• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

[Rešeno] nov laptop i problem sa adapterom i/ili baterijom?

Mak

PCAXE Member
Učlanjen(a)
15.08.2009.
Poruka
150
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
C2D E8400 & Titan Vanessa L
Motherboard:
DFI P45
RAM:
2x2GB DDR2
VGA & cooler:
GTX460 1GB
Display:
DELL U2410 (1920 x 1200)
HDD:
1TB
Internet:
IKOM kabl
OS & Browser:
Windows 7 64-bit
Drugar je uzeo nov laptop i ima sledeći problem. Laptop kada mu se izvadi baterija i kada se ostavi samo na adapteru uopste ne reaguje, kao da nije ukljucen u struju, potpuno je mrtav. Kada se baterija vrati u njega on radi uredno, ali samo dok se baterija ne isprazni. Onda se ugasi i adapter uredno napuni bateriju nakon cega laptop opet radi kako treba. Dakle adapter je sposoban samo da napuni bateriju, ali ne i da omoguci rad laptopu dok je baterija izvadjena ili dok je u laptopu, ali prazna.
Iz gore napisanog logičan zaključak bi bio da je problem do adaptera. Medjutim da li može problem da bude i do baterije ili čak same matične ploče na laptopu? Da li možda update biosa može da reši problem? Inače kao sto rekoh laptop je nov, ali je uzet po sniženoj ceni kao poslednji primerak iz outlet-a jedne poznate maloprodaje, navodno je ambalaža oštećena i vraćen je od prvog kupca (iz nekog razloga), ali je sve u redu sa njim (navodno). Garancija je godinu dana. Svaka pomoć i saveti više nego dobrodošli.

Poslednja izmena od urednika:

stefi988

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.07.2013.
Poruka
584
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
HP Pavilion G7
CPU & cooler:
Intel Core i5-2430M 2,4GHz
Motherboard:
HP HM65
RAM:
8GB Hyundai 1600MHz
VGA & cooler:
Intel HD 3000
Display:
Panasonic TV 32'' FHD
HDD:
Samsung 840EVO 120GB
Sound:
Integrisana
Optical drives:
Lacie eksterni
Mice & keyboard:
HP, Apple
Internet:
SBB
OS & Browser:
Windows 10 home x64
Meni to lici na problem sa maticnom... Losa baterija takodje moze da pravi probleme. Ima laptopova koji ne mogu da rade bez baterije, ali rade na punjacu kada je baterija prazna... Najbolje bi bilo da testira adapter na drugom laptopu i prvo otkloni tu nedoumicu... Fles biosa ne bih savetovao jer ako nesto ne prodje kako treba ne podleze garanciji a s' obzirom da je outlet proizvod u pitanju najbolje da sto pre proveri sve pa ako ne radi da vrati sto pre...

Treba proveriti bios a takodje i power managemnet u control panel-u...

ilbb

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.06.2013.
Poruka
2.251
Rezultat reagovanja
278
Moja konfiguracija
Ili adapter daje slabu struju, pa se prebaci na bateriju.
Ili se izgubio neki kontakt za napajanje za ploču(možda se olabavio konektor, neki prekid) ili sama ploča.
Moj savet ili vratiti ili reklamirati pa čekati i čekati da reše reklamaciju, jer ovo nije ispravno a niti zaslužuje status Outlet.

Mak

PCAXE Member
Učlanjen(a)
15.08.2009.
Poruka
150
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
DFI P45
RAM:
2x2GB DDR2
VGA & cooler:
GTX460 1GB
Display:
DELL U2410 (1920 x 1200)
HDD:
1TB
Internet:
IKOM kabl
OS & Browser:
Windows 7 64-bit
Hvala na brzim odgovorima. U vezi preporuke da testiramo adapter na drugom laptopu, drugar je to juče kupio i jutros doneo u firmu da probamo da rešimo problem (pod pretpostavkom da je trivijalan), a na poslu imamo samo jedan ASUS laptop. Da li je bezbedno da njegov adapter probamo na ovom HP-u (i obrnuto)? Da li su ti adapteri za laptopove univerzalni ili se može desiti da napravimo neku štetu sa ovakvim kombinacijama? Nismo znali pa nismo hteli da rizikujemo, iskreno naše poznavanje laptopova je dosta skromno :)

ilbb

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.06.2013.
Poruka
2.251
Rezultat reagovanja
278
Moja konfiguracija
Mogu biti isti, ali obično niti su konektori isti, niti su iste voltaže, čak ni isti proizvođač ne koristi uvek isti.

Ako je ista voltaža(V) i snaga(W ili A) - treba da piše na njemu, i ako si 100% siguran da su oblik i dimenzije konektora isti možeš probati, mada i ako je isti konektor može i polaritet biti drugačiji tako najbolje ne.
Najbolje probaj unimerom izmeriti voltažu ako ga imaš.

Poslednja izmena:

Mak

PCAXE Member
Učlanjen(a)
15.08.2009.
Poruka
150
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
DFI P45
RAM:
2x2GB DDR2
VGA & cooler:
GTX460 1GB
Display:
DELL U2410 (1920 x 1200)
HDD:
1TB
Internet:
IKOM kabl
OS & Browser:
Windows 7 64-bit
Imam multimer, poneću ga sutra. Dakle da rezimiram, ako je izlazna voltaža na oba adaptera ista (merim je na konektoru koji ulazi u laptop), ako su konektori isti i ako je polaritet isti (to bi trebalo da piše na samom adapteru) onda je bezbedno da probamo. U suprotnom bolje ne rizikovati.
Ako adapteri nisu istu, a ovaj sa problematičnog HP-a daje na konektoru voltažu koja je propisana za njega, onda to sigurno znači da je adapter ok i da je problem na drugom mestu?

ilbb

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.06.2013.
Poruka
2.251
Rezultat reagovanja
278
Moja konfiguracija

stefi988

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.07.2013.
Poruka
584
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
HP Pavilion G7
CPU & cooler:
Motherboard:
HP HM65
RAM:
8GB Hyundai 1600MHz
VGA & cooler:
Intel HD 3000
Display:
Panasonic TV 32'' FHD
HDD:
Samsung 840EVO 120GB
Sound:
Integrisana
Optical drives:
Lacie eksterni
Mice & keyboard:
HP, Apple
Internet:
SBB
OS & Browser:
Windows 10 home x64
Imam multimer, poneću ga sutra. Dakle da rezimiram, ako je izlazna voltaža na oba adaptera ista (merim je na konektoru koji ulazi u laptop), ako su konektori isti i ako je polaritet isti (to bi trebalo da piše na samom adapteru) onda je bezbedno da probamo. U suprotnom bolje ne rizikovati.
Ako adapteri nisu istu, a ovaj sa problematičnog HP-a daje na konektoru voltažu koja je propisana za njega, onda to sigurno znači da je adapter ok i da je problem na drugom mestu?
Sto se tice adaptera, ako odgovara ulaz u laptop slobodno probaj, nista mu nece biti... Samo nije preporucljivo prikljuciti adapter od 15v na lap od 19v... Ali ako je 18, 18.5 ili 20v nema nikakve veze, radi bez problema... Meni Lenovo laptop koji zahteva 20v 3,25A radi na 19V 3,42A vec godinu dana...
Sto laptopova mi je proslo kroz ruke i nikada nije bilo problema sa adapterima...
Jedino u slucaju gejmerskih laptopova koji zahtevaju 20V 6A nemoguce ih je pokrenuti adapterom od 65 ili 90w

stefi988

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.07.2013.
Poruka
584
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
HP Pavilion G7
CPU & cooler:
Motherboard:
HP HM65
RAM:
8GB Hyundai 1600MHz
VGA & cooler:
Intel HD 3000
Display:
Panasonic TV 32'' FHD
HDD:
Samsung 840EVO 120GB
Sound:
Integrisana
Optical drives:
Lacie eksterni
Mice & keyboard:
HP, Apple
Internet:
SBB
OS & Browser:
Windows 10 home x64
Tek sada vidim da je HP u pitanju, ako je sa iglicom, onda jedino moze HP ili Dell punjac i ni jedan drugi...

Mak

PCAXE Member
Učlanjen(a)
15.08.2009.
Poruka
150
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
DFI P45
RAM:
2x2GB DDR2
VGA & cooler:
GTX460 1GB
Display:
DELL U2410 (1920 x 1200)
HDD:
1TB
Internet:
IKOM kabl
OS & Browser:
Windows 7 64-bit
Čisto da javim ishod i zatvorim priču, drugar je reklamirao laptop i ispostavilo se da su mu dali pogrešan adapter koji je bio slabiji i koji nije mogao da napaja računar već je samo mogao da puni bateriju. Sa novim adapterom sve radi kako treba. Hvala još jednom svima na brzim odgovorima i kvalitetnoj pomoći. :cheers:

Vrh