• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Maxthon 3 - "dual-engine" browser

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Maxthon 3 (skraćeno: Mx3) je potomak nekada slavnog brauzera MyIE, koji se preko MyIE2, transformisao u Maxthon. To su bili najkvalitetniji brauzeri zasnosvani na jezgru Internet Explorer-a ("Trident").

http://www.maxthon.com/mx3/

Najnovija verzija, Maxthon 3, znatno je drugačija u odnosu na svoje prethodnike - toliko, da mnogi smatraju da je Mx3 praktično novi brauzer!

"Modern skin":

"Classic skin":

Šta ga toliko izdvaja od svojih predaka (ili starije braće?)?

Pre svega, Mx3 je "dual engine" web čitač! To znači da je njegov glavni "motor" za prikaz web strana izvanredni WebKit, isti onaj koji pokreće Chromium, Google Chrome, Apple Safari i još neke brauzere. Ovo Maxthonu omogućava prikaz svih savremenih sadržaja na Internetu (HTML5, brz prikaz kompleksnoh JavaScripta i razne druge vrhunske web tehnologije), uz očuvanje izuzetno visokog nivoa opšte bezbednosti.

Međutim, ako Mx3 naleti na neki sajt, čiji je sadržaj direktno optimizovan za Internet Explorer (npr. neki stari sajtovi, ili sajtovi koji koriste neke specifične mogućnosti IE-a), on će se automatski prebaciti sa WebKit "motora" na IE-ov Trident! Posledica ovoga je da za Maxthon 3 praktično ne postoje "nejasni" sajtovi.

Ukoliko korisnik želi, sam može da bira da li će Mx3 raditi u "Ultra" načinu (WebKit) ili u "Retro" načinu (Trident), jednostavnim klikom na ikonicu u produžetku adresnog polja.

Inače, Maxthon 3 uključuje mogućnost online čuvanja i sinhronizacije bookmark-a na svojim sigurnim serverima, kao i ugrađene opcije blokiranja reklama, popunjavanja sačuvanih lozinki, upravljanja putem miša ("mouse gestures") i istovremene pretrage na više pretraživača.

Mx3 je trenutno u beta fazi, ali već sada je potpuno upotrebljiv i stabilan program, za čiju probu imate moju apsolutnu preporuku!

Postoji nekoliko zanimljivih dodataka za Maxthon 3:

- MX3 Helper, nezvanična alatka koja menja neke postavke Maxthona 3

- MX3 UI Tweaker, nezvanična alatka za dodatna podešavanja interfejsa Maxthona 3

misticx

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
957
Rezultat reagovanja
20
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
MacBook 12" 2017
CPU & cooler:
AMD TR2 2920X @4.3GHz @ EK-FB ASUS X399 Monoblock & 2 x EK-CoolStream SE 360 @ Corsair LL120 RGB
Motherboard:
ASUS X399 ROG ZENITH EXTREME
RAM:
32GB DDR4 CORSAIR VENGEANCE RGB PRO 3000MHz
VGA & cooler:
ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080 Ti OC Edition
Display:
27" ASUS VG278Q 144Hz + 27" ACER V276HL + 27" LG 4K UK650-W
HDD:
Samsung 950PRO 512GB M.2 NVMe + 2x Samsung 860 EVO 1TB + 2x Samsung 850 EVO 250GB & QNAP 12TB
Sound:
Logitech Z-5500 Digital & Razer Mano' War 7.1 Wireless
Case:
NZXT H9 Flow
PSU:
EVGA SuperNOVA 850 G2 850W
Optical drives:
none
Mice & keyboard:
Razer Lancehead TE @ Razer Gigantus & Corsair Vengence K90
Internet:
SBB 100/10Mb
OS & Browser:
Windows 10 x64 Pro
Prilicno lepo napisan opis browsera :)

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Sad vidim da postoji i Maxthon za Mac, pa ako nekoga to interesuje...

http://www.maxthon.com/mac/

Version 1.0.2.0 Beta [2012-07-30]
for Mac OS X 10.6 or later

Steamroller

Moderator
Učlanjen(a)
22.01.2011.
Poruka
9.655
Rezultat reagovanja
17
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7 2600K @4.8 w/HT CM Nepton 280L
Motherboard:
Gigabyte Z77X-UP7
RAM:
4x4Gb Patriot @1866MHz
VGA & cooler:
ASUS 280X + Morpheus + 2x NF-F12
Display:
2x Dell U2312HM
HDD:
Samsung 840 Evo 120GB
Sound:
Integruša
Case:
HAF XB
PSU:
Seasonic SS-620GM
Mice & keyboard:
CM Storm Recon White + Genius Imperator
Internet:
Cable 20/2
OS & Browser:
Win 7 64bit
Other:
Fluffy Cat and Dog
Moj ortak koristi Maxton već nekoliko meseci i baš ga je nahvalio... međutim, ja sam naviknut na Operu... tako da će proći još dosta vremena dok ne probam Maxton.

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pa, ne vidim što bi bio problem da probaš - Maxthon 3 postoji i kao portabl program, tako da ništa ne smeta. Može da uveze i bookmake iz HTML fajla, tako da verujem da može da ih uveze i iz Opere...

Steamroller

Moderator
Učlanjen(a)
22.01.2011.
Poruka
9.655
Rezultat reagovanja
17
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7 2600K @4.8 w/HT CM Nepton 280L
Motherboard:
Gigabyte Z77X-UP7
RAM:
4x4Gb Patriot @1866MHz
VGA & cooler:
ASUS 280X + Morpheus + 2x NF-F12
Display:
2x Dell U2312HM
HDD:
Samsung 840 Evo 120GB
Sound:
Integruša
Case:
HAF XB
PSU:
Seasonic SS-620GM
Mice & keyboard:
CM Storm Recon White + Genius Imperator
Internet:
Cable 20/2
OS & Browser:
Win 7 64bit
Other:
Fluffy Cat and Dog
Koristim Maxthon v4.4.0.4000 i zanima me da li ima opciju za više linija tabova (wrap in multiple lines) i gde da ga tražim? Sad sam googlao i nisam uspeo ništa naći. Samo sam video da je Maxthon 2.0 imao ovu opciju.... Firefox definitivno otpada iz izbora kao zamena za Operu jer se dosta često skucao priliko puštanja YT materijala.

Vrh