• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Macbook - Pomoc oko izbora

maycry

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
25.01.2017.
Poruka
42
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Cao svima,

Po struci sam programer, ali koristim i photoshop takodje.
Potreban mi je jako pouzdan Macbook sa kojim mogu da radim, pre svega mi je bitna brzina, pouzdanost, trajanje baterije.
Budzet sto se samog laptopa tice mi je : 700eura
Verujem da kupovina u radnjama mozda i nije najbolji izbor, s obzirom da sam video na KP po mnogo manjim cenama.
Sad se dovodi u pitanje par sledecih stvari :
1) Da li kupiti novi ili polovan macbook? razmisljao sam se o Macbook Air-u, vidim da ima novih za 800-1200e, a polovnih od 500-700e(koji bi zavrsavali posao).
2) Da li uzeti Macbook Air ili Pro?
3) Zasto uzeti jedan, a zasto drugi?

Unapred zahvalan,
Milos

Gulftown

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
23.01.2011.
Poruka
6.728
Rezultat reagovanja
1.536
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
ASUS ROG G73Jh
CPU & cooler:
R5 5900X EK Water Cooling - i7 990X - R5 3600
Motherboard:
X570 Crosshair VIII Hero WiFI - Asus Rampage III Black Edition - AsRock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac
RAM:
G.Skill TridentZ 4000 2x8Gb - Corsair Dominator 6x2Gb - 2x8Gb ADATA
VGA & cooler:
6900XT Waterforce - MSI Lightning 7970 CrossFire - GT 1030
Display:
ROG STRIX XG43VQ
HDD:
Samsung 970 Evo Plus 1TB x2 - Samsung EVO 250GB -Samsung EVO 250GB - 8TB WD Purple, 2TB WD Green
Case:
Lian Li 011 Dynamic - Bench Table - Fractal Node 304
PSU:
Cooler Master V1000 - Cooler Master V1200 - CM 500W
Mice & keyboard:
MX Master 3, HyperX Alloy Elite RGB Cherry MX Blue
OS & Browser:
Windows 10
Ne znam bas da li za te pare mozes uzeti Macbook neki, a da valja. Sigurno ti je bolja varijanta neki laptop da uzmes, jer mozes jaci za te pare. Za Mac bi morao vise para da odvojis.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

maycry

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
25.01.2017.
Poruka
42
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ne znam bas da li za te pare mozes uzeti Macbook neki, a da valja. Sigurno ti je bolja varijanta neki laptop da uzmes, jer mozes jaci za te pare. Za Mac bi morao vise para da odvojis.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Naso sam sledece :
Macbook Air 13
Procesor: i5 1.6GHz turbo boost 2.7GHz
RAM: 8GB rama (1866 MHz)
Grafika: Intel HD6000 1.5GB
HDD: 128GB SSD
(850e)
Ima i po malo vecim cenama, ali verujem da postoje clanovi koji su upuceniji od mene sto se ovoga tice. :)

Gulftown

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
23.01.2011.
Poruka
6.728
Rezultat reagovanja
1.536
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
ASUS ROG G73Jh
CPU & cooler:
Motherboard:
X570 Crosshair VIII Hero WiFI - Asus Rampage III Black Edition - AsRock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac
RAM:
VGA & cooler:
Display:
ROG STRIX XG43VQ
HDD:
Samsung 970 Evo Plus 1TB x2 - Samsung EVO 250GB -Samsung EVO 250GB - 8TB WD Purple, 2TB WD Green
Case:
PSU:
Mice & keyboard:
OS & Browser:
Windows 10
To zvuci korektno, ako je samo za programiranje i PS cenim da ce ti zavrsiti posao. Ali ti si rekao 700e, pa zato kazem.

maycry

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
25.01.2017.
Poruka
42
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Sto se posla tice, mogu da povecam malo budzet ili da uzmem polovan sa ovim performansama.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Gulftown

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
23.01.2011.
Poruka
6.728
Rezultat reagovanja
1.536
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
ASUS ROG G73Jh
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Display:
ROG STRIX XG43VQ
HDD:
Case:
PSU:
Mice & keyboard:
OS & Browser:
Windows 10
Ako volis Mac, mozes ici na taj. Zavrsavace ti posao sigurno, bitno je sto ima SSD i bice ok.

Aco

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.10.2013.
Poruka
1.178
Rezultat reagovanja
11
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7-4790, Cooler Master: Hyper 212 EVO
Motherboard:
Gigabyte GA-B85M-D3H
RAM:
16GB DDR3 1600 MHz (2x8) Kingston HyperX FURY
VGA & cooler:
PowerColor Red Devil RX 470 4GB
Display:
Samsung SyncMaster 2493HM 24"
HDD:
SSD Kingston HyperX FURY 240 GB, WD Green 500 GB
Sound:
Realtek ALC892
Case:
RAIDMAX Cobra Z Red
PSU:
Thermaltake Smart SE SPS-530M 530W
Optical drives:
Samsung SH-224DB
Mice & keyboard:
CM Devastator II
Internet:
10 Mb/s
OS & Browser:
Arch Linux x64 Inox-Browser
Čekaj za nekog ko se bavi programerstvom i koji će dobar deo vremena provoditi ispred monitora, zar 13.3" nije pomala dijagonala.

Gulftown

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
23.01.2011.
Poruka
6.728
Rezultat reagovanja
1.536
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
ASUS ROG G73Jh
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Display:
ROG STRIX XG43VQ
HDD:
Case:
PSU:
Mice & keyboard:
OS & Browser:
Windows 10
Mac je to, a i nekome mozda ne smeta.

Aco

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.10.2013.
Poruka
1.178
Rezultat reagovanja
11
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte GA-B85M-D3H
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Realtek ALC892
Case:
RAIDMAX Cobra Z Red
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-224DB
Mice & keyboard:
CM Devastator II
Internet:
10 Mb/s
OS & Browser:
Mac je to, a i nekome mozda ne smeta.
Pa u suštini da mac, baš ima svoje fanove i ja sam nekad bio krajem prošlog i početkom novog milenijuma :D

Ali definitvno ko traži mac to mu možda i neće biti prioritet, ali on spomenu programerstvo, nekako mi je mnogo to vremna da se provodi na takvom malo ekranu radeći takav posao, pogotovo profesionalni programer ako je.

maycry

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
25.01.2017.
Poruka
42
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ako volis Mac, mozes ici na taj. Zavrsavace ti posao sigurno, bitno je sto ima SSD i bice ok.
Veliki sam fan Mac-a, koristim Iphone nekoliko godina i nikad mi nije zabagovao, niti sam imao bilo kakvih problema sa njim.
Elem, zbog toga, i nepouzdanosti Windowsa kao sistema, resio sam da mi poslovni racunar bude MAC.

maycry

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
25.01.2017.
Poruka
42
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pa u suštini da mac, baš ima svoje fanove i ja sam nekad bio krajem prošlog i početkom novog milenijuma :D

Ali definitvno ko traži mac to mu možda i neće biti prioritet, ali on spomenu programerstvo, nekako mi je mnogo to vremna da se provodi na takvom malo ekranu radeći takav posao, pogotovo profesionalni programer ako je.
Cak sam razmisljao da uzmem i '11, tako da mislim da necu imati problema sa '13.
Da, bavim se profesionalno, zivim od progrmairanja i imam dosta ozbiljnih klijenata.
Mislim da ce taj Mac zavrsiti posao u potpunosti, cak se premisljam i za polovni Mac.

Aco

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.10.2013.
Poruka
1.178
Rezultat reagovanja
11
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte GA-B85M-D3H
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Realtek ALC892
Case:
RAIDMAX Cobra Z Red
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-224DB
Mice & keyboard:
CM Devastator II
Internet:
10 Mb/s
OS & Browser:
Veliki sam fan Mac-a, koristim Iphone nekoliko godina i nikad mi nije zabagovao, niti sam imao bilo kakvih problema sa njim.
Elem, zbog toga, i nepouzdanosti Windowsa kao sistema, resio sam da mi poslovni racunar bude MAC.
I ja sam bio nekad ali finasije ne dozvoljavaju praćenje istog više :).

Da su dobri jesu nema priče :)

Cak sam razmisljao da uzmem i '11, tako da mislim da necu imati problema sa '13.
Da, bavim se profesionalno, zivim od progrmairanja i imam dosta ozbiljnih klijenata.
Mislim da ce taj Mac zavrsiti posao u potpunosti, cak se premisljam i za polovni Mac.
Ako ti je 13 ok onda super, mislim da tebi za programerstvo ništa jače ne treba od onog kojeg si naveo u spetifikacijama.

maycry

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
25.01.2017.
Poruka
42
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
I ja sam bio nekad ali finasije ne dozvoljavaju praćenje istog više :).

Da su dobri jesu nema priče :)

Ako ti je 13 ok onda super, mislim da tebi za programerstvo ništa jače ne treba od onog kojeg si naveo u spetifikacijama.
Trenutni racunar meni radi sasvim dobro(onaj koji sam naveo u temi "Potreban PC do 700e"), zavrsava sve a slabiji je od navedenog laptop-a.(nakon sto sam dodao ssd, racunar je poceo da radi jakoo dobro)
Jednostavno sam hteo da zamenim malo masinu zbog pouzdanosti(zbog toga mac), da ucinim manji upgrade i da omogucim sebi kada sam na odmoru da mogu da radim, i kada sam van kuce.(posto trenutno nemam nikakav laptop, a cak razmisljam o laptopu koji ce mi biti i gaming i poslovni racunar a da nije mac)

Aco

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.10.2013.
Poruka
1.178
Rezultat reagovanja
11
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte GA-B85M-D3H
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Realtek ALC892
Case:
RAIDMAX Cobra Z Red
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-224DB
Mice & keyboard:
CM Devastator II
Internet:
10 Mb/s
OS & Browser:
Pa dobro mobilnost ti je bitna možeš da radiš gde stigneš :), e sad ako ganjaš nešto i za gejmnig već, e onda je bolja opcija Windows.

maycry

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
25.01.2017.
Poruka
42
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pa dobro mobilnost ti je bitna možeš da radiš gde stigneš :), e sad ako ganjaš nešto i za gejmnig već, e onda je bolja opcija Windows.
Naravno, ali opet postoji to neko nepoverenje sto se Windowsa tice(vezano za posao).

Aco

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.10.2013.
Poruka
1.178
Rezultat reagovanja
11
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte GA-B85M-D3H
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Realtek ALC892
Case:
RAIDMAX Cobra Z Red
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-224DB
Mice & keyboard:
CM Devastator II
Internet:
10 Mb/s
OS & Browser:

maycry

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
25.01.2017.
Poruka
42
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
A kakav si sa linux-om :)
Koristio jako davno, bio zadovoljan, ali opet posto radim taj Backend/Frontend, dobijam dosta fajlova u mac formatu, tako da mi Linux ne igra ulogu.
Sto se pouzdanosti tice, smatram da je Linux top.

DarkSide

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
05.01.2016.
Poruka
1.235
Rezultat reagovanja
192
Moja konfiguracija
ako ti je za PS dovoljna rezolucija Air modela onda potrazi njega. mada ako mozes vidi neki pro ali ces se tesko uklopiti za taj novac. pre svega je ogromna prednost retina ekrana i vise snage a taj Air ce ti ipak biti knap za neki noviji Adobe alat. ortak ima neki stariji macbook pro i recimo dreamweaver mu bas lose radi.
gledaj svakako da uzmes sto noviji uredjaj. proveri ciklus baterije i da nije slucajno zakljucan na iCloud.
ja ucim da programiram (php, js, css, wp, xml) i cak kao amateru mi nikako ne odgovara da radim bilo sta na windowsu. imam dobar pc ali jednostavno nije za neki duzi prijatan rad + pomenuta nepouzdanost windowsa. uz to na meku imas mnogo alata i programa pisanih bas za macOS.
ja inace radim na iMac late 2013 27'' modelu pa ne znam kako bi bilo na manjem ekranu ali verujem da ti tako odgovara zbog mobilnosti...

p.s: ja sam recimo imao uzasna iskustva sa dosta linux distribucija a imam skroz finu masinu iz potpisa...

maycry

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
25.01.2017.
Poruka
42
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
ako ti je za PS dovoljna rezolucija Air modela onda potrazi njega. mada ako mozes vidi neki pro ali ces se tesko uklopiti za taj novac. pre svega je ogromna prednost retina ekrana i vise snage a taj Air ce ti ipak biti knap za neki noviji Adobe alat. ortak ima neki stariji macbook pro i recimo dreamweaver mu bas lose radi.
gledaj svakako da uzmes sto noviji uredjaj. proveri ciklus baterije i da nije slucajno zakljucan na iCloud.
ja ucim da programiram (php, js, css, wp, xml) i cak kao amateru mi nikako ne odgovara da radim bilo sta na windowsu. imam dobar pc ali jednostavno nije za neki duzi prijatan rad + pomenuta nepouzdanost windowsa. uz to na meku imas mnogo alata i programa pisanih bas za macOS.
ja inace radim na iMac late 2013 27'' modelu pa ne znam kako bi bilo na manjem ekranu ali verujem da ti tako odgovara zbog mobilnosti...

p.s: ja sam recimo imao uzasna iskustva sa dosta linux distribucija a imam skroz finu masinu iz potpisa...
Sigurno bih na tom Gaming racunaru stavljao back-upove itd sto sam naveo iz prethodnog posta.
Ljudi koji rade sa Dreamweaverom nisu programeri, elem, necemo o tome sada..
Programi i alati koje ja koristim nisu zahtevni, osim tog photoshop-a.
Najveca rezolucija ekrana koju mi je potrebna je ona do koje generalno idu containeri(1200px), tako da ce '13 da zavrsi posao.
Reko sam da ovaj radi sasvim dobro, i photoshop i sve, i mislim da ce macbook iz opisa posta raditi kako treba.
Kao sto sam naveo, jedini razlog upgrade-a i kupovine laptopa je :
- Upgrade
- Nepouzdanost Windows-a kao sistema

Aco

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.10.2013.
Poruka
1.178
Rezultat reagovanja
11
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte GA-B85M-D3H
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Realtek ALC892
Case:
RAIDMAX Cobra Z Red
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-224DB
Mice & keyboard:
CM Devastator II
Internet:
10 Mb/s
OS & Browser:
Koristio jako davno, bio zadovoljan, ali opet posto radim taj Backend/Frontend, dobijam dosta fajlova u mac formatu, tako da mi Linux ne igra ulogu.
Sto se pouzdanosti tice, smatram da je Linux top.
Pa kont mi je ako si dobar sa linuxom, onda bih mogao uzeti nešto sa windowsom zbog igrica. Pa napraviti dual boot sa windowsom, pa bih time ubio dve muhe :).

I da Linux je pouzdaniji od windowsa mnogo :).

DarkSide

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
05.01.2016.
Poruka
1.235
Rezultat reagovanja
192
Moja konfiguracija
ma naravno, nisam ni rekao da je dw alat za programiranje, iz nekog razloga nam traze da odradimo nesto u njemu pa mora da se instalira. naveo sam samo kao primer da su adobe alati dosta ,,teski'' pa da imas u vidu. svaki editor ce bilo koja masina odlicno da gura ali se isplati uloziti u macOS svakako i isto bih uradio na tvom mestu.

@Aco
ja sam imao nenormalnih problema sa dual bootom skoro 15 razlicitih distribucija linuxa i win 10-ke. bas sam hteo da radim u njemu ali sam definitivno digao ruke.
najbolje je radio mint 18 cinnamon dok mu posle nedelju dana iz cista mira nije pukao drajver od grafike i sacekao me crni ekran... tako da ne bih linux nikada koristio za posao niti bilo sta ozbiljnije...

Poslednja izmena:

maycry

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
25.01.2017.
Poruka
42
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pa kont mi je ako si dobar sa linuxom, onda bih mogao uzeti nešto sa windowsom zbog igrica. Pa napraviti dual boot sa windowsom, pa bih time ubio dve muhe :).

I da Linux je pouzdaniji od windowsa mnogo :).
Ako se kojim slucajem desi da ne uzmem Macbook ili Gaming PC, najverovatnije cu uzeti laptop i staviti dual boot kako bih zavrsio sve sto mi treba. Onda pocinje nova tema, koji laptop uzeti do 800-900e? ali vec ide onda u offtopic

maycry

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
25.01.2017.
Poruka
42
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
ma naravno, nisam ni rekao da je dw alat za programiranje, iz nekog razloga nam traze da odradimo nesto u njemu pa mora da se instalira. naveo sam samo kao primer da su adobe alati dosta ,,teski'' pa da imas u vidu. svaki editor ce bilo koja masina odlicno da gura ali se isplati uloziti u macOS svakako i isto bih uradio na tvom mestu.

@Aco
ja sam imao nenormalnih problema sa dual bootom skoro 15 razlicitih distribucija linuxa i win 10-ke. bas sam hteo da radim u njemu ali sam definitivno digao ruke.
najbolje je radio mint 18 cinnamon dok mu posle nedelju dana iz cista mira nije pukao drajver od grafike i sacekao me crni ekran... tako da ne bih linux nikada koristio za posao niti bilo sta ozbiljnije...
Apple je sam po sebi visoko kvalitetan(brutalni) proizvod sto bi Dule rekao.
Naravno, nasi budzeti su daleko manji, ali opet cu nakon postova u forumu navesti sebe na razmisljanje.
Sto se pouzdanosti tice, i dalje tvrdim da je broj 1, ne bi ga 90% Amera koristilo. :)

DarkSide

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
05.01.2016.
Poruka
1.235
Rezultat reagovanja
192
Moja konfiguracija
naravno, jos uvek su prica za sebe iako su krenuli stranputicom, ali da ne kvarim temu.
ja sam pre par godina presao skroz na Mac i kupio konzolu. skoro sam sklopio pc koji mi iskljucivo sluzi za igrice. cesto puta se desi neki cudan problem iako ga ne palim po 15 dana, recimo mail aplikacija je prestala da radi ili radi ali ne salje ili prima attachmente, zatim apdejtujem recimo operu koja nestane iz liste default pretrazivaca. disk cleanup i dalje prijavljuje 3,99TB za brisanje... itd. da ne pricam o antivirusima koji su najvece stetocine sistema... tako da kad se sve uzme u obzir, mac masine nisu uopste skupe...

Aco

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.10.2013.
Poruka
1.178
Rezultat reagovanja
11
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte GA-B85M-D3H
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Realtek ALC892
Case:
RAIDMAX Cobra Z Red
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-224DB
Mice & keyboard:
CM Devastator II
Internet:
10 Mb/s
OS & Browser:

@Aco

Ne znam drug koji probem bio kod tebe ali ja sam neko ko je na linuxu godinama a nisam imao takvih prolema, još sam ja na jednoj od distribucija koja uvek fura zadnji Kernel i najnoviji software, na Archu sam.

Sad ko ne voli experimentisati, neki distro na ubuntu baziranoj distribuciji ili Debian-u, ili nešto tipa kao Manjaro baziran na Archu. Baš distribucije koje su user friendly distro u kombinaciji sa lts kernelom. Tu ništa ne dobijaš što nije dobro provereno od update.

Sad za grafiku ne znam koja je bila kod tebe ali AMD recimo bolje je koristiti open source drajvere, opet ovisno o kojoj je grafici reč.

Poslednja izmena:
Vrh