warmaster
Moderator
- Učlanjen(a)
- 01.04.2009.
- Poruka
- 2.687
- Rezultat reagovanja
- 8
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
4690k 4.5ghz 1.25v EK custom
Motherboard:
Gigabyte Z97n Gaming5
RAM:
eXceleram 2x4Gb
VGA & cooler:
Gigabyte gtx970 itx
Display:
LG 42" LW4500 3D SBS
HDD:
Seagate Barracuda ST3000DM001
Sound:
Storm Sirus/Telefunken TLX 22/4 on Telefunken TA750
PSU:
SilverStone Strider 650W Gold
Mice & keyboard:
G105 MW3, Logitech G5
OS & Browser:
Win7 x64
Other:
Take me to the hospital
Buduci da je mnogo dobrih procesora izbaceno na trziste, resio sam da se bacim na izradu POT-a koji ce parirati njihovim zahtevima za sto stabilnijim i nizim temperaturama. Naziv koji sam mu dodelio je vise monumentalan, jer sam ga poceo praviti kada sam poceo sa istoimenom igrom, i zavrsio isto tako
Sam pot ne spada u kategoriju teskasa o cemu govori njegova tezina od samo 1400g (bez alu dela). No pot nije ni namenjen da bude tezak, ni glomazan, vec je modifikovan tako da bi odgovarao postizanju sto boljih skorova u Spi i max kloku procesora.
Kao sto vidite u prilozenoj slici, pot se sastoji iz dva dela, bakarni donji deo, i aluminijumski gornji. Ugao od baze do prve krivine pot-a sa spoljasnje strane je uobicajeno 45 stepeni. Radi boljeg prenosenja temperature, reQuiem ima dve kosine, tj. prva kosina nosi ugao od 45 stepeni, ali druga kosina ima blazi ugao tj iznosi 50 stepeni, zbog raspodele temperature koja se prenosi sa procesora. (modifikaciju mozete videti na slikama ispod)
Unutrasnjost pot-a je predvidjen, kao sto sam napomenuo, za sto bolje postizanje rezultata kod Spi i max klok rezultata. Problematika kod SPi 32M testa je prebrzo snizavanje temperature nakon zavrsetka testa. Naime usled naglog pada temperature, procesor je vican prelasku u stanje "cold bug-a", tj prestanka rada procesora usled smrzavanja. Da bi se to sprecilo, pot mora da ima manju tezinu i glomaznost, a sto vecu povrsinu. Zbog toga, reQuem ima specifican dizajn. Od vrha pot-a pa do baze ima vise razlicitih udubljenja i izbocenja. Da bi se sto vise povecala povrsina pot-a, sa strane su urezane dve reze dubine i sirine od 5mm, dok su izbocine nastale dubljenjem dodatno izrezane, i time se znatno povecala povrsina, a da se nije oskrnavila baza pot-a. Kad smo vec kod baze, baza poseduje vise stepenika, i debljina bakra izmedju spoljasnje baze i zadnjeg stepenika unutrasnjeg dela baze iznosi 10mm. Pot poseduje i resu visine 50mm i debljine 16mm, koja je na vrhu zaostrena pod uglom od 35 stepeni, koja nadoknadje nedostatak velike mase pri opterecenju procesora, i zadrzava temperaturu bez variranja. Verovatno se pitate kako moze ujedno da zadrzava temperaturu, i da je brzo odpusti prilikom naglog pada. Odgovor lezi u naostrenom vrhu na koji se direktno sipa ln2 dok se test vrti i kosinama koje sam projektovao na potu. Ugao od 45 stepeni sluzi za brzi prenos temperature, dok ugao od 50 stepeni bolje prenosi tu temperaturu na zidove pot-a koji imaju veliku povrsinu. Resa je u centralnom delu te je najpogodnija promenama temperature. Slike unutrasnjosti mozete videti ispod.
I za kraj, hteo bih da se zahvalim Duletu (animaN) za takozvani "mirror touch", tj. fenomenalno uglacavanje i poliranje, i umetnicko uslikavanje pot-a
Poslednja izmena: