• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Nov racunar

Jovan033

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
18.07.2017.
Poruka
77
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
Pozdrav.Moje trenutne specifikacije racunara su veoma lose:
Procesor: Intel Pentium 4 3.00 ghz
Ram: ddr 2 2GB
Graficka:AMD radeon r7 200 series 2GB DDR3
Maticna: Gigabyte G31M-ES2L
Napajanje i kuler ne znam a ni za kuciste nisam siguran.
Nesto sam sam sastavljao neke delove i mslm da nisu najbolji jer mi je cilj najbolje konfiguracije za najmanje pare...cilj mi nije da igram neke hardcore zahtevne igre vec bih samo da imam komp koji nije spor(znam da je ssd brz ali me sam taj koncept ssda i cena zbunjuje pa bih da ga ipak zaobidjem) a da moze bar da tera neke online igrice kao sto su League of Legends i Hearthstone na 60 fps bar medium znaci da ne koci i secka...ceo ovaj moj text prati nekoliko pitanja...Da li ima neko da mi predlozi konfiguraciju za male pare da tera LoL i Hs na 60 fps medium i da je relativno brz PC(ako moguce bez SSD-a) takodje ako ima neko moze i gotov komp bez ili sa Operativnim sistemom(ali pozeljno je sa jer mi treba original Windows zbog update-a a Windows 10 Home kosta 18k rsd na Win WIn-u) cak mislim da ce mi i novo kuciste trebati a zato mi je komplikovano na delove da kupujem ali avaj neme veze,tako da ukratko ako ima neko neke predloge pozeljni su.
Hvala unapred Pozz :) Korpa - WinWin

Kejvu

PCAXE Member
Učlanjen(a)
08.09.2016.
Poruka
94
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i3-6100
Motherboard:
MSI H110M PRO-D
RAM:
1x8GB DDR4 2133Mhz
VGA & cooler:
Asus Dual GTX1060 6GB
Display:
Dobar :D
HDD:
1TB Seagate
PSU:
500W Raidmax Cobra RX-500AF-B
Optical drives:
Nema
OS & Browser:
Windows 10 Enterprise & Google Chrome
imas update za win iako si piratsku verziju skinuo, barem ja imam redovne update. nemoj bacati pare na windows bezveze.
korpa u winwin ti ne valja, nisi lepo postavio ako si planirao komponente da stavis. Takodje do koje cene si voljan da ides ?

Jovan033

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
18.07.2017.
Poruka
77
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija

Fearl3ss

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
13.08.2015.
Poruka
2.779
Rezultat reagovanja
388
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Samo X3D
Motherboard:
Samo X9999, VRM prejako
RAM:
128gb x 2
VGA & cooler:
Sve aaaaaa
Display:
8k
HDD:
99tb + m2 nvme generation 10
Case:
NZXT RGB LGBT boje, full custom loop water no leak
PSU:
10000w gold 99% +
SSD obavezno ako je brzina najvaznija...Windows ima apdejte i sa piratskom i original verzijom...
G4560,H110 ploca najjeftinija,8gb Drr4 ram najjeftiniji,SSD Samsung EVO 650 ili 850 120gb,HDD 1tb Toshina P600,Grafa GTX1050 Zotac Mini,kuciste koje hoces...I uzmi preko KupujemProdajem a ne WinWina .

Jovan033

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
18.07.2017.
Poruka
77
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
Pogledacu po internetu te delove ali sam razmisljao da i ako nadjem delove da ih narucim kod obliznjeg servisera racunara u gradu...pa za sklapanje mogu i sam i ako nikad nisam sam to uradio mada znam gde da stavim procesor graficku i ram memoriju tako da ono... inace mislio sam da uzmem DDR3 konfiguraciju a ne 4 kazu jeftinija a meni ce taj komp "aktivno" da sluzi jos 3-4 godine i da jel imas neki predlog za gotov racunar pa da ga uporedim sta mi se vise isplati?

Jovan033

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
18.07.2017.
Poruka
77
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
I da mozda bi mi trebala malo jeftinija konfiguracija ako moguce...sve ovo je oko 55 hiljade bez kucista a ja sam reko od 20-30 hiljade budzet...

Fearl3ss

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
13.08.2015.
Poruka
2.779
Rezultat reagovanja
388
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Samo X3D
Motherboard:
Samo X9999, VRM prejako
RAM:
128gb x 2
VGA & cooler:
Sve aaaaaa
Display:
8k
HDD:
99tb + m2 nvme generation 10
Case:
NZXT RGB LGBT boje, full custom loop water no leak
PSU:
10000w gold 99% +
Uzmi obavezno preko KP...
Onda zadrzi svoju grafu a ostalo kao sto sam napisao.

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

ilbb

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.06.2013.
Poruka
2.251
Rezultat reagovanja
278
Moja konfiguracija
I da mozda bi mi trebala malo jeftinija konfiguracija ako moguce...sve ovo je oko 55 hiljade bez kucista a ja sam reko od 20-30 hiljade budzet...
Ovo je nejastno, do koliko: 30-40 max ili oko 55 ili od 20-30?

Znači: koji je max budžet, za šta ti treba i šta ti treba(precizno, npr max 55K sa... bez...za...)?

Jovan033

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
18.07.2017.
Poruka
77
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
OK izvinjavam se zbog nesporazuma bio je tezak dan gde sam pretrazivao mnogo stvari vezane za racunare i mnogo boli glava of toga :( ali avaj nema veze,sad cu da razjasnim situaciju

Treba mi PC koji je brz a da ne kosta 1000 Evra...ne znam koji budzet jer sam odlucio da prvo pogledam sta cu da kupim pa onda da skupljam pare za delove ili za ceo PC...trenutno nemam para ali zelim da skupim neke pare bar do Nove Godine(ako moguce) i da kupim racunar e sad nije mi palo na pamet da sam mogao da prvo skupim na primer 30k pa onda da nalazim delove za te pare ali onda sam za dzabe sva ova pitanja i pisao...a jedina opcija za uzimanje racunara sada mi je da uzmem gotov racunar bez ili sa OS-om preko Win Wina il Gigatrona na rate pa da ga odplacujem tokom ne znam koliko se vec odplacuje 12 24 meseca... meni PC treba kao sta sam rekao da bude brz znaci treba mi sa SSD-om i treba mi da podrzi bar 60 Fps neke igrice koje nisu zahtevne kao Hearthstone LoL makar na Low(da malo pre sam rekao bar na Medium)razlog zbog cega sam reko prvo 30-40 pa onda 20-30 je lapsus obican a 55 hiljade iznosi sve kada se spoji od konf sto je Fearl3ss predlozio sa Grafom ... Trazim PC koji je jeftin a dobar,brz i da ne trebam da ga menjam bar u narednih 5 godina...Odogvara mi i da kupim full PC pa da posle na primer zamenim ram ili dodam jos jedan stick ako ima slot i tako da prodjem...Za operativni sistem cu da se snadjem vrvt cu instalirati Windows 7 64 bit crackovan i/ili Linux....kada bih sad reko sta mi treba ovako bih rekao i ako nije u potpunosti sigurno jer sta ako mi neko nadje pc za 30k a moze da se nadje isto dobar za 25k na primer...

Treba mi PC max 30K sa SSD-om da moze da tera LoL i Hs 60 Fps(ljudsko oko vidi samo 60 fps-a zato necu preko)na low ako ne na medium i da nemam dropove Fps-a...inace PC cu vise koristiti za druge stvare a ne za igrice ali valja imati i njih malo jer mi smo ipak deca u dusi :)

To je to nadam se da sam pojasnio malo bolje ako nesto nije jasno pitajte

Pozdrav :D

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.829
Rezultat reagovanja
2.341
Moja konfiguracija
Za te pare polovna brend konfiguracija sa i5-2xxx i GTX 1050 preko KP-a i to je to.

SSD nekom drugom prilikom.

Jovan033

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
18.07.2017.
Poruka
77
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
Sta znaci brend konfiguracija?Jel se to misli ceo PC ili na delove?Ako je ceo PC onda mi i odgovara da SSD uzmem nekad kasnije ali treba mi bar 8giga rama...a i pravo da ti kazem nikad nisam kupovao preko KP jel ima neke sanse da te scamuju tamo ili nesto?Kako se placa jel se dogovaras sa vlasnikom oglasa da li da mu saljes Postom ili kako...?

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.829
Rezultat reagovanja
2.341
Moja konfiguracija
To znači firmirana, HP, Lenovo, Dell i sl.

Plaćanje se obično obavlja pouzećem ili po dogovoru.

Jovan033

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
18.07.2017.
Poruka
77
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
Hvala.Imam jos nekoliko pitanja ako nije problem...

Da li se SSD moze ugraditi u bilo koj PC(bilo koj SSD)?

Jel pouzecem znaci da moram da idem do tog coveka koji prodaje deo da preuzmem i da platim u lice?Gledao sam malo KP i vecina oglasa su Beograd i Vojvodjanski okrug a ja sam na Jugoistocnom delu Srbije...samo cu gorivo potrositi duplo nego sto cu njemu platiti ako je to tako...

Da li se isplati da se da nekom serviseru u okolini da on nadje delove i sklopi(opcionalno) ako ja platim delove?

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.829
Rezultat reagovanja
2.341
Moja konfiguracija
Može skoro svaki SSD u svaki PC, tj. svaki SATA 3 SSD može u svaki komp koji ima SATA 1, 2 ili 3 konektore na ploči, a to su praktično svi koji postoje danas. Izuzetak su M.2 SSD-i koji traže odgovarajući slot, ali to tebe ne zanima, nećeš takav kupovati.

Plaćanje pouzećem znači da ti taj od koga kupuješ pošalje to što uzimaš brzom poštom, a ti onda kad preuzimaš daš pare kuriru koji onda taj novac odnese prodavcu.

Čisto sumnjam da bi te ekvivalentan komp iskoštao isto ili manje ako bi ti ga sklapao neki lokalac koji bi se naravno ugradio u cenu.

Jovan033

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
18.07.2017.
Poruka
77
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
Hvala ti :) Samo jos jedno pitanje da li smatras da je kvalitetnije da se kupi polovan brend racunar?

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.829
Rezultat reagovanja
2.341
Moja konfiguracija
Da li je kvalitetnije je diskutabilno, može i ne mora da bude, nema pravila.

Dom1nat0R

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
03.09.2015.
Poruka
13.384
Rezultat reagovanja
8.314
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel® Core™ i7-10700K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard:
ASUS Maximus XII HERO (WI-FI)
RAM:
G.SKILL tridentZ Black-White 32GB (2x16) DDR4 @3600MHz CL17 [F4-3600C17D-32GTZKW]
VGA & cooler:
AMD Radeon™ RX 7800 XT Phantom Gaming 16GB OC
Display:
LG Ultra Gear 27GN850-B [1ms,144Hz, Nano IPS]
HDD:
Samsung 860 PRO 256GB Samsung 860 EVO 500GB 2x Samsung 860 EVO 2TB WD Red 3TB
Sound:
ASUS Xonar Essence ONE / Cambridge Audio Azur 640A V2 / MA RX2+Pioneer TSW306C / Logitech Z906 [5.1]
Case:
Thermaltake Suppressor F51 [Window]
PSU:
Cooler Master V850 [Full modular]
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
ASUS ROG Chakram / ASUS ROG Claymore [MX Brown] / Headset hyperX Cloud Alpha
Internet:
Optical fiber 350mbs/110mbs
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64bit / Google Chrome
Other:
PlayStation 4 PRO CUH-7216B / TV Samsung UE50RU7022 50" 4K
Ako imas nameru da komp ne menjas 5 godina onda je bolje

1. Da sakupis malo para (ako mozes)
2. Kupi novo (jer polovno pitanje je da li moze da tera 5 godina)

Jovan033

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
18.07.2017.
Poruka
77
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
Pozdrav.
Odlucio sam da sakupim pare sto vise moguce do Februara sledece godine i da onda sa tim parama sklopim racunar i ako je potrebno para za nesto onda dodam(kao na primer SSD)...
Neka dodatna pitanja koja imam su:
Jel svako kuciste dolazi sa napajanjem?
Koja je razlika izmedju napajanja i kulera?
Da li je kuciste nebitno ako kupujem delove za nov PC?
:D

Dom1nat0R

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
03.09.2015.
Poruka
13.384
Rezultat reagovanja
8.314
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
G.SKILL tridentZ Black-White 32GB (2x16) DDR4 @3600MHz CL17 [F4-3600C17D-32GTZKW]
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
ASUS Xonar Essence ONE / Cambridge Audio Azur 640A V2 / MA RX2+Pioneer TSW306C / Logitech Z906 [5.1]
Case:
PSU:
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser:
Other:
PlayStation 4 PRO CUH-7216B / TV Samsung UE50RU7022 50" 4K
Pozdrav.
Odlucio sam da sakupim pare sto vise moguce do Februara sledece godine i da onda sa tim parama sklopim racunar i ako je potrebno para za nesto onda dodam(kao na primer SSD)...
Neka dodatna pitanja koja imam su:

Jel svako kuciste dolazi sa napajanjem?

NE. Kucista koja dolaze sa napajanjem su uglavnom low kucista sa jos vecim krsem od napajanja. ZAOBIDJI takvu kupovinu.

Koja je razlika izmedju napajanja i kulera?

Napajanje sluzi da komjuteru obezbedi struju potrebnu za rad. (Napajanje je srce kompjutera) Pozeljno je da napajanje bude sto kvalitetnije moguce. Kvalitetno napajanje u saradnji sa dobrom maticnom obezbedjuje stabilan rad racunaru.
Hladnjak za procesor nekad se u zargonu naziva kulerom. Inace postoje i kuleri za kucista koji sluze da uvlace hladan vazduh u kuciste i izvlace topao vazduh iz kucista.
Za vise informacija tu je Google. ;)

Da li je kuciste nebitno ako kupujem delove za nov PC?

Kuciste je i te kako bitno. Dobro kuciste treba da ima dobro pozicionirane otvore za kulere kako bi se obezbedio protok vazduha kroz samo kuciste.
Obicno je to par kulera napred jedan gore i jedan nazad.
Koriscenjem kulera u samom kucistu obezbedjuje se strujenje vazduha (promaja unutar kucista) kako bi sto bolje hladila komponente i time produzila zivotni vek komponenti.
Moj savet je da ne juris neko ultra skupo.
Dovoljno je MS Black Widow

:sekira:

Poslednja izmena:

Jovan033

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
18.07.2017.
Poruka
77
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
Hvala :) Jel svako napajanje moze da stane u svako kuciste ili ne?
I jel se kuler dobija uz maticnu ili procesor ili moram i njega odvojeno?

Kejvu

PCAXE Member
Učlanjen(a)
08.09.2016.
Poruka
94
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i3-6100
Motherboard:
MSI H110M PRO-D
RAM:
1x8GB DDR4 2133Mhz
VGA & cooler:
Asus Dual GTX1060 6GB
Display:
Dobar :D
HDD:
1TB Seagate
PSU:
500W Raidmax Cobra RX-500AF-B
Optical drives:
Nema
OS & Browser:
Windows 10 Enterprise & Google Chrome
Hvala :) Jel svako napajanje moze da stane u svako kuciste ili ne?
I jel se kuler dobija uz maticnu ili procesor ili moram i njega odvojeno?
da, svako napajanje moze da stane u svako kuciste. Kuler dobijas uz procesor ako je naznaceno da dolazi uz procesor (box), uz veliku vecinu procesora dolazi hladnjak odnosno kuler.

ilbb

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.06.2013.
Poruka
2.251
Rezultat reagovanja
278
Moja konfiguracija
Ne može svako napajanje u svako kućište. Ovo je bitno jer su gore predloženi Brand računari(Dell, HP) koji znaju da koriste BTX i SFX napajanja i ploče, koja ne mogu u ATX kućište i obrnuto.

ATX napajanje ide u ATX kućište, to i sada verovatno imaš jer je ploča mATX. Ako je kućište ATX ono podržava ATX ploču, a može da podržava i manje formate ploče tipa mATX(tvoja Gigabyte G31M-ES2L je ovaj format) i mini ITX. Postoje manja kućišta koja podržavaju mATX ili ITX, a ne podržavaju full ATX. Koje ploče podražva se može videti jer je obično utisnuto pored rupica za ploču u kućištu.

Jovan033

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
18.07.2017.
Poruka
77
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
Imam jos nekoliko pitanja...
1.Jel mogu na primer da kupim sada Graficku pa da je cuvam do ne znam Nove Godine kad cu da kupim druge delove znaci da li da kupim odvojeno na primer sad grafu za mesec procesor za dva maticu itd ili da skupim pare pa sve od jednom?(Da li bi nekom delu falilo nesto kad bi stajao u kutiji duzi vremenski period na primer 6 meseci?)
2.Koja je razlika izmedju dva sticka od 4GB i jednog od 8GB?
3.Da li je stvarno potrebno kupovati DDR4 memorije ako su DDR3 iako malo starije i dalje dobre?
4.Windows 8.1 ili Windows 7 za gaming i za svakodnevno koriscenje?(Crackovano)
5.Da li je AMD Radeon R7 200 series graficka toliko losa kao sto pricaju da jeste i kada bih kupovao novi komp da kli bih morao i nju da menjam?
6.Da li ja stvarno potreban SSD za relativno brz rad racunara?(Mislim da mi mozda nije toliko potreban jer meni sad ova "sporost" svega mi smeta na 2GB rama ddr2 i na toj slaboj konf a kada bih imao 8gb ddr3 i jacu konf sigurno bi brze radilo a u ostalom moze se kasnije nadograditi SSD-om ja bih samo kupio HDD od jedan tera i to je to pa posle cemo videti...)

Verovatno ce biti jos pitanja :mir

Dom1nat0R

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
03.09.2015.
Poruka
13.384
Rezultat reagovanja
8.314
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser: