• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Program "GParted", na šta obratiti pažnju ?

3pac

PCAXE Member
Učlanjen(a)
19.10.2012.
Poruka
161
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Kod pokušaja da reinstaliram sistem, odnosno obrišem particije i formiram nove, evo šta se dogodilo : http://superuser.com/questions/445887/why-doesnt-windows-7-allow-me-to-format

Nijedna opcija u vezi manipulacijama sa particijama nije aktivna ne mogu da reinstaliram sistem ni ništa. Tu je jedna od mogućnosti, da se nareže live GParted, i da se tako particije reorganizuju. Pošto nemem nikakva iskustva sa ovim programom, ako neko ima iskustva, molim da posavetuje, na šta treba obratiti pažnju, ne znam da li postoji opsanost da se obriše boot sektor ili nešto slično , ili ako postoji neki drugi program, koji je dokazan oko ovakvih stvari ... ?

miha

Moderator
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
1.290
Rezultat reagovanja
16
Moja konfiguracija
Mice & keyboard:
cm quickfire tk (brown mx) | cm novatouch tkl & logitech mx performance
OS & Browser:
Debian
gparted ti je linux software za manipulaciju particijama... mozes sve sto hoces sa particijama (live cd digne samo minimalni linux sa minimalnim gui-em i imas gparted).
Ako brises sve sa hard diska, nemas straha... sve je popravljivo :)
pobrises sve pa dodajes particije... ako ne znas tacno, procitaj malo o primarnim i logickim particijama i podesi kako ti odgovara...
ili pobrisi sve, pa pusti instalaciju windowsa pa neka on odradi particije...

Typhoon.X

Moderator
Učlanjen(a)
12.04.2009.
Poruka
1.227
Rezultat reagovanja
232
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Seraphim/Azrael
CPU & cooler:
AMD Ryzen 3700X | AC Liquid Freezer II 360
Motherboard:
X570 Aorus Elite
RAM:
2x16GB G.Skill TridentZ Neo 3600Mhz 16-19-19-39
VGA & cooler:
GIGABYTE GeForce GTX 1080 Ti Gaming OC 11G
Display:
DeLL G3223D
HDD:
A-Data SX8200 Pro 512GB + Crucial P1 1TB + Seagate ST1000VX000 + WDC WD20EARX
Sound:
FX-AUDIO DAC-X6
Case:
NZXT H710
PSU:
CM V1200 Platinum
Optical drives:
Xternal LG GP08NU6W
Mice & keyboard:
Corsair K70 RGB Mk.2 (MX Brown) | Logitech G502 Lightspeed
Internet:
SBB Cable 300/30
OS & Browser:
Microsoft Windows 10 Pro x64 | Firefox
Other:
Dell Latitude 5400 | Mikrotik hAp ax3 | Galaxy S21 Ultra | Sennheiser HD518
Krenes kako je covek napisao u tom linku sto si ostavio :

Boot the windows 7 dvd again. When you get to the screen: "where do you want to install windows" press the keys SHIFT + F10. In the command line type in:

1. diskpart
  2. select disk 0
  3. list partition
posle ovoga ides dalje :

4. select partition X (gde je X broj particije iz liste)
5. delete partition

Ovo ponovis za sve particije, resetujes masinu, i pokrenes ponovo instalaciju pa napravis particije kako ti odgovara.

3pac

PCAXE Member
Učlanjen(a)
19.10.2012.
Poruka
161
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
procitaj malo o primarnim i logickim particijama i podesi kako ti odgovara...
U vezi sa ovim menu u windows menagmentu, kod mene nema ništa o tome da li je particija logička ili primarna . Znam da sistem treba da je na primarnoj i da može da se napravi do četiti takve particije. Ja bi da napravim ukupno pet particija. Da li to znači da će peta automatski biti logička ?

iz uputstva programa gparted : http://gparted.org/display-doc.php?name=help-manual#gparted-specify-partition-details, čini mi se da ne treba dirati opcije : Specifying Partition Alignment i nešto oko partition tables, jer to utiče na boot sektor ?

Kod svake particije treba zadati veličinu, file tip, da li je logička ili primarna i to je to ?

Krenes kako je covek napisao u tom linku sto si ostavio :

Boot the windows 7 dvd again. When you get to the screen: "where do you want to install windows" press the keys SHIFT + F10. In the command line type in:

1. diskpart
  2. select disk 0
  3. list partition
posle ovoga ides dalje :

4. select partition X (gde je X broj particije iz liste)
5. delete partition

Ovo ponovis za sve particije, resetujes masinu, i pokrenes ponovo instalaciju pa napravis particije kako ti odgovara.
Hvala ti, ali pokušao bi sa ovim programom, jer ima grafičko okruženje. Inače, kad se to kuca, otkuca s svaka pojedinačno , pa enter i sve tako, šta se sve može uraditi sa tim komandama osim brisanja ?

Poslednja izmena:

Typhoon.X

Moderator
Učlanjen(a)
12.04.2009.
Poruka
1.227
Rezultat reagovanja
232
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Seraphim/Azrael
CPU & cooler:
AMD Ryzen 3700X | AC Liquid Freezer II 360
Motherboard:
X570 Aorus Elite
RAM:
2x16GB G.Skill TridentZ Neo 3600Mhz 16-19-19-39
VGA & cooler:
GIGABYTE GeForce GTX 1080 Ti Gaming OC 11G
Display:
DeLL G3223D
HDD:
A-Data SX8200 Pro 512GB + Crucial P1 1TB + Seagate ST1000VX000 + WDC WD20EARX
Sound:
FX-AUDIO DAC-X6
Case:
NZXT H710
PSU:
CM V1200 Platinum
Optical drives:
Xternal LG GP08NU6W
Mice & keyboard:
Corsair K70 RGB Mk.2 (MX Brown) | Logitech G502 Lightspeed
Internet:
SBB Cable 300/30
OS & Browser:
Microsoft Windows 10 Pro x64 | Firefox
Other:
Dell Latitude 5400 | Mikrotik hAp ax3 | Galaxy S21 Ultra | Sennheiser HD518
Hvala ti, ali pokušao bi sa ovim programom, jer ima grafičko okruženje. Inače, kad se to kuca, otkuca s svaka pojedinačno , pa enter i sve tako, šta se sve može uraditi sa tim komandama osim brisanja ?
Tako je, kuca se svaka komanda posebno, pa enter. Inace sa DISKPART-om mozes uraditi sve sto i sa Disk managementom u Windows GUI-u, samo bi trebalo da je vise low-level od GUI varijante...

Imas ovde sve opcije i mogucnosti za DISKPART :

http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc766465(v=ws.10).aspx

3pac

PCAXE Member
Učlanjen(a)
19.10.2012.
Poruka
161
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Tako je, kuca se svaka komanda posebno, pa enter. Inace sa DISKPART-om mozes uraditi sve sto i sa Disk managementom u Windows GUI-u, samo bi trebalo da je vise low-level od GUI varijante...

Imas ovde sve opcije i mogucnosti za DISKPART :

http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc766465(v=ws.10).aspx
uh, ima toga mašala, hvala :)

nije ni taj diskpart loša varijanta, ali traži verziranost i dobru memoriju , da se zna šta se uradilo i šta se želi postići, kad je nešto složenije u pitanju, jer nema grafički interfejs u kome je sve pregledno

Poslednja izmena:

miha

Moderator
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
1.290
Rezultat reagovanja
16
Moja konfiguracija
Mice & keyboard:
cm quickfire tk (brown mx) | cm novatouch tkl & logitech mx performance
OS & Browser:
Debian
U vezi sa ovim menu u windows menagmentu, kod mene nema ništa o tome da li je particija logička ili primarna . Znam da sistem treba da je na primarnoj i da može da se napravi do četiti takve particije. Ja bi da napravim ukupno pet particija. Da li to znači da će peta automatski biti logička ?

iz uputstva programa gparted : http://gparted.org/display-doc.php?name=help-manual#gparted-specify-partition-details, čini mi se da ne treba dirati opcije : Specifying Partition Alignment i nešto oko partition tables, jer to utiče na boot sektor ?

Kod svake particije treba zadati veličinu, file tip, da li je logička ili primarna i to je to ?
Nema, windows mislim da radi automatski (ili mozda mozes da biras kada prvi put pravis particije) - ne secam se stvarno...
Naravno da u uputstvu kaze da treba da znas sta da radis, inace neces moci da boot-ujes sistem. Ali kao sto rekoh, neces moci da boot-ujes, onda se vratis i ispravis greske :)
mozes da imas max 4 primarnih particija - od kojih jednu mozes da proglasis za extended i da u njoj pravis koliko god hoces logickih.
ako stavljas samo jedan sistem (windows) dovoljno je da stavis jednu primarnu i jednu extended, a da onda tu extended podelis na 4 logicke. Dobijas 5 ukupno (tome ne vidim smisla ali eto... imas mogucnost)

3pac

PCAXE Member
Učlanjen(a)
19.10.2012.
Poruka
161
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Nema, windows mislim da radi automatski (ili mozda mozes da biras kada prvi put pravis particije) - ne secam se stvarno...
Naravno da u uputstvu kaze da treba da znas sta da radis, inace neces moci da boot-ujes sistem. Ali kao sto rekoh, neces moci da boot-ujes, onda se vratis i ispravis greske :)
mozes da imas max 4 primarnih particija - od kojih jednu mozes da proglasis za extended i da u njoj pravis koliko god hoces logickih.
ako stavljas samo jedan sistem (windows) dovoljno je da stavis jednu primarnu i jednu extended, a da onda tu extended podelis na 4 logicke. Dobijas 5 ukupno (tome ne vidim smisla ali eto... imas mogucnost)
ok, hvala :)

evo jedan interesantan tutorijal, jedino što je na ruskom, što je nekome problem na žalost : http://liwihelp.ru/sistema/upravlenie_diskami_pri_pomoshhi_gparted.html

Poslednja izmena:
Vrh