Iv4n
Moderator
- Učlanjen(a)
- 05.01.2010.
- Poruka
- 1.171
- Rezultat reagovanja
- 0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i5-2500K @ 4.8GHz + EKWB Supreme HF Full Copper
Motherboard:
Asus P8P67
RAM:
16GB Exceleram EBW301A 1600MHz CL9 + Bitspower FullCover Water Block
VGA & cooler:
Asus GTX680 DCII + EKWB FullCover Water block
Display:
Dell U2713HM IPS
HDD:
Samsung 840Evo 250GB
Sound:
Asus Xonar DG & Samson C03U Microphone
Case:
Corsair Obsidian 700D + Swiftech MCR320-QP radijator
PSU:
Seasonic X-750
Mice & keyboard:
Logitech G710+ & Logitech G400
Internet:
SBB 70Mbit
OS & Browser:
Win 7 SP1 Ultimate - X64
- Urednik
Ima li neko ko se razume u carinski zakon da mi objasni da li i zasto bi morao platiti carinu na primljenu robu koja je besplatno zamenjena od strane proizvodjaca.
Na osnovu sledeca tri dela Carinskog zakona:
Posto clan 48 kaze da se PRIHVATAJU ugovorena umanjenja cene, a proizvodjac je umanjio cenu za punu vrednost proizvoda jer je u pitanju zamena neispravnog proizvoda, i dalje ostaje da je ukupna carinska vrednost 0 dinara.
Valja li ova logika?
Na osnovu sledeca tri dela Carinskog zakona:
Dakle, cinjenica je da je ukupna cena koju sam platio 0 dinara, dakle na osnovu Clana 39, trebalo bi da je carinska vrednost 0 dinara. Posto je istovetna roba (zamena na reklamaciji) takodje besplatna, transakcijska vrednost zadovoljava uslove iz stava 2 ovog clana.Clan 39: Carinska vrednost uvezene robe je transakcijska vrednost, odnosno stvarno placena cena ili cena koja treba da se plati za robu koja se prodaje...
...
Kada se prodaja vrsi izmedju medjusobno povezanih lica prihvatice se transakcijska vrednosti vrednost robe ce se utvrditi u skladu sa gornjim stavom kad god deklarant dokaze da je ta vrednost robe priblizno jednaka carinskoj vrednosti istovetne ili slicne robe.
...
Pod stvarno placenom cenom ili cenom koju treba platiti podrazumevaju se sva placanja koja je izvrsio ili treba da izvrsi kupac prodavcu...
Clan 48: Prilikom utvrdjivanja carinske vrednosti uvezene robe prihvataju se ugovorena umanjenja cene kao i gotovinski popusti uobicajeni za istovetnu robu.
Posto clan 48 kaze da se PRIHVATAJU ugovorena umanjenja cene, a proizvodjac je umanjio cenu za punu vrednost proizvoda jer je u pitanju zamena neispravnog proizvoda, i dalje ostaje da je ukupna carinska vrednost 0 dinara.
Valja li ova logika?