• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

PC Za Youtube?

Pain Games

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
16.03.2017.
Poruka
5
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pozdrav Forumasi :)

Bavim se Youtube kanalom (pocelo iz za***ancije) i sad sam skoro dostigao na 18 000 subscribera dje igram Mobilne igrice :)

I sada zelim da se malo rasirim i da snimam/strimujem PC igrice ali kao sto svi znamo da strimovanje/igranje nije bas lak za CPU :)

U velikoj sam dilemi da li uzet AMD Ryzen 7 1700 (380eura) ili sacekati Ryzen 5 1600x pa proci jeftinije :) takodje me zabrinjava slab base clock na 1700 koji je na 3.0 ghz a ovaj 1600x ima dobar base clock od 3.6/4.0 boost

Takodje bih zamolio savjet sto se tice Maticne za Ryzen, Ram Memorija, Koje napanje itd...

Samo da kazem ja sam iz Crne Gore pa mozda to sto vi predlazete nema kod nas :)

Nebih se bunio i sponzor kad bi uskocio u pomoc :D

Evo cijena svi komponenti sto prodaje jedan lik kod nas u CG ovo je PDF File: https://ufile.io/1935e

Ocekujem pomoc :)

obeliskk1

PCAXE Member
Učlanjen(a)
02.04.2016.
Poruka
556
Rezultat reagovanja
26
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 7 1700
Motherboard:
ASRock X370 Taichi
RAM:
32 GB Corsair Vengeance LED DDR4 @ 2666MHz
VGA & cooler:
2 x ASUS STRIX RX 470 4GB
Display:
Samsung 2333HD
HDD:
Samsung EVO SSD 250GB | WD Green 1TB
Case:
Cooler Master Centurion 534
PSU:
Chieftec 600W
Mice & keyboard:
A4Tech Bloody V8M
Internet:
SBB 40/2 mb/s
OS & Browser:
Windows 10 nazalost
Ako zelis da prodjes jeftinije onda sacekaj neki od r5 procesora, ako imas para onda je r7 1700 perfektan izbor u ovom trenutku.

Takodje vazi i za maticnu, ako nemas dovoljno para i ne planiras sli/crossfire, bilo koja b350 maticna ce odraditi posao (moja preporuke MSI B350 TOMAHAWK), ako imas viska onda x370 ploce, tu vec biraj sta ti se svidja (tipa ASUS ROG CROSSHAIR VI HERO, ili neku od MSI/ASRock/Gigabyte).

Sto se tice RAM-a, bitno je da imas 16gb ddr4, sad koja brzina i latencija to zavisi da li te maksimalna performansa zanima, ali u realnom radu, uopste ne igra neku "wow" ulogu.

Sto se ostalih komponenti tice, najbolje je reci cenu, jer ovde cena stvarno moze da varira mnogo, tako da bolje napisi koliko bi dao za ovakvu konfiguraciju.

Takodje, nemam pojma uopste u CG, gde ljudi kupuju komponente, ja bas brata pitao kada sam bio tamo imate li vi uopste neke radnje koje prodaju komponente a da nije fazon kao Tehnomanija, on kaze ne XD
Tako da nemam pojma odakle uzimas, imas li jos nekih opcija ili je to sve sa pdf-a?

EDIT: Sto se tice toga sto si pitao da je r7 1700 3.0ghz, to nema veze, cpu se lako overclockuje u velikoj vecini do 3.9, i po performansama je veoma blizu 1800x kada je overlockovan 1700, tako da nemoj se brinuti da je slab. Najjaci nije, ali daleko od toga da je slab, vrlo je mocan procesor za te pare.

Pain Games

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
16.03.2017.
Poruka
5
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ako zelis da prodjes jeftinije onda sacekaj neki od r5 procesora, ako imas para onda je r7 1700 perfektan izbor u ovom trenutku.

Takodje vazi i za maticnu, ako nemas dovoljno para i ne planiras sli/crossfire, bilo koja b350 maticna ce odraditi posao (moja preporuke MSI B350 TOMAHAWK), ako imas viska onda x370 ploce, tu vec biraj sta ti se svidja (tipa ASUS ROG CROSSHAIR VI HERO, ili neku od MSI/ASRock/Gigabyte).

Sto se tice RAM-a, bitno je da imas 16gb ddr4, sad koja brzina i latencija to zavisi da li te maksimalna performansa zanima, ali u realnom radu, uopste ne igra neku "wow" ulogu.

Sto se ostalih komponenti tice, najbolje je reci cenu, jer ovde cena stvarno moze da varira mnogo, tako da bolje napisi koliko bi dao za ovakvu konfiguraciju.

Takodje, nemam pojma uopste u CG, gde ljudi kupuju komponente, ja bas brata pitao kada sam bio tamo imate li vi uopste neke radnje koje prodaju komponente a da nije fazon kao Tehnomanija, on kaze ne XD
Tako da nemam pojma odakle uzimas, imas li jos nekih opcija ili je to sve sa pdf-a?

EDIT: Sto se tice toga sto si pitao da je r7 1700 3.0ghz, to nema veze, cpu se lako overclockuje u velikoj vecini do 3.9, i po performansama je veoma blizu 1800x kada je overlockovan 1700, tako da nemoj se brinuti da je slab. Najjaci nije, ali daleko od toga da je slab, vrlo je mocan procesor za te pare.
Puno ti hvala na odg :) Sto ce para tice zelim proci sa sto manje financijskih posledica :D

Veoma ozbiljno razmisljam za Ryzen 7 1700 ali kao sto sam gore rekao taj base clock me zabrinjava jer nebi amd uzalud naplacivao 1800x 200 eura vise :) Gledao sam skoro svaki review od youtubera ali pitanje je dal im je vjerovat ili ne :)

Zato pokusavam svakog pitat i na svaki forum postavit pitanje da vidim sta vecina nas korisnika kazu za ovaj Ryzen :)

a sto se grafe tice imam u planu uzet samo 1 i nikakav crosfire ili sli :)

Sto se maticne tice i razmisljam za ovu Tomahawk: MSI B350 TOMAHAWK, gar 3 god = 159,00 eur
opis: https://www.msi.com/Motherboard/B350-TOMAHAWK.html#productFeature-section

Sto se tice RAM Memorije razmisljam uzet ADATA:https://datika.me/en/adata-ddr4-16gb-2400mhz-2x8-xpg-dazzle/

Nesto mi je Adata nesiguran :D mada ko zna mozda su isto dobri kao HyperX samo niza cijena :)

E sto se tice napajanja tu je problem jer ja bih uzeo EVGA ali kod nas ih nema :/

Od napajanje ima od: NJOY, LC-Power, Chieftec, Raidmax i ColerMaster. I od koliko vati da uzmem? Ja mislim da 500W bilo bi dovoljno za Tomahawk, Ryzen 1700 ili 1600x i jednom grafickom kao sto je RX470,480 ili 1050ti

Fearl3ss

Banned
Učlanjen(a)
13.08.2015.
Poruka
2.848
Rezultat reagovanja
424
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Samo X3D
Motherboard:
Samo X9999, VRM prejako
RAM:
128gb x 2
VGA & cooler:
Sve aaaaaa
Display:
8k
HDD:
99tb + m2 nvme generation 10
Case:
NZXT RGB LGBT boje, full custom loop water no leak
PSU:
10000w gold 99% +
Puno ti hvala na odg :) Sto ce para tice zelim proci sa sto manje financijskih posledica :D

Veoma ozbiljno razmisljam za Ryzen 7 1700 ali kao sto sam gore rekao taj base clock me zabrinjava jer nebi amd uzalud naplacivao 1800x 200 eura vise :) Gledao sam skoro svaki review od youtubera ali pitanje je dal im je vjerovat ili ne :)

Zato pokusavam svakog pitat i na svaki forum postavit pitanje da vidim sta vecina nas korisnika kazu za ovaj Ryzen :)

a sto se grafe tice imam u planu uzet samo 1 i nikakav crosfire ili sli :)

Sto se maticne tice i razmisljam za ovu Tomahawk: MSI B350 TOMAHAWK, gar 3 god = 159,00 eur
opis: https://www.msi.com/Motherboard/B350-TOMAHAWK.html#productFeature-section

Sto se tice RAM Memorije razmisljam uzet ADATA:https://datika.me/en/adata-ddr4-16gb-2400mhz-2x8-xpg-dazzle/

Nesto mi je Adata nesiguran :D mada ko zna mozda su isto dobri kao HyperX samo niza cijena :)

E sto se tice napajanja tu je problem jer ja bih uzeo EVGA ali kod nas ih nema :/

Od napajanje ima od: NJOY, LC-Power, Chieftec, Raidmax i ColerMaster. I od koliko vati da uzmem? Ja mislim da 500W bilo bi dovoljno za Tomahawk, Ryzen 1700 ili 1600x i jednom grafickom kao sto je RX470,480 ili 1050ti
Po mn bolje uzmi slabiji cpu i bolju grafu....
Sacekaj Ryzen R5 jos uvek mozda 1600 bude bio bolji izbor em jeftiniji em sigurno moze da strimuje i igra u isto vreme a moze i biti bolji za gejming ako postize vece klokove :D
Napajanje od tih Chieftec GPS600A8 ili Cooler Master B500:D

obeliskk1

PCAXE Member
Učlanjen(a)
02.04.2016.
Poruka
556
Rezultat reagovanja
26
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 7 1700
Motherboard:
ASRock X370 Taichi
RAM:
32 GB Corsair Vengeance LED DDR4 @ 2666MHz
VGA & cooler:
2 x ASUS STRIX RX 470 4GB
Display:
Samsung 2333HD
HDD:
Samsung EVO SSD 250GB | WD Green 1TB
Case:
Cooler Master Centurion 534
PSU:
Chieftec 600W
Mice & keyboard:
A4Tech Bloody V8M
Internet:
SBB 40/2 mb/s
OS & Browser:
Windows 10 nazalost
Ok je sve to, sto se tice napajanja, ako ti je vec to izbor ja bih uzeo chieftec od bar 600W ili CM, jer uz mali overclock na cpu i plus graficka to ti dodje taman na nekih 40 do 50% iskoriscenosti napajanja sto je idealno.

Za kuler uzmi lc cc 120, dovoljno je za solidan overclock, sto ce tebi biti sasvim dovoljno.

Sto se tice storage, ja bih uzeo manji ssd (tipa 120gb) i hdd zbog igri (ex. 1tb). Ako mislis da ti ne treba ssd, onda samo HDD. Od modela za ssd je svaki ok, neces mnogo primetiti razliku, sve osim ovih patriot, on je bas pravio probleme. Najbolji u tom rangu je samsung 850 evo, ali to dolazi sa vecom cenom. Od HDD neko kaze ovo, neko ono, a realno isto mu dodje, ja bih uzeo jeftiniji neki model, jer ionako sluzi samo za igrice. Jedino ako ne uzimas ssd, onda uzmi neki bolji hdd, tipa WD black.

Kuciste gledaj sta ti se svidja, nemoj samo greskom uzeti neka mala (mATX), vec atx kucista zbog maticne i eventualno kulera.

Pain Games

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
16.03.2017.
Poruka
5
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ok je sve to, sto se tice napajanja, ako ti je vec to izbor ja bih uzeo chieftec od bar 600W ili CM, jer uz mali overclock na cpu i plus graficka to ti dodje taman na nekih 40 do 50% iskoriscenosti napajanja sto je idealno.

Za kuler uzmi lc cc 120, dovoljno je za solidan overclock, sto ce tebi biti sasvim dovoljno.

Sto se tice storage, ja bih uzeo manji ssd (tipa 120gb) i hdd zbog igri (ex. 1tb). Ako mislis da ti ne treba ssd, onda samo HDD. Od modela za ssd je svaki ok, neces mnogo primetiti razliku, sve osim ovih patriot, on je bas pravio probleme. Najbolji u tom rangu je samsung 850 evo, ali to dolazi sa vecom cenom. Od HDD neko kaze ovo, neko ono, a realno isto mu dodje, ja bih uzeo jeftiniji neki model, jer ionako sluzi samo za igrice. Jedino ako ne uzimas ssd, onda uzmi neki bolji hdd, tipa WD black.

Kuciste gledaj sta ti se svidja, nemoj samo greskom uzeti neka mala (mATX), vec atx kucista zbog maticne i eventualno kulera.
Imam bas SSD od 120 GB HyperX i HDD WD od 1GB pa to ne moram kupovat. Imam SSD na lap-top pa cu ga prebacit na komp a kasnije kad se financijski oporavim vraticu SSD na lap-top i uzet cu M-2 SSD na PC.

Pain Games

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
16.03.2017.
Poruka
5
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Po mn bolje uzmi slabiji cpu i bolju grafu....
Sacekaj Ryzen R5 jos uvek mozda 1600 bude bio bolji izbor em jeftiniji em sigurno moze da strimuje i igra u isto vreme a moze i biti bolji za gejming ako postize vece klokove :D
Napajanje od tih Chieftec GPS600A8 ili Cooler Master B500:D
Pa ja mislim da ce 1600 ili 1600x biti bolji deal ali vidjecemo ko zna mozda je dovoljno 6/12 sa Gaming/Streaming ili Recording/Streaming ali mi se guzica zapalila na Ryzen R7 :D Da su cijene ka kod amera sigurno bih uzeo 1700 ali sobzirom da je kod nas oko 30% skuplje onda je tesko odvojit 400 za samo CPU :D

Da zaradjujem po 10e dnevno na YT nebih previse razmisljao i uzeo bih R7 1700 ali zarada za balkanske youtubere je zalosno -_- zamislite od 180 000 pregleda iz srbije da zaradite samo 14$ :D sa 2$ dnevno nije bas velika motivacija ulozit blizu 1000 eura za PC zbog YT :D ali vidjecemo :) moracu dobro razmislit sta uzet :)

Fearl3ss

Banned
Učlanjen(a)
13.08.2015.
Poruka
2.848
Rezultat reagovanja
424
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Samo X3D
Motherboard:
Samo X9999, VRM prejako
RAM:
128gb x 2
VGA & cooler:
Sve aaaaaa
Display:
8k
HDD:
99tb + m2 nvme generation 10
Case:
NZXT RGB LGBT boje, full custom loop water no leak
PSU:
10000w gold 99% +
Pa ja mislim da ce 1600 ili 1600x biti bolji deal ali vidjecemo ko zna mozda je dovoljno 6/12 sa Gaming/Streaming ili Recording/Streaming ali mi se guzica zapalila na Ryzen R7 :D Da su cijene ka kod amera sigurno bih uzeo 1700 ali sobzirom da je kod nas oko 30% skuplje onda je tesko odvojit 400 za samo CPU :D

Da zaradjujem po 10e dnevno na YT nebih previse razmisljao i uzeo bih R7 1700 ali zarada za balkanske youtubere je zalosno -_- zamislite od 180 000 pregleda iz srbije da zaradite samo 14$ :D sa 2$ dnevno nije bas velika motivacija ulozit blizu 1000 eura za PC zbog YT :D ali vidjecemo :) moracu dobro razmislit sta uzet :)
Imas na KP za 350e i u Baito za 370e :D
Ako mozes da dodjes do pregleda Mudje,Serbiana...Itekako je isplativo :D

Pain Games

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
16.03.2017.
Poruka
5
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Imas na KP za 350e i u Baito za 370e :D
Ako mozes da dodjes do pregleda Mudje,Serbiana...Itekako je isplativo :D
Pitao sam KP ali ne salju za Crnu Goru mada i da salju svejedno ti odje ne vazi garancija :) A za Baito sad sam im poslao por pa cemo vidjet :)

A ovo za mudju i Serbiana :D Njima je banja :D oni dobijaju skoro FREE opreme :D

zezam krizu

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
20.11.2011.
Poruka
81
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Krizni / HP Pavilion g6-2220sm
CPU & cooler:
AMD Ryzen 1700
Motherboard:
Asus Prime X370-PRO
RAM:
G.Skill Ripjaws V 2x8GB 3200MHz
VGA & cooler:
Gigabyte GTX 1060 6GB
Display:
SAMSUNG SyncMaster 2220LM
HDD:
SSD Patriot Blaze 240GB, WD20EZRZ, WD10EZEX, WD10EARS
Case:
Antec Sonata III
PSU:
Antec EA-500D
Optical drives:
Pioneer 216D
Mice & keyboard:
sve staro i polovno
Internet:
SBB 40/2Mbps
OS & Browser:
Windows 10 & Chrome
cekaj ti lepo ryzen r7 1700, bolje ce biti kasnije za tebe, jednom si ulozio i posle ne ulazes u pc do neke godine sto je najbitnije :)

Vrh