• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

[Rešeno] Kako da pocnem ?

Svebor

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
15.06.2015.
Poruka
8
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Zeleo bih da nesto vise saznam i da se razumem u graficke karte,procesore,maticne ploce ... takodje planiram i da upisem el skolu IT smer jer me to veoma zanima ali ne znam gde tacno mogu da pocnem ,ali od samog pocetka ,jer dok gledam vecinu klipova na YT ne razumem o cemu se radi.
Ako iko moze da mi pomogne ili da mi kaze kako je on poceo bio bih mu veoma zahvalan :)

Poslednja izmena od urednika:

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.815
Rezultat reagovanja
2.306
Moja konfiguracija
Većina nas je počela, a i nastavila na raznim IT forumima poput ovog. Batali YT. Moraćeš mnogo više da čitaš (i na engleskom) nego da gledaš. Za sakupljanje znanja je potrebno vreme, nećeš naučiti mnogo toga na brzinu iako je to danas popularno, sve odmah i sada, instant. Nećeš naći sve na jednom mestu nikada, tvoj zadatak je agregacija, odnosno sakupljanje informacija sa puno strana koje ćeš lepo složiti u glavi. Nailazićeš na gomilu pojmova. O svakom moraš proguglati, informisati se na više mesta, doneti neke svoje zaključke, tako to ide. Nemoj nikada slepo slediti jedno mišljenje ili pravac, uvek budi "svoj". Razmišljaj analitički, ne emotivno.

Za početak, na ovom sajtu imaš testove hardvera, pa kreni polako. Budi strpljiv i uporan i rezultati neće izostati.:)

http://www.pcaxe.com/hardver/

Poslednja izmena:

Svebor

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
15.06.2015.
Poruka
8
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Hvala na savetu . Bojim se da ce malo teze ici posto mi engleski nije jaca strana :)(a trebalo bi )

DR4C0Ni4N

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
20.02.2011.
Poruka
3.005
Rezultat reagovanja
772
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i9-10900F | Cryorig C7
Motherboard:
ASRock Z590M-ITX/ax
RAM:
16GB 3200MHz Vengeance LPX
VGA & cooler:
Zotac GTX 1070
Display:
Dell U2722DE (27" QHD IPS)
HDD:
1TB Samsung 970 EVO Plus
Sound:
Focusrite Scarlett 2i2 | Presonus Eris 3.5 | AKG K550 | SMSL iDEA
Case:
Lian-Li A4-H2O X4
PSU:
Corsair SF750
Mice & keyboard:
MX Master 2S & Thor 300 TKL
Other:
ThinkPad T580 (i5-8250U, 24GB DDR4, 256GB M.2, Intel UHD 620)
Eto prilike da usput vezbas i engleski. ;)

greatgonzo

PCAXE Member
Učlanjen(a)
30.10.2009.
Poruka
558
Rezultat reagovanja
82
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ryzen 2600X + Megahalems x2 Coolink Swif2 120P
Motherboard:
Asus PRIME A320M-K
RAM:
Patriot Viper Steel 4000 MHz
VGA & cooler:
Asus ROG STRIX-RX470-O4G-GAMING
Display:
Samsung LS27C750PS
HDD:
Samsung SSD 860 EVO 250Gb + Intel SSD 2500pro 512 + 1,5 Tb Samsung HD154UI +2Tb Seagate BarraCuda
Sound:
Teratec AureonXFIRE 8.0 HD
Case:
Master Case 5
PSU:
Corsair RM750i
Optical drives:
LG GH22NS30
Mice & keyboard:
Logitech M-RAK89D + Y-RK49
Internet:
SBB 10240/1024
OS & Browser:
Windows 7 x64 sp1 FF&Crome
Other:
xubuntu
Ako te zaista interesuje ni engleski neće biti problem, tako sam ga barem ja učio čitajući i prevodeći tekstove koji su me interesovali.

Exodusbgd

PCAXE Member
Učlanjen(a)
31.05.2015.
Poruka
431
Rezultat reagovanja
220
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Asus ROG Scar III & Lenovo Yoga C940
CPU & cooler:
Intel Core i7-8700k & Kraken X62
Motherboard:
Asus ROG Maximus XI Hero
RAM:
4x 8GB DDR4 2933MHz HYPERX Predator RGB
VGA & cooler:
ZOTAC RTX 2080 SUPER Twin Fan
Display:
ASUS ROG Swift PG348Q
HDD:
SSD NVMe 512GB WD + 4 TB Seagate
Sound:
Senn HD600, Yamaha RX-V457 + Yamaha NS-F51
Case:
CM Cosmos C700P
PSU:
CM V850
Mice & keyboard:
Logitech G903, HyperX Alloy Elite RGB
Internet:
Cable & Telenor Home
OS & Browser:
Win 10
Upišeš lepo neku školu engleskog, nije to neki strašan mesečni izdatak (50-60€), a napravićeš dobru osnovu za daljnje samostalno učenje. Tako sam ja išao godinu dana na časove u prvom srednje.

Što se tiče učenja o kompjuterima, batali za sad YT klipove i čitaj knjige ili članke na srpskom, dok ne naučiš engleski dovoljno dobro.

Ako ti to bude interesantno, kreni i da čitaš knjige o osnovama i principima programiranja (ukoliko planiraš da ideš u tom smeru).

S-tech

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
23.06.2015.
Poruka
50
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Zver
CPU & cooler:
AMD FX 8350 @ 4.5Ghz - CM Z600 +Xsilecex2
Motherboard:
SABERTOOTH 990FX
RAM:
16.0 GB Dual-Channel DDR3 @ 1600MHz
VGA & cooler:
4gb Ati Radeon R9 280x
Display:
ViewSonic vx2209
HDD:
4x2TB Storage only 7200 rpm +256gb SAMSUNG 560MB Read/Write
Case:
Neki tamo CM Advence :)
PSU:
CM V650
Optical drives:
Jel koristi jos neko ovo?
Mice & keyboard:
RAZER DeathAdder 3500dpi + Genius gk0508
Internet:
ISP : 10mb/1mb
OS & Browser:
Win 8.1 + Chrome
Other:
Samsung 50" + Magnat 2000 (Stereo)
Zeleo bih da nesto vise saznam i da se razumem u graficke karte,procesore,maticne ploce ... takodje planiram i da upisem el skolu IT smer jer me to veoma zanima ali ne znam gde tacno mogu da pocnem ,ali od samog pocetka ,jer dok gledam vecinu klipova na YT ne razumem o cemu se radi.
Ako iko moze da mi pomogne ili da mi kaze kako je on poceo bio bih mu veoma zahvalan :)
Knjiga je mama ;)

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Steamroller

Moderator
Učlanjen(a)
22.01.2011.
Poruka
9.655
Rezultat reagovanja
17
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7 2600K @4.8 w/HT CM Nepton 280L
Motherboard:
Gigabyte Z77X-UP7
RAM:
4x4Gb Patriot @1866MHz
VGA & cooler:
ASUS 280X + Morpheus + 2x NF-F12
Display:
2x Dell U2312HM
HDD:
Samsung 840 Evo 120GB
Sound:
Integruša
Case:
HAF XB
PSU:
Seasonic SS-620GM
Mice & keyboard:
CM Storm Recon White + Genius Imperator
Internet:
Cable 20/2
OS & Browser:
Win 7 64bit
Other:
Fluffy Cat and Dog
Većina nas je počela, a i nastavila na raznim IT forumima poput ovog. Batali YT. Moraćeš mnogo više da čitaš (i na engleskom) nego da gledaš. Za sakupljanje znanja je potrebno vreme, nećeš naučiti mnogo toga na brzinu iako je to danas popularno, sve odmah i sada, instant. Nećeš naći sve na jednom mestu nikada, tvoj zadatak je agregacija, odnosno sakupljanje informacija sa puno strana koje ćeš lepo složiti u glavi. Nailazićeš na gomilu pojmova. O svakom moraš proguglati, informisati se na više mesta, doneti neke svoje zaključke, tako to ide. Nemoj nikada slepo slediti jedno mišljenje ili pravac, uvek budi "svoj". Razmišljaj analitički, ne emotivno.

Za početak, na ovom sajtu imaš testove hardvera, pa kreni polako. Budi strpljiv i uporan i rezultati neće izostati.:)

http://www.pcaxe.com/hardver/
Ne mora da znači da na YT neće naći kvalitetne stvari, samo one nisu toliko rasprostranjenje....
Sa druge strane, džabe čita, ako čita gluposti. A svedoci smo toga da ima sajtova, i domaćih i stranih koji pišu gluposti.

Милош

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
28.01.2015.
Poruka
13
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
На YT бих ти препоручио овај канал, мене је доста научио... Aко си поправио знање енглеског доста ћеш научити око хардвера и склапања истог:
https://www.youtube.com/user/CareyHolzman

А што се тиче књига, пробај Поправка и надоградња PC рачунара, написали су је Robert и Barbara Thompson (јесте можда старије издање али су све те ствари и даље актуелне), издање Kомпјутер библиотеке.

Učlanjen(a)
23.07.2015.
Poruka
3
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Toshiba
CPU & cooler:
Intel Pentium B960 2.4 GHz
Motherboard:
Toshiba
RAM:
4 GB DDR3
VGA & cooler:
Intel HD 2000
Display:
15,6 inča
HDD:
500 GB Toshiba 2,5 inča
Internet:
ADSL Fl@t 5
OS & Browser:
Windows 7
Za početak neki , prvo dobro da upoređujes stvari iz teorije informatike , naravno na klipovimo na neku temu , zatim da malo pretražiš na internetu i to bi bilo to neki mali početak .
Ali će ti sigurno biti potrebne godine kao i meni vise od pet godina .

Vrh