Za mobilne telefone je dovoljno i dva jezgra, samo Šljamsung nagurava 4 velikai 4 mala jezgra sa ARM Big-little arhitekturom. Šta misliš zbog čega je iPhone 6S brži praktično u svemu od SGS7 ? Mislim na praktičnu primenu, web aplikacije, browseri, odziv... nije samo optimizacija operativnog sistema, nego sam hardver. Dva Apple A9 Twister jezgra su u multithreadingu ista kao 4 ARM A57 + 4 ARM A53, dok su u single threadu i do dva threada brža preko 60%. Twister jezgro je klok za klok uporedivo sa Skylake-om, dok je A57 uporedivo sa AMD K10.Naravno 4 je jezgra je sasvim dovoljno za igracke (kao sto su deskop racunari) ali ne i za konzole i mobilne telefone na kojima se rade ozbiljnije stvari zbog cega imaju 8 jezgara.
Slazem se u potpunosti. Veoma lepo je receno.Dok taj DX12 postane mainstream, sav aktuelni hardver već ima da bude uveliko prevaziđen.
Sent from Huawei P8 Lite
Pojedini mobilni imaju 10-jezgara a takođe postoje mobilni koji koriste svih 8 jezgara istovremeno (Mediatek)Za mobilne telefone je dovoljno i dva jezgra, samo Šljamsung nagurava 4 velikai 4 mala jezgra sa ARM Big-little arhitekturom. Šta misliš zbog čega je iPhone 6S brži praktično u svemu od SGS7 ? Mislim na praktičnu primenu, web aplikacije, browseri, odziv... nije samo optimizacija operativnog sistema, nego sam hardver. Dva Apple A9 Twister jezgra su u multithreadingu ista kao 4 ARM A57 + 4 ARM A53, dok su u single threadu i do dva threada brža preko 60%. Twister jezgro je klok za klok uporedivo sa Skylake-om, dok je A57 uporedivo sa AMD K10.
Veći broj jezgara od 4 tek ima primenu u renderingu, video kompresiji itd...
S obzirom da u Srbiji bas i nema puno tekstova koji se bave ARM arhitekturom iako je u pitanju arhitektura koja je po prodaji uspela da dostigne i prestigne Intelove procesore mozete li da uradite uporedni test raznih ARM procesora ?Za mobilne telefone je dovoljno i dva jezgra, samo Šljamsung nagurava 4 velikai 4 mala jezgra sa ARM Big-little arhitekturom. Šta misliš zbog čega je iPhone 6S brži praktično u svemu od SGS7 ? Mislim na praktičnu primenu, web aplikacije, browseri, odziv... nije samo optimizacija operativnog sistema, nego sam hardver. Dva Apple A9 Twister jezgra su u multithreadingu ista kao 4 ARM A57 + 4 ARM A53, dok su u single threadu i do dva threada brža preko 60%. Twister jezgro je klok za klok uporedivo sa Skylake-om, dok je A57 uporedivo sa AMD K10.
Veći broj jezgara od 4 tek ima primenu u renderingu, video kompresiji itd...