monteboy
PCAXE Addicted
- Učlanjen(a)
- 01.04.2009.
- Poruka
- 2.019
- Rezultat reagovanja
- 0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Phenom II X4 965
Motherboard:
Asus M4A79T Deluxe
RAM:
2048 G.Skill 12800HZ
VGA & cooler:
NV 7900 GTO
Case:
no case
PSU:
Silverstone Olympia 1000W
Internet:
DSL-16000
OS & Browser:
Windows 7 Ultimate
Bios Flash tutorial za AMD graficke karte
U Attachmentu ovog post'a postoji rar datoteka koje sadrzi sve potrebne alatke da se procedura odradi.
Skinite rar file i ekstrahirajte arhiv negdje na disku.
Na disku bi sada trebali da imate sledece foldere:
GPU-Z v0.4.8
HP USB Disk Storage Format Tool v2.23
sys
atiflash
1. Snimanje aktuelnog Biosa graficke pomocu GPU-Z
Kao prvi korak snimamo aktuelni Bios graficke.
Idite u folder GPU-Z v0.4.8 i startujte aplikaciju GPU-Z.0.4.8.exe , zatvorite
mali update prozorcic ukoliko se bude otvorio. Pored polja "Bios Version" postoji iconica koju treba pritusniti a onda kliknuti na "Save to file..."
Izaberite folder i snimite Bios recimo pod imenom org_bios.rom
Vazno je imati originalni Bios kao backup u slucaju da morate proceduru povratiti nazad.
Sledeci korak je skidanje nekog Biosa za koji pouzdano znate da pase za vasu kartu a koji ima manja ogranicenja za overclock.
Konkretno mislim na veci radni takt GPU'a i veci moguci maksimalni takt koji mozete recimo postaviti putem Catalyst Control Center overclocking dialoga.
Takvi Biosu su tipicni na OC varijantama grafickih kao sto su na primer Sapphire Vapor X modeli.
Dobru bazu raznih grafickih Biosa imate ovdje :
http://www.techpowerup.com/vgabios/
2. priprema USB-Stick'a sa kojim mozemo podici DOS
Idite u Folder "HP USB Disk Storage Format Tool v2.23" startujte "HPUSBFW_v2.2.3.exe"
Izaberite u Selectbox "Device" vas predhodno konektovani USB-Stick
File-System postavite na "Fat" ili "Fat32".
Cekirajte opcije "quick format" kao i "create a Dos startup disk..." i izaberite na dugme "..." folder sys koji je takodje
u gore postavljenom arhivu a koji sadrzi potrebne Dos datoteke.
Nakon klika na "start" alatka ce formatirati stik i prebaciti Dos datoteke na isti.
Zatvovrite alatku i kopirajte iz foldera "atiflash" sve datoteke na novo formatirani usb stik.
Naziv Bios File koji ste skinuli sa techpowerup zna cesto da bude dug jer sadrzi vendora , model i datum.
Primer Asus 6850 :
ASUS.HD6850.1024.101007.bin
Zato je preporucljivo da se naziv Bios'a skrati pre nego sto ga prebacimo na USB stick.
Razlog za to je sto ce mo kasnije flashovati u DOS'u a DOS ima svoje poteskoce sa nazivima duzim od 8 za ime i tri slova za ekstenziju.
Ja sam konkretno promenio naziv u
hd6850.bin
Datoteke na stiku bi trebale da budu sledece :
3. flashovanje Bios'a
Sledeci korak je restartovanje sistema i bootovanje preko USB stika (kod gigabyte ploca se pomocu F12 tastera
pri startu racunara dolazi u Boot meni gdje se USB stik ispod Harddisk moze kao Boot device izabrati).
Kod MSI ploca je to cesto F11
Nakon toga smo u Dos modusu gdje nas cega poznati Dos promt
c:>
kucamo sledece :
atiflash -f -p 0 hd6850.bin
i stisnemo enter
Sacekamo da se procedura zavrsi i restartujemo sistem....
Info za atiflash
Kod:
Atiflash Parametar -f forsira flash i kad je Vendor Biosa razlicit sto znaci da nema verifikacije i da je moguce flashnuti Bios od Asus'a
na kartama drugih Vendora recimo na Sapphire.
To ponekad moze biti potrebno jer Biosi razlicith vedora znaju imati razlicita OC-ogranicenja i razlciite Fan profile.
Parametar -p navodi indeks grafickog adaptera u sistemu "0" znaci da zelimo flashnuti prvi graficki adapter.
Ukoliko bi imali dve graficke u sistemu (CF) onda bi komanda za flash druge graficke
trebala da glasi
[b]atiflash -f -p 1 hd6850.bin[/b]
Prilozi
-
1,4 MB Pregleda: 573
Poslednja izmena od urednika: