• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

275GTX vs 4890

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.758
Rezultat reagovanja
2.391
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
Intel i7 9th gen / LFII 360
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Gigabyte RX 5700 XT 8GB OC
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
Xonar U5, Monitor Audio, JBL 1202D
PSU:
Enermax Platimax D.F. 1200W
Mice & keyboard:
HyperX Alloy Origins Core + Razer Basilisk
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Shto bi rekli, mrtva trka, standardno, sve je u brendu. :D

CAR

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.04.2009.
Poruka
1.694
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel® Core™ i7-920 @ 4.4GHz (21x210) HT-off / Noctua NH-D14
Motherboard:
Gigabyte EX58-UD5
RAM:
3x2GB Mushkin Blackline PC3-12800 CL7 1600MHz @ 1680MHz 7-9-7-24 1T
VGA & cooler:
PowerColor Radeon HD 5850 @ 950/1275MHz
Display:
Samsung SyncMaster T220
HDD:
Crucial RealSSD C300 128GB / Samsung Spinpoint F4EG 2TB
Sound:
Creative Labs Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro Series / Logitech Z-5500 Digital
Case:
Cooler Master Cosmos S
PSU:
Cooler Master Real Power M1000
Optical drives:
Samsung SH-S203B
Mice & keyboard:
Logitech MX 1100 / Logitech Wave Keyboard
Internet:
aDSL 1024/128
OS & Browser:
Windows XP Professional Edition Service Pack 2 / Windows 7 Ultimate 64-bit
Other:
PowerColor TV Wonder 650 / Corsair Flash Voyager GTR 32GB / Apacer HT203 200X 1GB
http://www.guru3d.com/article/msi-geforce-n260gtx-lightning-1792-mb-review/12

ako nadjes neki review bas konkretno xfx-a okaci, ja ne uspeh da nadjem nista :(
Ma to MSI Lightning, 'bes to, gdi ga je test ovoga XFX-a protivu stock 275-ice, to je ono sto meni dusa iste :d:d
A i ovde je HD 4890 sa default taktom... tj. onim od 850MHz.

BTW, sta je ono na testu? :confused:
O/C preko panela tek 680MHz, manuelno preko Rive tek 721MHz... i gde je tu onih najavljenih 770MHz?
A tek buka, jezivo... a pritom, i temperatura (i pored te silne buke)... jos jezivije! :eek:

Ne znam, deluje mi kao promasaj... sto zbog cene, sto zbog performansi.
(sto zbog buke, sto zbog temperature)

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
@Monte
Gde ima XFX za 250e ? Nemam net pa ne mogu da trazim.

Verujem da je 4890 na 1GHz brzi u vecini stvari od 275 (verovatno i od 285) ali kao sto rekoh to nije presudno, bitan je ceo paket a to podrazumeva i drajvere i sve sto ide uz njih. nVidia se po tom pitanju, sto se mene tice, iskvarila, tako da je ispalo - od dva zla, izabrao sam manje. 275 je dovoljno brza kartica. Da nije, nista mi ne bi znacio ni taj 4890 na 1GHz. Pogotovu je pitanje kakva je buka na ATI-u. Naravno, osecaj buke je subjektivna stvar ali mi se ne daje 250e za nesto sto ne poznajem i pored toga sto sam imao zarku zelju da prvi put uzmem ATI-a. Ja ne jurim poene i FPSove, uzimam ono sto mi radi posao, trenutno nV taj posao radi bolje.

Evo pogledao sam skoro neki test

http://www.techspot.com/review/164-radeon-4890-vs-geforce-gtx275/

U vecini slucajeva je 275 brzi , tamo gde je 4890 brzi , znacajno je brzi .... kada se OC-uju obe distanca je slicna ..... Inace me interesuje iskljucivo 1920x1200 koja je native na 26".

Elem, probao sam malo markove, nemam nista od igara (koje su opste prihvacene kao benchmarci) i ovo su rezultati (masina iz potpisa). Probacu da uradim testove na 4.0GHz za CPU i 1GHz za memoriju (ima jos zalihe snage).

Prilozi

Poslednja izmena:

ivke76

PCAXE Member
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
190
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija

CAR

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.04.2009.
Poruka
1.694
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte EX58-UD5
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Samsung SyncMaster T220
HDD:
Sound:
Creative Labs Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro Series / Logitech Z-5500 Digital
Case:
Cooler Master Cosmos S
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-S203B
Mice & keyboard:
Internet:
aDSL 1024/128
OS & Browser:
Other:
PowerColor TV Wonder 650 / Corsair Flash Voyager GTR 32GB / Apacer HT203 200X 1GB
Verujem da je 4890 na 1GHz brzi u vecini stvari od 275 (verovatno i od 285) ali kao sto rekoh to nije presudno, bitan je ceo paket a to podrazumeva i drajvere i sve sto ide uz njih. nVidia se po tom pitanju, sto se mene tice, iskvarila, tako da je ispalo - od dva zla, izabrao sam manje. 275 je dovoljno brza kartica. Da nije, nista mi ne bi znacio ni taj 4890 na 1GHz. Pogotovu je pitanje kakva je buka na ATI-u.
Pa ovim testerima sa techspot-a, bucniji ATi u full load-u, a tisi pak u idle-u... ja videh uglavnom da su egal u idle-u, i ATi bucniji u full load-u (i hladniji, solidno), ali dobro...

Pitanje za tebe: sta je tebi bitnije, buka u leru ili pod punim gasom?
Zanima me... mislim, kad bi vec moralo da se bira, ili/ili.

Meni bitniji ler, mada ne volim buku uopste, pa ni onu pod punim gasom (kada mora da je bude). A HD 4890 ume da se prodere, ne sporim.
Ali opet, pa ne igram se po ceo dan, uglavnom bleji komp u leru, i tu je ovaj Radeon prilicno dobar.
Dobar test, nema sta... u 9 od 12 igara GTX brzi.

Ne poklapa se bas sa ostatkom silnih testova sto procitah, ali Boze moj...
Cisto ilustracije, radi, na techreport-u (samo ilustracija, nemo' se neko buni, njih najvise citam), u L4D, u istoj rezoluciji (1680x1050), i relativno slicnim postavkama (4xAA/16xAF vs. 8xAA/16xAF)... ~20-ak frejmova vise na Radeon-u... a kod ovih pak tih istih ~20 frejmova prednosti, ali za 275-icu!?!

Ko je tu lud, ko sta tu testira... ne znam.
Mada naslucujem :d

Samo cu reci - da sam znao na vreme da je GXT brzi u 75% testova, nikad ne bih uzeo ovog Radeon-a! :D
Elem, probao sam malo markove, nemam nista od igara (koje su opste prihvacene kao benchmarci) i ovo su rezultati (masina iz potpisa). Probacu da uradim testove na 4.0GHz za CPU i 1GHz za memoriju (ima jos zalihe snage).
Ako bi nabacio Crysis, to bi mene licno najvise zanimalo... pa da probamo u istim uslovima (CPU, FSB, memorija).
Default gegen default. Umereni klok vs. umereni klok.

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CAR je napisao(la):
Pitanje za tebe: sta je tebi bitnije, buka u leru ili pod punim gasom?
Zanima me... mislim, kad bi vec moralo da se bira, ili/ili.

Meni bitniji ler, mada ne volim buku uopste, pa ni onu pod punim gasom (kada mora da je bude). A HD 4890 ume da se prodere, ne sporim.
Ali opet, pa ne igram se po ceo dan, uglavnom bleji komp u leru, i tu je ovaj Radeon prilicno dobar.
Ler! Vecinu vremena racunar je u 2D. Sto se toga tice, GTX 275, bar ovaj, je tu negde. Na leru je fan (tj dva fana) na 40% sto daje nesto preko 2000 rpm. Nije bas da je necujno, daje do znanja da je u kucistu. Ono sto mene nervira je neko "ujanje" koje je periodicno (verovatno posledica postojanja 2 fana pa se stovori neka rezonanca, ko li ce ga znati). Nije to glasno, nego je jednostavno tu. Da napomenem, buka je subjektivna stvar, tako da nije bitno samo koliko je to dB vec i kako se ta buka manifestuje. U principu, ako ne smeta, to je OK. Zato sam malo eksperimentisao, spustanjem na 36%, negde oko 1800 RPM, buka se utopi sa hukom vazduha (koji potice od 5 x 120 Noctua ;). Dok ne izadje novi Nibitor, drzim iz RT fan na 36%. Kada temperatura predje 82*C onda pocne da ubrzava ali to je u realnosti retko. Samo sam to video pod FurMarkom. Cak ni tada nije strasno, mislim da je i dalje ispod 50%. Na 100% je bas bucno i o tome necu da pricam. Medjutim, ono sto do sada nisam sa starom grafickom (8800GTS 320MB) je cviljenje/zujanje koje se javlja u nekim situacijama (loading screenovi i tako to). Koliko sam cuo, to potice od visokog FPS-a (1000 recimo) pa zavojnice ispustaju buku. Nije nesto sto smeta, posto nestane dok se igra. Sto se tice temperartura, ova kartica je odlicna. Jeste da zna da pretera preko 85*C u Furmarku, ali bas me briga posto je ostatak sistema hladniji nego dok sam imao 8800GTS, koji je znao da se usija (a i da pretera preko 90*C). I na dodir, sama stampa nije vruca. Po tom pitanju sam vrlo zadovoljan. U leru je ok 42-44*C.

CAR je napisao(la):
Ne poklapa se bas sa ostatkom silnih testova sto procitah, ali Boze moj...
Cisto ilustracije, radi, na techreport-u (samo ilustracija, nemo' se neko buni, njih najvise citam), u L4D, u istoj rezoluciji (1680x1050), i relativno slicnim postavkama (4xAA/16xAF vs. 8xAA/16xAF)... ~20-ak frejmova vise na Radeon-u... a kod ovih pak tih istih ~20 frejmova prednosti, ali za 275-icu!?!

Ko je tu lud, ko sta tu testira... ne znam.
Mada naslucujem :d

Samo cu reci - da sam znao na vreme da je GXT brzi u 75% testova, nikad ne bih uzeo ovog Radeon-a! :D

Nemam pojma, ja sam ceo april proveo citajuci X vs Y testove, uglavnom je to bilo nereseno, mozda blaga prednost na strani GTX 275. Jos jedan od razloga sto sam ga uzeo mada nije presudno. Ovaj poslednji test je mozda radjen novim FW gde se busaju kako su poboljsali performanse.

CAR je napisao(la):
Ako bi nabacio Crysis, to bi mene licno najvise zanimalo... pa da probamo u istim uslovima (CPU, FSB, memorija).
Default gegen default. Umereni klok vs. umereni klok.

Crysis ili Crysis Warhead? Koja verzija, koji OS .... budi malo precizniji. Ili ako hoces, uzmi je na par dana pa probaj.

P.S. Evo rezultata na 4GHz.

Prilozi

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.758
Rezultat reagovanja
2.391
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
Intel i7 9th gen / LFII 360
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Gigabyte RX 5700 XT 8GB OC
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
Xonar U5, Monitor Audio, JBL 1202D
PSU:
Enermax Platimax D.F. 1200W
Mice & keyboard:
HyperX Alloy Origins Core + Razer Basilisk
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
ja sam moju podesio da je u leru 32%. To je bar lako, a lako je i na 4870 kolko sam upoznat.

CAR

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.04.2009.
Poruka
1.694
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte EX58-UD5
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Samsung SyncMaster T220
HDD:
Sound:
Case:
Cooler Master Cosmos S
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-S203B
Mice & keyboard:
Internet:
aDSL 1024/128
OS & Browser:
Other:
Ler! Vecinu vremena racunar je u 2D. Sto se toga tice, GTX 275, bar ovaj, je tu negde.
OK, mada mislim da je, u ovom slucaju, HD 4890 u blaaagoj prednosti.

25%, ~1400RPM... jako tiho. Prakticno necujno. (rucno moze da se spusti maximalno (minimalno? :)) na 20% iz CCC-a, ali razliku ne mozes da cujes... a meni je to na podu, 15 santima od ušesa)
Zato sam malo eksperimentisao, spustanjem na 36%, negde oko 1800 RPM, buka se utopi sa hukom vazduha (koji potice od 5 x 120 Noctua ;).
Ah, sa 5 Noctua, zalazimo u neke nove termine "tisine"... :d
Na 100% je bas bucno i o tome necu da pricam.
Da vidis sta je 100% na Radeon-u... pa da pricamo! :d
~4900RPM... buka redefined! :d
Medjutim, ono sto do sada nisam sa starom grafickom (8800GTS 320MB) je cviljenje/zujanje koje se javlja u nekim situacijama (loading screenovi i tako to). Koliko sam cuo, to potice od visokog FPS-a (1000 recimo) pa zavojnice ispustaju buku.
Zavojnice su standardna stvar... mada, to zavisi od samih karti, tj. proizvodjaca, odnosno, koliko su i da li su oklopljene.
Meni na prethodnom Gainward-u GS 4870 nije bilo pistanja, ma nista se nije culo... dok se sad jasno cuju pri load-u. Mozda i posle, nisam utvrdio, jer krece da se greje karta, vent dodaje gas, pa pokriva svu tu buku.

I nije samo na velikom broju slicica u sekundi, desava se i pri manjem.
Sto se tice temperartura, ova kartica je odlicna. Jeste da zna da pretera preko 85*C u Furmarku, ali bas me briga posto je ostatak sistema hladniji nego dok sam imao 8800GTS, koji je znao da se usija (a i da pretera preko 90*C). I na dodir, sama stampa nije vruca. Po tom pitanju sam vrlo zadovoljan. U leru je ok 42-44*C.
E, ler je odlican. To dvadesetak stepeni nize od lera na 4890.

A opet, ovome pun gas na ~75 stepeni (Crysis... ostale igre po 5 stepeni manje), FurMark ~82 max.
Nemam pojma, ja sam ceo april proveo citajuci X vs Y testove, uglavnom je to bilo nereseno, mozda blaga prednost na strani GTX 275. Jos jedan od razloga sto sam ga uzeo mada nije presudno. Ovaj poslednji test je mozda radjen novim FW gde se busaju kako su poboljsali performanse.
Meni mart protece tako... :) :D

A sto se ovog techspot-a tice - ne verujem, mislim da je ovo fanboy-evizam, klasican... ali dobro.
Crysis ili Crysis Warhead? Koja verzija, koji OS .... budi malo precizniji. Ili ako hoces, uzmi je na par dana pa probaj.

P.S. Evo rezultata na 4GHz.
Pa jesam li rekao Crysis ili (Crysis) Warhead? ;) :)

Crysis, obican, naravno... samo taj imadem :)
Ja sam na XP-u, u 32 bita... a verzija i nije toliko bitna, znam da sam to ranije isprobavao, dodavanjem patch-eva na golu verziju... max dobitak bude pola frejma, nek bude i ceo frejm.
Inace, moja verzija je 1.2 (6115), mada mozemo da turimo i bas poslednju, v1.21... kako hoces.

I frekvenciju da udarimo istu, mozemo tih 4 giga, ako ti je to max... ma, i ako nije, nema veze, ne mora da silujemo masine u ove vrele dane :)
Samo mi reci kako cemo FSB, mnozilac i odnos mem-FSB.

P.S. I hvala na ponudi, ali neka... nemam obicaj da se igram sa tudjim hardverom. Narocito ne malo skupljim, onda krecu da mi se tresu ruke :d:d

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CAR je napisao(la):
Ah, sa 5 Noctua, zalazimo u neke nove termine "tisine"... :d

Da vidis sta je 100% na Radeon-u... pa da pricamo! :d
~4900RPM... buka redefined! :d
5 Noctua, prave samo hum, meni to ne smeta. Mozda nocu. Poskidao sam ULN, toplo je ovih dana. Mada ne znam i sto ih ne vratim, kao i da imam nesto usijano unutra. Najtopliji je X38. BTW, i ovaj se vrti preko 4000 RPM i to 2 komada!

CAR je napisao(la):
A opet, ovome pun gas na ~75 stepeni (Crysis... ostale igre po 5 stepeni manje), FurMark ~82 max.
Crysis baca 81 ali fan i dalje ne ubrzava, radi na default U RivaTuneru se vidi da postoje neke prelomne tacke tipa Tmin, Tmax, .... verujem da to moze da se customizuje u BIOSu.

CAR je napisao(la):
Pa jesam li rekao Crysis ili (Crysis) Warhead? ;) :)

Crysis, obican, naravno... samo taj imadem :)
Ja sam na XP-u, u 32 bita... a verzija i nije toliko bitna, znam da sam to ranije isprobavao, dodavanjem patch-eva na golu verziju... max dobitak bude pola frejma, nek bude i ceo frejm.
Inace, moja verzija je 1.2 (6115), mada mozemo da turimo i bas poslednju, v1.21... kako hoces.

I frekvenciju da udarimo istu, mozemo tih 4 giga, ako ti je to max... ma, i ako nije, nema veze, ne mora da silujemo masine u ove vrele dane :)
Samo mi reci kako cemo FSB, mnozilac i odnos mem-FSB.
U Warheadu se nVidia bolje ponasa, zato i pitam :) Koja rezolucija? 1920x1200? 1680x1050? AA, AF? Bese ne moze AF iz igre da se podesava? Davno sam je presao, moracu da se podestim. Mogu da izguram 8x500, RAM 1:1, 5-5-5-15.

CAR je napisao(la):
P.S. I hvala na ponudi, ali neka... nemam obicaj da se igram sa tudjim hardverom. Narocito ne malo skupljim, onda krecu da mi se tresu ruke :d:d
Ma vidi kada ja imam vise poverenja u tebe nego ti u sebe :D Sta moze da krene naopako?

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Riva Tuner mora malo da se abartuje, tj. da se primeni mali registry hack da bi fan automatski ubrzavao fan u zavisnosti od temperature, naravno onako kako tebi odgovara.
Moze se ogranichiti min i max broj obrtaja fana, kao i max temp do koje ce kartica raditi, tj. moze se namestiti da ne ode trotlovanje. :)

Redom:

Prvo ide registry hack:

Treca stavka u tab-u power user, treba se pozicionirati na stavku Riva tuner\Fan i chekirati sledece opcije i dodati im vrednosti 3 i 0, kao na slici:

Nakon toga je potrebno restartovati comp, i pre toga podesiti RT naravno da se pali u startup-u, zajedno sa win-om.

Nakon toga bi trebalo da se dobiju opcije za auto i manuelno stelovanje ventilatora:

1. korak:

2. korak:

Na ovoj slici ja sam podesio min. broj obrtaja na 40%, naravno moze i manje po zelji. :)

Vrednosti kod mene redom su:

40, 100, 60, 32, 78, 65, 85.

Duty cycle min i max su naravno, najmanje i najvishe dozvoljene vrednosti brzine okretanja venta.
Pored svega ovoga potrebno je namestiti i OC profil kao i podesiti da se pri start up-u pali i profil za ventilator, dakle obadva profila, OC i vent profil.

Toliko za sada, ovo radi na gtx260, Lukija probaj pa javi sta se desava, nadam se dam bar malo pomogao. :) :wave:

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
FantomX je napisao(la):
Toliko za sada, ovo radi na gtx260, Lukija probaj pa javi sta se desava, nadam se dam bar malo pomogao. :) :wave:
Odlicno! Naravno da si pomogao! Ja se bas pitao sto mi je ta opcija zasivljena. Doduse na 185.85 FW, RT nece da radi ali sam to nekako resio na slican nacin, forsirao sam da RT detektuje neku stariju verziju (ima neki kljuc, kuca se verzija, bez tacke). Probacu bas da vidim kako to sljaka na ovom Gainward-u. Jos kada bio ovo bilo na nivou BIOS-a, pa da se na kraju moduje i flashuje. Moram sacekati NiBiTor 5.1.

Poslednja izmena:

CAR

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.04.2009.
Poruka
1.694
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte EX58-UD5
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Samsung SyncMaster T220
HDD:
Sound:
Case:
Cooler Master Cosmos S
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-S203B
Mice & keyboard:
Internet:
aDSL 1024/128
OS & Browser:
Other:
5 Noctua, prave samo hum, meni to ne smeta. Mozda nocu. Poskidao sam ULN, toplo je ovih dana. Mada ne znam i sto ih ne vratim, kao i da imam nesto usijano unutra. Najtopliji je X38. BTW, i ovaj se vrti preko 4000 RPM i to 2 komada!
Znaci, ume i to da zagrmi... :)

Zivo me zanima, sta li je bucnije - singl fan na 4900RPM ili pak dva na 4000! :D
Crysis baca 81 ali fan i dalje ne ubrzava, radi na default U RivaTuneru se vidi da postoje neke prelomne tacke tipa Tmin, Tmax, .... verujem da to moze da se customizuje u BIOSu.
Cekaj bre, kako ne ubrzava... mora da dodaje gas kako se dize temperatura, u suprotnom nesto ne valja.

BTW, sto se tice Rive i ovih tacaka koje pominjes... moze da se desi da nista od ovoga ne radi na tom Gain-u, jer je custom hladjenje (a mozda i regulacija napona), odnosno, nema referentni hladnjak i PCB. A ono pravljeno za default.
Tako nekako je bilo i meni sa mojim Gainward-om.
U Warheadu se nVidia bolje ponasa, zato i pitam :) Koja rezolucija? 1920x1200? 1680x1050? AA, AF? Bese ne moze AF iz igre da se podesava? Davno sam je presao, moracu da se podestim. Mogu da izguram 8x500, RAM 1:1, 5-5-5-15.
A u obicnoj Krizi pa ne, a? :D
Bre, pa klasicna TWIMTBP igra, ima cak i nVIDIA logo sa pocetka :d

Ma, salu na stranu, meni u sustini svejedno... nego nemam Warhead :)
Cu da ga uzmem, pa onda mozemo i njega... ionako bih da ga odigram, oridjinale Crysis zaigrah tek pre neki dan (i predjoh ga expresno, za 3-4 dana malo jace igre... odusevio sam se igrom, BTW :))

Rezolucije... 1280x1024 (to je default i defacto standard za test), bez AA... a mi cemo dodatno custom-izirati, sa 1680, pa i 1920... 2xAA/4xAA... za AF vec ne znam, ne videh da ima podesavanja u igri, a ne znam radi li forsiranje iz drajvera (znam da ne radi forsiranje AA-a, bar ne na ATi-ju).
I osinucemo tako, 8x500, 1:1 sa peticama.
Ma vidi kada ja imam vise poverenja u tebe nego ti u sebe :D Sta moze da krene naopako?
Paaaa, ono sto mi prvo pada na pamet, jeste da joj ja odsrafim napona preko RivaTuner-a, pa da je posaljem u vecna lovista... to je ono cega sam se prvo setio :d:d

Salim se, naravno... ma, nista joj ne bi bilo, nego mene mrzi da se bakcem sa tim, da dizem novi Win, instaliram drajvere, da ne mrsim Catalyst-e i Detonator-e :)...
Kazem, hvala na ponudi u svakom slucaju... ali verujem da ces i ti sam odraditi valjan posao ;)

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CAR je napisao(la):
Znaci, ume i to da zagrmi... :)
Zivo me zanima, sta li je bucnije - singl fan na 4900RPM ili pak dva na 4000! :D

Cekaj bre, kako ne ubrzava... mora da dodaje gas kako se dize temperatura, u suprotnom nesto ne valja.

BTW, sto se tice Rive i ovih tacaka koje pominjes... moze da se desi da nista od ovoga ne radi na tom Gain-u, jer je custom hladjenje (a mozda i regulacija napona), odnosno, nema referentni hladnjak i PCB. A ono pravljeno za default.
Tako nekako je bilo i meni sa mojim Gainward-om.
Ubrzava ali tek preko neke temperature. FantomX je dao hint kako se to radi pa sam sinoc malo chachkao razne vrednosti. A i to je malo komplikovano. U pitanju je histerezis. Pogledacu dokumente (vezan za fan kontroler). Za sada je tako dok ne provalim sta je sta. Postoje 2 temperature, jedna koja se meri unutar GPU-a a druga koja meri kod fan kontrolera i to je temperatura na koju isti reaguje. Razlika izmedju te dve temperature je 5-6*C (T GPU je visa). Preko te temperature pocinje da ubrzava. U praksi on ne ubrza preterano do 86*C ako se dobro secam ode do 2400 rpm (ili 2800? ne secam se).

CAR je napisao(la):
Ma, salu na stranu, meni u sustini svejedno... nego nemam Warhead :)
Cu da ga uzmem, pa onda mozemo i njega... ionako bih da ga odigram, oridjinale Crysis zaigrah tek pre neki dan (i predjoh ga expresno, za 3-4 dana malo jace igre... odusevio sam se igrom, BTW :))

Rezolucije... 1280x1024 (to je default i defacto standard za test), bez AA... a mi cemo dodatno custom-izirati, sa 1680, pa i 1920... 2xAA/4xAA... za AF vec ne znam, ne videh da ima podesavanja u igri, a ne znam radi li forsiranje iz drajvera (znam da ne radi forsiranje AA-a, bar ne na ATi-ju).
I osinucemo tako, 8x500, 1:1 sa peticama.

Nabavicu sve pa cu da probam. Koliko se secam to se pokrece preko nekog bat fajl koji da rezultate za 4 merenja. Uzmemo prosek za ta 4. OK, samo da nabavim ;)

CAR

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.04.2009.
Poruka
1.694
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte EX58-UD5
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Samsung SyncMaster T220
HDD:
Sound:
Case:
Cooler Master Cosmos S
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-S203B
Mice & keyboard:
Internet:
aDSL 1024/128
OS & Browser:
Other:
Postoje 2 temperature, jedna koja se meri unutar GPU-a a druga koja meri kod fan kontrolera i to je temperatura na koju isti reaguje. Razlika izmedju te dve temperature je 5-6*C (T GPU je visa). Preko te temperature pocinje da ubrzava. U praksi on ne ubrza preterano do 86*C ako se dobro secam ode do 2400 rpm (ili 2800? ne secam se).
U, jeeee... stvarno, malo je komplikovano :)
Nabavicu sve pa cu da probam. Koliko se secam to se pokrece preko nekog bat fajl koji da rezultate za 4 merenja. Uzmemo prosek za ta 4. OK, samo da nabavim ;)
Eto, stvarno jesi zardjao :) :D

Nista preko .bat fajlova, to je prevazidjeno... skini samo Crysis Benchmark Tool v1.0.0.5, tamo sve lepo podesis od run-ova... i ud'ri.
Ne mere ni proseke da vadimo, dovoljni ti run-ovi iz cuga :)

A kad ja nabacim Warhead, ondaK ponovimo sve to.

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CAR je napisao(la):
Eto, stvarno jesi zardjao :) :D

Nista preko .bat fajlova, to je prevazidjeno... skini samo Crysis Benchmark Tool v1.0.0.5, tamo sve lepo podesis od run-ova... i ud'ri.
Ne mere ni proseke da vadimo, dovoljni ti run-ovi iz cuga :)

A kad ja nabacim Warhead, ondaK ponovimo sve to.
Ja sam old skool. Navika jos od DOS 3.30 :)

Elem, baci pogleda na ovo i proveri da li je istina:

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=224958

Ja cu da probam i na mojoj.

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ja sam old skool. Navika jos od DOS 3.30 :)

Elem, baci pogleda na ovo i proveri da li je istina:

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=224958

Ja cu da probam i na mojoj.
Probao sam ovo. FurMark je malo dete za ovo. Nagurao sam 91*C ! Fan je otisao na preko 3000 RPM. Drzao sam 30 minuta, nije se spucalo nista pod XP-om. Pod Win7 je drajver prs'o (recimo ovako : http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=3778864&postcount=19 ) i vrati me na desktop.

Elem, Crysis. Izvrteo sam 12 testova, sve na High, mislim da nema potrebe da se zezamo sa low i slicnim, posto je ovo test grafike:

1280 1024 'No AA' Quality-High #3 times @ 9
1280 1024 '2x' Quality-High #3 times @ 9
1280 1024 '4x' Quality-High #3 times @ 9
1280 1024 '8x' Quality-High #3 times @ 9
1680 1050 'No AA' Quality-High #3 times @ 9
1680 1050 '2x' Quality-High #3 times @ 9
1680 1050 '4x' Quality-High #3 times @ 9
1680 1050 '8x' Quality-High #3 times @ 9
1900 1200 'No AA' Quality-High #3 times @ 9
1900 1200 '2x' Quality-High #3 times @ 9
1900 1200 '4x' Quality-High #3 times @ 9
1900 1200 '8x' Quality-High #3 times @ 9

CPU i memorija su podeseni kao na SS. OS je WinXP + SP3 , 32-bit, drajveri 185.85 , 1.2.1 patch za Crysis. Podesavanja benchmarka kao na SS , rezultati na grafikonima. Prvi je average po svim testovima. Ostali su malo detaljniji presek po rezolucijama (min, avg, max). Koliko sam video test odbacuje prvi benchmark, uzima samo drugi treci u racun (sto ima smisla, jer prvi zashtuca dok ne ucita sve ..... poznata prica).

Prilozi

Poslednja izmena:

CAR

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.04.2009.
Poruka
1.694
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte EX58-UD5
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Samsung SyncMaster T220
HDD:
Sound:
Case:
Cooler Master Cosmos S
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-S203B
Mice & keyboard:
Internet:
aDSL 1024/128
OS & Browser:
Other:
Probao sam ovo. FurMark je malo dete za ovo. Nagurao sam 91*C ! Fan je otisao na preko 3000 RPM. Drzao sam 30 minuta, nije se spucalo nista pod XP-om. Pod Win7 je drajver prs'o (recimo ovako : http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=3778864&postcount=19 ) i vrati me na desktop.
Probah. Ubiva mi grafulju ki zeca :)

Isprva nije, sve mi je prolazilo, i full screen, i "Shaders Complexity" na 3... sve je picilo, max temp 87 stepeni (4-5 jace od FurMark-a), max VDDC ocitan iz GPU-Z-a tek 80.6A. RivaTuner na manje od 50, tacnije 47-48A. Ne razumem kako ni zasto, al' ajd'.
Onda "oslobodih" AA i AF, bili su forsirani 8xAA i 16xAF... pustih da to kontrolise aplikacija. Boom :D

Odma', vec nakon prve sekunde - fan na 100%, slika skroz crna. Samo hard reset pomaze.
Moze da prodje test, windowed/full screen, ali sa "Shaders Complexity" na default. Cim se stavi na 3 - gotova prica.
Ne mogu ni da izmerim amperazu, odma' puca. Sa default podesavanjem SC-a, GPU-Z ocitava max VDDC na 82.6A. Taman kako kazu, taj neki prelaz izmedju 82 i 83 je fatalan.

Nista, idem sad da bacim graficku sa terase :d:d:d

Elem, Crysis. Izvrteo sam 12 testova, sve na High, mislim da nema potrebe da se zezamo sa low i slicnim, posto je ovo test grafike:

CPU i memorija su podeseni kao na SS. OS je WinXP + SP3 , 32-bit, drajveri 185.85 , 1.2.1 patch za Crysis. Podesavanja benchmarka kao na SS , rezultati na grafikonima. Prvi je average po svim testovima. Ostali su malo detaljniji presek po rezolucijama (min, avg, max). Koliko sam video test odbacuje prvi benchmark, uzima samo drugi treci u racun (sto ima smisla, jer prvi zashtuca dok ne ucita sve ..... poznata prica).
Samo da ti bacim jedan jedini screen, da vidis koliko je ovo mocna karta ;)
Samo jedan sad, da imas za poredjenje... u 1900x1200. Sad ce neki drugar da mi dotera jednu zverinu od monitora, pa da vidis kako baca i u "nesto jacoj" rezoluciji. To ce ti kacim veceras :p
Ostatak baterije testova sutra ;)

P.S. Sva su setovanja ista, osim sto je meni memorija na 600MHz, ne mogu ni da probudim plocu na 500MHz sa 1:1. Ali stvarno nista ne znaci, Crysis (kao i vecina igara) uopste ne gleda latencije ni brzinu (samo kolicinu, eventualno).

Win XP SP2, 8x500, sa odnosom od 5:6 (dakle, ram na 600MHz, 5-5-5-15), Catalyst 9.4, karta na default frekvencijama. Patch v1.2.

Prilozi

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Lele, sto kida rade na HD rezoluciji, to im je i bila najveca prednost sa 4870 u visokim rezolucijama, pad performansi je bio zanemarljiv maltene u odnosu na nV, dakle tradicija se nastavlja. :)

Izgleda da je konachno vreme za 2x4870. :rocket:

mcrazy

PCAXE Member
Učlanjen(a)
09.05.2009.
Poruka
473
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
W3520
Motherboard:
Foxconn Bloodrage
RAM:
3x2GB OCZ 1866
VGA & cooler:
GTX280
Display:
22'
HDD:
640GB
Case:
HAF 932
PSU:
HX750
Optical drives:
samsung
Mice & keyboard:
G15, G5
:wtf:

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Sta nije jasno? :D

CAR

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.04.2009.
Poruka
1.694
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte EX58-UD5
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Samsung SyncMaster T220
HDD:
Sound:
Case:
Cooler Master Cosmos S
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-S203B
Mice & keyboard:
Internet:
aDSL 1024/128
OS & Browser:
Other:
Samo cu reci: Fantomcino, ne lozi se... mcrazy je u pravu :D:D

Sta, kako, zasto... ostaje tebi da prokljuvis :d
A sad ide spektakl, u "pravoj rezoluciji" :p:p:p

CAR

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.04.2009.
Poruka
1.694
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte EX58-UD5
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Samsung SyncMaster T220
HDD:
Sound:
Case:
Cooler Master Cosmos S
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-S203B
Mice & keyboard:
Internet:
aDSL 1024/128
OS & Browser:
Other:
Sta li ces tek na ovo da kazes... :p

Prilozi

Vrh