• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Macbook - Pomoc oko izbora

Aco

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.10.2013.
Poruka
1.178
Rezultat reagovanja
11
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7-4790, Cooler Master: Hyper 212 EVO
Motherboard:
Gigabyte GA-B85M-D3H
RAM:
16GB DDR3 1600 MHz (2x8) Kingston HyperX FURY
VGA & cooler:
PowerColor Red Devil RX 470 4GB
Display:
Samsung SyncMaster 2493HM 24"
HDD:
SSD Kingston HyperX FURY 240 GB, WD Green 500 GB
Sound:
Realtek ALC892
Case:
RAIDMAX Cobra Z Red
PSU:
Thermaltake Smart SE SPS-530M 530W
Optical drives:
Samsung SH-224DB
Mice & keyboard:
CM Devastator II
Internet:
10 Mb/s
OS & Browser:
Arch Linux x64 Inox-Browser
Apple je sam po sebi visoko kvalitetan(brutalni) proizvod sto bi Dule rekao.
Naravno, nasi budzeti su daleko manji, ali opet cu nakon postova u forumu navesti sebe na razmisljanje.
Sto se pouzdanosti tice, i dalje tvrdim da je broj 1, ne bi ga 90% Amera koristilo. :)
Da pouzdanost je kod njih baš velika. Ja dok sam koristio krajem devedesetih G3 pa posle i G4 (Mirrored Drive Doors) nikad lepši i bolji računar nisam ni imao posle njega. A nikad nikakvih problema nije bilo. Čak i jedan i drugi su i dan danas živi i rade :) samo što je softwerski zastario pošto su PPC procesori u njima :).

Mac-ovi su pouzdni nema sumnje.

DarkSide

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
05.01.2016.
Poruka
1.235
Rezultat reagovanja
192
Moja konfiguracija
ne znam ni ja, pisao sam gomilu postova na drugom forumu. bukvalno sa svakom distribucijom novi problem. verujem da je veliki problem bio dual boot ali je jedna morala da radi.
rekose da je poznat neki problem sa nvidia x-serverom sa novijim karticama. imam gtx970 g1. pomenuli su i wayland koji je novo resenje i nalazi se final verzija u gnome-u. poslusao sam 100 saveta i odradio sve sto je moglo i definitivno odustao. nikada nisam imao tolikih problema ni sa jednim sistemom. takodje mi treba sistem spreman za koriscenje a ne nesto sto treba ja da dovrsavam i krpim.
u svakom slucaju ima ljudi kao sto sam ja i ljudi kojima radi savrseno (barem tako kazu) :)

povlacim se i izvinjavam, upropastih coveku ovako lepu temu u vezi kupovine meka :)

Aco

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.10.2013.
Poruka
1.178
Rezultat reagovanja
11
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte GA-B85M-D3H
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Realtek ALC892
Case:
RAIDMAX Cobra Z Red
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-224DB
Mice & keyboard:
CM Devastator II
Internet:
10 Mb/s
OS & Browser:
OFF..

@Dark

Na kojem si ti okuženju bio. Ne razumem ovo

takodje mi treba sistem spreman za koriscenje a ne nesto sto treba ja da dovrsavam i krpim
Šta ti nije spremno i šta moraš da krpiš :)

DarkSide

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
05.01.2016.
Poruka
1.235
Rezultat reagovanja
192
Moja konfiguracija
auh, ko ce se svega setiti... za mnoga sam tada prvi put cuo :)
suse, arch, mint, deepin, ubuntu, manjaro, elementary i jos dosta njih, ne pamtim... sa bukvalno svakim sam imao nekih problema, jedino je mint radio nedelju dana dok se nije srusio.
ubuntu mi se recimo zakljucao i nije nikako hteo da prihvati sifru, nasao sam na netu mnogo istih slucajeva...
najcesci problem je bio pri samom butovanju verovatno zbog wina, iskljucivao sam secure boot, fast boot, uefi/efi, sve sto je moglo... najvise mi je smetalo odsustvo gotovo svih drajvera pa pola masine nisam mogao da kontrolisem a to sto postoji su uglavnom neki genericki krsevi.
na masini koju imam to mora da leti. kapiram da se isplati samo na nekim starijm lap topovima voziti neki light linux.
takodje mi je prvenstveno trebalo okruzenje u kome sam brzi a na linuxu nisam mogao osnovne stvari da koristim bez cimanja.
instalacija programa nocna mora, default browseri nemaju opciju za minimizovanje nego samo X?!
nepouzdana mi je i gomila distroa koju ko zna ko je i kako spakovao i samo ih stancuju.
stekao sam utisak kao da ti koji puste neki distro uopste nisu probali da koriste isti :)
eto ukratko se uskukah i ispljuvah i sad mi je lakse :)
za detaljne probleme svakog distroa bi mi trebala posebna tema...

Poslednja izmena:

Aco

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.10.2013.
Poruka
1.178
Rezultat reagovanja
11
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte GA-B85M-D3H
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Realtek ALC892
Case:
RAIDMAX Cobra Z Red
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-224DB
Mice & keyboard:
CM Devastator II
Internet:
10 Mb/s
OS & Browser:
auh, ko ce se svega setiti... za mnoga sam tada prvi put cuo :)
suse, arch, mint, deepin, ubuntu, manjaro, elementary i jos dosta njih, ne pamtim
Ovo su distre ne okružnja :), koje si okrženje koristio XFCE, LXDE, MATE, KDE, Enlightenment ,Cinnamon, GNOME( nemoj mi samo reči gnome 3 :D)

I šta si koristio od boot menagera grub ili..

DarkSide

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
05.01.2016.
Poruka
1.235
Rezultat reagovanja
192
Moja konfiguracija
prastaj, nisam ukapirao :)
mislim da sam probao sve, ono cega se secam je xfce, mate, kde, cinnamon i neki gnome.
koliko znam bio je grub...
ma 20 dana sam samo instalirao linuxe jer sam imao vremena i bio resen da isprobam. bio sam i previse uporan... na kraju sam poceo da se zentam da ne zeznem masinu od silnog restartovanja i zbog toga sto ne znam kako mi koja komponenta radi... setih se sad da me je izludjivalo sto ne postoji normalan fan control pa su se non-stop culi svi ventovi...
u svakom slucaju, probao i definitivno odustao jer nemam vremena i zivaca da se time bavim. eto kad moram da kazem da sam progledao kad sam vratio windows :)
u svakom slucaju je macOS sto se svega tice neprikosnoven...

Aco

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.10.2013.
Poruka
1.178
Rezultat reagovanja
11
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte GA-B85M-D3H
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Realtek ALC892
Case:
RAIDMAX Cobra Z Red
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-224DB
Mice & keyboard:
CM Devastator II
Internet:
10 Mb/s
OS & Browser:
prastaj, nisam ukapirao :)
mislim da sam probao sve, ono cega se secam je xfce, mate, kde, cinnamon i neki gnome.
koliko znam bio je grub...
ma 20 dana sam samo instalirao linuxe jer sam imao vremena i bio resen da isprobam. bio sam i previse uporan... na kraju sam poceo da se zentam da ne zeznem masinu od silnog restartovanja i zbog toga sto ne znam kako mi koja komponenta radi... setih se sad da me je izludjivalo sto ne postoji normalan fan control pa su se non-stop culi svi ventovi...
u svakom slucaju, probao i definitivno odustao jer nemam vremena i zivaca da se time bavim. eto kad moram da kazem da sam progledao kad sam vratio windows :)
u svakom slucaju je macOS sto se svega tice neprikosnoven...

Dobro sad za sitna crevca i podešavanja tipa ventilatori ovisno o okruženju ali za takve stvari moraš ulaziti pod haubu. I naravno trebalo bi imati nekog i znanja za takve poduhvate, baš za početnike i nisu takve stvari, da ih odma baciš u košnicu :)

A što se tiče macOS i OSX sistema, to su sistemi za vek-vekova :)

DarkSide

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
05.01.2016.
Poruka
1.235
Rezultat reagovanja
192
Moja konfiguracija
imam mini itx masinu koja mi stoji pored glave na stolu pa nije prijatno ako se vrte ko ludi bez razloga :)
inace je ploca dosta bogata a nista od toga nemam na linuxu.
ma snasao sam se ja ok na linuxu i odradio sve sto je potrebno ma koliko mi suludo bilo. ako nista drugo samo zbog toga mi je pomenuti macOS na prvom mestu jer nema registry sljama, skoro sve se raspakuje i ubaci u folder, isto tako i brise, sve je preinstalirano u sistemu, nacin apdejtovanja sistema i aplikacija je najelegantnije resen tako da ne moze da se uporedjuje sa bilo cime.
volim da se igram i isprobam sve i zadrzim se na najboljoj varijanti...
p.s: na linuxu takodje gomilu programa nemam, ima nekih nakaradnih resenja ali je daleko od funkcionalnog i pouzdanog...

Vrh