• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

SSD - najbolja kupovina

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.698
Rezultat reagovanja
2.338
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
Intel i7 9th gen / LFII 360
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Gigabyte RX 5700 XT 8GB OC
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
Xonar U5, Monitor Audio, JBL 1202D
PSU:
Enermax Platimax D.F. 1200W
Mice & keyboard:
HyperX Alloy Origins Core + Razer Basilisk
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
I jeste i nije tako. 64GB je poprilično knap za ovo (ako računaš i recimo dve igrice od 5-6GB) i swap fajl od 4-8GB. Takođe, SSD-ovi prilično uspore kada ih dupke napuniši! Naravno, ako se nema para za veći, i ovaj od 64GB će odraditi posao, igrice nećeš na njega trpati i sl...
igrice na SSD? izvivljavanje sa parama...ili imate dobru platu ili niste zaradili te pare...

Poslednja izmena:

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Jeste ali zato imas neke igre koje se ucitavaju mnogo sporo, vredi im dati SSD. Pogotovu ako su ti omiljene. Da vidis kako se System Shock 2 ucitava :) 13 godina kasnije ..... :)

M_M

PCAXE Member
Učlanjen(a)
23.03.2011.
Poruka
277
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i7-2600K, Noctua NH-D14
Motherboard:
MSI P67A-GD65
RAM:
4x2GB ExcelRAM, 1866CL8
VGA & cooler:
Asus R9 290 OC 4GB
Display:
24" Dell 2407WFP-HC
HDD:
Kingston HyperX 240GB + 6TB
Case:
CoolerMaster CM690
PSU:
Corsair HX750
Optical drives:
LG BluRay
Internet:
SBB 15Mbit
OS & Browser:
Win7HP 64bit
Other:
APC SmartUPS SU1000i
igrice na SSD? izvivljavanje sa parama...ili imate dobru platu ili niste zaradili te pare...
Nisam mislio arhive igrica, već samo one koje aktivno igraš (obično 2, max 3, barem u mom slučaju).

Recimo Skyrim učitavanje "nivoa", odnosno delova mapa (koje je relativno često, svakih par minuta, sa SSD-om samo par sekundi, a sa HDD-om i po 20-30 sekundi).

Mislim ako na SSD ne možeš da staviš ono što često koristiš u čemu je poenta SSD-a? Da ti podigne sistem 10 sekundi brže? Koliko često podižeš sistem, ja uglavnom jednom na dan?

Offtopic: A pare sam odvojio od plate naravno kao i za računar. Nikad ni dinara na neki sumnjiv ili polulegalan način zaradio nisam niti mi je ikad iko išta poklonio. Učio sam vredno, završio ETF (i šljakao istovremeno od 3-će godine), radio i borio se, sada imam već 11god iskustva iza sebe i za srpske pojmove OK platu mada i dalje ništa specijalno, taman da se živi koliko-toliko normalno ako se ne razbacuje, a i žena radi. Moram na nešto i pare da trošim, zar ne? Mislim kada sam i nepušač, ne pijem, ne kockam se, itd... Pitam se da li pušači imaju pojma da bacaju barem 500-600e godišnje u vetar a posle kukaju da nemaju para?

Poslednja izmena:

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
AMD FX 8300 @ 3.3GHz / Thermalright Ultra-120A
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
4x4GB Kingston HyperX Genesis
VGA & cooler:
ZOTAC GTX1060 6GB / ASUS R9270X-DC2T-2GD5
Display:
BenQ 2450
HDD:
SP/Samsung 120GB SSD Raid-0, 4x Toshiba 1TB Raid-0, Toshiba 2TB
Sound:
Integrated - S/PDIF @ Yamaha RX-V 659
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Logitech UltraX & Razer Copperhead (thanks to Lukija)
Internet:
Telekom VDSL 20Mbps/4Mbps
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Xiaomi Redmi 5 Plus/HTC One M7 32GB/HTC EVO 3D + 8gb microSD/Sony Ericsson X1
Butujes sistem jednom dnevno? Ja butujem jedino kad me EPS natera, sto zna da bude i jednom mesecno :d

Inace slazem se, poenta SSD-a je sto je brzi od HDD-a, ali ako cu tu brzinu primetiti samo kad se butuje sistem onda meni SSD ne treba, s druge strane ako mi se skrati loading u igri to cu primetiti mnogo cesce.

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Offtopic: A pare sam odvojio od plate naravno kao i za računar. Nikad ni dinara na neki sumnjiv ili polulegalan način zaradio nisam niti mi je ikad iko išta poklonio. Učio sam vredno, završio ETF (i šljakao istovremeno od 3-će godine), radio i borio se, sada imam već 11god iskustva iza sebe i za srpske pojmove OK platu mada i dalje ništa specijalno, taman da se živi koliko-toliko normalno ako se ne razbacuje, a i žena radi. Moram na nešto i pare da trošim, zar ne? Mislim kada sam i nepušač, ne pijem, ne kockam se, itd... Pitam se da li pušači imaju pojma da bacaju barem 500-600e godišnje u vetar a posle kukaju da nemaju para?

[OT] O, kolega :) Manje vise ista prica (osim bracnog statusa). Kupovina HW je jedini porok. [/OT]

Starog Kingstona sam prebacio za igre i slicne namene. Corsair mi je sistemski disk. HDD u Raid0 je za arhivu. To je neki moj scenario.

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.698
Rezultat reagovanja
2.338
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
Ne znam sta da kazem na sve ovo :) Kanda ja imam vremena na pretek pa mi nije problem sacekati 5-6 sekundi ucitavanja u skyrimu u kome cu provesti 2-3 sata ^^
Ja na SSD vise gledam kao na ultra brz swap fajl jer cesto u photoshopu radim sa stvarima koje uzimaju preko 10GB radne memorije sto znaci da je dosta toga na swap fajlu na HDD-u, a tu je razlika vec ogromna izmedju hdd i ssd jer se par minuta menja za par sekundi, a da li s enesto ucitava za 0,1 sec ili 1 sec - mene za to apsolutno nije briga, dokle god to nije frejm u igri :D

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
AMD FX 8300 @ 3.3GHz / Thermalright Ultra-120A
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
4x4GB Kingston HyperX Genesis
VGA & cooler:
ZOTAC GTX1060 6GB / ASUS R9270X-DC2T-2GD5
Display:
BenQ 2450
HDD:
SP/Samsung 120GB SSD Raid-0, 4x Toshiba 1TB Raid-0, Toshiba 2TB
Sound:
Integrated - S/PDIF @ Yamaha RX-V 659
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Logitech UltraX & Razer Copperhead (thanks to Lukija)
Internet:
Telekom VDSL 20Mbps/4Mbps
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Xiaomi Redmi 5 Plus/HTC One M7 32GB/HTC EVO 3D + 8gb microSD/Sony Ericsson X1
Pa ok, al ja photoshop vise ni ne instaliram, ne pamtim kad mi je trebao poslednji put. Sem igara nemam nista sto moze znatnije da mi optereti racunar, ako izuzmem povremenu rekompresiju videa. Tebi se onda vise isplati 32GB rama i napravis od pola ram drajv, bice brze od SSD-a sigurno ;)

:wave:

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Evo jedan scenaro gde je SSD spas. Imam na poslu notebook. Ima jak CPU ali mu je disk spor (5400RPM) i pri tome je zatrpan gomilom pozadinskog SW tipa security :d - AV i jos kojekakav SW za nadgledanje. Epilog je da masina vrlo cesto trokira jer AV stalno radi nesto a po rasporedu radi cesto i full scan. U takvim slucajevima je koriscenje racunara toliko bolno da mi dodje da ga bacim jer neke stvari cekam i po minut da se urade (obicno startovanje programa). Vrlo cesto lampica od HDD-a sija neprekidno cak i kada nista ne radim.

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.698
Rezultat reagovanja
2.338
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
Pa ok, al ja photoshop vise ni ne instaliram, ne pamtim kad mi je trebao poslednji put. Sem igara nemam nista sto moze znatnije da mi optereti racunar, ako izuzmem povremenu rekompresiju videa. Tebi se onda vise isplati 32GB rama i napravis od pola ram drajv, bice brze od SSD-a sigurno ;)

:wave:
pa ne isplati mi se vise jer peak heap size moze biti daleko veci od 32GB :) A tu je i windows i njegovi fajlici koje sam ram nece ubrzati, ipak sistem jeste brzi sa SSD-om nego samo sa mnogo ram-a, ne mislim na boot windowsa, to zapravo i nije nesto puno brze, stopovo sam moj i za 22sec je sve gotovo, a za ~16sec sam na desktopu.

M_M

PCAXE Member
Učlanjen(a)
23.03.2011.
Poruka
277
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i7-2600K, Noctua NH-D14
Motherboard:
MSI P67A-GD65
RAM:
4x2GB ExcelRAM, 1866CL8
VGA & cooler:
Asus R9 290 OC 4GB
Display:
24" Dell 2407WFP-HC
HDD:
Case:
CoolerMaster CM690
PSU:
Corsair HX750
Optical drives:
LG BluRay
Internet:
SBB 15Mbit
OS & Browser:
Win7HP 64bit
Other:
APC SmartUPS SU1000i
@gx-x: ako radis puno u Photoshopu, mislim da ti je 4GB memorije (u profilu ti piše 2x2GB) apsolutno premalo. Puno bi ti značilo 16GB memorije, a ona je sada jeftina - za 70e nabaviš 16GB PC1600 DDR3 RAM memorije.

Mislim sa 64GB SSD-om, nakon što instaliraš win7 i aplikacije, neće ti ostati više od 10-15GB za swap fajl. Pritom, ne zaboravi 64GB SSD-ovi su u upisu (dakle i za swap fajl) dosta sporiji od 128GB SSD-ova (isti model naravno) a i SSD-ovi znatno usporavaju kada ih doteraš blizu punog kapaciteta po popunjenosti, ulaze u tkzv "dirty" state i ne mogu da odrade TRIM kako treba zbog nedostatka slobodnog prostora.

P.S. Jel ti imaš SSD ili ne, mislim u profilu si naveo neki Seagate Liquid State Disk????

Poslednja izmena:

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.698
Rezultat reagovanja
2.338
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
win7 x64 sa osnovnim user files i program files uzima ~23GB. Pored njega na C particji mi treba firefox, email klijent, openoffice, aimp3 i potplejer. Znaci sve skupa oko 23.5GB :)

Sto se upisa tice, samsung 830 serija je podjednako brza sa 64GB kao i sa 128GB, a oba su medju najbrzim SSD uredjajima trenutno. No to nije ni bitno toliko, to sam naveo kao primer. To sto je 64GB sporiji i kolko je sporiji je u realnom radu neprimetno jer je i dalje munjevito brzo ;) Ne bih uzimao SSD od pre 4 godine, tad je i onaj od 120gb bio sporiji u odnosu na danasnje, pa cak i od 64GB modela novijih serija zar ne? :)

Nemam SSD, pola stvari u "moja masina" je zezanje :) Mislim da se to skonta cim vidis overklokvan i3-2100 :d

edit: pa radio sam u photoshopu iste ove stvari sto i sad radim i na 256mb rama, prezivi se, navikne se...4gb je milina naspram 1gb rama kolko samgodinama imao na masinama u stamparijama u kojima sam radio ili sa kojima sam saradjivao. Adaptira se covek, primenjuje raznorazne tehnike da bi jeo sto manje rama i td. Naravno da se ne bih zalio na performanse sa 16GB rama ali opet bi dolazilo do zagusenja kad ne bih pazio sa lejerima i sl.

Poslednja izmena:

M_M

PCAXE Member
Učlanjen(a)
23.03.2011.
Poruka
277
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i7-2600K, Noctua NH-D14
Motherboard:
MSI P67A-GD65
RAM:
4x2GB ExcelRAM, 1866CL8
VGA & cooler:
Asus R9 290 OC 4GB
Display:
24" Dell 2407WFP-HC
HDD:
Case:
CoolerMaster CM690
PSU:
Corsair HX750
Optical drives:
LG BluRay
Internet:
SBB 15Mbit
OS & Browser:
Win7HP 64bit
Other:
APC SmartUPS SU1000i
Nikad 64Gb i 128Gb verzije nisu iste brzine u upisu (važno za temp fajlove), pa ni 830-tica, vidi specifikaciju proizvođača ispod:

Samsung 830, 64GB Capacity
Up to 520MB/s Sequential Read Speed
Up to 160MB/s Sequential Write Speed

Samsung 830, 128GB Capacity
Up to 520MB/s Sequential Read Speed
Up to 320MB/s Sequential Write Speed

A što se 23.5GB tiče, nisi računao windows SWAP fajl, sigurno ti treba barem 4-8GB, možda i više. Kad i to dodaš, kao i vremenom što se nakupe gluposti od dll-ova, utility-ja itd, barem 35Gb ti ode, i ostane ti oko 25GB (64GB nikad nije 64GB, već manje zbog toga kako proizvođači računaju Gbajt). I kao što rekoh ranije, kad se SSD napuni, dodatno uspori jer ne može da odradi TRIM kako treba. Dakle, ipak bi te iskreno savetovao da skupiš još koju kintu i uzmeš 128GB verziju da se ne bi kasnije kajao...

Poslednja izmena:

Beagle

PCAXE News Guru
Učlanjen(a)
20.01.2010.
Poruka
1.480
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AthlonII X4 620 @1.225v, Hyper 412 Slim
Motherboard:
Gigabyte M720-US3
RAM:
2x2GB Patriot Viper + 2x2GB GEIL Black Dragon CL5-5-5-15 @800 @1.8v
VGA & cooler:
Gigabyte GF9500GT 1GB (750/1850/500), CoolViva Z1
Display:
LG L204WS
HDD:
Patriot Pyro 60 GB, WD5001AALS
Sound:
Creative Audigy 1, Altec Lansing ATP3, Beyerdynamic DTX-710
Case:
Lian Li PC-S80 Black, 2xScythe SlipSream, 1x Turbine Master 800RPM
PSU:
OCZ StealthXStream 500W (Scythe S-Flex ventilator)
Optical drives:
Optiarc DVD-RW
Mice & keyboard:
Microsoft sidewinder X5, Roccat Taito, Logitech K120
Internet:
Cable
OS & Browser:
Win 7x64 SP1
Other:
Audigy front panel
Instalirajte home premium varijantu windowsa (umesto sto se svi zalete i stave ultimate, a ni ne znaju sta ce im). Vec tu se ustedi par GB. Jos kada se ugase restore point, hibernacija i ostale gluposti, windows postaje prilicno racionalan po pitanju prostora na disku.

Za sta ce ti 8GB page-a? Ja sam pagefile iskljucio (swap je na Linuxu, nije ista stvar iako im je namena slicna). Po danasnoj ceni ram memorije, nije mi ni jasno kome on uopste i treba. Moze da se ostavi fiksno 1~1.5GB zlu ne trebalo, ali ja vec mesecima radim bez njega i nemam problema.

M_M

PCAXE Member
Učlanjen(a)
23.03.2011.
Poruka
277
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i7-2600K, Noctua NH-D14
Motherboard:
MSI P67A-GD65
RAM:
4x2GB ExcelRAM, 1866CL8
VGA & cooler:
Asus R9 290 OC 4GB
Display:
24" Dell 2407WFP-HC
HDD:
Case:
CoolerMaster CM690
PSU:
Corsair HX750
Optical drives:
LG BluRay
Internet:
SBB 15Mbit
OS & Browser:
Win7HP 64bit
Other:
APC SmartUPS SU1000i
Za Home Premium si skroz u pravu - ja sam baš njega i kupio (u x64 varijanti) jer mi ne trebaju dodatne mogućnosti Ultimate verzije, koja je pritom i 70-80e skuplja. Ljudi se zaleću na Ultimate pošto koriste piratizovan OS i može im se, a ne zato što im treba.

A za obradu velikih slika, i ja sam gx-x-u preporučio memoruju - pa 16GB se dobije za 70e, ali nekako me on odbija i kaže 4GB je OK, a sa druge strane kaže da mu ni 32GB ne bi bilo dovoljno, tako da sam i ja pomalo zbunjen sa njegovim potrebama.

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.698
Rezultat reagovanja
2.338
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
@M_M:

http://www.tomshardware.com/reviews/tests-ssd-review-solid-state,3103.html

i btw sequential read mije apsolutno nebitan, a i swap fajlu je nebitan jer se tu nista "sequential" ne desava :rolleyes: U ostalim stvarima razlike su male i uglavnom merljive sintetikom. Ko ih primeti na AB blind testu u radu taj ima super moci :P

A ovo oko temp/swap me zaista mrzi da objanjavam u ovoj temi. Ima nekoliko testova i objasnjenja po netu zasto ne treba gasiti temp fajl u windowsu.
Za photoshop mogu reci samo da ako se radi sa potencijalno ogromnim projektima na masini sa malo/manje RAM-a nego sto bi voleli, pa cak i 16GB, za drop shadow se ne ukljucuje Fx kanal vec se to radi "peske", ne pravi se 300 lejera, ne pravi se backup svakog lejera u samom radnom fajlu, history se ne drzi na 20 i vodi se racuna o tome da je svaki novi lejer popunjen pikselima jednak velicini slike te velicine +- jos neki udeo u zavisnosti od tipa lejera, broja boja i sl. Primer bi bio rad sa plakatom 4x2.5m u 300dpi gde ste zapoceli sa fotkom koju ste razvukli da prekrije ceo plakat, to je vec oko 200-300MB, dodajte jedan lejer teksta sa drop shadow i eto vas na pola giga. Ubacite jos par fotki i dodelite im efekte i eto vas na 4...E sad, odavde ima dva-tri puta kojima se moze ici, jedan ili dva bi bila takva da se vrati nazad tako da projekat ponovo zauzima oko 1GB...

A zasto SSD 64GB umesto 16GB ram-a? Pa zato sto ce photoshop raditi skoro podjednako brzo i sa jednim i sa drugim, cak mozda i brze sa SSD jer photoshop npr sam po sebi neke stvari nece stavljati u RAM vec ce automatski terati u TEMP i/ili ucitavati sa HDD/SSD. Pored toga, 16GB bi bilo maltene beskorisno za bilo sta drugo osim za photoshop dok SSD ipak tera ceo sistem brze. Ne zaboravite na cinjenicu da nesto prvo mora da se ucita sa HDD/SSD da bi zavrsilo u tih 16GB.

Poslednja izmena:

Beagle

PCAXE News Guru
Učlanjen(a)
20.01.2010.
Poruka
1.480
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte M720-US3
RAM:
VGA & cooler:
Display:
LG L204WS
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
Optiarc DVD-RW
Mice & keyboard:
Internet:
Cable
OS & Browser:
Win 7x64 SP1
Other:
Audigy front panel
Nisam ja rekao nista protiv SSD-a (sta vise, imam spravicu :D), nego sam pisao o beskorisnosti pejdz falja u danasnjim sistemima. Meni komp isto radi sa i bez njega, tako da je to samo parazitan prostor na disku.

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.698
Rezultat reagovanja
2.338
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
Uz svo duzno postovanje gosn Beagle, ali ti imas linux koji mene i vecinu ovde verovatno uopste ne zanima. Moj kolega na (bivsem) poslu je linux nosio na 2GB flashu i odatle ga butovao i koristio na celeronu s775 i 1GB rama i radio mu je snappy i savrseno. Upotreba sistema i potrebe su nam ocigledno veoma razlicite.

Poslednja izmena:

Beagle

PCAXE News Guru
Učlanjen(a)
20.01.2010.
Poruka
1.480
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte M720-US3
RAM:
VGA & cooler:
Display:
LG L204WS
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
Optiarc DVD-RW
Mice & keyboard:
Internet:
Cable
OS & Browser:
Win 7x64 SP1
Other:
Audigy front panel
Kakve veze to ima sa bilo cim?

Mislim, imam linux, ali isto tako imam i windows. Linux sam pomenuo u potpuno drugom kontekstu (da je nepravilno jednaciti page i swap fajl, jer iako imaju slicnu namenu, princip rada im je dijametralno drugaciji). Linux nema apsolutno nikakve veze sa onim sto sam napisao u gornjoj poruci.

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.698
Rezultat reagovanja
2.338
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
a sa cime ima veze onda to sto si napisao? :rolleyes: Pises da si na linux-u, ne pises da koristis windows, photoshop verovatno ne koristis tako da ne vidim sta uopste pokusavas da mi kazes? Da uzmem 16GB rama umesto 64GB ssd? Da iskljucim temp fajl? (nisam jednacio temp i swap pisao temp/swap sto znaci "i ovo i ono" u kontekstu) Ako dobijes eksesivni heap file spike od 20GB, a iskljucio si temp fajl u windowsu, dobices CTD u najboljem slucaju i sta si onda uradio?
Zaista ne razumem sta pokusavas da mi kazes. :/
Sa druge strane, ja pisem o temp i swap fajlovima (u photoshopu je uvek swap jer se koristi kad zafali memorije) i objasnio zasto ja mislim da je meni bolje ovo od onoga. Iskreno, ne vidim potrebu za 16/32GB rama osim "moze mi se" ili ako je rec o nekoj masini kojoj to zaista treba za ne znam ni ja sta, ja mogu da pricam samo o aspektima printa. Da li programerima treba, zaista ne znam.

A kakve veze ima ono pominjanje linuxa sa flash diska sa bilo cime? Pa ima u kontekstu koliko linux ne zahtevan moze da bude. Pretpostavio sam, na osnovnu tvog pominjanja linux-a kao OS-a, da njega koristis i da je on dijametralno drugaciji od windows-a i da moze i sa USB flash-a da se tera, ne treba ti 16GB rama i SSD da bi radio kako treba.

PS. temp fajl (ili pejdz fajl, zovite ga kako ocete) u windowsu moze da se namesti da bude od, lupam sad napamet, 1MB pa navise (dinamicki), ako se ne koristi, imas parazita od 1MB, ako zatreba kojim slucajem - tu je. Samo treba podesiti kako valja.

Poslednja izmena:

M_M

PCAXE Member
Učlanjen(a)
23.03.2011.
Poruka
277
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i7-2600K, Noctua NH-D14
Motherboard:
MSI P67A-GD65
RAM:
4x2GB ExcelRAM, 1866CL8
VGA & cooler:
Asus R9 290 OC 4GB
Display:
24" Dell 2407WFP-HC
HDD:
Case:
CoolerMaster CM690
PSU:
Corsair HX750
Optical drives:
LG BluRay
Internet:
SBB 15Mbit
OS & Browser:
Win7HP 64bit
Other:
APC SmartUPS SU1000i
@gx-x: Ok, oko swap fajla i memorije za korišćenje PS-a verovatno već ti bolje znaš kako stvari stoje... što se 64GB SSD-a tiče, mislim da je various size file copy prilično reprezentativan test za PS temp fajl:

Da li primećuješ razliku u brzini 256GB i 64GB verzije? 128GB verzija je po brzini znatno bliža 256GB verziji nego 64GB verziji, da znaš. Takođe, po 100-ti put da napomenem, kada SSD napuniš na preko 70-75%, on već krene da usporava, a preko 90-95% on više ni TRIM ne može da uradi, pa upis padne na mizernu brzinu i ne oporavi se dok ne isprazniš disk i odradi TRIM!

Evo na šta padnu performanse kada ga napuniš 97%:

Takođe, životni vek kod 64GB je nekoliko puta kraći od 128GB pri istom korišćenju*. A pošto ćeš ipak raditi puno čitanja a naročito upisa (za SSD pojmove, jer uzima se prosek od 7GB upisa na dan pri proračunima proizvođača a ti ćeš imati 10-100x više rekao bih), ako već kupuješ 64GB gledaj da bude sa što dužom garancijom.

*da elaboriram: neka ti OS i ono što ti je fiksno zauzima 32GB kapaciteta. To znači da za PS temp fajl ostaje 32GB na 64GB SSD-u, odnosno 96GB na 128GB SSD-u. Sve dodatne upise (temp fajl za PS) kontroler (wear-levelling) na prvom raspoređuje na 32GB ćelija a na drugom na 96GB ćelija. Svaka ćelija ima sličan životni vek što se upisa i brisanja ciklusa tiče, pa je jasno da pri intenzivnom korišćenju će ovaj 128GB SSD da ima približno 3x duži životni vek (96/32), jer 3x više vremena će mu trebati da "ispuca" sve ćelije 3000x (ili koliki je već prosečni vek 25nm MLC NAND-ova).

Poslednja izmena:

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.698
Rezultat reagovanja
2.338
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
da elaboriram i ja :p : te sinteticke razlike se u radu ne osete, naspram HDD-a sve je to mnogooooo brze. Tih 1:48 sto ce 64GB SSD imati je verovatno 10x manje nego sto HDD ima.
Kad stavim u PS da se fajl snima (da dobro si procitao :D ) to nekad ume da potraje i po 10 minuta ako je neki ogroman i kompleksan plakat u pitanju (tipa B1), sa SSD-om ce to biti ispod 2~3 minuta, ko zna, mozda i mnogo brze, a kad bih stavio 16GB rama umesto SSD-a nista se na tom polju znacajno ne bi promenulo. Naravno, najbolje je imati i jedno i drugo ali ja prosto nemam racunicu za toliko ulaganje ovde jer se sve debelo potcenjuje, a treba mi novac i za stvari koje nisu vezane za PC :rolleyes:

PS. Dobar je i taj performans sa punim SSD-om, i dalje mnogo brze od HDD :) O 256GB modelu cu razmiljati kad bude ~100e (a ne zurim ja nikud, i ovo sto sad imam mi zavrsava posao)

Poslednja izmena:

M_M

PCAXE Member
Učlanjen(a)
23.03.2011.
Poruka
277
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i7-2600K, Noctua NH-D14
Motherboard:
MSI P67A-GD65
RAM:
4x2GB ExcelRAM, 1866CL8
VGA & cooler:
Asus R9 290 OC 4GB
Display:
24" Dell 2407WFP-HC
HDD:
Case:
CoolerMaster CM690
PSU:
Corsair HX750
Optical drives:
LG BluRay
Internet:
SBB 15Mbit
OS & Browser:
Win7HP 64bit
Other:
APC SmartUPS SU1000i

Beagle

PCAXE News Guru
Učlanjen(a)
20.01.2010.
Poruka
1.480
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte M720-US3
RAM:
VGA & cooler:
Display:
LG L204WS
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
Optiarc DVD-RW
Mice & keyboard:
Internet:
Cable
OS & Browser:
Win 7x64 SP1
Other:
Audigy front panel
@gx-x

Covece, ti izmisljas stvari i tvrdnje koje ja ocigledno nisam pisao. Gde sam ja to tebe ubedjivao da kupis 16GB rama i da ne kupis SSD?

Koncept swapa i page-a je na nivou operativnog sistema, i njima podlezu svi programi, pa i photoshop. Sta on ore po temp folderu ja zaista ne znam, niti sam o tome pisao.

Uostalom, moja poruka nije bila namenjena tebi, vec reply M_M-u, a vezano za velicinu page fajla i zauzeca prostora na disku od strane Windowsa (a ne Linuxa).

c-p-r

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
23.04.2009.
Poruka
1.976
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
^^ Pa i ne kada nije preko potrebno a ima 64 modela za 70. :)

Mislim da je vec potrebna ta razlika izmedju 64 cruciala i 128 istog onda se ne bi ni razmisljalo o 64... bar ja tako vidim.

zookarma

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
06.11.2009.
Poruka
1.210
Rezultat reagovanja
6
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i5 750 + Megahalem
Motherboard: