• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Generalna diskusija - AMD vs Intel platforma (nehalem not included)

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Hteo bih da malo prodiskutujemo na temu AMD vs Intel u ovom trenutku, AMD je kao sto znamo napravio veliki comeback sa PII platformom, najpre shto se tiche same cene sklapanja iste, dok je Intel otisao korak dalje sa X58, sto je slozicete se svi, za 90% nas i dalje preskupo i samim tim nezanimljivo. :)

Recimo ja imam mobo + quad cpu koji vrede otprilike 300-350e, a znamo da se za te novce moze sklopiti veoma dobra AMD platforma, maltene sam vrh ponude HW-a iz asortimana za AMD se moze pazariti za tu sumu. Manje - vishe, svi to znamo.
Ono sto me najvise interesuje je to da podelimo svako svoja iskustva, znam da sem Montija puno ljudi nema PII, ali ne bi bilo loshe da chak i iskustva drugih ljudi koji imaju PII podelimo ovde. Ja sam se danima igrao kod drugara sa PII 940 tray varijantom koja je bila stabilna na 3800Mhz na plochi od 90 eura. Odusevljen sam i dalje odzivom mashine i celog sistema, memorijski kontroler ubija sa performansama, zaista. Slobodno mogu da kazem da ta mashina koju smo testirali radi chak i bolje u nekim situacijama od kombinacije koju ja imam.

Da ne duzim previshe, mozemo nastaviti diskusiju o tome ovde i podeliti svoje utiske. :) :wave:

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.407
Rezultat reagovanja
121
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ci7 3930K@ Coolink CoratorDS
Motherboard:
ASUS P9X79 Deluxe
RAM:
4x4GB Mushkin 1600 MHz cl9, 1.5V
VGA & cooler:
Sapphire HD6950 FleX Edition
Display:
3x Belinea 102035W
HDD:
Corsair ForceGT 120GB SSD,WD AAKS 640 GB, WD MyBook 500GB
Sound:
Realtek ALC889 - Logitech Z2300
Case:
Cooler Master bench table
PSU:
Cooler Master Silent Pro 850W
Optical drives:
USB LiteOn
Mice & keyboard:
Logitech G15 - Logitech MX518
Internet:
SBB 10/1 Mbit
OS & Browser:
Windows 7 x64 SP1
Other:
Volim AXE
Mislim da si sam sebi dao odgovor ;)
Ja recimo koristim Intel CPU jer bolje [brze] radi video rendering, a izmedju ostalog i zbog toga shto sam jeftino proshao sa nabavnkom matichne ploche i procesora ;)
:wave:

warmaster

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.687
Rezultat reagovanja
8
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
4690k 4.5ghz 1.25v EK custom
Motherboard:
Gigabyte Z97n Gaming5
RAM:
eXceleram 2x4Gb
VGA & cooler:
Gigabyte gtx970 itx
Display:
LG 42" LW4500 3D SBS
HDD:
Seagate Barracuda ST3000DM001
Sound:
Storm Sirus/Telefunken TLX 22/4 on Telefunken TA750
PSU:
SilverStone Strider 650W Gold
Mice & keyboard:
G105 MW3, Logitech G5
OS & Browser:
Win7 x64
Other:
Take me to the hospital
Ja recimo koristim Intel CPU jer bolje [brze] radi video rendering, a izmedju ostalog i zbog toga shto sam jeftino proshao sa nabavnkom matichne ploche i procesora ;)
+1 :)

BEGINER

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
1.740
Rezultat reagovanja
8
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i5 4440 @ 3.10GHz
Motherboard:
ASUSTeK COMPUTER INC. Z97-K
RAM:
16,0GB Kingston Crveni txn Proka
VGA & cooler:
1023MB NVIDIA GeForce GTX 750
Display:
Neka 24orka, ocekuje se 32
HDD:
Patriot Blast ssd 240
Sound:
pojma neam
Case:
Xigmatek Elysium
PSU:
Seasonic 850w
Optical drives:
pojma neam
Mice & keyboard:
Logi i Logi svasta
Internet:
Ikom 200Mbita
OS & Browser:
Win 7 x64
Other:
MONEY & PUSSY LOVER
+1,doduse nisam prosao jeftino ali u to vreme kad sam uzimao Intel je bio best buy,buduci da AMD tada nije imao ni priblizno dobre procesore koji bi mogli da pariraju Intelu u to vreme,plus moram da skromno priznam da sam malo naklonjen Intelu:)

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.407
Rezultat reagovanja
121
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ci7 3930K@ Coolink CoratorDS
Motherboard:
ASUS P9X79 Deluxe
RAM:
4x4GB Mushkin 1600 MHz cl9, 1.5V
VGA & cooler:
Sapphire HD6950 FleX Edition
Display:
3x Belinea 102035W
HDD:
Corsair ForceGT 120GB SSD,WD AAKS 640 GB, WD MyBook 500GB
Sound:
Realtek ALC889 - Logitech Z2300
Case:
Cooler Master bench table
PSU:
Cooler Master Silent Pro 850W
Optical drives:
USB LiteOn
Mice & keyboard:
Logitech G15 - Logitech MX518
Internet:
SBB 10/1 Mbit
OS & Browser:
Windows 7 x64 SP1
Other:
Volim AXE

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.951
Rezultat reagovanja
149
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Mene nekako vuce na Intel ali, sto da ne, presao bih i na AMD, mozda :p..

Typhoon.X

Moderator
Učlanjen(a)
12.04.2009.
Poruka
1.227
Rezultat reagovanja
232
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Seraphim/Azrael
CPU & cooler:
AMD Ryzen 3700X | AC Liquid Freezer II 360
Motherboard:
X570 Aorus Elite
RAM:
2x16GB G.Skill TridentZ Neo 3600Mhz 16-19-19-39
VGA & cooler:
GIGABYTE GeForce GTX 1080 Ti Gaming OC 11G
Display:
DeLL G3223D
HDD:
A-Data SX8200 Pro 512GB + Crucial P1 1TB + Seagate ST1000VX000 + WDC WD20EARX
Sound:
FX-AUDIO DAC-X6
Case:
NZXT H710
PSU:
CM V1200 Platinum
Optical drives:
Xternal LG GP08NU6W
Mice & keyboard:
Corsair K70 RGB Mk.2 (MX Brown) | Logitech G502 Lightspeed
Internet:
SBB Cable 300/30
OS & Browser:
Microsoft Windows 10 Pro x64 | Firefox
Other:
Dell Latitude 5400 | Mikrotik hAp ax3 | Galaxy S21 Ultra | Sennheiser HD518
AMD trenutno mozda ima bolji price/performance ratio, ali dark side je dark side :)

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
AMD FX 8300 @ 3.3GHz / Thermalright Ultra-120A
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
4x4GB Kingston HyperX Genesis
VGA & cooler:
ZOTAC GTX1060 6GB / ASUS R9270X-DC2T-2GD5
Display:
BenQ 2450
HDD:
SP/Samsung 120GB SSD Raid-0, 4x Toshiba 1TB Raid-0, Toshiba 2TB
Sound:
Integrated - S/PDIF @ Yamaha RX-V 659
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Logitech UltraX & Razer Copperhead (thanks to Lukija)
Internet:
Telekom VDSL 20Mbps/4Mbps
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Xiaomi Redmi 5 Plus/HTC One M7 32GB/HTC EVO 3D + 8gb microSD/Sony Ericsson X1
Da kupujem sad sve novo verovatno bi uzeo PII, al Intel me zluzi OK tako da za sad nema potrebe za zamenom :)

Oki

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
1.867
Rezultat reagovanja
4
Moja konfiguracija
Priznajem imam predrasudu. Nikada nisam imao amd ali dosta ljudi oko mene jeste. Kada pomislim na AMD nazhalost [ kao i na ATI] ja iskreno imam asocijaciju na - vrucje.
E sada znam da solidno vodeno ne mozhe da uleti kao logichna razlika ako bih prodao ovo shto fantom kazhe, tako da bih bio jako jako zabrinut shto se samih temperatura tiche.
Podvlachim ova predrasuda je zasnovana samo na informacijama preko net-a, jer upravo i dan danas oko mene ima vishe ljudi sa intel-om nego sa amd-om shto nije sluchaj kao sa pochetka priche.

Ne znam da li bi prelazio ali voleo bih da i ovde zapostavimo fanatizam i dobijemo konkretne pozitivne stvari za AMD upravo od ljudi koji ga poseduju, tj da izvagamo da li nam je bitno da li radi na 3.9 ghz stabilan kao kamen ili da virtuelno shiljimo nash nispe tako shto cjemo da teramo 5+ghz jer nam se tako mozhe.

Naravno mnogo je zanimljivo i ovo otkljuchavanje, i uzevshi u obzir da top plocha na kojoj svi ovi manijaci sa hwbot-a rade, kod joke mozhe da se pazari za tipa 19k dinara, dok za intel svi znamo da ta cifra je gotovo smeshna ako se uzmu u obzir "fancy ploche"...

Ako sam se mnogo prokakio slobodno mi recite, ali za kraj jedina stvar koja me iskreno nervira a to je shto imam E8500 a crossfire plochu. Da mogu ja da uzmem sli plochu za intel ali u 90% su bulja naspram p45...

Kobatz

Moderator
Učlanjen(a)
03.04.2009.
Poruka
6.541
Rezultat reagovanja
633
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Nzxt
CPU & cooler:
Amd Ryzen 1600 ~ 4.1ghz 24/h
Motherboard:
Msi x450 gaming
RAM:
4 x 4gb Kingston fury 2400 ~ 3000mhz by Micron
VGA & cooler:
Gigabyte 3060ti oc 8gb
Display:
Asus vs27 27' + Denver 56' lcd -madvr+ hitachi projector
HDD:
Adata sx8000 480gb+Kingston 480gb +2x 1.5tb by zamzung
Sound:
Asus Xonar Dx
Case:
Nzxt Apollo case,slight mod
PSU:
Raidmax 530w
Optical drives:
Liteon writer
Mice & keyboard:
Logitech g3,saitek eclipse II
Internet:
sbb 50/4
OS & Browser:
Windows 11,chrome&ff
Other:
Nexus 7' 2013, Htpc i7 2600, rx580 8gb madvr 4k60fps high conf
Kod kuce intel-a dignutog preko 3.0 u igraoni imam takodje dual samo amd-ove 3.1 i mogu da kazem iz velikog iskustva da su nebo i zemlja...Skorovi su mu jako slabi,nisam ni sa dobrim kulerima ove revizija koje sam probao uspeo da dignem vise od 200-300mhz.Moja intel makina sa clovkovanom 8800gt ima bolji score od amd-a na isto ghz-a i 4850 isto rama...A i u realtime igranju(moj domen) dosta stuca i neleti kao kombinejsh intel-nvidia.Pre sam bio recimo vise amd fan al sad ipak intel iz mog iskustva za koju vishe paru sklapam i preporucujem ljudima... ;)

OCz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
04.04.2009.
Poruka
948
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i5 750 / Megashadow (lapped) Push-Pull (Scythe GT AP-15)
Motherboard:
Gigabyte P55A-UD6
RAM:
12GB Mushkin & Exceleram
VGA & cooler:
Palit StormX GTX 1050
Display:
LG 32LK450
HDD:
Samsung 840 EVO 128GB & F3 HD153WI
Sound:
Cerwin-Vega! VE-15 / Denon PMA-1500R / AKG K702 / Shanling PH300 / Asus Xonar STX
Case:
Corsair Obsidian 650D
PSU:
Thermaltake Smart SE 530W
Optical drives:
Nemam
Internet:
Imam
OS & Browser:
Windows 8 Pro x64
Cesto se desi da konvertujem neke filmove koji su Blu-ray rip-ovi, flac muziku idt. Pa zato mi fino lezi Intel C2Q. Drugo bi bilo OC a trece ..hm..navika i plav je :) ali, nisam fanboy iako sam njemu vise priklonjen :)

Oki

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
1.867
Rezultat reagovanja
4
Moja konfiguracija
Pa taj fazon, nisam mislio da se pricha sada razgradi na to ko je ko nije fanboy nego eto konkretne stvari. :wave:

Vule

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
1.964
Rezultat reagovanja
232
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ryzen 7 5800X3D / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard:
Gigabyte B550 Aorus Elite AX V2
RAM:
32GB Geil Orion 3600Mhz
VGA & cooler:
XFX Merc RX6900XT
Display:
Dell S3222DGM
HDD:
Kingston Fury Renegade 1TB / Samsung 970 EVO Plus 1TB
Case:
DeepCool CH560 Digital
PSU:
ASUS ROG 750W Gold
Apsolutno sam neutralan, uzimam ono što mi je u trenutku isplativo/prihvatljivo. Bio je to skoro uvek AMD, od nedavno Intel (logično, jelda) a možda u budućnosti bude opet zeleni, ko zna... Ako sledeće godine naprave dojajan CPU, eto mene nazad, a ako ne, ostajem na C2D, sasvim me zadovoljava :)

monteboy

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.019
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Phenom II X4 965
Motherboard:
Asus M4A79T Deluxe
RAM:
2048 G.Skill 12800HZ
VGA & cooler:
NV 7900 GTO
Case:
no case
PSU:
Silverstone Olympia 1000W
Internet:
DSL-16000
OS & Browser:
Windows 7 Ultimate
Kod kuce intel-a dignutog preko 3.0 u igraoni imam takodje dual samo amd-ove 3.1 i mogu da kazem iz velikog iskustva da su nebo i zemlja...Skorovi su mu jako slabi,nisam ni sa dobrim kulerima ove revizija koje sam probao uspeo da dignem vise od 200-300mhz.Moja intel makina sa clovkovanom 8800gt ima bolji score od amd-a na isto ghz-a i 4850 isto rama...A i u realtime igranju(moj domen) dosta stuca i neleti kao kombinejsh intel-nvidia.Pre sam bio recimo vise amd fan al sad ipak intel iz mog iskustva za koju vishe paru sklapam i preporucujem ljudima... ;)
Sto se gaminga tica ako pogledas aktuelne testove poznatih igrica stvari su i vise nego u korist AMD'a .... posebno kad govorimo o nekim realnim gamerskim rezolucijama a ne o 640x480 kako ih poneki profesionalni IT-casopisi i sajtovi forsiraju :)

Office aplikacije / Baze podataka / Serverske aplikacije su AMD'ov svet.
Multitasking sa odlicnim odzivom je osobina kod AMD'a koju covek treba da oseti ona se tesko moze izreci nekim ciframa nekog benchmarka koji u loopu vrti milion puta isti code a plavi zbog enermno veceg L2 cache tu ima znatnu prednost.

Mozda bi trebali izmisliti test proceduru za multitasking i uporediti tako poneku Intel i AMD konfiguraciju da vidimo da li se cenovna razlika zaista toliko oseca u realnom radu kod prosecnog korisnika kao u nekim benchmark aplikacijama specialno optimizovanih za plavu arhitekturu tipa Cinebench :) na osnovu kojih korisnici cesto zasnivaju neko ubedjenje koje se u realitetu retko primeti :)

Ja se uvek slatko nasmijem kad citam ove price o pregrejavanju AMD procesora od ljudi iz Srbije .... To je cista neistina i bazira verovatno na neznanju ili zlonamjernom lobiranju za jedan Brend.
Svako koje ikada ispod svog prsta imao Intel Prescot zna sta je pregrejavanje sve ostalo su price za malu decu .....

Poslednja izmena:

genuineNV

Newcomer
Učlanjen(a)
07.04.2009.
Poruka
3
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
intelov
Motherboard:
intelova
RAM:
nije intelov
VGA & cooler:
intelov
Display:
intelov
HDD:
western digitalov
Sound:
ko zna
Case:
plasticno
PSU:
kinesko za laptop
Optical drives:
unutrasnji
Mice & keyboard:
tastatura je unutrasnja a mis je spolja ima i tacped
Internet:
komsijin
OS & Browser:
vista i lindza
Kompletan zaokret gledanja na stvari

Evo ovako, pitanje za 3 bambija bi glasilo:

Postoji film koji treba izrenderovati sto brze, postoji 1000 filmova koje treba konvertovati sto brze, postoji operativni sistem koji treba rekompajlirati u 10 razlicitih verzija... budzet koji posedujete je $30000.. Koje mashine biste odabrali za ovu svrhu? Sve masihne moraju da budu potpuno iste po sastavu i podrazumeva se da su povezane mrezom koja takodje ulazi u cenu i da software radi distribuirano? skupi intel, jeftini amd ili jeftini amd i skupi intel ?!

Ugao koji svi gledaju je koliko procenata mi se brze pali word sto malo smara.. Zadnjih nekoliko dana sam radio na software-u koji radi sa mnogo hiljada fajlova i na kraju doso do toga da linux radi duplo brze poso od viste na istoj masihi... dzabe procesor, i sve kad software ne valja ( posebno operativni sistem ).

micri

Betmen
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.528
Rezultat reagovanja
171
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Rupa bez dna
CPU & cooler:
INTEL Core i5-13600KF/NZXT X73
Motherboard:
Asus Z690G-Gaming Wifi
RAM:
G.SKILL 32GB Trident Z5 RGB DDR5 6000MHz CL40
VGA & cooler:
AsRock RX6900XT OC Formula
Display:
BenQ EX2780Q/Hisense 65u8gq
HDD:
Seagate Firecuda 520 1tb/Seagate Firecuda 520 1tb/WD 3TB RED/WD 2TB Black
Sound:
Samsung Q800c/Sennheiser GSP670/JBL Flip 5
Case:
LIAN LI PC-O11D Mini TG black
PSU:
CORSAIR SF Series SF750 Platinum 750W
Mice & keyboard:
Corsair K95 Platinum/Razer Naga 2014/Glorious Model D Wireless
Internet:
Optika 400/80
OS & Browser:
W10
Other:
Apple iPhone 13 Pro Max 128GB/iPhone XS Max 64gb/Logitech F710/Sony Playstation 5 Disc

Kobatz

Moderator
Učlanjen(a)
03.04.2009.
Poruka
6.541
Rezultat reagovanja
633
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Nzxt
CPU & cooler:
Motherboard:
Msi x450 gaming
RAM:
VGA & cooler:
Gigabyte 3060ti oc 8gb
Display:
HDD:
Sound:
Asus Xonar Dx
Case:
PSU:
Raidmax 530w
Optical drives:
Liteon writer
Mice & keyboard:
Internet:
sbb 50/4
OS & Browser:
Windows 11,chrome&ff
Other:
Sto se gaminga tica ako pogledas aktuelne testove poznatih igrica stvari su i vise nego u korist AMD'a .... posebno kad govorimo o nekim realnim gamerskim rezolucijama a ne o 640x480 kako ih poneki profesionalni IT-casopisi i sajtovi forsiraju :)

Office aplikacije / Baze podataka / Serverske aplikacije su AMD'ov svet.
Multitasking sa odlicnim odzivom je osobina kod AMD'a koju covek treba da oseti ona se tesko moze izreci nekim ciframa nekog benchmarka koji u loopu vrti milion puta isti code a plavi zbog enermno veceg L2 cache tu ima znatnu prednost.

Mozda bi trebali izmisliti test proceduru za multitasking i uporediti tako poneku Intel i AMD konfiguraciju da vidimo da li se cenovna razlika zaista toliko oseca u realnom radu kod prosecnog korisnika kao u nekim benchmark aplikacijama specialno optimizovanih za plavu arhitekturu tipa Cinebench :) na osnovu kojih korisnici cesto zasnivaju neko ubedjenje koje se u realitetu retko primeti :)

Ja se uvek slatko nasmijem kad citam ove price o pregrejavanju AMD procesora od ljudi iz Srbije .... To je cista neistina i bazira verovatno na neznanju ili zlonamjernom lobiranju za jedan Brend.
Svako koje ikada ispod svog prsta imao Intel Prescot zna sta je pregrejavanje sve ostalo su price za malu decu .....
Matori nisam ja mislio na pregrevanje "svih amd" procesora,niti da je intel tu bolji tj. manje se greje vec sam dao licni primer od 20 primeraka koji su se meni zadesili,s'kojima sam imao veliku muku.Realno reci kome bi palo na pamet(na prvi pogled) da razlog bolesnom pregrevanju nije ni proc,ni pasta ni ukrozenje vec same ploche?Nemam ja nista protiv amd-a(i sam ih imam 52 u igraonici koju vodim) vec samo malo manje glavobolje sa intel-om za ovih 14 godina koliko se bavim racunarima ;)

Kobatz

Moderator
Učlanjen(a)
03.04.2009.
Poruka
6.541
Rezultat reagovanja
633
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Nzxt
CPU & cooler:
Motherboard:
Msi x450 gaming
RAM:
VGA & cooler:
Gigabyte 3060ti oc 8gb
Display:
HDD:
Sound:
Asus Xonar Dx
Case:
PSU:
Raidmax 530w
Optical drives:
Liteon writer
Mice & keyboard:
Internet:
sbb 50/4
OS & Browser:
Windows 11,chrome&ff
Other:
Nisam stigao da editujem za pola sata i sad moram da dodam jos jedan post-deo srry admine...
Za multitasking se apsolutno slazem tu je razlika prilicno mizarna,kao i brzina kecha u igricama koja se iz moje licne prakse pokazala kao "skoro" neprimetna kad je rec o cistoj snazi fps-u.
Igrice su inache moj reon i to mi je posao,da testiram ispitam i postavim igru koju smatram da je dobra za klijente.
Sto se tice prescot-a,tu nema sta,to se grejalo kao Petrova kajgana ;)Pozdrav

Poslednja izmena:

monteboy

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.019
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Phenom II X4 965
Motherboard:
Asus M4A79T Deluxe
RAM:
2048 G.Skill 12800HZ
VGA & cooler:
NV 7900 GTO
Case:
no case
PSU:
Internet:
DSL-16000
OS & Browser:
Windows 7 Ultimate
Matori nisam ja mislio na pregrevanje "svih amd" procesora,niti da je intel tu bolji tj. manje se greje vec sam dao licni primer od 20 primeraka koji su se meni zadesili,s'kojima sam imao veliku muku.Realno reci kome bi palo na pamet(na prvi pogled) da razlog bolesnom pregrevanju nije ni proc,ni pasta ni ukrozenje vec same ploche?Nemam ja nista protiv amd-a(i sam ih imam 52 u igraonici koju vodim) vec samo malo manje glavobolje sa intel-om za ovih 14 godina koliko se bavim racunarima ;)
Svojevremeno su proizvodjaci maticnih AMD'u zadavali velike probleme mada je to bilo veoma davno ..... Tu je odgovornost indirektna , CPU kao CPU je ipunjavao termalne osobine proizvodjaca.... Cak i danas treba se dobro zagledati kod kupovine maticnih kad je AMD u pitanju. Ipak vuci paralelu sa sistemima pre 8 godina je u najmanju ruku nerealno.

No kao sto ti rece ostaje neki gorak ukus i covek ima neke predrasude.....

monteboy

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.019
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Phenom II X4 965
Motherboard:
Asus M4A79T Deluxe
RAM:
2048 G.Skill 12800HZ
VGA & cooler:
NV 7900 GTO
Case:
no case
PSU:
Internet:
DSL-16000
OS & Browser:
Windows 7 Ultimate
Evo ovako, pitanje za 3 bambija bi glasilo:

Postoji film koji treba izrenderovati sto brze, postoji 1000 filmova koje treba konvertovati sto brze, postoji operativni sistem koji treba rekompajlirati u 10 razlicitih verzija... budzet koji posedujete je $30000.. Koje mashine biste odabrali za ovu svrhu? Sve masihne moraju da budu potpuno iste po sastavu i podrazumeva se da su povezane mrezom koja takodje ulazi u cenu i da software radi distribuirano? skupi intel, jeftini amd ili jeftini amd i skupi intel ?!

Ugao koji svi gledaju je koliko procenata mi se brze pali word sto malo smara.. Zadnjih nekoliko dana sam radio na software-u koji radi sa mnogo hiljada fajlova i na kraju doso do toga da linux radi duplo brze poso od viste na istoj masihi... dzabe procesor, i sve kad software ne valja ( posebno operativni sistem ).
Postoji u Mrezi Oracle ili DBase baza na serveru na koju simultano pristupaju 20 client sistema .... Operativni je Linux 64 bitni , kapacitet diskova u raid'u je nekoliko Terabytova ......

Zadatak za 6 bambija glasi :

Odabaerite najjeftiniju konfiguraciju koja ce zadovoljiti odziv na simultane SQL upite client sistema na efikasan nacin .....

Poslednja izmena:

Kobatz

Moderator
Učlanjen(a)
03.04.2009.
Poruka
6.541
Rezultat reagovanja
633
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Nzxt
CPU & cooler:
Motherboard:
Msi x450 gaming
RAM:
VGA & cooler:
Gigabyte 3060ti oc 8gb
Display:
HDD:
Sound:
Asus Xonar Dx
Case:
PSU:
Raidmax 530w
Optical drives:
Liteon writer
Mice & keyboard:
Internet:
sbb 50/4
OS & Browser:
Windows 11,chrome&ff
Other:
Svojevremeno su proizvodjaci maticnih AMD'u zadavali velike probleme mada je to bilo veoma davno ..... Tu je odgovornost indirektna , CPU kao CPU je ipunjavao termalne osobine proizvodjaca.... Cak i danas treba se dobro zagledati kod kupovine maticnih kad je AMD u pitanju. Ipak vuci paralelu sa sistemima pre 8 godina je u najmanju ruku nerealno.

No kao sto ti rece ostaje neki gorak ukus i covek ima neke predrasude.....
Od kad je Amd uzeo Ati-a pri svoje od tad se po meni vise ocekuje po pitanju stabilnosti i funkcionalnosti od amd-a nego od intel-a.Ipak je kod ovih ploca sto su me zezale em amd chipset,em amd procesor em amd-ati graficka sto kod intel kucno sklopnjenih racunara nije pricha.Jos da kupe Wd i bice hdd "amd caviar" i maltene cela amd masina :D

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Meni se jako svidelo kako radi nova AMD platforma, znam da dosta ljudi voli odredjeni brend, ali sada su stvari toliko drugacije u odnosu na neka prosla vremena. Malo novca za dosta velike performanse je ono sto AMD trenutno nudi i to ne moze niko da porekne. Da nemam ovo sto imam bez razmisljanja bih sklopio PII platformu, ko nije video na delu PII zaista moze da se odusevi kada vidi kako to izgleda uzivo. Bolji memorisjki protok, bolji CPU skor u 3dmark-u od Intel quad-a klok za klok, a dosta dosta jeftinije.
Sinoc sam gledao neke Intelove grafikone, nehalem je chista kopija AMD procesora, naravno u Intel izdanju, nije hate ovo shto kazem ali je zaista tako. Previshe slichnosti kada uporedo posmatrate obe arhitekture. :)

Shiki

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
1.609
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
.
RAM:
4GB DDR3 1066MHz
Display:
LG LC55 42"
HDD:
Kingston V+ 128GB|WD GREEN 1TB (Icy Box)| 160GB WD Passport
Sound:
Logitech Z5500
Mice & keyboard:
Apple Magic Mouse|Apple Wireless Keyboard
Internet:
Cable 8096/384
OS & Browser:
Snow Leopard 10.6.6 :)
Other:
Macbook White Unibody
U momentu sam prilikom sklapanja poslednje mashine bacio oko na AMD kombinaciju iako sam u neku ruku izricito zagrizen za Intel. Na kraju se svelo na to da mi Quad (PII 940) apsolutno u zivotu ne treba a u kategoriji dualaca po meni AMD josh uvek nema shta da trazi i eto uzeh Intel-a (opet :)). Inace odgovorno tvrdim da ne postoji AMD dualac koji radi kao ovaj e5200 nadrndan na 4100 MHz:) (pricam u odgovarajucem cenovnom rangu, mada i uopshteno).

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
AMD FX 8300 @ 3.3GHz / Thermalright Ultra-120A
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
4x4GB Kingston HyperX Genesis
VGA & cooler:
ZOTAC GTX1060 6GB / ASUS R9270X-DC2T-2GD5
Display:
BenQ 2450
HDD:
SP/Samsung 120GB SSD Raid-0, 4x Toshiba 1TB Raid-0, Toshiba 2TB
Sound:
Integrated - S/PDIF @ Yamaha RX-V 659
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Logitech UltraX & Razer Copperhead (thanks to Lukija)
Internet:
Telekom VDSL 20Mbps/4Mbps
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Xiaomi Redmi 5 Plus/HTC One M7 32GB/HTC EVO 3D + 8gb microSD/Sony Ericsson X1
U momentu sam prilikom sklapanja poslednje mashine bacio oko na AMD kombinaciju iako sam u neku ruku izricito zagrizen za Intel. Na kraju se svelo na to da mi Quad (PII 940) apsolutno u zivotu ne treba a u kategoriji dualaca po meni AMD josh uvek nema shta da trazi i eto uzeh Intel-a (opet :)). Inace odgovorno tvrdim da ne postoji AMD dualac koji radi kao ovaj e5200 nadrndan na 4100 MHz:) (pricam u odgovarajucem cenovnom rangu, mada i uopshteno).

Nema, za sad. Najblizi mu je 7750, ali i njega shisha E5200. Tek kad se pojave dual core derivati Phenom dvojke onda ce biti AMD konkurentan na dual core sceni :rolleyes:

Vrh