• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Time-Limited Error Recovery (TLER)

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.951
Rezultat reagovanja
149
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Time-Limited Error Recovery (TLER) is a name used by Western Digital for a hard drive feature that allows improved error handling in a RAID environment. In some cases, there is a conflict as to whether error handling should be undertaken by the hard drive or by the RAID controller, which leads to drives being marked as unusable and significant performance degradation, when this could otherwise have been avoided. Similar technologies are called Error Recovery Control (ERC), used by competitor Seagate, and Command Completion Time Limit (CCTL), used by Samsung and Hitachi.
source

Moze li neko dati neke podrobnije informacije o ovome?

Koliko sam shvatio radi se o nekoj optimizaciji diskova za rad sa RAID kontrolerima.. Da li to vazi za RAID kontrolere integrisane na maticne ploce, Intel ICHxR, AMD RAID, Nvidia RAID, Sil RAID?

Prilozi

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.790
Rezultat reagovanja
2.412
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
Intel i7 9th gen / LFII 360
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Gigabyte RX 5700 XT 8GB OC
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
Xonar U5, Monitor Audio, JBL 1202D
PSU:
Enermax Platimax D.F. 1200W
Mice & keyboard:
HyperX Alloy Origins Core + Razer Basilisk
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
koliko sam ja shvatio, to je tehnologija koja se nalazi u HDD-u, a ne u kontroleru.

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.951
Rezultat reagovanja
149
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
tehnologija koja se koristi u radu sa RAID kontrolerima.. a posto znamo da su ovi pobrojani sve softverski RAID kontroleri, zanima me jel ima uticaja TLER sa njima.. Ja imam WD RE diskove kojima je valjda ova tehnologija po def. ukljucena ;)

Condor

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
10.05.2010.
Poruka
69
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core 2 Duo E8300 (2.83 GHz) & OCZ Vendetta 2
Motherboard:
Gigabyte GA-EP45-UD3LR (rev. 1.0)
RAM:
Kingston HyperX DDR2 KHX8500D2/2G (2x2GB)
VGA & cooler:
EVGA GeForce GTX 275 (896 MB, 448 bit DDR3)
Display:
LG W2261V-PF (21.5'')
HDD:
Patriot Torqx SSD (64GB) & Western Digital Caviar: WD5000AAKS (2x500GB) + WD5000AACS (500GB) [RAID5]
Sound:
Integrated 7.1-channel (Realtek ALC889A Codec)
Case:
Chieftec LBX-02B-B-B
PSU:
SilverStone Element SST-ST65EF (650W)
Optical drives:
NEC DVD-RW ND-3540A & Sony Optiarc DVD-RW AD-5240S
Mice & keyboard:
Razer Abyssus & A4Tech KL-45MU
Internet:
ADSL (Telekom Open ADSL)
OS & Browser:
Windows XP Professional x86 (Service Pack 3)
Other:
TV Kartica: Leadtek WinFast TV2000XP Global
Nedavno sam se bavio ovom problematikom, jer sam vezivao neka 3 WD-a u RAID5, imao sam neke problemcice sa performansama, pa dok sam to resavao, usput sam naisao na ovu problematiku sa pomenutim TLER-om (da odmah budemo nacisto, ovaj parameter apsolutno ni u kom pogledu ne utice na performanse RAID niza, vec se odnosi iskljucivo na rukovanje sa greskama RAID-a, i kako kontroler da ih tretira). Vise o tome ovdje.

Inace, kao sto voodoo spomenu, WD RE diskovi po default-u imaju vec ukljucen TLER, upravo jer su predvidjeni za rad u RAID nizovima, dok Caviar-i imaju iskljucen s tim sto postoji tool koji moze da ukljuci TLER na njima (sto sam ja recimo uradio kod sebe, preporucljivo je). Medjutim, WD je odlucio da dodatno zakomplikuje stvari (citaj, zaradi kes), pa je za sve diskove Caviar serije proizvedene nakon kraja 2009. (ako me pamcenje dobro sluzi) izbacio mogucnost prepodesavanja TLER-a, tako da ko hoce ubuduce da pravi RAID od "obicnih" WD diskova, nema mogucnost da smanji rizik od iskakanja istih iz niza ukljucivanjem TLER-a (nego plati pa se klati - WD RE).

Vrh