• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

AMD uvodi sledeću generaciju računarstva sa A-serijom APU-ova

PCAXE_news

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
28.07.2009.
Poruka
5.837
Rezultat reagovanja
443
Moja konfiguracija

AMD je, čineći dostupnim nove visoko-performansne AMD Fusion APU-ove A-serije, najavio narednu generaciju u potrošačkom mejnstrim računarstvu. Pružajući impresivno računarsko iskustvo u potrošačkim notbuk i desktop računarima, AMD APU-ovi A-serije omogućavaju brilijantnu HD grafiku, odlične performanse i preko 10,5 sati trajanja baterije.

Opširnije...

davidhaker26

PCAXE Member
Učlanjen(a)
25.12.2010.
Poruka
208
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Dell Inspirion N5010
Internet:
WADSL 1024/192
OS & Browser:
Windows 7 Professional 64bit & IE 9.0
Intel jos nema odgovora na AMD-ov APU, bice zanimljivo pratiti razvoj situacije :)

drfedja

CPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.084
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dell n5010, Intel Core i3 370M 2.4 GHz, 4 GB DDR3 1333
CPU & cooler:
Intel Core i7 4790K @ 4.5 GHz
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
16GB Kingston HyperX Beast 2400
VGA & cooler:
Sapphire AMD Radeon R9-280X
Display:
Viewsonic VA2342 23" LED, LG 25"Ultrawide, Samsung VA2342 23"
HDD:
Samsung SSD850 Evo 250GB, Kingston 120GB V300 SSD, 2x1GB WD Caviar black
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Cooler Master G650M modular
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Keyboard/Mouse Cooler Master Storm
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
Intel jos nema odgovora na AMD-ov APU, bice zanimljivo pratiti razvoj situacije :)
Intel je integrisao "prekjucerasnji" GPU u Sandy Bridge. Koncepcija je drugacija. Taj GPU nije GP programabilan, ali je CPU znatno snazniji. E sad, primena je bitna.
TDP je za oba otprilike isti. SB 95W, Llano 100W uz GPU koji je rastrosniji.
Za HTPC je bolje resenje Llano, jer je jeftiniji i ima daleko bolji GPU, a CPU performanse nisu presudne, zapravo, ono sto nudi Llano je sasvim dovoljno za takvu primenu.
Prilikom testiranja SB, napisao sam da nije bas sasvim jasan potez Intela, zbog cega u procesor kalibra i7 spakovati GPU na nivou GF 7300GS, koji pri tom ima akceleraciju za enkodovanje video materijala samo u jednom programu. :d To ipak deuje kao trapav pokusaj da se GMA HD3000 izreklamira kao upotrebljiv, ne samo za low res. gaming, nego i za nesto vise od toga.

davidhaker26

PCAXE Member
Učlanjen(a)
25.12.2010.
Poruka
208
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Dell Inspirion N5010
Internet:
WADSL 1024/192
OS & Browser:
Windows 7 Professional 64bit & IE 9.0
Intel je integrisao "prekjucerasnji" GPU u Sandy Bridge. Koncepcija je drugacija. Taj GPU nije GP programabilan, ali je CPU znatno snazniji. E sad, primena je bitna.
TDP je za oba otprilike isti. SB 95W, Llano 100W uz GPU koji je rastrosniji.
Za HTPC je bolje resenje Llano, jer je jeftiniji i ima daleko bolji GPU, a CPU performanse nisu presudne, zapravo, ono sto nudi Llano je sasvim dovoljno za takvu primenu.
Prilikom testiranja SB, napisao sam da nije bas sasvim jasan potez Intela, zbog cega u procesor kalibra i7 spakovati GPU na nivou GF 7300GS, koji pri tom ima akceleraciju za enkodovanje video materijala samo u jednom programu. :d To ipak deuje kao trapav pokusaj da se GMA HD3000 izreklamira kao upotrebljiv, ne samo za low res. gaming, nego i za nesto vise od toga.
Yes, but can it run Crysis :d:d:d

Mislio sam na pravi graficki cip, a ne propale pokusaje ubacivanja graficke koja ne moze poterati Pes11 na High (to je mogla i HD4250)

Graficki cip, koliko ja znam, je podosta bolji u Sandy-u nego prije sto je bio u Clarkdale-u i Lynnfield-u, ali opet se ne moze takmiciti sa AMD-om.

AMD je uvek bio dominantan pa polju integrisanih grafickih cipova, dok je Intel davao bolje CPU performanse.

I do APU-a, u AMD-ov graficki cip je bio integrisan u maticnoj ploci, a ne u CPU, dok je Intel od 1156 socketa integrisao u CPU.

Imam i AMD Phenom II procesor, kojim sam prezadovoljan, imam i i3 procesor u laptopu, koji isto odradjuje posao korektno, i matori Pentium IV sa Hyperthreadingom, koji dekoduje HD materijal bez problema sa X1650 grafickom o ATI-a (AMD-a).

Poslednja izmena:

drfedja

CPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.084
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dell n5010, Intel Core i3 370M 2.4 GHz, 4 GB DDR3 1333
CPU & cooler:
Intel Core i7 4790K @ 4.5 GHz
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
16GB Kingston HyperX Beast 2400
VGA & cooler:
Sapphire AMD Radeon R9-280X
Display:
Viewsonic VA2342 23" LED, LG 25"Ultrawide, Samsung VA2342 23"
HDD:
Samsung SSD850 Evo 250GB, Kingston 120GB V300 SSD, 2x1GB WD Caviar black
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Cooler Master G650M modular
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Keyboard/Mouse Cooler Master Storm
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
Yes, but can it run Crysis :d:d:d

Mislio sam na pravi graficki cip, a ne propale pokusaje ubacivanja graficke koja ne moze poterati Pes11 na High (to je mogla i HD4250)
Pa gledaj, da bi ti taj graficki cip terao igre, mora da ima podosta tranzistora, stream procesora itd.... a to znatno povecava povrsinu APU-a.
Intelov GMA 3000 je solidan integrisani GPU, dosta bolji od onoga sto je prethodilo njemu.

Graficki cip, koliko ja znam, je podosta bolji u Sandy-u nego prije sto je bio u Clarkdale-u i Lynnfield-u, ali opet se ne moze takmiciti sa AMD-om.
Lynnfield nema GPU, ima samo DMI interfejs i PCI-Express. Clarkdale ima, ali offchip, 32nm CPU + 45nm GPU/IMC, sve to je povezano u MCM modulu preko QPI linka.

AMD je uvek bio dominantan pa polju integrisanih grafickih cipova, dok je Intel davao bolje CPU performanse.
Uslovno receno da, mada ni to nije uvek bilo tako. Ako gledas ranije generacije procesora, AMD je cesto umeo da bude u prednosti.
Sto se tice poslednje AMD-ove generacije i pretposlednje Intelove u 45nm, Thuban daje malo bolje multithread perf. od Intelovih 45nm i7 Nehalem baziranih jezgara, ali primetno losije single thread. To bi Bulldozer trebalo da popravi.

I do APU-a, u AMD-ov graficki cip je bio integrisan u maticnoj ploci, a ne u CPU, dok je Intel od 1156 socketa integrisao u CPU.
Kao sto gore rekoh, to nije bas tacno. Intel je GPU integrisao u CPU, tek pojavom Sandy-ja. Clarkdale/Arrandale koriste MCM modul, gde je CPU 32nm, a GPU 45nm.

Imam i AMD Phenom II procesor, kojim sam prezadovoljan, imam i i3 procesor u laptopu, koji isto odradjuje posao korektno, i matori Pentium IV sa Hyperthreadingom, koji dekoduje HD materijal bez problema sa X1650 grafickom o ATI-a (AMD-a).
I ja imam u laptopu i3 Arrandale i mogu da kazem da je ta integrisana grafika relativno dobra za svakodnevnu primenu, mada se lose GPU performanse primecuju u svakom iole malo zahtevnijem zadatku koji opterecuje GPU.

Procesor je veoma dobar za dual core na 2.4 GHz i ima malu disipaciju za svoje performanse.

Sto se tice Phenoma II, o njemu je do sada sve receno. To je ekstenzija prastare K7, a zatim i K8 arhitekture i uskoro ce ga zameniti nesto novije i bolje. O tome ima vise u BD temi. ;)

Vrh