• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

PC vs. Mac deathmatch: Snow Leopard beats Windows 7

darkado

PCAXE Member
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
828
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Athlon x2 7750 @ 3.1ghz [Thermaltake Ruby ORB]
Motherboard:
Gigabyte MA770-UD3 (rev 2.0)
RAM:
2GB Kingmax 1066 + 2GB Geil Ultra 800
VGA & cooler:
Saphire Radeon 5750 1GB
Display:
Samsung T220
HDD:
WD 320 AAKS + WD 500 ABYS
Sound:
Integrusha
Case:
Cooler Master Elite 332
PSU:
LC Power Metatron Prophecy 750W
Optical drives:
Pioneer 215
Mice & keyboard:
Logitech Internet multimedia keyboard + MX510
Internet:
2Mb
OS & Browser:
Win7 RTM 64-bit

audiofreak

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
688
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Core i7-920 SLBEJ, Titan TTC-NK85TZ (Fenrir)
Motherboard:
Intel DX58SO BIOS 4196
RAM:
Apacer 6GB DDR3/1333
VGA & cooler:
Sapphire HD5850 1GB GDDR5 PCIE (Game Edition)
Display:
19" Viewsonic VP930b
HDD:
WD1500ADFD, WD10EADS, WD5000AACS
Sound:
Realtek ALC 889A, homemade PA, Visaton Alto II
Case:
Cooler Master CM-690
PSU:
Chieftec APS-650C
Optical drives:
Pioneer DVR216DBK
Mice & keyboard:
Logitech Deluxe 250 USB, Microsoft Laser Mouse 6000
Internet:
Telekom 4Mbit ADSL
OS & Browser:
Windows XP SP3
Other:
Plantronics Voyager PRO
Superioran? :)
Tolko je superioran da ne mozesh da igrash igre na njemu, nego morash da kupish i konzolu na sve to ;)
Nije OS kriv sto game developeri ne pisu igre za njega.

Inace, pricam o tehnickoj superiornosti u odnosu na Windows kernel i sistem uopste.

@ays:

Imas na Macu developerskih alata i solidno okruzenje (XCode, a mislim da i Eclipse radi), cak i Intelov kompajler i biblioteke, a aplikacije (pa cak i drajvere) za Mac je lakse pisati nego za Win32 platformu.

@FantomX:
Nema tu sta da se argumentuje -- MacOS gura napred, dodaje korisne i smislene opcije, tera software vendore da prilagode aplikacije OS-u do maksimuma i da unifikuju interfejs da bi korisnicima bilo sto jednostavnije da rade i ne menja raspored komandi svaki cas.

Poslednja izmena:

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Nije OS kriv sto game developeri ne pisu igre za njega. Inace, pricam o tehnickoj superiornosti u odnosu na Windows kernel i sistem uopste.
Онда треба да кажеш да је unix kernel супериорнији од Win kernel-a.
Пошто је од Х верзије, Apple OS поново unix based OS.

@ays:
Imas na Macu developerskih alata i solidno okruzenje (XCode, a mislim da i Eclipse radi), cak i Intelov kompajler i biblioteke, a aplikacije (pa cak i drajvere) za Mac je lakse pisati nego za Win32 platformu.
Знам јер имам их неколико инсталираних и сви су инфериорни у односу на VS а и јако је тешко развијати апликације за Win платформу која је и даље 80% тржишта.

@FantomX:
Nema tu sta da se argumentuje -- MacOS gura napred, dodaje korisne i smislene opcije, tera software vendore da prilagode aplikacije OS-u do maksimuma i da unifikuju interfejs da bi korisnicima bilo sto jednostavnije da rade i ne menja raspored komandi svaki cas.
Са овим се генерално слажем... али и даље остајем при својој првобитној тврдњи да једноставно је немогуће поредити 2 оперативна система која нису прављена за исти hardware нити су им крајњи корисници исти. Apple никада није скривао да су њихови најбољи и највернији купци управо дизајнери.

Иначе, чисто да се разумемо... ја не користим више Windows, имам инсталиран исти као виртуалну машину. Мој примарни ОЅ овог момента је Ubuntu на рачунару, паралелно са OS X Leopard 10.5.8.(двд сам добио уз лаптоп...у наставку реченице одговор на питање који) и наравно на мом Мacbook Pro je Leopard такође.

Оног тренутка када Apple изда свој ОЅ за non-apple рачунаре, тог момента ћу ја хтети да га поредим са Win или Ubuntu(npr)... знам ја да можеш да инсталираш и Win и Линукс на Apple рачунаре али они су од 10 до 15% укупног броја PC, данас у употреби, самим тим, далеко од тога да могу да заступају већину и већинско мишљење.
Односно док год буде стајало у Apple Mac Leopard EULA-i Leopard EULA, Section 2A: "This License allows you to install, use and run one (1) copy of the Apple Software on a single Apple-labeled computer at a time."

Ја сам то решио врло једноставно, пошто већ имам Mac и имам оригинални инсталациони двд Леопарда... само сам скинуо налепнице и ставио их на мој Cosmos 1000! Apple labeled PC! :d:rotf:

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.408
Rezultat reagovanja
123
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ci7 3930K@ Coolink CoratorDS
Motherboard:
ASUS P9X79 Deluxe
RAM:
4x4GB Mushkin 1600 MHz cl9, 1.5V
VGA & cooler:
Sapphire HD6950 FleX Edition
Display:
3x Belinea 102035W
HDD:
Corsair ForceGT 120GB SSD,WD AAKS 640 GB, WD MyBook 500GB
Sound:
Realtek ALC889 - Logitech Z2300
Case:
Cooler Master bench table
PSU:
Cooler Master Silent Pro 850W
Optical drives:
USB LiteOn
Mice & keyboard:
Logitech G15 - Logitech MX518
Internet:
SBB 10/1 Mbit
OS & Browser:
Windows 7 x64 SP1
Other:
Volim AXE
audiofreak je napisao(la):
Nije OS kriv sto game developeri ne pisu igre za njega.
OS nikada nije kriv...Kriv je onaj koji projektuje OS, chisto sumnjam da Apple nije dobio punudu da se neka igra napishe za njihov OS...

audiofreak je napisao(la):
Inace, pricam o tehnickoj superiornosti u odnosu na Windows kernel i sistem uopste.
Elaboriraj ;)

:wave:

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija

audiofreak

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
688
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Intel DX58SO BIOS 4196
RAM:
Apacer 6GB DDR3/1333
VGA & cooler:
Display:
19" Viewsonic VP930b
HDD:
Sound:
Case:
Cooler Master CM-690
PSU:
Chieftec APS-650C
Optical drives:
Pioneer DVR216DBK
Mice & keyboard:
Internet:
Telekom 4Mbit ADSL
OS & Browser:
Windows XP SP3
Other:
Plantronics Voyager PRO
Онда треба да кажеш да је unix kernel супериорнији од Win kernel-a.
Пошто је од Х верзије, Apple OS поново unix based OS.
A ja sam mislio da je baziran na Mach kernelu sa delovima BSD-a. Uvek mozes da kazes da je to sve Unix ali sustina je u tome da Apple i dalje drzi (i nudi aplikacijama) microkernel IPC i kontrolne primitive.

Знам јер имам их неколико инсталираних и сви су инфериорни у односу на VS а и јако је тешко развијати апликације за Win платформу која је и даље 80% тржишта.
To je stvar navike, razmazili su nas sa IntelliSense-om i context sensitive help-om -- ja mogu da programiram u Notepadu.

Са овим се генерално слажем... али и даље остајем при својој првобитној тврдњи да једноставно је немогуће поредити 2 оперативна система која нису прављена за исти hardware нити су им крајњи корисници исти. Apple никада није скривао да су њихови најбољи и највернији купци управо дизајнери.
Hardver je isti -- Intel chipset, Intel procesor, ATI, NVIDIA i Intel grafika. Realtek audio kodeci, mrezni adapteri, zicani i bezicni, Marvell, Realtek, Broadcom, sve to radi na Mac-u.

Иначе, чисто да се разумемо... ја не користим више Windows, имам инсталиран исти као виртуалну машину. Мој примарни ОЅ овог момента је Ubuntu на рачунару, паралелно са OS X Leopard 10.5.8.(двд сам добио уз лаптоп...у наставку реченице одговор на питање који) и наравно на мом Мacbook Pro je Leopard такође.

...далеко од тога да могу да заступају већину и већинско мишљење.
Ko je rekao da je vecina uvek u pravu?

Односно док год буде стајало у Apple Mac Leopard EULA-i Leopard EULA, Section 2A: "This License allows you to install, use and run one (1) copy of the Apple Software on a single Apple-labeled computer at a time."
Prvi put cujem da Windows moze da se instalira na vise od jednog racunara sa jednom licencom (osim ako nije OEM VLK). Ne vidim gde je razlika u korist Windowsa tu?

OS nikada nije kriv...Kriv je onaj koji projektuje OS, chisto sumnjam da Apple nije dobio punudu da se neka igra napishe za njihov OS...
Pazi... znas pricu u OpenGL .vs. DirectX -- ne bih da je ponavljam.

Poznati game developeri su se kleli u OpenGL, a i dan danas OpenGL je jedini viseplatformski graficki API koji omogucava koriscenje svih hardverskih mogucnosti modernih GPU-ova na svim operativnim sistemima. 95% svakog grafickog (pa i bilo kog drugog) drajvera je ionako nezavisan od platforme. Dakle, razlozi sto se ne pisu igre za Mac OS X i za Linux nisu tehnicke prirode nego "politicke".

Da elaboriram vise od ovoga necu -- OS X je 4 puta popularniji od besplatnog Linuxa iako sam nije besplatan (barem ne upgrade) i dolazi uz relativno skup hardver. To je definitivno tema za razmisljanje, pogotovo za Linux zealote.

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
A ja sam mislio da je baziran na Mach kernelu sa delovima BSD-a. Uvek mozes da kazes da je to sve Unix ali sustina je u tome da Apple i dalje drzi (i nudi aplikacijama) microkernel IPC i kontrolne primitive.
Ово што си навео је тачно.

To je stvar navike, razmazili su nas sa IntelliSense-om i context sensitive help-om -- ja mogu da programiram u Notepadu.
Са овим се не слажем, пошто једино са С# ми интелисенс помаже и то доста... да бих брже радио. Такође ми пречесто дигне притисак због оних pop-up менија који искачу чим притиснем било који тастер.

Hardver je isti -- Intel chipset, Intel procesor, ATI, NVIDIA i Intel grafika. Realtek audio kodeci, mrezni adapteri, zicani i bezicni, Marvell, Realtek, Broadcom, sve to radi na Mac-u.
Најбоља ствар коју је Apple урадио је био сарадња са интелом и одустајање од њихових, сопствених, компоненти...

Ko je rekao da je vecina uvek u pravu?
У овом случају, већина, која је према Wikipedia-i...
Неколико извора... али све у свему, од 89 до 94% корисника рачунара има неки Windows инсталиран. Mac OS је заступљен на 4% рачунара а линукс на 1-1.5%.

Prvi put cujem da Windows moze da se instalira na vise od jednog racunara sa jednom licencom (osim ako nije OEM VLK). Ne vidim gde je razlika u korist Windowsa tu?
То није ни била поента, поента је била око apple labeled computers. ;)

Pazi... znas pricu u OpenGL .vs. DirectX -- ne bih da je ponavljam.

Poznati game developeri su se kleli u OpenGL, a i dan danas OpenGL je jedini viseplatformski graficki API koji omogucava koriscenje svih hardverskih mogucnosti modernih GPU-ova na svim operativnim sistemima. 95% svakog grafickog (pa i bilo kog drugog) drajvera je ionako nezavisan od platforme. Dakle, razlozi sto se ne pisu igre za Mac OS X i za Linux nisu tehnicke prirode nego "politicke".

Da elaboriram vise od ovoga necu -- OS X je 4 puta popularniji od besplatnog Linuxa iako sam nije besplatan (barem ne upgrade) i dolazi uz relativno skup hardver. To je definitivno tema za razmisljanje, pogotovo za Linux zealote.
Скуп је хардвер јер они хоће да додатно зараде на истим компонентама које се уграђују у non-branded рачунаре. То је мој највећи проблем са њима. Ту не говорим о њиховим лаптоп рачунарима, нити о iMac, него искључиво о Mac Pro.

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.408
Rezultat reagovanja
123
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ci7 3930K@ Coolink CoratorDS
Motherboard:
ASUS P9X79 Deluxe
RAM:
4x4GB Mushkin 1600 MHz cl9, 1.5V
VGA & cooler:
Sapphire HD6950 FleX Edition
Display:
3x Belinea 102035W
HDD:
Corsair ForceGT 120GB SSD,WD AAKS 640 GB, WD MyBook 500GB
Sound:
Realtek ALC889 - Logitech Z2300
Case:
Cooler Master bench table
PSU:
Cooler Master Silent Pro 850W
Optical drives:
USB LiteOn
Mice & keyboard:
Logitech G15 - Logitech MX518
Internet:
SBB 10/1 Mbit
OS & Browser:
Windows 7 x64 SP1
Other:
Volim AXE
ays je napisao(la):
Најбоља ствар коју је Apple урадио је био сарадња са интелом и одустајање од њихових, сопствених, компоненти...
Mislish od IBM-a i Motorole :)

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Mislish od IBM-a i Motorole :)
У праву си. Сада су их заменили Intel и Foxconn.
Ја и даље стојим иза става да када Mac OЅ буде могао да се инсталира на било који РС без икаквог хаковања односно модификовања, тада ћу без много размишљања да купим и инсталирам исти. А и тек тада ће бити могуће поредити исти са осталим ОЅ-овима.

Извињавам се унапред модераторима... ово сам малопре открио.
Фирма у Немачкој продаје РС рачунаре са инсталираним ОЅ Х на њима.
Имају избор рачунара од 600 до 1500е и можете све погледати на њиховом сајту. Према немачком закону, они не крише Apple EULA и самим тим, ово што раде је 100% легално.

Poslednja izmena od urednika:

audiofreak

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
688
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Intel DX58SO BIOS 4196
RAM:
Apacer 6GB DDR3/1333
VGA & cooler:
Display:
19" Viewsonic VP930b
HDD:
Sound:
Case:
Cooler Master CM-690
PSU:
Chieftec APS-650C
Optical drives:
Pioneer DVR216DBK
Mice & keyboard:
Internet:
Telekom 4Mbit ADSL
OS & Browser:
Windows XP SP3
Other:
Plantronics Voyager PRO
Скуп је хардвер јер они хоће да додатно зараде на истим компонентама које се уграђују у non-branded рачунаре. То је мој највећи проблем са њима. Ту не говорим о њиховим лаптоп рачунарима, нити о iMac, него искључиво о Mac Pro.
1. Ne vidim po cemu se Apple tu razlikuje od ostalih "proizvodjaca" racunara poput Dell-a, HP-a, Sony-ja, Alienware-a, itd?

2. Kod Apple racunara u cenu hardvera ukljucen je OS i neki (po mom misljenju sasvim funkcionalan) softver, sta dobijes kad kupis PC? Cena OS-a ti je posebna stavka (nimalo jeftina kad je Vista i Windows 7 u pitanju), a o aplikativnom softveru da i ne govorimo.

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Фирма у Немачкој продаје РС рачунаре са инсталираним ОЅ Х на њима.
Ovo je slično kao stariji "kolega" Psystar, http://www.psystar.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Psystar_Corporation

Inače, super mi je objašnjenje PearC-a zašto je legalno prodavati PC sa OSXom:
"Unlike other Mac Clones such as Psystar, PearC states that due to a German law that states that a EULA can only apply if it can be seen before purchase, PearC states that it is legal to sell PCs with the Mac OS X operating system, thus avoiding a lawsuit."
http://en.wikipedia.org/wiki/PearC

Vrh