rekord u Spi1m na AMD'u

Diabolique

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.705
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
E5200
Motherboard:
P5Q
RAM:
2x2GB
VGA & cooler:
5770
Display:
DIY Projektor
HDD:
10001FALS, 10EACS, 10EADS
Sound:
Audigy@Z5500
Case:
Generic
PSU:
CM 450 RP
Optical drives:
Pioneer 215D
Mice & keyboard:
MS Natural 4000, MX1100R
Internet:
IKOM 2Mb
OS & Browser:
Win XP
Provodnici unutar procesora su napravljeni od bakra. Cini mi se da on nema superprovodne osobine na niskim temperaturama (barem na temperaturama iznad jednog nano kelvina). Stavise, superprovodnost se cesce javlja u materijalima koji su u normalnim uslovima izolatori. Prvi superprvodnik je bio nekakav kompleksan molekul oksida bakra, koji je imao sva svojstva keramike u normalnim uslovima.

Posmatrano na taj nacin, mozda i nije cudno sto su prvi Phenomi imali cold bug... Verovatno su izolatori unutar procesora dobijali provodne osobine :)
Magneti u LHC-u se hlade LHe, zbog provodnosti. Od čega su magneti izrađeni, nemam predstavu, pretpostavljam da je neka legura bakra.

Beagle

PCAXE News Guru
Učlanjen(a)
20.01.2010.
Poruka
1.480
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AthlonII X4 620 @1.225v, Hyper 412 Slim
Motherboard:
Gigabyte M720-US3
RAM:
2x2GB Patriot Viper + 2x2GB GEIL Black Dragon CL5-5-5-15 @800 @1.8v
VGA & cooler:
Gigabyte GF9500GT 1GB (750/1850/500), CoolViva Z1
Display:
LG L204WS
HDD:
Patriot Pyro 60 GB, WD5001AALS
Sound:
Creative Audigy 1, Altec Lansing ATP3, Beyerdynamic DTX-710
Case:
Lian Li PC-S80 Black, 2xScythe SlipSream, 1x Turbine Master 800RPM
PSU:
OCZ StealthXStream 500W (Scythe S-Flex ventilator)
Optical drives:
Optiarc DVD-RW
Mice & keyboard:
Microsoft sidewinder X5, Roccat Taito, Logitech K120
Internet:
Cable
OS & Browser:
Win 7x64 SP1
Other:
Audigy front panel
Magneti u LHC-u se hlade LHe, zbog provodnosti. Od čega su magneti izrađeni, nemam predstavu, pretpostavljam da je neka legura bakra.
Slazem se u potpunosti za LHC, moj post je bio upucen na pojavu superprovodnosti u procesorima (posto si to naveo kao jednu od prednosti koriscenja LHe prilikom overkloka). Mislim da se to ne desava... Ako sam pogresio, ispravite me :)

Kao sto rekoh, bakar nema superprovodne osobine na niskim temperaturama, kao ni silicijum, posto bi se izgubile njegove poluprovodnicke osobine. Naravno, to ne znaci da ekstremno hladjenje nije bitno prilikom jurenja svetskih rekorda ;)

monteboy

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.019
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Phenom II X4 965
Motherboard:
Asus M4A79T Deluxe
RAM:
2048 G.Skill 12800HZ
VGA & cooler:
NV 7900 GTO
Case:
no case
PSU:
Silverstone Olympia 1000W
Internet:
DSL-16000
OS & Browser:
Windows 7 Ultimate
Slazem se u potpunosti za LHC, moj post je bio upucen na pojavu superprovodnosti u procesorima (posto si to naveo kao jednu od prednosti koriscenja LHe prilikom overkloka). Mislim da se to ne desava... Ako sam pogresio, ispravite me :)

Kao sto rekoh, bakar nema superprovodne osobine na niskim temperaturama, kao ni silicijum, posto bi se izgubile njegove poluprovodnicke osobine. Naravno, to ne znaci da ekstremno hladjenje nije bitno prilikom jurenja svetskih rekorda ;)
Tacno tako ukoliko bi silicijum postao skroz provodan ni jedan jedini tranzistor CPU'a nebi funkcionisao kako treba... Ipak govorimo ovdje o poluprovodnicima...
Dodatnih 50 stepeni u minus bi omogucile kao sto rekoh stabilnije frikvencije na samom kraju mogucnosti chipa (primerka) i to je sustina cele price.

E Sad efekat superprovodnosti se tek desava kad se priblizavamo absolutnoj nuli. Imajuci to u vidu ja cenim da bi CPU i ranije prestao da radi ili bi radio sporije nego ocvekivano sto bi se vise priblizavali temperaturama od -270°C
Zato ja cenim da su realne temperature od kojih bi Phenom II i imao performanski koristi maksimalno negdje oko -250°C. Cinjenica je da se kretanje elktrona utoliko vise usporavo ukoliko se priblizavamo absolutnoj nuli.

Definitivno je tacno da bakar , zlato i srebro nisu superprovodni.

Za Overclocking , efekat superporvodnosti nije po mom mishljenju interesantan.

Poslednja izmena:
Vrh