• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Koji adapter na stari monitor sa VGA ulazom

Salamchuga

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
04.09.2019.
Poruka
47
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
Pozz, nov sam na forumu, nisam hteo da pravim novu temu, vec sam ovo pitanje postavio u jednoj od postojecih, ali mi urednik iz nekog razloga nije odobrio post.

Imam monitor samo sa VGA ulazom i planirao sam da kupim neku polovnu rx470 ili rx570, pa posto one nemaju vise podrsku za analogni signal, zanima me koji bi adapter bio najbolji da monitor baci sliku?
Da li da idem na DVI-D na VGA za koji pise da je aktivni i da podrzava nativnu rezoluciju na mom monitoru koja je 1680x1050:
KupujemProdajem | Full HD 1080P DVI-D 24+1 to VGA HDTV Activni Converter

Ili da uzmem HDMI na VGA,? Na ovom forumu sam listao teme i uglavnom se ovaj tip adaptera najvise preporucuje, ali ne znam da li bi detektovao 1680x1050, jer je 16:10 dijagonala, mada ovi adapteri podrazavaju do 1080p, pa bi trebalo da radi, ali da pitam za svaki slucaj da li neko ima ovakav adapter i da mu radi na 1680x1050?

Jos jedna opcija je DP na VGA i preporucuje se jer DP ima valjda veci napon pa nece biti problema sa gubitkom signala. Zato ne znam da li cu ako uzmem DVI-D to VGA ili HDMI to VGA da imam problema sa povremenim gubitkom signala ili ce da rade bez problema?

Koji od ova 3 adaptera bi bio najbolje resenje?

mutko

Newcomer
Učlanjen(a)
16.08.2019.
Poruka
1
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
R5 2600 + lc-cc-120
Motherboard:
B450M Pro4
RAM:
Corsair Vengeance LPX 2x8GB DDR4 3000MHz
VGA & cooler:
Sapphire Toxic R9 280x
Display:
Samsung NW2240
HDD:
Crucial 500GB P1 M.2 PCIe + 1TB WD HDD
Sound:
OnBoard
Case:
NoName
PSU:
Corsair TX850
Код мене dp na vga адаптер ради без проблема. Картица rx 580.

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

PCburazer

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
12.10.2016.
Poruka
1.261
Rezultat reagovanja
460
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen Pro R7 2700
Motherboard:
Asus TUF GAMING B450M-PLUS II
RAM:
16 GB Kingston HyperX Fury
VGA & cooler:
XFX RX580 8gb
Display:
Dell u2412m
HDD:
SSD Kingston 240gb x2 , WD Green 1TB, WD Purple 2TB
Sound:
Technics SH-EH600
Case:
Zeus Y03B
PSU:
Be quiet 530w 80PLUS BRONZE
OS & Browser:
Win10, Opera
Samo računaj da to ne može biti običan adapter, već onaj koji u sebi ima jedinicu koja analogni signal prebacuje u digitalni.

Koji god adapter uzmes bez problema će izbacivati 1680x1050

vladarko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.01.2018.
Poruka
14.477
Rezultat reagovanja
9.996
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Ago Ao 192 Kurier
CPU & cooler:
Intel i9-10900 & Be quiet! Pure Rock 2 Black
Motherboard:
Asus Z490 Tuf Gaming Plus
RAM:
Patriot Viper 4 x 8 GB DDR4 3200 MHz
VGA & cooler:
Palit nVidia 3060 Ti 8 GB
Display:
27" AOC 27G2SPU/BK
HDD:
CUSU CV3500Q 512GB nvme
Sound:
Microlab MT280B, Sony WH-XB700
Case:
SilentiumPC Ventum VT2 TG + 2 x Bionix P120 PWM PST + 2 x Bionix P140 PWM PST
PSU:
XPG Core Reactor 650
Mice & keyboard:
Redragon Impact M908 & Cooler Master SK650 & Redragon Diti K585
Internet:
mts 400/200
OS & Browser:
Windows 10
:welcome:

Ne bi bilo loše da na forum postaviš link ili sliku tog dela što budeš hteo da kupiš pre nego što kreneš.

Tek da ti neko ne bi prodao dvi-i to vga adapter ili nešto slično.

Salamchuga

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
04.09.2019.
Poruka
47
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
:welcome:

Ne bi bilo loše da na forum postaviš link ili sliku tog dela što budeš hteo da kupiš pre nego što kreneš.

Tek da ti neko ne bi prodao dvi-i to vga adapter ili nešto slično.
Postavio sam vec link aktivnog adaptera DVI-D to VGA u prvom postu. Koliko znam, barem kod nas nema aktivnih DP to VGA i HDMI to VGA, cak i oni skuplji u poznatim lancima prodavnica nisu aktivni, ali je verovatno zbog proizvodjaca i ugradjivanja cena veca.

vladarko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.01.2018.
Poruka
14.477
Rezultat reagovanja
9.996
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Ago Ao 192 Kurier
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Display:
27" AOC 27G2SPU/BK
HDD:
CUSU CV3500Q 512GB nvme
Sound:
Case:
PSU:
XPG Core Reactor 650
Mice & keyboard:
Internet:
mts 400/200
OS & Browser:
Windows 10
Video sam link koji si postavio. Nisam znao da planiraš baš taj ili takav-nekakav.

Naručivao sam te neke adaptere kod prodavaca na kp. Neki, npr, napišu da se taj i taj model ne slaže sa LG monitorima. Bitno je da možeš da vratiš ako ti ne odgovara. Jednom prilikom sam dobio dvi-d to vga adapter koji je nakon restarta davao sneg na svake 2 sekunde. Nakon uključivanja i isključivanja radi normalno. Koštao je oko 700 RSD. Odličan za te pare! :japonosan:

Salamchuga

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
04.09.2019.
Poruka
47
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
Video sam link koji si postavio. Nisam znao da planiraš baš taj ili takav-nekakav.

Naručivao sam te neke adaptere kod prodavaca na kp. Neki, npr, napišu da se taj i taj model ne slaže sa LG monitorima. Bitno je da možeš da vratiš ako ti ne odgovara. Jednom prilikom sam dobio dvi-d to vga adapter koji je nakon restarta davao sneg na svake 2 sekunde. Nakon uključivanja i isključivanja radi normalno. Koštao je oko 700 RSD. Odličan za te pare! :japonosan:
Eto, ja upravo imam LG monitor, stvarno ne znam sta bi mi bilo najproverenije da uzmem... Ne bih hteo da uzmem pa da mi pravi sneg ili da gubim signal, zato su neki kao najprovereniju opciju uzimali DP to VGA, jer adapter daje veci napon. Dobro je sto prodavac koga sam naveo zivi u mom gradu i blizu mi je pa mogu da zamenim, ali me strah da nijedan nece raditi kako treba.

vladarko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.01.2018.
Poruka
14.477
Rezultat reagovanja
9.996
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Ago Ao 192 Kurier
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Display:
27" AOC 27G2SPU/BK
HDD:
CUSU CV3500Q 512GB nvme
Sound:
Case:
PSU:
XPG Core Reactor 650
Mice & keyboard:
Internet:
mts 400/200
OS & Browser:
Windows 10
Sad ne znam, da nisam napisao verovatno bi kupio neki koji ne pravi problem i sve bi bilo u redu.

U poslednjih godinu dana sam kupio dva: jedan je bio kako treba, drugi ne. Rade oba, objasnio sam kad se dešava problem.

Što se tiče kupovine, pričaj sa prodavcem i vidi da li možeš da vratiš ako ne bude radilo kako treba. Ako je prodavac normalan, onda si i to rešio! :japonosan:

Salamchuga

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
04.09.2019.
Poruka
47
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
Sad ne znam, da nisam napisao verovatno bi kupio neki koji ne pravi problem i sve bi bilo u redu.

U poslednjih godinu dana sam kupio dva: jedan je bio kako treba, drugi ne. Rade oba, objasnio sam kad se dešava problem.

Što se tiče kupovine, pričaj sa prodavcem i vidi da li možeš da vratiš ako ne bude radilo kako treba. Ako je prodavac normalan, onda si i to rešio! :japonosan:
Vec sam ranije pitao prodavca kada sam kupovao nesto drugo od njega i nema problema sto se tice zamene, a ima sve 3 varijacije adaptera (DVI-D, HDMI, DP). Samo eto, strah me da nece nista da radi kako treba. U svakom slucaju videcu, posto mi je krepala kartica, uzecu adapter za koji se odlucim pa cu da ga probam na integrisanoj, mada i to nije neka garanicja ako iz nekog razloga sam kartica koju kupim ne bude kompatibilna sa monitorom.

Salamchuga

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
04.09.2019.
Poruka
47
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
Probao juce DVD-D na VGA na integrisanoj i radi, ali je problem sto su boje nekako isprane, a najvise je primetno na tamnim okruzenjima, gde tamna varijanta neke boje vise izgleda kao crna. Probao sam i GTA 5 i to je jedina igra koja na 800x600 na integrisanoj radi na 30 fps i tu je bas primetno, narocito nocu winewood bulevar koji je osvetljen je preko adaptera bio mracniji, slicno i sa enterijerima.
Jedino resenje je bilo da povecam kontrast na maksimum i gamu od 0 na 50, tada sam dobio znacajno osvetljenje, ali su boje i dalje bile iste. Uporedjivao sam na primer pod odredjenim uglom u garazi bordo boju na kolima, na VGA kablu u VGA ulazu boje se odlicno vide iako je niska rezolucija, cim sam ubacio adapter, tacno se videla razlika, bordo boja je bila crna, a zbog tamnog okruzenja je vise izgledalo kao crna rupa, jedva se nazirao oblik automobila.

Tako da adapter obavlja posao, ali utice na kvalitet boja i osvetljenja, znaci da se pravi kompromis ako vec moram da koristim ovaj monitor. E sad, ne znam ako uzmem karticu, mozda ne bi ni imao problem sa bojama i osvetljenjem, a mozda bi i situacija bila gora. Da sam uzeo HDMI na VGA mozda bi bila bolja situacija, sta znam. Ostaje jos samo da probam kad uzmem karticu.

Da li je neko imao slicnih problema? Razumem da ce donekle uticati na kvalitet slike i ne znam da li bi bilo drugacije da sam uzeo onaj skuplji iz prodavnica, mada sumnjam da ima neke razlike...

vladarko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.01.2018.
Poruka
14.477
Rezultat reagovanja
9.996
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Ago Ao 192 Kurier
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Display:
27" AOC 27G2SPU/BK
HDD:
CUSU CV3500Q 512GB nvme
Sound:
Case:
PSU:
XPG Core Reactor 650
Mice & keyboard:
Internet:
mts 400/200
OS & Browser:
Windows 10
Ako su mu boje isprane, to već nije kako treba. Po meni, to nije dozvoljena degradacija. Ne treba tebi bilo kakva slika, ne treba ti ni bolja slika nego što bi bila na vga.

Razne su mogućnosti; od neispravnog primerka do nekompatibilnosti. Ja bih to, po mogućstvu, probao na drugom računaru.

Da li si siguran da si lepo zašrafio adapter, spojio kablom, u monitor, u grafičku?

Salamchuga

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
04.09.2019.
Poruka
47
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
Ako su mu boje isprane, to već nije kako treba. Po meni, to nije dozvoljena degradacija. Ne treba tebi bilo kakva slika, ne treba ti ni bolja slika nego što bi bila na vga.

Razne su mogućnosti; od neispravnog primerka do nekompatibilnosti. Ja bih to, po mogućstvu, probao na drugom računaru.

Da li si siguran da si lepo zašrafio adapter, spojio kablom, u monitor, u grafičku?
Zafrafio sam, i odsrafljeno izgleda isto, probao sam da pomeram malo vga kabl, ali nije nekar razlika, mada i ranije sam imao problema sa mojim vga kablom, dobijao sam tracing, ghosting, sta vec, i tek kad pomerim kabl u odredjeni polozaj bude bolje. Sumnjam da bi to toliko uticalo. Sto se tice adaptera, nisu boje toliko isprane da ne moze da se prepozna tacna boja, jednostavno su tamnije u tamnijem okruzenju. Ako je do adaptera, to nije dovoljno da ga reklamiram i menjam, jer ce lik da mi kaze da radi, a ne mogu da se raspravljam, pitanje je da li bi s drugim adapterom bilo bolje, upravo zato sto je mozda do kompatibilnosti s monitorom. Mozda kad uzmem karticu probam HDMI da vidim da li je bolje. E da, povremeno vidim neku ispregidanu krivu tanku liniju snega da proseta po monitoru, nista toliko da me omete, ali eto opet do adaptera.

vladarko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.01.2018.
Poruka
14.477
Rezultat reagovanja
9.996
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Ago Ao 192 Kurier
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Display:
27" AOC 27G2SPU/BK
HDD:
CUSU CV3500Q 512GB nvme
Sound:
Case:
PSU:
XPG Core Reactor 650
Mice & keyboard:
Internet:
mts 400/200
OS & Browser:
Windows 10
Probaj, ako je ikako moguće i drugi vga kabl.

PCburazer

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
12.10.2016.
Poruka
1.261
Rezultat reagovanja
460
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen Pro R7 2700
Motherboard:
Asus TUF GAMING B450M-PLUS II
RAM:
16 GB Kingston HyperX Fury
VGA & cooler:
XFX RX580 8gb
Display:
Dell u2412m
HDD:
SSD Kingston 240gb x2 , WD Green 1TB, WD Purple 2TB
Sound:
Technics SH-EH600
Case:
Zeus Y03B
PSU:
Be quiet 530w 80PLUS BRONZE
OS & Browser:
Win10, Opera
Koristio sam do sada adaprete VGA to HDMI... svakako ne bi trebalo da postoje razlike ako je VGA to DVI-D.

Kontam da lošije konvertovanje signala može da izazove šum, ili da neće da izbaci određenu višu rezoluciju.

Ako defektno prikazuje boje to je do samog adaptera

Salamchuga

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
04.09.2019.
Poruka
47
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
Koristio sam do sada adaprete VGA to HDMI... svakako ne bi trebalo da postoje razlike ako je VGA to DVI-D.

Kontam da lošije konvertovanje signala može da izazove šum, ili da neće da izbaci određenu višu rezoluciju.

Ako defektno prikazuje boje to je do samog adaptera
Mislis HDMI na VGA ulaz? Da, moze da je do adaptera, a mozda je i do kompatibilnosti integrisane sa monitorom. Mozda sa karticom kad uzmem bude bolja situacija ili bude jos gore. U svakom slucaju cekam da uzmem karticu pa da vidim na sta ce da lici. Ako bude lose probacu sa HDMI na VGA, mada vec se sad navikavam na malo drugacije osvetljenje, nije to toliko strasno, ali ima razlike. Lose ce biti ako kasnije uzmem da igram neku igricu koja je mracnija a da se slabo vidi... Sve je ovo cimanje, da sam pri parama, uzmem lepo neki pristojan monitor s digitalnim ulazima i zavrsim pricu.

Salamchuga

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
04.09.2019.
Poruka
47
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
Mislim da sam uspeo da priblizno izjednacim sliku kao na VGA ulazu. Fora je bila da se odradi kalibracija, u WIN 7 ima opcija, a verovatno i na drugim sistemima. Ja sam samo podigao slajder za gamu, od 50 na nekih 75 otprilike, sledeca slika je bila provera gde na crnoj pozadini treba da se vidi isto tamno X slovo, tu sam malo cackao dok nisam uskladio boje i sad je dosta bolje, druge opcije nisam dirao, potvrdio izmenu i to je to. Jedino mi se cini da je opet GTA 5 nocu mracan, to sam resio tako sto dok sam u igri povecam gamu na monitoru, mada onda danju bas bode oci. Dakle nije bas isto kao na VGA, ali priblizno i sa ovim sam zadovoljan. Ostaje jos da se nadam kad uzmem karticu da ce adapter ok da radi i da cu moci da postignem zadovoljavajuc kvalitet osvetljenja.

Vrh