• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

TDP(Thermal Design Power)

PainkilleR

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
09.08.2017.
Poruka
39
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pozdrav svima, prvi put sam ovde pa nisam siguran da li sam na pravom mestu gde cu dobiti odgovor. Zanima me sta znaci kod procesora npr. TDP 45W? Da li je to povezano sa napajanjem, kulerom? Nadam se da cu dobiti odgovor, hvala :)
 

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.670
Rezultat reagovanja
2.060
Moja konfiguracija
Prosto rečeno to je količina toplote (energije) koju procesor može da da i povezano je sa kulerom u tom smislu što kuler mora biti sposoban da tu toplotu prihvati i odvede sa procesora dovoljno brzo da se isti ne bi pregrevao. Neki procesori su deklarisani na 54W, neki na 65, neki na 91W, obično su to Intelove K verzije koje kada se overklokuju mogu da povuku više struje, samim tim se povećava količina toplote koja se stvara pa mora da se koristi i bolji kuler od onog malog box koji ide po defaultu jer on nije sposoban da hladi tako dobro. Postoje procesori deklarisani i na ~180W, to su obično oni namenjeni najozbiljnijim poslovima, sa mnogo jezgara.
Neki najjeftiniji kuleri su deklarisani na npr. 80W i oni služe kao zamena za box, hlade malo bolje od njega i malo su tiši. Ko hoće da klokuje ili samo želi tišinu i što bolje temperature uzima kulere koji su deklarisani na što veći TDP i sa što većim ventilatorom koji na malom broju obrtaja može fino da ohladi telo hladnjaka. Sa velikim kulerima se neki slabiji procesori kao G4560 čak mogu hladiti i pasivno, bez pokretanja ventilatora.

Sa snagom napajanja je povezano u tom smislu što procesori koji imaju veći TDP imaju i veće zahteve po pitanju isporuke struje od napajanja, a ako se doda OC onda ti zahtevi još rastu. Ukratko, na jeftina kineska napajanja se ne stavljaju procesori sa većim TDP-om niti se na takvima overklokuju.
 

ilbb

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.06.2013.
Poruka
2.250
Rezultat reagovanja
269
Moja konfiguracija
Jedan dobar video:
 
Vrh