• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Zašto WMA i OGG nikad nisu u potpunosti zaživeli?

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
AMD FX 8300 @ 3.3GHz / Thermalright Ultra-120A
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
4x4GB Kingston HyperX Genesis
VGA & cooler:
ZOTAC GTX1060 6GB / ASUS R9270X-DC2T-2GD5
Display:
BenQ 2450
HDD:
SP/Samsung 120GB SSD Raid-0, 4x Toshiba 1TB Raid-0, Toshiba 2TB
Sound:
Integrated - S/PDIF @ Yamaha RX-V 659
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Logitech UltraX & Razer Copperhead (thanks to Lukija)
Internet:
Telekom VDSL 20Mbps/4Mbps
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Xiaomi Redmi 5 Plus/HTC One M7 32GB/HTC EVO 3D + 8gb microSD/Sony Ericsson X1
Ovo me je oduvek kopkalo, što je mp3 uzeo primat iako po mom subjektivnom mišljenju zaostaje za oba codec-a. WMA se još koliko toliko progurao pa dosta mp3/mp4 playera i mobilnih telefona podrzava ovaj format, ali ogg...., zanam da postoje playeri koji puštaju ogg, al mislim da su u velikoj manjini. U periodu dok sam imao mp3 player sa vrlo skromnih 128Mb memorije svu muziku sam konvertovao u WMA jer bi mogao da idem sa nešto nižom kompresijom i da na kraju dobijem pristojan zvuk, a uglavim više pesama. Fajl kompresovan u WMA format sa 128kbps bitrateom ima nešto kvalitetniji zvuk od mp3-a sa istim bitrateom, a ako se ne varam fajl je čak nešto manji. Što se ogg-a tiče sa njim se nisam puno sretao, ali imao sam isti album u mp3 i u ogg, ogg je bio manji, a ako nije bio kvalitetnijeg zvuka bio je barem istog kao mp3.

Why mp3? :rolleyes:

:wave:

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.823
Rezultat reagovanja
2.314
Moja konfiguracija
Ukratko, MP3 se pojavio u pravo vreme, stvorio se hype oko toga da je moguce dobiti zvuk CD kvaliteta sa 128 kb/s (al' zamalo), dosao je u to vreme (~1997-98) neprikosnoveni i ultimativni Winamp, vecina je uzivala u muzici ne pitajuci se previse koliko zvuk na takvom bitrate-u ima veze sa originalom, a pritom je ogromna vecina muzike u to vreme kompresovana u 128 kb/s, MP3 je postao kult, nesto sto se podrazumevalo na svakom kompu, svi su jurili kolekcije od 150-200 pesama na 1 CD-u....

Kada se WMA pojavio, MP3 je bio toliko ukorenjen da nije imalo sanse da se stanje promeni + WMA je konstantno pljuvan zato sto je M$-ov format, iako si ti u pravu kad kazes da daje malo bolji zvuk na istom bitrate-u. Ubrzo su poceli da se proizvode prenosni MP3 plejeri, vokmeni i diskmeni su preko noci penzionisani i tako je MP3 dosao do statusa koji danas ima.

Za OGG vazi isto, i on je nesto bolji od MP3-ja, ali je zakasnio...

Prosto, SVI su culi za MP3, i klinac od 7 godina i baba od 77, a da WMA i pogotovo OGG postoje zna daleko manji procenat ljudi.

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
VGA & cooler:
Display:
BenQ 2450
HDD:
Sound:
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Ukratko, MP3 se pojavio u pravo vreme, stvorio se hype oko toga da je moguce dobiti zvuk CD kvaliteta sa 128 kb/s (al' zamalo), dosao je u to vreme (~1997-98) neprikosnoveni i ultimativni Winamp, vecina je uzivala u muzici ne pitajuci se previse koliko zvuk na takvom bitrate-u ima veze sa originalom, a pritom je ogromna vecina muzike u to vreme kompresovana u 128 kb/s, MP3 je postao kult, nesto sto se podrazumevalo na svakom kompu, svi su jurili kolekcije od 150-200 pesama na 1 CD-u....

Kada se WMA pojavio, MP3 je bio toliko ukorenjen da nije imalo sanse da se stanje promeni + WMA je konstantno pljuvan zato sto je M$-ov format, iako si ti u pravu kad kazes da daje malo bolji zvuk na istom bitrate-u. Ubrzo su poceli da se proizvode prenosni MP3 plejeri, vokmeni i diskmeni su preko noci penzionisani i tako je MP3 dosao do statusa koji danas ima.

Za OGG vazi isto, i on je nesto bolji od MP3-ja, ali je zakasnio...

Prosto, SVI su culi za MP3, i klinac od 7 godina i baba od 77, a da WMA i pogotovo OGG postoje zna daleko manji procenat ljudi.
Delim tvoje mišljenje 101% Samo mi nekako dođe jadno da je mp3 uzeo primat samo zato što se prvi pojavio, a bolja rešenja čekaju odmah iza ćoška :(

Da je ovaj sistem shvatanja bio primenjen kod auto industrije svi bi danas vozili Model-T :d

A i realno svi koji vole da natrpaju 300 pesama na CD bi se više usrećili sa WMA jer WMA u 96kbps zvuči vrlo dobro, vrlo blizu 128kbps mp3 fajla, a zauzima manje...

Poslednja izmena:

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.823
Rezultat reagovanja
2.314
Moja konfiguracija
Rekao bih da su se ljudi apsolutno zadovoljili kvalitetom koji im je MP3 pruzio i da jednostavno nije postojala neka zelja ni volja u sirem krugu populacije da se nesto po tom pitanju menja.
A sto se tice pakovanja pesama, vec je postojao ogroman broj MP3 pesama u 128 kb/s, a raditi rekompresiju ili ponovo kompresovati sa izvora u WMA na 96 kb/s je za tadasnje masine bio prilicno mucan posao. Svako ce radije da nareze 2 CD-a nego da se maltretira sa time.

Prica bi verovatno bila nesto drugacija da WMA ili OGG omogucavaju isti kvalitet zvuka pri 2-3x manjem bitrate-u, onda bi to imalo mnogo veci odjek, a ovako je skoro svima MP3 FTW. :)

Poslednja izmena:

SuperStarr

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
1.342
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD DA-C2 @ 3,66Ghz (1.4V) under Alpenföhn Broken
Motherboard:
DFI LANParty JR 790GX-M2RS @ 1,8Ghz
RAM:
4x 2Gb "Crne Dragane" @ 866Mhz CL5 1.95V
VGA & cooler:
PCS 6770 1Gb feat. Scythe Musashi + PAPST 12cm @ 5V
Display:
ASUS VW222U
HDD:
1x Maxtor, 3x WD, 1x Hitachi
Sound:
SB0460 feat. Creative Fatal1ty Gaming Headset
Case:
kinez čisto da zašrafim ploču da se ne krivi...
PSU:
ZM850-HP
Optical drives:
LiteOn always & forever :P
Mice & keyboard:
GA GM-M6800 & Microsoft Multimedia 1.0A
Internet:
Telekom ADSL 1Mbps
OS & Browser:
xDark W7 x64 SP1 /// Google Chrome
Other:
2x Doggy Dog ?

Wiz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.05.2009.
Poruka
564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Potpisujem sve što je rekao Miško, ali ima tu još nekih stvari. Kao i sa većinom stvari, WMA je ostao nekako zatvoren, naplaćivale su se, valjda, i licence, pitanje koliko je dokumentacije bilo dostupno... Nikad niste imali programe sa kojima možete da podešavate WMA onako kako možete MP3.

MP3 je pak dugo slovio kao besplatan format potpuno otvorene specifikacije. U jednom trenutku je Fraunhofer nadigao dreku (zato je Lame, kao, ono što je deklarisano da jeste, a ne MP3 enkoder). Na kraju su dopustili da ono što je free može besplatno da koristi i MP3. Tako se MP3 proširio.

Ogg je uvek ostao ezoterija, ovaj build, onaj build, command line... Ne može tako neki format da se proširi.

Pritom ne zaboravite da je postojao stari Xing. Bio je po kvalitetu očajan, ali je na PI mašinama kompresovao nezamislivo brzo u odnosu na bilo koji drugi enkoder. I ljudi su ga prigrlili.

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.823
Rezultat reagovanja
2.314
Moja konfiguracija
Ah, cuveni Xing... Na sve strane ishvaljen kao extra brz, a to je u to vreme bilo vazno s obzirom na snagu masina. Ali zvuk... uzas.
Sto je najgore, tada kada sam poceo da ga koristim nije mi uopste delovao lose (doduse, slusao sam muziku na nekim zvucnicima od 7-8e), ali kada sam ga posle uporedio sa LAME-om (i presao na malo bolje zvucnike), momentalno sam zaboravio da postoji. :)

a c a

PCAXE Member
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
770
Rezultat reagovanja
24
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Propus@Deneb
Motherboard:
Foxconn
RAM:
Hyper X
VGA & cooler:
AMD
Display:
Samsung
HDD:
WD5000AAKX i WD20EZRZ
Sound:
int.
Case:
690IIa
PSU:
Seasonic
Optical drives:
Pioneer&Liteon
Mice & keyboard:
Chicony&Logitech
Internet:
SBB D3
OS & Browser:
7Ux64/XPSP3
Da je ovaj sistem shvatanja bio primenjen kod auto industrije svi bi danas vozili Model-T :d
U stvari, ovaj sistem i JESTE primenjen u auto industriji samo si omasio auto, u pitanju je Buba. VW je sa Bubom uvek nudio manje od drugih automobila. Price o nekvarljivosti su sarena laza za malu i neupucenu decu, Buba se kvarila kao i svaki drugi auto, ali je HYPE ostao. VW se rasirio, i imao je jos jednu prednost koju drugi nisu imali, a to je bila relativno laka nabavka jeftinih rezervnih delova. Ova prica je prenesena i na Golf ali samo zavrsno sa Guzonjom tj. mk2. Vec G3 je bio skup proizvod, kao i svi posle njega. Kod nasih ljudi ( a i u vecini Evrope) je ostala ta totalno iskrivljena prica o Folksvagenu kao jeftinom, kvalitetnom i pouzdanom automobilu. Neke ljude ovde je na zalost nemoguce ubediti da to nije tacno...

nazad na temu, vec je receno zasto je mp3 zaziveo i ostao. 2001. sam i ja imao pogresno misljenje da ce mp3Pro da zazivi jer je nudio isti mp3 bitrate na duplo manje prostora. Cak sam krenuo sam da pakujem nove diskove u taj format, ali uzalud. Vecina mp3 plejera nije mogla da cita mp3Pro kako treba, a snimak je zvucao kao da je 8 bitni na 24 kHz. Posle 2 godine mp3Pro je klinicki bio mrtav.
Sve lossy open source zamene za mp3 nemaju sta da traze pored mp3 jer su corsokak u formatima. Lossless formati su se tukli na trzistu i po mom misljenju FLAC je ubedljivo pobedio jer ga je podrzala audiofilska zajednica (btmusic, Oink, waffles, exigo). Flac kao audio kontejner nudi od 2.0 do 5.1 sadrzaja u 16 bit 44 kHz do 32 bit 96 kHz i to je ono sto je bitno, jer je moguce dalje unapredjivanje kvaliteta i ripovanje i DVD-A i SACD sadrzaja kao i ripovanje gramofonskih ploca u kvalitetu visem od audio CD-a (sve sto je vise od 16 bit i 44 kHz). Secate se nekih ranijih diskusija vinyl vs. audio CD. Sada je stvarno svima jasno da audio CD nema sta da trazi pored ploce. Naravno taj "uzitak" kosta nekoliko desetina puta do stotina puta skuplje. Naravno, daleko smo dogurali od kasetnih snimaka i njihovog pandana u mp3 svetu, 128 kbps.

zakljucak:
Vecini prosecnih audiofila ce mp3 cbr na 320 kbps ili vbr v0 zadovoljiti 99.99 % njihovih potreba. Ako se nalazite u onih 0.01 %, kao recimo ja, onda se okrenite flac-u :)

dadoo

PCAXE Member
Učlanjen(a)
08.07.2009.
Poruka
736
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 5 1600 + Noctua NH-U12S
Motherboard:
Gigabyte Aorus GA-AX370-Gaming K5
RAM:
16GB G.Skill Ripjaws V DDR4 3000MHz
VGA & cooler:
Gigabyte GTX 750Ti
Display:
LG IPS224
HDD:
Samsung EVO 850 240GB (system) & 2x Seagate Skyhawk 10TB (storage)
Sound:
Sennheiser HD598
Case:
Fractal Design Define C + 3x Noctua NF-S12A ULN + 2x Noctua NF-A14 ULN
PSU:
Corsair HX450 + Mixer PC extenders "Noctua Edition"
U stvari, ovaj sistem i JESTE primenjen u auto industriji samo si omasio auto, u pitanju je Buba. VW je sa Bubom uvek nudio manje od drugih automobila. Price o nekvarljivosti su sarena laza za malu i neupucenu decu, Buba se kvarila kao i svaki drugi auto, ali je HYPE ostao. VW se rasirio, i imao je jos jednu prednost koju drugi nisu imali, a to je bila relativno laka nabavka jeftinih rezervnih delova. Ova prica je prenesena i na Golf ali samo zavrsno sa Guzonjom tj. mk2. Vec G3 je bio skup proizvod, kao i svi posle njega. Kod nasih ljudi ( a i u vecini Evrope) je ostala ta totalno iskrivljena prica o Folksvagenu kao jeftinom, kvalitetnom i pouzdanom automobilu. Neke ljude ovde je na zalost nemoguce ubediti da to nije tacno...

nazad na temu, vec je receno zasto je mp3 zaziveo i ostao. 2001. sam i ja imao pogresno misljenje da ce mp3Pro da zazivi jer je nudio isti mp3 bitrate na duplo manje prostora. Cak sam krenuo sam da pakujem nove diskove u taj format, ali uzalud. Vecina mp3 plejera nije mogla da cita mp3Pro kako treba, a snimak je zvucao kao da je 8 bitni na 24 kHz. Posle 2 godine mp3Pro je klinicki bio mrtav.
Sve lossy open source zamene za mp3 nemaju sta da traze pored mp3 jer su corsokak u formatima. Lossless formati su se tukli na trzistu i po mom misljenju FLAC je ubedljivo pobedio jer ga je podrzala audiofilska zajednica (btmusic, Oink, waffles, exigo). Flac kao audio kontejner nudi od 2.0 do 5.1 sadrzaja u 16 bit 44 kHz do 32 bit 96 kHz i to je ono sto je bitno, jer je moguce dalje unapredjivanje kvaliteta i ripovanje i DVD-A i SACD sadrzaja kao i ripovanje gramofonskih ploca u kvalitetu visem od audio CD-a (sve sto je vise od 16 bit i 44 kHz). Secate se nekih ranijih diskusija vinyl vs. audio CD. Sada je stvarno svima jasno da audio CD nema sta da trazi pored ploce. Naravno taj "uzitak" kosta nekoliko desetina puta do stotina puta skuplje. Naravno, daleko smo dogurali od kasetnih snimaka i njihovog pandana u mp3 svetu, 128 kbps.

zakljucak:
Vecini prosecnih audiofila ce mp3 cbr na 320 kbps ili vbr v0 zadovoljiti 99.99 % njihovih potreba. Ako se nalazite u onih 0.01 %, kao recimo ja, onda se okrenite flac-u :)
+1! Potpisujem kao da sam ja pisao :)

Ja sam mp3 i lossy muziku davno batalio i iskljucivo konzumiram lossless formate. Paralelno sa njima kupujem LP ploce..

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
VGA & cooler:
Display:
BenQ 2450
HDD:
Sound:
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:

zakljucak:
Ja ne znam, da sad ripujem neshto u lossy format verovatno bi ishao na WMA, sad je podrzan na 90% mobilnih uredjaja, a ipak ima neshto kvalitetniji zvuk od mp3 po meni. Juche sam bash uzeo iz caletove kolekcije Pink Floyd- The Wall da ripujem sebi na rachunar i premishljao sam se dugo koji kodek da koristim, jedna opcija je bio LAME, druga WMA i treca OGG, na kraju sam skinuo FLAC i ripovao u njega :d ali realno na ovoj budj integrushi teshko da cu primetiti neku razliku izmedju FLAC-a i nekog high bitrate lossy fajla :rolleyes:

a c a

PCAXE Member
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
770
Rezultat reagovanja
24
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Propus@Deneb
Motherboard:
Foxconn
RAM:
Hyper X
VGA & cooler:
AMD
Display:
Samsung
HDD:
WD5000AAKX i WD20EZRZ
Sound:
int.
Case:
690IIa
PSU:
Seasonic
Optical drives:
Pioneer&Liteon
Mice & keyboard:
Chicony&Logitech
Internet:
SBB D3
OS & Browser:
7Ux64/XPSP3
Posto si ljubitelj Floyda potrazi sledece verzije:

Pink Floyd - Dark Side of the Moon SACD (24/96)
Pink Floyd - Animals (1977) [VINYL]
Pink Floyd - Meddle (1971) [FLAC] {24bit 96Hz vinyl rip}
Pink Floyd - The Piper At The Gates Of Dawn (1967) [VINYL] (UK Stereo First Pressing 24bit-96khz)
Pink Floyd - The wall (1979) [vinyl]
Pink Floyd - Wish You Were Here [CBS Mastersound HC 43453] [24bit 96khz]

a uputstvo za pravilno ripovanje audio CD-a u flac sam dao ovde

;)

dadoo

PCAXE Member
Učlanjen(a)
08.07.2009.
Poruka
736
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Gigabyte GTX 750Ti
Display:
LG IPS224
HDD:
Sound:
Sennheiser HD598
Case:
PSU:
Posto si ljubitelj Floyda potrazi sledece verzije:

Pink Floyd - Dark Side of the Moon SACD (24/96)
Pink Floyd - Animals (1977) [VINYL]
Pink Floyd - Meddle (1971) [FLAC] {24bit 96Hz vinyl rip}
Pink Floyd - The Piper At The Gates Of Dawn (1967) [VINYL] (UK Stereo First Pressing 24bit-96khz)
Pink Floyd - The wall (1979) [vinyl]
Pink Floyd - Wish You Were Here [CBS Mastersound HC 43453] [24bit 96khz]

a uputstvo za pravilno ripovanje audio CD-a u flac sam dao ovde

;)
Imam sve gore navedeno i jos par desetina izdanja Floyd-a.. U principu japanska najbolje zvuce, posebno "prvi otisci" :) npr. "Holy Grail" DSotM mi je sonicno najbolje izdanje..
Vinyl ripove u visokim rezolucijama bih preporucio da se zaobidju zato sto ipak ne mogu verodostojno da prenesu snimak.. Nije ni digitalni, ni analogni..
Neko je spojio gramofon na komp i presnimio plocu. I sve da je koristio high-end opremu to ne moze da bude referentno!

PS. Pink Floyd - Dark Side of the Moon SACD (24/96) - kako je ovo moguce ripovati u 24/96? :) Tehnicki neizvodljivo osim ako se nije opet nasao pametnjakovic pa prespojio izlaz sa SACD playera na komp :)

Poslednja izmena:

a c a

PCAXE Member
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
770
Rezultat reagovanja
24
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Propus@Deneb
Motherboard:
Foxconn
RAM:
Hyper X
VGA & cooler:
AMD
Display:
Samsung
HDD:
WD5000AAKX i WD20EZRZ
Sound:
int.
Case:
690IIa
PSU:
Seasonic
Optical drives:
Pioneer&Liteon
Mice & keyboard:
Chicony&Logitech
Internet:
SBB D3
OS & Browser:
7Ux64/XPSP3
Od rippera:

Pink Floyd - The Dark Side of the Moon (1973) [SACD] (Digital SACD Rip) {5.1 channel}

TECHNICAL INFO
Source format: SACD
Release Format: DVD-A
DVD-A Zone: MLP (24-bit, 88.2kHz, 5.1ch, Lossless)
DVD-A Zone: MLP (24-bit, 88.2kHz, 2.0ch, Lossless)

ALBUM INFO
Artist: Pink Floyd
Album: The Dark Side of the Moon
Year of Original Album Release: 1973
Year of Issue to SACD: 2003
Label: EMI
Total Size: 3.33 GB

TRACK LISTING
1. Speak to Me
2. Breathe
3. On the Run
4. Time
5. The Great Gig in the Sky
6. Money
7. Us and Them
8. Any Colour You Like
9. Brain Damage
10. Eclipse

- - - - -

This is the new era of SACD ripping.

In the past we have only been able to rip SACDs by recording the multichannel analog outs of an SACD player and into our analog sound cards. Many people have used horrible Creative Audigy cards, and quality has been disappointing at best. Other rips that we have seen have been nicer, using the best that analog sound cards can offer from the likes of M-audio, Lynx, etc. However, quality has still suffered due to the multitude of problems that arise with analog capturing in general. Unless the SACD player used for the transfer is a very expensive one, the analog transfer quality will leave a lot to be desired.

But we now can celebrate in a new "standard" for SACD ripping. We can now capture a pure 24-bit PCM digital signal which is converted directly from the pure DSD stream from the disc - and this is achieved by using a special "modified" SACD player. These modified players been around ever since the SACD format has, but they have always been extremely expensive (like, try a $2000 Denon player which you have to order from Switzerland). But things have progressed and a few companies are offering a modified version of the famous Oppo DV-980H player, which is well known for its affordability yet uncompromised quality - especially with regards to digital SACD output!

I have purchased such a player to make this SACD album available to you in the highest quality currently possible. The Oppo offers pure DSD output over HDMI 1.2 but it also gives the option for PCM output. The Oppo internally converts the DSD to PCM at 24-bit/88.2kHz and the "mod" captures this PCM signal and outputs it through three stereo S/PDIF (coaxial) jacks. To capture this glorious digital signal, I am using three M-Audio Delta 1010LT sound cards simultaneously. They each have a single stereo coaxial input, so in order to record all six channels simultaneously, three cards must be used. I'm using Adobe Audition 1.5 in multitrack mode to simultaneously record the 6 channels in real time, then I map the channels with Audition's "multichannel encoder", and export the individual mono wav channels. After that I split the album into the tracks and encode it to MLP with surcode, and author it to DVD-A with Discwelder Chrome. No editing of the audio signal is made in Adobe Audition, this is a straight digital capture of the signal and as close as you can get to copying an SACD disc-to-disc at the present time.

SACD ripping has now been taken to a level never attained before, and I hope that you enjoy the music, the surround/stereo mix and the wonderful audio quality of this album! If you do not have the original SACD and are able to purchase it at a reasonable price, I encourage you to buy it and enjoy the original DSD sound on the disc itself. If not, this is the best alternative way for you to enjoy it. :)

Wiz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.05.2009.
Poruka
564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ah, cuveni Xing... Na sve strane ishvaljen kao extra brz, a to je u to vreme bilo vazno s obzirom na snagu masina. Ali zvuk... uzas.
Sto je najgore, tada kada sam poceo da ga koristim nije mi uopste delovao lose (doduse, slusao sam muziku na nekim zvucnicima od 7-8e)
Hahahaha... Da, u tome je suština vica, svi smo tada mislili da je to dobro, pojma nismo imali da je loše. Kad smo shvatili koliko je loše – već je prošao voz. :)

Istini za volju, ja sam podozrevao, tako da nisam koristio taj Xing nego Gogo, koji je "hakovani" Lame i radio je 2-3 puta brže.

Sećam se da sam jednom davno napisao svoju rang listu enkodera po kvalitetu do koga sam došao slušanjem i rezultat je bio:

1. Fraunhofer
2. Lame
3. Gogo
4. Xing
5. Blade

A slušao sam tada na nekoj ESS ISA kartici i malim Samsung MagicSpeakers zvučnicima.

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.823
Rezultat reagovanja
2.314
Moja konfiguracija
Da, kazu da je ipak Fraunofer ostao No.1, barem kada je u pitanju nizi bitrate (128), kada je bitrate veci razlike i nema, cak kazu i da je Xing u zadnjim verzijama vrlo dobar kada se koristi veci bitrate, ali ne bih se oslanjao na to. :D

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
VGA & cooler:
Display:
BenQ 2450
HDD:
Sound:
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Da, kazu da je ipak Fraunofer ostao No.1, barem kada je u pitanju nizi bitrate (128), kada je bitrate veci razlike i nema, cak kazu i da je Xing u zadnjim verzijama vrlo dobar kada se koristi veci bitrate, ali ne bih se oslanjao na to. :D
Jao ja Xing organski ne podnosim, tako glup codec uff. Ako se ne varam on je dolazio uz Audio Catalyst, al iz nekog razloga nije moglo vishe od 56kbps 22.5khz secam se da mi drug obecao neki album kao ima CD ripovace mi. Donese on meni, a ja kad sam prebacio na rachunar sam imao shta da vidim. Kazem ja njemu shto bre tako ripujesh, kaze on pa ne moze vishe, a i kao shta hoces perfektan je zvuk :d

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.823
Rezultat reagovanja
2.314
Moja konfiguracija
Ahaha. :D
Nije to bio Xing, nego Fraunhofer. ;)
On je imao to ogranicenje u free verziji.
Xing je isao i preko 128, al' dzabe. :P

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
VGA & cooler:
Display:
BenQ 2450
HDD:
Sound:
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Davno nisam instalirao Audio Catalyst vec sam pozaboravljao sve, al secam se da mi ni Xing nije ostao u lepom secanju. Ja sam se najvishe sa LAME-om druzio :)

a c a

PCAXE Member
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
770
Rezultat reagovanja
24
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Propus@Deneb
Motherboard:
Foxconn
RAM:
Hyper X
VGA & cooler:
AMD
Display:
Samsung
HDD:
WD5000AAKX i WD20EZRZ
Sound:
int.
Case:
690IIa
PSU:
Seasonic
Optical drives:
Pioneer&Liteon
Mice & keyboard:
Chicony&Logitech
Internet:
SBB D3
OS & Browser:
7Ux64/XPSP3

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
u tome je suština vica, svi smo tada mislili da je to dobro, pojma nismo imali da je loše
Ja i dalje prezadovoljan kvalitetom mp3 na 128 cbr ;) A u poslednje vreme me totalno oduševljava AAC (mp4, m4a) na 28-32kbps :first:

Sve te priče o mp3 na 320+ ili FLACu i rođacima - meni zvuče kao neko foliranje (nhf, samo iznosim svoje mišljenje, ne napadam audiofile ;) )

U svakom slučaju, mp3 je pobedio jer je imao sreće, pojavio se u pravom trenutku, a proizvođači softvera su ga lepo ispratili kvalitetnim programima (ili bar dovoljno kvalitetnim!).

@ dadoo: i dalje kupuješ ploče?!? :eek:

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.823
Rezultat reagovanja
2.314
Moja konfiguracija
Hm, pa sada, zavisi na cemu slusas, ako je to neka plastika od par evra na integrusi, onda je 128 OK, ali je razlika izmedju 128 i 320 veoma primetna vec na zvucnicima od 30-ak evra, i to sa integrisanom zvucnom, barem meni.
E sad, tacno je da nece svako osetiti tu razliku, a i ako je oseti, ne znaci da ce mu biti dovoljna da opravda vece zauzece prostora, mada je u danasnje vreme sa ogromnim hard diskovima i mp3 plejerima sa vise (ili vise desetina) gigabajta prostora malo deplasirano pricati o tome.

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
VGA & cooler:
Display:
BenQ 2450
HDD:
Sound:
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Ja i dalje prezadovoljan kvalitetom mp3 na 128 cbr ;) A u poslednje vreme me totalno oduševljava AAC (mp4, m4a) na 28-32kbps :first:

Sve te priče o mp3 na 320+ ili FLACu i rođacima - meni zvuče kao neko foliranje (nhf, samo iznosim svoje mišljenje, ne napadam audiofile ;) )

U svakom slučaju, mp3 je pobedio jer je imao sreće, pojavio se u pravom trenutku, a proizvođači softvera su ga lepo ispratili kvalitetnim programima (ili bar dovoljno kvalitetnim!).

Kupovao bi i ja da imam gramofon, al nemam, matori nikako da kompletira njegov pa ono, maybe one day... :wave:

dadoo

PCAXE Member
Učlanjen(a)
08.07.2009.
Poruka
736
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Gigabyte GTX 750Ti
Display:
LG IPS224
HDD:
Sound:
Sennheiser HD598
Case:
PSU:
@aca:

pa rekoh ja da je pametnjakovic spojio SACD player sa kompom :)
hm.. mozda gresim, al zar nije SACD semplovan u standardnom CD formatu (a ne HD formatu) a ima u isto vreme multichannel sloj (5.1)?
Ako je tako gde se tu nalaze informacije iz 24-bit, 88.2kHz?

Wiz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.05.2009.
Poruka
564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ova moja lista je skoro 10 godina stara. Ljudi na HA forumu su poslednjih godina našli hrpu problematičnih semplova na Fraunhoferu i generalno smatraju da on ima ozbiljne probleme u nekim opsezima. Ali savet ljudi iz te iste HA zajednice je da je Fraunhofer CBR 128 najbolji izbor za mobilne telefone, MP3 playere i slične sprave. Sam glavni Lame developer je rekao da Lame nikada nije fino optimizovan za niske bitrejte, oni su već godinama koncentrisani isključivo na ono što je V2 new preset i bolje.

Za novi Xing kažu da je i dalje izuzetno brz i iznenađujuće dobar, ni nalik starom. On je sad open source, inače kupio ga je Real pre nekoliko godina.

Davno nisam instalirao Audio Catalyst
I da jesi, on nije ni kompatibilan sa XP i novijim. Ja sam ga, ko zna zašto, instalirao pre nekoliko godina i imao sam dosta muke da ga pokrenem. Inače, instalirati Audio Catalyst je potpuno besmisleno kad se uzme da je praktično isti takav program (samo sa Lame kao defaultom umesto starog Xinga) već neko vreme potpuno besplatan. Govorim o AudioGrabberu. Autor programa je isti onaj koji je napravio i Catalyst. Kaže da bi odavno stavio Grabber u freeware status, ali ga je sprečavao ugovor sa Xingom.

Ja i dalje prezadovoljan kvalitetom mp3 na 128 cbr ;)
A zamisli tek nekoga ko je gluv! Njemu bi i 8 cbr bilo super. Ma šta 8, i 0. :P

Poslednja izmena:

dadoo

PCAXE Member
Učlanjen(a)
08.07.2009.
Poruka
736
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Gigabyte GTX 750Ti
Display:
LG IPS224
HDD:
Sound:
Sennheiser HD598
Case:
PSU:

Prica o FLAC-u i ostalim lossless kodecima nije nikakvo foliranje. Foliranje je bio MP3 kada je kvalitet kompresije od 128 nazivao "CD quality"!!!
Vanserijska prevara! To ne moze biti CD kvalitet kad mu fali pola audio zapisa (frekvencija).. Neki lik u Fraunhofer-u je svojevremeno izracunao da te frekvencije prosecno ljudsko uho ne cuje, te kao takve nisu ni potrebne.. WRONG! Ja ih cujem na mojoj opremi, a razliku izmedju MP3 128 i FLAC-a cu primetiti na najjeftinijim kompjuterski zvucnicima.. :mad:

Toliko o MP3-ju.. Napomenuo bi da kad je rec o lossless kodecima (FLAC, APE, SHN...) izmedju njih ne postoji sonicna razlika. Razlike su samo u performansama encodera/decodera, stepenu kompresije itd.

Naravno da i dalje kupujem ploce.. Imam i dobar Thorens gramofon.. CD se zvucno ne moze meriti sa dobom plocom (dobrim izdanjem, otiskom, ocuvanoscu).. Takodje vise gotivim taj analogni zvuk..
Dobra produkcija na kompakt diskovima je davno umrla i zavladao je tzv Loudness War.. Danas vredi imati i cuti samo davna, prva izdanja iz 90tih.. Tesko da ima nesto da se probere medju izdanjima novijeg datuma...

Sve u svemu: neko je davno rekao da bi trebalo slusati muziku, a ne zvuk.. E to se pretvori u prokletstvo kad jednom zakoracis u audiofilske vode.. Zato, ako tebe MP3 128 zadovoljava nemoj ni da pomisljas da ides dalje.. Skupo je :)

Vrh