• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

GA-P55-UD6 + Noctua NH-U12P + Patriot Viper II

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Vrlo zanimljiva situacija. Ploca ima 6 slotova za memoriju (iskreno ne vidim kome to treba) i prakticno u kombinaciji sa gore navedenim coolerom i memorijom , 2 otpadaju. Od ideja mi pada na pamet da rotiram cooler za 90 stepeni. E sad, sta se tu desava sa orjentacijom heatpipe-ova i efikasnoscu hladjenja? Sto se tice promaje, ne bi trebalo da bude problema, u pitanju CoolerMaster ATCS 840 tako da bi verovano bilo i bolje resenje ali mislim da je su dimenzije coolera opet problematicne i u takvom polozaju. Jedino da menjam memoriju i da trazim neku "nizu". Da stvar bude crnja, uzeo sam 8GB (2 kita od po 2x2GB) i jedan mi sada bez veze stoji. Probao sam da uguram i drugi kit ali malo mu fali da udje u plavi soket (inace popunjavanje pocinje od belog socketa). Ima li neko jos neke ideje?

Prilozi

Oki

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
1.867
Rezultat reagovanja
4
Moja konfiguracija
Ne bih da solim ranu ali tu jednostavno ne postoji reshenje. To je ogroman minus za dizajn same ploche, ali koliko sam uspeo da vidim to je sluchaj kod svih..prosto i od oka mozhe da se tako neshto predpostavi kada se pogleda slika sa sajta na primer.

mozhesh da ventilator okrenesh na suprotnu stranu da "izduvava" samo to apsolutno nikakve veze nema, tj nema svrhe raditi...

tuga

ps : mislim razumem kada se bahato zaklone slotovi za audio karte i ostale komponente shto zbog dvoslotnih hladnjaka ne mogu da se guraju u plochu, ovo je zaista po meni ogroman minus. zashto su upravo to, stavljali sva mesta ako ne mogu da se popune ? ipak je to RAM !!!

Dekara

OC Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
575
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Podigni ventilator na gore onoliko koliko je potrebno da memorija moze da stane, koliko vidim to je max 1cm, nece se to bitno odraziti na temperature, jedino sto ces verovatno morati drugacije da ga pricvrstis recimo gumicama, vezicama....

Poslednja izmena:

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
A koji je razlog neubacivanja memorije u 4. i 5. slot?

dadoo

PCAXE Member
Učlanjen(a)
08.07.2009.
Poruka
736
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 5 1600 + Noctua NH-U12S
Motherboard:
Gigabyte Aorus GA-AX370-Gaming K5
RAM:
16GB G.Skill Ripjaws V DDR4 3000MHz
VGA & cooler:
Gigabyte GTX 750Ti
Display:
LG IPS224
HDD:
Samsung EVO 850 240GB (system) & 2x Seagate Skyhawk 10TB (storage)
Sound:
Sennheiser HD598
Case:
Fractal Design Define C + 3x Noctua NF-S12A ULN + 2x Noctua NF-A14 ULN
PSU:
Corsair HX450 + Mixer PC extenders "Noctua Edition"
Podigni ventilator na gore onoliko koliko je potrebno da memorija moze da stane, koliko vidim to je max 1cm, nece se to bitno odraziti na temperature, jedino sto ces verovatno morati drugacije da ga pricvrstis recimo gumicama, vezicama....
da, mozes malo podignuti vent na gore, mislim da ima hd od nekih pola cm, a po slikama imam osecaj da ce ti to biti dovoljno... Mislim (nisam siguran) da ces rotiranjem kulera za 90 stepeni napraviti jos veci problem, odnosno zaklanjace veci deo slotova..

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Probacu i tu varijantu ali ovi moduli imaju bas visok hladnjak, verujem da bi sa nekim manji hladnjakom mogla da se podvuce ispod. Na slikama se to bas i ne vidi najbolje. Steta, memorija nije losa, ne bih je menjao, deklarisana je na 1600 MHz CL7 ali na 1.9V (pise na pakovanju da je za X58 chipset ?), ja sam probao 1600 MHz CL8 na 1.64V memtest86+ , prolazi 5h.

@FantomX

Ventilator blokira 2 najbliza slota + memorija ima visoke hladnjake.

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
^^
Nismo se razumeli, mislio sam na slot 4 i 5 brojeci od levo, znaci ona dva mesta izmedju ova dva modula na slici.

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Kao što je Fantom napisao, zašto ne staviš drugi kit u slotove 4 i 5, gledano(i brojano) od kulera, izmedju ova dva koja si već postavio?
Na kraju, postavi ram i stavi ventilator na njih...pa koliko bude bio izdignut...
Hm, samo malo, ako se ja dobro sećam(možda grešim) ali socket 1156 je postavljen kao i 1366, drugačije nego na 775. U tom slučaju je bolje da rotiraš kuler za 90° .

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
^^
Nismo se razumeli, mislio sam na slot 4 i 5 brojeci od levo, znaci ona dva mesta izmedju ova dva modula na slici.
Hm, priznajem malo sam se zbunio. Evo i zasto.

[ ] ||| |||

^ socket pa 3+3 slota (dva plava + beli i opet dva plava + beli). Oznaceni su (gledano s leva na desno):

3 2 1 6 5 4

Popunjavaju se prvo beli. A plavi imaju ogranicenje:

2 i 5 mogu da imaju DS ili SS a 3 i 6 moraju da budu prazni
3 i 6 mogu da imaju samo DS a 2 i 5 moraju da budu prazni
2 i 5 i 3 i 6 mogu da imaju samo SS istovremeno

Ako sam dobro protumacio uputsvo, ako se popuni 2 i 5 mora da bude popunjen , isto vazi i za 3 i 6. Moduli od 2GB su dvostrani? U principu, samo malo fali, mozda 1-2 mm, moracu da premerim pa da vidim, mozda malo turpijanja sredi stvari.

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Poslusao sam Dekarin savet, ispostavilo se da je to najbezbolnije resenje. Cak nisam morao nista ni da budzim, samo sam pomerio one drzace za 2 mesta (uslovno receno mesta) na gore i to je to. Hvala svima na predlozima, posebno Dekari :rule:.

Prilozi

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Sad lepo OC, pa da vidimo kako klokuje malisha, a i da vidimo Noctucu na delu. Moze neka slika u case galeriju, imas poprilicno zanimljivo kuciste. ;) :wave:

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Naravno, cim sredim sve i kompletiram masinu. Trenutno je unutra sve nabacano samo da vidim da li radi.

Shiki

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
1.609
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
.
RAM:
4GB DDR3 1066MHz
Display:
LG LC55 42"
HDD:
Kingston V+ 128GB|WD GREEN 1TB (Icy Box)| 160GB WD Passport
Sound:
Logitech Z5500
Mice & keyboard:
Apple Magic Mouse|Apple Wireless Keyboard
Internet:
Cable 8096/384
OS & Browser:
Snow Leopard 10.6.6 :)
Other:
Macbook White Unibody
Ajd molim te baci neki linx sa temperaturama, sutra sklapam slicnu mashinu a pitanje kulera josh uvek nisam reshio pa mi je to vrlo bitan detalj ;)

Hvala unapred ;)
P.S. Gde si uzeo Noctua-u i bolt thru? Moze i na PM ;)

:wave:

EDIT: U kratkim crtama zanima me kako se Noctua bori sa i5 :) tj sad vidim da je 860ica u pitanju :)

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Probao sam da napipam puls ovog procesora. Ne zamerite mi, nisam neki ocer, tek sam sad procitao osnove klokovanja i7 procesora (jbg, posle Opterona 165 mi je sve nezanimljivo :D ). Ono sto mogu da primetim da sam solidno zagrejao sobu. Noctua se bas nije proslavila u mojim rukama (moguce da sam stavio malo vise paste - naneo sam je u X obliku, dok sam imao DC stavljao zrno na centar). Sto se tice BIOSa:

BCLK - 200 Mhz
CPU - 4000 MHz
QPI - 3200 MHz
UnCore - 3600 MHz
RAM - 1200 MHz (stavio sam najnizi mnozilac)
Vcore - 1.2500 V
Load line - Level 2 (dok nisam ovo stavio Vcore je padao na cak 1.2000 V)
CPU PLL - 1.88 V
DRAM - 1.64 V
Vtt - 1.34 V

@Valentino

Pogledaj

http://www.pcaxe.com/forum/showpost.php?p=35529&postcount=10

nije skup - 600 din i univerzalan je (775/1156/1366).

Prilozi

Poslednja izmena:

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Ovo je OK, Noctua radi posao, ipak je ovo identicnih 8 thread_ova na 4Ghz. Mislim da mozes da stavis PLL na default, 1.80V cini mi se, i probaj Vtt na 1.30, mozda cak i na 1.28V.

Shiki

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
1.609
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
.
RAM:
4GB DDR3 1066MHz
Display:
LG LC55 42"
HDD:
Sound:
Logitech Z5500
Mice & keyboard:
Internet:
Cable 8096/384
OS & Browser:
Other:
Macbook White Unibody
Ajd da budem josh malo dosadan, uradi isto to bez HT-a :) poshto ja uzimam 750-icu ;). I koliko ti je otprilike temp u sobi?

Hvala veliko

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
@FanotmX

10x. Poslusao sam tvoj savet + iskljucio HT. Temperature su primetno nize. Zanimljvo da LinX daje bolje performanse sa 4 threada nego sa 8 ( 57 GFlops vs 45 GFlops).

@Shiki

Nemam termometar. Imajuci u vidu da je prestalo grejanje, mogu da kazem da nije vrucina ali takodje mogu da kazem da nije zima. Rekao bih da je 20 - 22*C.

Evo kako izgleda kit:

http://www.pcshoptalk.com/forum/showthread.php?t=22449&garpg=5

Evo i temperatura. Setovanja su ista osim sto je HT iskljucen, CPU PLL je 1.8 V a Vtt je 1.28 V. Nisam vrteo vise od 3 prolaza, dugo traje jer sam mu dao sav RAM.

Prilozi

Shiki

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
1.609
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
.
RAM:
4GB DDR3 1066MHz
Display:
LG LC55 42"
HDD:
Sound:
Logitech Z5500
Mice & keyboard:
Internet:
Cable 8096/384
OS & Browser:
Other:
Macbook White Unibody
Sa ovime bih ja bio zadovoljan, tako da si mozda ja pazarim Noctua-u. Mrzi me iskreno da cekam TR ili neshto slicno jer je pitanje kad ce biti i po kojoj ceni ;)

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Sa ovime bih ja bio zadovoljan, tako da si mozda ja pazarim Noctua-u. Mrzi me iskreno da cekam TR ili neshto slicno jer je pitanje kad ce biti i po kojoj ceni ;)

Moze to jos da se "optimizuje". Smanjio sam na Vcore 1.2250 V a RAM je bio na 1200, skinuo sam jos koji stepen. Medjutim kada sam podigao RAM na 1600 MHz skocilo je koji stepen :). Ako se lapuje Noctua i tu moze nesto da se ucari. Ja sam stavio pastu koja je stigla uz cooler, imao sam i OCZ Freeze ali mi je nesto sumnjiv, nisam hteo da eksperimentisem.

audiofreak

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
688
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Core i7-920 SLBEJ, Titan TTC-NK85TZ (Fenrir)
Motherboard:
Intel DX58SO BIOS 4196
RAM:
Apacer 6GB DDR3/1333
VGA & cooler:
Sapphire HD5850 1GB GDDR5 PCIE (Game Edition)
Display:
19" Viewsonic VP930b
HDD:
WD1500ADFD, WD10EADS, WD5000AACS
Sound:
Realtek ALC 889A, homemade PA, Visaton Alto II
Case:
Cooler Master CM-690
PSU:
Chieftec APS-650C
Optical drives:
Pioneer DVR216DBK
Mice & keyboard:
Logitech Deluxe 250 USB, Microsoft Laser Mouse 6000
Internet:
Telekom 4Mbit ADSL
OS & Browser:
Windows XP SP3
Other:
Plantronics Voyager PRO
Cestitam na prinovi nek te sluzi sa srecom!

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Moze to jos da se "optimizuje". Smanjio sam na Vcore 1.2250 V a RAM je bio na 1200, skinuo sam jos koji stepen. Medjutim kada sam podigao RAM na 1600 MHz skocilo je koji stepen :). Ako se lapuje Noctua i tu moze nesto da se ucari. Ja sam stavio pastu koja je stigla uz cooler, imao sam i OCZ Freeze ali mi je nesto sumnjiv, nisam hteo da eksperimentisem.
Ja imam Noctua-inu, CM-ovu, OCZ i Titan paste.
Najniže temperature sa istim kulerom, V8, su sa Titan pastom. Verovao ili ne.
Najviše temperature su sa OCZ. CM i Noctua su tu negde... ~1°C

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Cestitam na prinovi nek te sluzi sa srecom!
10x.

Ja imam Noctua-inu, CM-ovu, OCZ i Titan paste.
Najniže temperature sa istim kulerom, V8, su sa Titan pastom. Verovao ili ne.
Najviše temperature su sa OCZ. CM i Noctua su tu negde... ~1°C
Zanimljivo. Toliko me mrzi da sve ovo rasklapam (omatorilo se) i da proveravam. Dok sam imao opterona OCZ se pokazao bolje od AS5 (AS5 je imao losu osobinu da se stvrdne, bar ovaj sto ja imam).

mipko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.05.2009.
Poruka
1.309
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
I7 920 D0 @ 3.6GHz
Motherboard:
EVGA E760
RAM:
6x2GB Mushkin Redline 6-7-6-18-1
VGA & cooler:
2 x EVGA GTX 580, EVGA GTX 285 Classified
Display:
Lenovo L220X
HDD:
2XSSD 128GB Kingoston V+ 2nd gen RAID 0
Sound:
Asus Xonar Essence STX
Case:
Lian Li 2120b
PSU:
Antec HCP 1200
Optical drives:
LG
Mice & keyboard:
Logitech Illuminated
OS & Browser:
Windows 2008R2
Other:
Akitio Taurus Mini LCM – Portable Dual Bay RAID Enclosure
@Lukija: ja sam silom prilika ostao samo na bas toj Noctua pasti i super mi je posluzila.

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Cini mi se da je pasta postojanija. Imam jos jedan sistem - Opteron 165 na 2.6 GHz + DFI NF4 LP UT i tamo sam stavio OCZ + Hyper TX2. Racunar koristi sestra vec vise od godinu dana i iskoristio sam njeno odsustvo da malo ocistim masinu od prasine. Kada sam skinuo cooler, nije mi se svidelo kako pasta izgleda. Zato se drzim Noctua paste. Ionako su razlike akademske.

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Evo da dignem thread iz hibernacije. Bile su mi malo sumnjive temperature za CPU pa sam krenuo da poliram cooler. Prosto nisam verovao da je Noctua toliko losa. Probao sam LinX pre i posle poliranja i maksimum koji sam video je 75*C na prvom jezgru (ono je najtoplije). Poliranje nije donelo nikakve promene pa sam resio da vidim da li je problem u tome sto je ventilator podignut zbog memorijskom modula. Rezultati su zanimljivi. Pre intervncije maks. temperature posle 15min LinX-a su bile 75,72,73 i 74 po jezgrima a posle intervencije, 69, 62, 66, 66 sto znaci 6*C niza temp u najgorem slucaju ili u proseku (6+10+7+8)/4 = 7.75*C dobitka. Toliko mi je krivo sto necega moram da se odreknem. U ovom slucaju ce da bude ili cooler ili memorija. Naravno, memorija mi je vise vazna tako da cu morati da uzmem drugi cooler. Megahalems mi ne bi pomogao jer je cak gabaritniji pa bih imao iste probleme. TRUE bi mozda pasovao jer je nesto tanji od Noctue (71mm vs 63.44mm) i ne bi dodirivao memoriju posle montaze ventilatora (25mm). Na zalost, ne postoji mounting kit za 1156. Ostaje jedino H50 kao najbolja solucija .....

Prilozi

Vrh